21 Idei despre cum sa-ti reorganizezi curtea din spate

21 Idei despre cum sa-ti reorganizezi curtea din spate

25.05.2021 08:00

21 Idei despre cum să-ți reorganizezi curtea din spate

 

img_2aprilie

Ne aflăm în momentul din an care este ideal pentru reamenajări de ansamblu sau parțiale ale curților rezidențiale, și asta din mai multe motive: clima este potrivită, vegetația nu este încă dezvoltată atât de puternic încât să devină un obstacol în calea acestor munci și, nu în ultimul rând, avem o vară întreagă înainte, în care ne putem bucura de spațiul nou amenajat. Găsești în acest articol sugestii, sfaturi și idei esențiale care te pot ajuta să-ți optimizezi reamenajarea conform gustului și nevoilor tale.

Ce schimbăm și de ce?

În primul rând, modificăm tot ceea ce a devenit disfuncțional de-a lungul timpului, obiecte care și-au pierdut utilitatea sau aspectul, un pavaj uzat, o structură de piatră care nu mai este folositoare. Modificăm în virtutea nevoilor la zi pe care le putem identifica și, în felul acesta, ne asigurăm că spațiul nou creat este nu doar mai frumos, ci și mai util. Modificăm aleile neutilizate, bordurile prea înalte și, în principiu, orice obiect care a ajuns să ne deranjeze.

 img_3aprilie

În acest punct, îți împărtășim un singur secret și motivele care ne fac să credem în el. Acesta este legat de modul cum abordăm problema și presupune o regândire de la bază a întregului spațiu, fără compromisuri contextuale. Asta pentru că:

 • Compromisurile au impact direct asupra utilității;
 • Refolosirea unor materiale vechi duce la și mai multă uzură;
 • Fără o atare regândire, nu putem avea o imagine de ansamblu și, de aceea, nu reușim să vedem alternative la planul actual (alt culoar de acces, alt loc de poziționare a jardinierelor (permanente), altă structură a aleilor din grădină etc.).

      

5 idei pentru aleile mici

Am hotărât să începem structurarea ideilor venind dinspre grădină înspre casă pentru ca, în felul acesta, să echilibrăm mai bine perspectiva pe care ne-o construim asupra curții din spate a casei. Odată ce grădina este restructurată adecvat, curtea din spate se va găsi între două spații având funcții deja evidente (casa și grădina), ceea ce îți va ușura extrem de mult deciziile de reamenajare a acesteia.

img_5aprilieimg_6aprile 

   

          

Mai mult, pe suprafața grădinii asta înseamnă de cele mai multe ori o gândire în două etape (alei mici și alei centrale), în afara cazurilor particulare în care grădina are deja un design extrem de bine pronunțat și care nu poate fi afectat fără să modifici identitatea grădinii (prezența unui lac, prezența copacilor de dimensiuni medii și mari, o geometrie specifică ș.a.). Iată, astfel, lista de idei referitoare la aleile mici:

 1. Cea mai eficientă metodă prin care poți împrospăta senzația grădinii tale atunci când modifici aleile mici este prin modificarea geometriei acestora în raport cu curtea și zidurile înconjurătoare: aleile mici perpendiculare pe curte pot deveni alei paralele, cele radiale pot deveni circulare, iar cele minore, de trecere, pot dispărea cu totul.
 2. În plus, nu trebuie să uiți că numărul aleilor variază și el, iar această variație, deși este făcută în principiu în virtutea utilității spațiului grădinii, are impact evident asupra aspectului.
 3. Poți să redecorezi aleile mici existente cu un pavaj nou (iată aici și aici două soluții inteligente); fără să implice un efort major, gestul este foarte vizibil și plăcut.
 4. Poți adăuga jardiniere de dimensiuni mici în preajma acestor alei. Dacă aceste jardiniere comportă flori de talie joasă, care lasă aleea expusă, adaosul de culoare va vorbi de la sine.
 5. Folosește piatră decorativă pentru marginea aleilor: le delimitează optic de spațiul din jur și accentuează perspectiva asupra grădinii.

img_7aprilie

… și încă 3 pentru aleile mari

Este o problemă de principiu ca, în cazul unei atare reamenajări, să modifici și numai una dintre aleile mari din grădina ta. Spațial, firește că vei obține o structură nouă, dar nu acesta este detaliul care te interesează, ci faptul că o grădină reamenajată parțial presupune utilizări distincte, noi, făcând-o astfel mai atrăgătoare. O alee principală cu un contur nou regândește practic modul cum intrăm în grădină și, prin aceasta, ne regândește perspectiva pe care o avem asupra ei.

 1. E vorba de tipul pavajului. Am ales (aici, aici și aici) trei produse foarte diferite doar ca să înțelegi cât de mult contează modelul pavajului în acest caz. Încearcă ceva nou, complet diferit față de ce aveai deja, iar impactul nu va întârzia să apară.
 2. De cele mai multe ori, o singură alee centrală este de ajuns. Dacă bordurarea acesteia nu poate fi modificată (pentru că ar implica, de exemplu, o muncă de reamenajare pentru care nu ai disponibilitate), ia în calcul posibilitatea de a ritma lungimea acesteia cu bănci, jardiniere și/sau borduri iluminate. De cele mai multe ori, soluțiile combinate merg în acest caz foarte bine.
 3. Urmărește dialogul dintre aleea centrală și aleile laterale, care pornesc din ea.

 

Limita curții, limita grădinii

img_14aprilieDin perspectiva reamenajării de ansamblu a curții din spate, granița dintre curte și grădină este foarte importantă pentru că stabilește mai multe lucruri simultan: determină unde se încheie spațiul utilizat în mod constant; limitează gazonul și vegetația naturală permanentă; și stabilește o linie optică clară în spațiul rezidențial. Dacă te hotărăști să modifici această graniță, vei modifica implicit elementele pe care tocmai ți le-am amintit. O poți face în mai multe feluri:

 1. Modifică dimensiunea ca atare a curții, intrând puțin mai mult în spațiul grădinii și completând suprafața nou formată cu un pavaj în culori deschise. Fără să atace foarte mult autonomia grădinii, o asemenea soluție mărește simultan curtea și perspectiva.
 2. Folosește o bordurare Arcade ca să marchezi această limită prin forma specifică a acestui model.
 3. Plasează mobilier de exterior în apropierea acestei limite ca să maschezi puțin efectul acestei treceri.
 4. Reconfigurează căile de acces din curte în grădină prin prisma bordurii de la marginea gazonului tău.

 

Principii de bază în curtea din spateimg_15aprilie

Din cauza faptului că obiectul acestui blog post este extrem de generos, este important să încercăm să stabilim câteva criterii generale referitoare la utilitatea de bază a curții din spate. Ca să ne asigurăm că aceste principii sunt simultan aplicabile cazului tău, am hotărât să le corelăm, după cum vei vedea mai jos, cu câteva sugestii ele însele specifice.

 1. Curtea din spate este un spațiu intim, folosit în special pentru activități de relaxare. Acesta este un principiu pe care nu vrei să-l uiți atunci când reamenajezi, tocmai ca să optimizezi spațiul în raport cu utilitatea lui.
 2. Fiind la granița dintre grădină și casă / terasa casei, curtea este un loc de trecere din natură în mediul privat. Această trecere trebuie avută în vedere ca principiu esențial, oricare ar fi gusturile tale cu privire la noua dispunere a elementelor în spațiul curții.
 3.  Curtea din spate are o identitate a ei, dincolo de elementele limitrofe. Încearcă să păstrezi sau să potențezi această identitate în efortul tău de reamenajare.

Știai că:

 • tindem să integrăm în spațiul grădinii mai multe plante importate decât endogene?
 • petrecerea unei singure ore pe zi în natură reduce nivelul de stres cu până la 50% și crește calitatea somnului?
 • sunt mai multe microorganisme într-un pumn de pământ din grădina ta decât oameni pe planetă?

img_16aprilie

Pavajul nou vs. pavajul vechi în curtea din spate

O reamenajare de ansamblu pune o serie de întrebări relevante cu privire la natura pavajului tău. Trebuie sau nu să înlocuiești pavajul existent cu unul nou? Cum modifică aspectul casei o culoare nouă? Este bine să completezi doar acele dale care sunt sparte și să lași pavajul intact pentru încă o perioadă? E o idee bună să alături un model nou de pavaj unui model vechi? Ce avantaje are un pavaj nou? Și alte întrebări similare.

În principiu, chiar dacă implică costuri suplimentare, sugerăm ca modificarea să fie extensivă, dacă se poate completă. În felul acesta, se pot structura mult mai atent detaliile din noul plan de aranjare, atât din punct de vedere stilistic, cât și funcțional. În cazul în care te hotărăști pentru o soluție de compromis, care presupune reducerea costurilor și păstrarea unei baze deja existente, trebuie să alegi cu mare grijă modelele ca să obții o curte nu numai ordonată, ci și echilibrată din punctul de vedere al aspectului.

Idei pentru terasa din spate

Anul acesta se caută pavajele cu un aspect contemporan, ușor minimalist și utilitarist, pavajele clasice și texturile antichizate. De asemenea, pentru grădină și pentru spațiile verzi din proximitatea terasei, dalele individuale atrag din nou cumpărătorii. Pentru redecorarea sau remodelarea terasei din spate, îți sugerăm să:

 1. folosești un model de dale în tandem cu pavajul din curtea corespondentă;
 2. limitezi paleta de culori ca să crești senzația de spațiu;
 3. folosești accesorii de exterior ca să aduci un plus de prospețime în curtea și pe terasa ta.

E de preferat ca terasa să fie semi-deschisă, chiar și atunci când este lipită de zidul exterior al casei. Dacă remodelarea implică schimbări majore, e bine să intervii și în etajele superioare ale curții (zidurile laterale, acoperișurile terasei sau ale foișorului), nu doar la nivelul solului, ca să impactul să fie unul major.

Știai că:

 • fluturii și insectele sunt mai atrași de diversitate decât de florile organizate din grădina ta? Dacă îți dorești o prezență constantă a acestora, e de preferat să lași în partea din spate a grădinii un sector mai sălbatic, pentru a le atrage.
 • poți schimba culoarea florilor de hydrangea modificând pH-ul din sol? Astfel, în cazul unei remodelări a curții din spate, nu este neapărat necesar să îndepărtezi toate florile existente.

Costurile și beneficiile remodelării

img_17aprilieReorganizarea curții din spate presupune nu doar un efort sporit, ci cheltuieli relevante. Este bine, de aceea, să organizezi de la bun început un design complet, ceea ce-ți va da o perspectivă relevantă asupra costurilor implicate. Acestea pot fi eșalonate dacă împarți proiectul în trei zone distincte: elemente permanente, elemente temporare și execuție. Pentru reducerea costurilor într-o primă fază, elementele temporare mai pot aștepta.

Beneficiile unei atare remodelări sunt legate în primul rând de infrastructură. Dacă restructurezi totul, o să ai parte de un pavaj de calitate, contemporan, care poate fi simultan util și atrăgător. Mai mult încă, utilitatea poate fi optimizată pentru nevoile actuale ale tale și ale familiei tale: nu înseamnă că felul cum fusese organizată curtea fusese el însuși disfuncțional, ci doar că există structuri care pot optimiza mai bine spațiul în care îți petreci o bună parte din timp în perioada lunilor de primăvară, de vară și toamnă. În plus, cu o remodelare inteligentă, perioada se poate extinde pentru parcursul întregului an.

Despre gândirea modulară

img_19aprilieÎți sugerăm să aplici o gândire modulară atunci când restructurezi curtea din spate. Firește, o primă formă de modularitate se referă la spațiu și la modul cum o asemenea zonă din proprietatea ta gestionează nu doar traseele necesare dintr-un loc într-altul, ci și organizarea activităților de pe suprafața ei.

Însă, din cauza variațiilor semnificative de climă de la un anotimp la altul, o soluție inteligentă este să gândești și o modularitate în timp. Acest lucru se poate realiza destul de ușor odată ce gândești această restructurare în doi pași: 1. organizarea unor elemente de bază, cât mai permisive din punct de vedere spațial și 2. achiziționarea, conform gustului personal, de accesorii specifice fiecărei perioade de timp.

În prima categorie, ne referim în primul rând la pavaj, la dale, la borduri, la rigole și la dispunerea acestora în curte. Cu cât acest plan este mai curat și mai puțin intruziv, cu cât este mai deschis, cu cât este mai liber, altfel spus cu cât dispare mai mult în curte, contopindu-se cu fundația ei, cu atât mai mare va fi modularitatea de care o să poți să te bucuri la sfârșitul verii, când o să dorești să înlocuiești mobila de grădină cu jardiniere pentru crizanteme, sau în mijlocul iernii, când o să te feliciți că ai lăsat suficient loc pe terasă pentru o sursă de căldură de exterior.

3 idei despre zidurile laterale

Există un element despre care nu am vorbit și care are totuși un impact relevant în cazul curților urbane tipice, dispuse longitudinal: zidul lateral, care este de multe ori ignorat și folosit ca un simplu suport pentru flori sau accesorii de iluminat. Este important însă, în acest context, să înțelegem că o remodelare a curții din spate trebuie să ia în calcul și impactul pe care-l are asupra acestor ziduri. Cu toate că e de preferat să nu modificăm aspectul zidurilor pentru ca ansamblul structurii rezidențiale să-și păstreze coerența, avem câteva soluții adiacente, care reduc, dacă nu anulează, distanța de imagine pe care orice remodelare de acest fel o creează în apropierea elementelor limitrofe:

 1. Folosește accesorii similare într-un loc din curte cu cele pe care le folosești deja pe zidurile laterale ca să dai o coerență anume de la zid la suprafața pavajului.
 2. Utilizează inteligent sursele de lumină, atât direcțională, cât și ambientală, ca să atragi atenția asupra asemănărilor dintre cele două zone sau chiar ca să scoți în evidență o structură anume care-și poate găsi un corespondent în noua ta curte din spate.
 3. Pe lângă o atmosferă deosebită, florile de sezon împrumută locului un sens natural, care este mai puternic decât cel de coerență stilistică. Dacă alegi să plasezi pe suprafața pavajului și să agăți pe zidurile laterale multe ghivece de flori, la un moment dat prezența acestora va deveni mai puternică decât diferențele aparente dintre structurile diferite ale curții.

img_20aprilie

Câteva sugestii la final

Încearcă să-ți menții flexibilitatea încă de la început, din etapa în care doar plănuiești remodelarea curții din spate. Adu-ți aminte de motivele care te-au făcut să-ți dorești să remodelezi și ia-le în calcul pe toate dacă vrei ca proiectul tău să aibă succes. Scrie-ne dacă ai nevoie de și mai multe informații în această direcție.

Prima sugestie se referă la minuția planificării inițiale. Cu cât analizezi mai atent ce a dus la decizia de a schimba, cu atât o să poți să vii cu variante mai adaptate nevoilor tale, așa cum au ajuns ele să fie. Nu este în mod necesar un proces simplu, dar poate fi rezolvat cu suficientă atenție.

A doua sugestie este legată tipul pavajului pe care îl alegi. Păstrează-ți opțiunile deschise, orientează-te spre ceva contemporan, potrivit cu gusturile tale, și nu uita că funcționalitatea primează în această zonă a spațiului tău rezidențial, așa că n-o ignora.

A treia sugestie este legată de elementele de decor și de mobilierul de exterior. De foarte multe ori, planul inițial al curții corespunde, în linii mari, nevoilor tale. Ceea ce nu se potrivește sunt, însă, mobilierul și accesoriile. Astfel, chiar și în cazul unei modificări de ansamblu, care presupune intervenții modice în infrastructură, este bine să alegi lucruri noi pentru uzul zilnic. Acestea vor aduce un suflu tânăr pe suprafața pavajului tău, vor avea un impact asupra modului cum îți organizezi viața și vor oglindi cu mai multă acuratețe stilul tău din această perioadă. În fond, odată ce ai rezolvat dialogul dintre stilul pe care-l ai și nevoile legate de funcționalitate, ai ajuns cu siguranță la o soluție bună pentru curtea ta din spate, chiar și în cazul în care remodelarea despre care vorbim nu este una completă.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii