Beton, pavaj sau o soluție hibridă? Ce fel de curte ți se potrivește?

Beton, pavaj sau o soluție hibridă? Ce fel de curte ți se potrivește?

03.09.2021 08:00

 

img_august.a

Orice curte dispune de trei straturi esențiale care îi împrumută sau îi revendică o identitate aparte: solul, zidurile înconjurătoare și vegetația integrată. Orice alt element este, în raport cu acestea, trecător, cu toate că poate comporta efecte asupra imaginii de ansamblu. Dintre cele trei esențiale, solul este cel mai subtil pentru că, în timp ce pare ascuns și neimportant, susține întregul ansamblu din punct de vedere cromatic, structural, utilitar, textural etc. În plus, alegerea pe care o faci în acest sector anume este de durată. Citește cu atenție ca să afli de ce și ce contează în acest cadru.

Beton – avantaje și neajunsuri

Fiind un material a cărui duritate poate fi controlată cu mare atenție, betonul se adaptează ușor la nevoi dintre cele mai diverse. Poate fi folosit în șape subțiri sau groase, are o rezistență mai bună sau mai puțin bună la agresiunea apei pluviale (în funcție de cât ciment este inclus în amestec), este ușor de utilizat și ieftin. În același timp, reparațiile și reamenajările spațiilor betonate sunt mai problematice, modularitatea este aparent inexistentă, iar partea estetică este puțin mai greu de controlat. Cele două direcții pot continua destul de mult, de aceea reținem în lista de mai jos ceea ce ni se pare important contextual:

img_august.b

 1. În raport cu pavajul, betonul poate oferi (dar nu o face întotdeauna!) un grad de utilitate crescut în cadrul suprafețelor medii și mari.
 2. Este incontestabil superior când trebuie să acoperim suprafețe cu foarte multe colțuri sau chiar cu schimbări de nivel. Betonul va oferi o suprafață omogenă, în timp ce multe dintre pavele (ca să nu mai spunem de dale) vor trebui ajustate corespunzător.
 3. Este inferior estetic. Acest fapt este atât de evident, încât nu lasă loc vreunei interpretări.
 4. Poate fi mai ieftin, dar nu în mod necesar.
 5. Este mai ușor de aplicat.
 6. Are, în principiu, o durată de viață mai mică, fiind mai predispus la eroziuni și crăpături datorate infiltrării apei sau variațiilor mari de temperatură.

De ce are pavajul întâietate?

Sunt o mulțime de motive pentru care pavajul este mult mai bine cotat în vânzări decât betonul, asfaltul sau orice altă variație de la aceste materiale. Cele mai multe sunt legate de estetică, de raportul calitate-preț, de reparabilitate și, nu în ultimă instanță, de gradul sporit de adaptare în condiții dintre cele mai diverse. În plus, multe dale și pavele prezintă o duritate sporită.

img_august.c

Însă perspectiva noastră este ușor distinctă în sensul în care considerăm modularitatea pavajului esențială în raport cu prezența betonului sau a asfaltului. Când pavăm o suprafață (și avem aici în vedere aproape orice situație, oricât de particulară ar fi), ne asigurăm în același timp că putem modifica respectivul proiect cu destul de mare ușurință, dacă este cazul. Nu același lucru se poate spune despre beton. Orice reamenajare a unei curți betonate vă va demonstra cu ușurință că avem dreptate. Astfel, pavajul prezintă un avantaj esențial, fiind teoretic superior betonului.

5 idei potrivite pentru o amenajare hibridă

 • Poți pava spațiile de acces pietonal și aplica asfalt sau beton pe aleile auto. Este regula de bază din cadrul arhitecturilor de astăzi, e foarte utilă și ușor de implementat. Rezultatul este mai degrabă utilitar decât estetic, dar proiectele de acest fel pot fi optimizate destul de ușor pentru un aspect atrăgător pe tot parcursul anului.img_august.d
 • Betonul poate prelua funcțiile adiacente (colțuri, treceri de nivel deranjate sau orice altă zonă lipsită de structură, din cadrul curților dificile, în pantă), iar pavajul poate ocupa zona centrală a curții.
 • Există posibilitatea să integrezi alei de beton sau asfalt încheiate cu pavele. Arată atrăgător și sunt foarte potrivite pentru grădinile de dimensiuni mari, unde este posibil să ai nevoie de acces auto pentru degajarea resturilor vegetale sau pentru alte munci de întreținere.
 • Betonul poate asista construcția unei terase care, în schimb, va fi pavată.
 • Betonul poate fixa elementele permanente (o jardinieră de mari dimensiuni, baza unui foișor, accesul înspre bucătăria de vară etc.), lăsând pe de altă parte pavajul să respire pe suprafețele vizibile.

Despre terasele deschise

Există două situații ce reclamă atenția noastră în cazul corelației dintre pavaj și beton. Prima este cea a teraselor deschise, iar a doua se referă la gazon (pe care îl vom trata puțin mai jos). Există o direcție contemporană destul de puternică înspre utilizarea dalelor de mari dimensiuni pentru terasele deschise. Efectul este excelent: spațiul câștigă în importanță, e mai ușor de întreținut și face trecerea de la grădină la interiorul casei cu mai multă ușurință. Îți sugerăm însă următoarele trucuri pe care le poți aplica încă din etapa de construcție inițială ca să optimizezi terasa pe care o folosești în fiecare zi:

img_august.e

 1. Construiește din beton accesul în rampă pe terasa ta pentru că este mai bun, mai stabil, mai funcțional.
 2. Finisează în beton acele colțuri ale terasei care sunt dificil de pavat sau a căror pavare ar duce la un rezultat estetic chestionabil.
 3. Poți folosi beton pentru construcțiile adiacente cum sunt baza treptelor, suporturile de ghivece de mari dimensiuni sau orice alt element structural ce intervine pe suprafața terasei tale.

img_august.f

Despre gazon

Apropierea ierbii are întotdeauna avantaje dintre cele mai importante și reușește să ne modifice destul de mult percepția. De aceea, putem utiliza în mai multe moduri pavajul și betonul simultan, asigurându-ne în același timp că efectul va fi plăcut.

 1. Este bine să funcționalizezi cât mai mult betonul și să lași pavelele și dalele să se ocupe de elementul estetic. Dacă scoți în evidență pavajul, betonul din fundal va arăta bine și adecvat.
 2. Construiește suporturi de beton pentru diverse grupuri florale de pe suprafața gazonului. Efectul este modernist și puternic, cu atât mai mult cu cât rămâne vizibilă textura brută a acestui material.
 3. Apropie pavelele de gazon, dar încheie-le cu beton (sau cu borduri adecvate, după caz), iar efectul va vorbi de la sine.

img_august.gTreptele din curtea din față, intrarea, aleea principală

Sunt multe de discutat aici, lucruri care țin în primul rând de raportul dintre utilitatea spațiului și aspectul său. Îți sugerăm să fii riguros în alegerea ta pentru că acesta este prima imagine cu care intră în contact orice vizitator al casei tale, dar și tu, atunci când te întorci acasă. Altfel spus, intrarea traduce stilul de ansamblu al curții tale și, din această cauză, este bine să fie concepută în echilibru și în conformitate cu restul spațiului.

 1. Folosește-te mai degrabă de borduri specializate decât de margini de beton turnate. Au un impact mult mai mare din punct de vedere estetic, sunt mai ușor de instalat și se dovedesc mult mai utile în timp. Sunt modulare și permit forme finale dintre cele mai diverse, în funcție de modelul pe care îl alegi.
 2. Pavajul este implicit mai intim decât betonul. Aleea de la intrare este un spațiu de trecere ce promite intimitatea casei. Astfel, este mult mai intuitiv să o pavezi, decât să o betonezi.
 3. În cazul vilelor construite pe terenuri în pantă, cum se găsesc mai ales în orașele de munte, anumite diferențe de nivel nu pot fi rezolvate prin artificii de design, oricât de creativ ar fi arhitectul tău. Betonul rezolvă astfel de aspecte într-un mod discret și adecvat. Soluția generalizată pe care ți-o oferim aici este terasarea cu pavaj, dublată de ziduri betonate.
 4. Intrarea și treptele sunt, din nou, guvernate de așteptarea spațiului din interior și este bine să primească o patină caldă. Dacă, totuși, te hotărăști pentru beton, asigură-te că adaugi suficiente accesorii de exterior, în funcție de sezonul în care te afli, ca să îmblânzești prezența materialului în spațiu.

O excepție: soluții mixte pentru aleile pietruite

img_august.hPe lângă aleile pavate corespunzător, care ocupă o mare parte din opțiunile de astăzi ale cumpărătorilor noștri, există cazuri – în special la țară, în cadrul vilelor care sunt înconjurate de grădini spațioase – de alei pe care le dorim pietruite. O facem fie din cauza umbrei, fie pentru aspect, fie din rațiuni contextuale (de exemplu, avem la dispoziție suficientă piatră de placat, iar aleea respectivă câștigă în aspect printr-o asemenea alegere).

În această situație, îți sugerăm o combinație de piatră decorativă cu piatră de placat integrată până la suprafața pământului. Nu este în mod necesar o alee potrivită pentru plimbări (fără să le excludă), dar adaugă foarte multă bogăție naturală curții tale, dinamizând-o. E o idee care se integrează bine pe aleile laterale și în apropierea unor elemente de vegetație perenă de mari dimensiuni. Alternativ, este o soluție bună pentru curțile rustice sau pentru cele cu profil etnic.

Un sfat util:

 • Pe aleile din această categorie poți folosi materiale care ți-au rămas din cadrul altor proiecte: ideea este că o sumă mixtă și eterogenă de materiale poate fi făcută să arate atrăgător în sine, reducându-ți în același timp costurile de multe ori într-un mod semnificativ.

Pavaje potrivite în tandem cu betonul

Îți organizăm această listă din convingerea fermă că soluțiile hibride sau alternativele eterogene sunt reale, pot avea un impact estetic plăcut și îți păstrează bugetul în ordine. Am ales din oferta noastră acele modele de pavele sau dale pe care le-am considerat nu doar versatile în sine, ci și apte să structureze un design elegant atunci când sunt utilizate în apropierea betonului.

Rettango este primul model care ne vine în minte. Textura sa aparentă se apropie corespunzător de aceea a betonului. În plus, comportă avantajul formei, fiind ușor de integrat împreună cu șapele de beton în majoritatea curților contemporane.

Alpin este o soluție fină și elegantă, lângă care betonul primește o coloratură specifică. Combinația e potrivită pentru curțile moderniste, în apropierea ierbii, sau pentru patio-urile curților închise, atâta vreme cât este dublată de ghivece mari de exterior, pentru variație.

img_august.i

Pietra vorbește de la sine. Aparenta lipsă a unei armonii a conturului este esențială pentru identitatea acestui pavaj și tocmai acest aspect îl ține aproape de prezența betonului. Folosește-le împreună pentru aleile lungi și drepte, atunci când dorești să dinamizezi perspectiva.

Antic (și, de altfel, toată paleta de pavele antichizate) îmbogățește textura betonului și e potrivită pentru curțile cu acces auto sau pentru alte alei utilitare.

Folio fino este un pavaj structurat, cu o personalitate puternică care se impune în fața betonului cu foarte mare ușurință. Combinația este utilă în curțile cu contur neregulat unde se dorește integrarea unor dale de mari dimensiuni: betonul va împrejmui corespunzător, lăsând astfel întregul spațiu să respire.

Mozaic este potrivit, firește, pentru curți mici și intime. L-am adăugat în această listă pentru că merge excelent cu accesorii de beton dintre cele mai diverse. Dacă îți place să-ți torni singur jardiniere personalizate din beton, Mozaic este cea mai bună alegere de pavaj în apropierea acestora.

Arca Romana Granito Combi se încheie foarte bine cu beton, fie în curți obișnuite, fie atunci când pavajul este folosit pentru a delimita vizual o jardinieră rotundă de mari dimensiuni.

img_augustj

Două idei pentru curțile în pantă:

 • Betonul obișnuit pare o idee potrivită pentru degajarea apei pluviale din curțile în pantă. Îți sugerăm însă să alegi rigole corespunzătoare, care sunt concepute la nivel profesional tocmai pentru această situație.
 • Benzile de pavaj și beton, aplicate alternativ, pot reduce deplasarea în timp a structurii dacă curtea ta are o înclinație foarte mare.

Guri de scurgere, rigole, capete de alei

Acest aspect al modului cum încheiem un pavaj în locurile mai puțin fericite este foarte relevant în primul rând pentru rezistența în timp a întregii structuri: experiența ne spune că, în afara dalelor agresate zilnic de trafic greu, acestea sunt locurile ce produc primele instabilități în structura de ansamblu a pavajului, iar acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori din cauza unei instalări deficitare.

img_august.k

Problema este una de geometrie: forma dalelor nu corespunde acestor forme, mai ales atunci când există diferențe de nivel (adică aproape întotdeauna, chiar dacă prea puțin perceptibile) și când spațiul pavat nu are un contur omogen. Iată mai jos ce rezolvă betonul în acest context:

 1. corelează două forme distincte, fără să le agreseze în vreun fel;
 2. crește rezistența structurii, compactând-o;
 3. dacă este turnat corespunzător, păstrează înclinația de ansamblu, reducând uzura cauzată de apele pluviale și de topirea zăpezii;
 4. are un impact vizual minim;
 5. este ușor de utilizat și de întreținut.

O ultimă idee în acest context: există tendința de a decupa pavelele și dalele în așa fel încât pavajul să acopere întreaga suprafață. Pentru situația noastră însă (depinde uneori de tipul pavelei, la dale neaplicându-se acest principiu pentru că sunt prea mari), îți recomandăm să lași dalele întregi și să completezi cu beton întreaga suprafață rămasă. O să obții în cele mai multe cazuri un efect optic mai bun și o să întărești structura pavajului din acea parte a curții tale.

img_august.l

Idei adiacente de design

Lista de mai jos este pur circumstanțială, iar ideile din cadrul ei trebuie integrate cu atenție în designul de ansamblu al spațiului tău rezidențial. Totuși, ni se pare importantă pentru că propune câteva soluții novatoare la granița, mult prea puțin discutată în ziua de azi, a pavajului și șapelor de beton.

 • Foarte multe dale pătrate de dimensiuni mai mari (> 40 cm) pot fi instalate în carouri, unde banda de beton ce le înconjoară poate avea ea însăși o grosime de 10-22 de cm. Soluția este utilitară, dar efectul optic poate fi impresionant, în funcție de dalele pe care le folosești și de nuanța betonului.
 • Combinația de dale, pietre și elemente de beton vopsite toate în culori diverse este deja clasică pentru curțile nonconformiste. Este, de asemenea, o idee bună în spațiile unde vegetația este redusă la numai câteva specii pentru că le dinamizează, oferindu-le o perspectivă nouă.
 • Pentru aleile înguste, flancate de garduri sau ziduri înalte, sau pentru aleile de trecere, poți opta pentru un singur rând de dale, aliniate median, care să ghideze ochiul și pașii, încastrate într-un strat anonim de beton. Efectul va fi, din punct de vedere optic mult mai puternic și senzația de spațiu mult mai mare decât dacă ai pava toată suprafața cu dale.
 • Plăcile de beton și dalele mari se potrivesc foarte bine cu vegetația joasă. În curțile tale sau în spațiul grădinii, poți opta pentru o combinație din acestea două la marginea unor grupuri florale de dimensiuni mici. Sunt ușor de întreținut și impresionante estetic în orice anotimp.
 • Dacă textura pavelelor sau a dalelor este apropiată de aceea a betonului, rezultatul are întotdeauna un echilibru vizual, oricare ar fi formele implicate în modelul de ansamblu.

img_august.m

La final, o idee de reținut

Credem că această zonă din designul rezidențial îți solicită foarte multă creativitate și flexibilitate. Dacă dorești un spor de energie, ne găsești oricând aici cu sfaturi și idei pentru grădina ta anume. Suntem mereu dornici să ne oferim expertiza și ideile pentru curți noi și pentru clienți care își doresc să-și transpună cumva personalitatea în spațiul pe care îl locuiesc.

Acest articol ridică însă o problemă destul de importantă, legată de prejudecata că, odată ce am ales un model de pavaj, trebuie să-l folosim exclusiv pe toată suprafața de care dorim să ne folosim. Însă pe lângă pavajele în tandem sau pe lângă combinația de pavaj și gazon ori piatră decorativă (care vor face subiectul altor articole, de sine stătătoare), dialogul dintre pavaj și beton rămâne în multe cazuri esențial și demonstrează că poate rezolva diverse impasuri funcționale din curtea ta cu un efort moderat.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii