Ce alegem? 20 de mode și modele pentru 2020 în arhitectura rezidențială de exterior

Ce alegem? 20 de mode și modele pentru 2020 în arhitectura rezidențială de exterior

02.12.2019 09:15

img-nov-1

Acest blog post se axează pe elementele specifice de design care sunt la modă în această iarnă în ceea ce privește pavajele și accesoriile lor. Articolul nu acoperă dalele de interior și nici soluțiile conjuncturale (de interior sau nu) cu care ar putea fi corelate ele. Îți sugerăm să citești articolul cu atenție (și, în cazul că ai întrebări, să ne contactezi pe pagina aceasta) dacă te interesează să achiziționezi pavaje în această iarnă sau la începutul primăverii viitoare pentru că îți oferim, practic, trei tipuri de informații: care sunt modelele predilecte pentru anul viitor, ce presupun aceste modele și, apoi, cum trebuie integrate aceste modele în arhitectura de ansamblu a locuinței tale.

Despre forme, într-un context minimalist

Înainte de a intra în detalii cu privire la cele 20 de perspective distincte și, parțial, complementare pe care ți le oferim, este important să-ți facem câteva remarci cu privire la caracterul formal al pavajelor de astăzi, adică la acele aspecte ale pavajelor care intră într-un dialog eficient cu formele care le înconjoară.

Ultimii ani au fost guvernați într-adevăr de o gândire minimalistă și au fost martorii apariției pe piață și în cadrul ofertelor specifice de materiale și forme a unor game orientate minimalist. În acest context, înțelegem prin minimalism formele simple, liniare, care profită de geometrii clare, care respiră ușor cu puține (sau chiar fără) artificii și cu o evidentă orientare utilitară. Aceste caracteristici structurează în mare stilul minimalist, chiar și atunci când acesta este corelat cu diverse stiluri tradiționale (includem aici, fără să ne limităm la aceste direcții: arhitecturile moderniste, cum găsim, în zona noastră, în special în cartierele rezidențiale de tradiție din orașele mari; arhitecturile nordice scandinave, tot mai utilizate de arhitecții contemporani în cadrul proiectelor de dezvoltare a unor cartiere, dar și la țară, funcționalismul, arhitecturile abstracte etc., etc.).

De aceea, foarte multe forme cu care ne întâlnim în cadrul ofertei de produse specifice (în cazul nostru, pavaje și dale) rețin această orientare și oferă obiecte ușor de utilizat, simple, însă totodată elegante și pline de posibilități de la un proiect la altul.

img-nov-2

20 de mode și soluțiile asociate lor

Îți organizăm mai jos sub formă de listă cele 20 de direcții pe care le-am considerat suficient de relevante încât să le includem în titlul articolului. Citește-le însă conjunctural, în spațiul mai vast al acestui blog post și, de asemenea, încearcă să preiei sfaturile noastre având în minte propriul tău proiect arhitectural și, în mod obligatoriu, scopul acestuia. Iată, deci, spre ce se orientează arhitectura rezidențială de exterior în această iarnă:

 1. Dalele pătrate, cu un model expus, cum este gama Mozaic. Acest model favorizează foarte multe tipuri de accesorii pe suprafața sa, acoperă într-un mod coerent arii medii sau mari și nu plictisește ochiul (unul dintre marile pericole ale oricărei arhitecturi minimaliste!). Se poate utiliza ca atare, sau dublată de o a doua gamă, păstrând însă într-o zonă discretă variația culorilor.
 2. Dale sau pavaje simple, secondate de bordaj de aluminiu. Sunt o soluție la modă, care arată elegant și a căror funcționalitate este de neegalat vara sau în nopțile de iarnă. O recomandăm împrejurul locuinței sau pe aleile înguste de grădină, care solicită o formă de ghidare pe durata serii sau a nopții.
 3. Pavajul mediteraneean este din nou la modă, fie că exprimă sensurile luminoase ale arhitecturilor sudice, fie că se axează pe gamele tradiționale, cum este Antico sau Castelletto. Această direcție stilistică este specială pentru că adaugă căldură, intimitate și foarte multă bogăție în absența unor culori specifice, fără să încarce într-un mod nenecesar spațiul înconjurător. Potrivită pentru clădirile minimaliste, direcția se poate aplica cu tot atâta eficiență și în curțile tradiționale, care întâlnesc vegetația cu mobilierul de exterior și cu accesoriile de lemn.
 4. Pentru spațiile din vecinătatea piscinei, se poartă în această perioadă dalele grele, cu texturare aparte, cum este Fantasia. Formele aparent simple se îmbogățesc în proximitatea apei și aduc mai multă autenticitate unui spațiu care este de altfel, prin natura funcției sale, auster și lipsit de ornamente specifice.
 5. Pentru zidurile de dimensiuni mici sau medii, se utilizează blocheții cu texturări dure, cum este gama Compac III. Acestea împrumută siguranță spațiilor fragile sau liniilor simple, atât de des întâlnite în gândirea minimalistă, dar se pot insera cu și mai mult aplomb, realizând, de exemplu un focar permanent, a cărui prezență poate echilibra cu ușurință centrul unei curți sau laterala unei terase.

img-nov-36. În cazul trecerilor din spațiul închis al livingului în cel deschis, dar primitor, al terasei, producătorii și experții în domeniu au ales să se orienteze din nou înspre texturările care traduc căldură, cum sunt dalele care reproduc texturile lemnului (iată aici un exemplu bun, în cadrul gamei Forest). Căldura unui material tradițional este reținută sau propagată la nivelul texturii altuia, ceea ce ne dă posibilitatea să menținem avantajul lemnului și utilitatea pietrei în același context, făcând simultan trecerea de la living la terasă.

7. Un caz aparte îl reprezintă cel al palisadelor texturate, cu aer tradițional, cum este gama Nordic Maritime. Folosite cu succes în primul rând în cadrul arhitecturilor scandinave (după cum îi arată și numele) acest tip de palisade este însă foarte potrivit și pentru un tip arhitectural tot mai des întâlnit în zona noastră – cel al vilelor cu aspect mediteraneean. Aici, palisadele se integrează în peisajul aparent rustic, împrumutându-i acestuia un sens modern, de care un asemenea spațiu are foarte multă nevoie.

Sfat rapid:

 • Este o idee bună să adaptezi aceste mode proiectului tău și chiar să modifici materialele, dar respectând principiul conform căruia au fost alese ele. În felul acesta poți să obții un rezultat fascinant, cu efort redus și, simultan, cu un aspect profund contemporan.

8. Integrarea diverselor forme tehnologice în spațiul de locuit este un trend într-o creștere continuă. Poți reproduce natura acestui trend alegând modele care să delimiteze clar spațiul util (parțial tehnologizat) de spațiul natural. Altfel spus, modelele care disting zona locuită de spațiul natural sunt din nou la modă. Alege o gamă care să traducă acest principiu fie prin forma sa, fie, de preferat, prin funcționalitatea sa.
9. Culorile sunt o soluție excelentă atât pentru dale, cât și pentru accesoriile acestora. Spre exemplu, o gamă foarte la modă astăzi, cum este Roca, se poate asocia cu diverse materiale decorative (după cum și reiese din pozele la care te duce link-ul asociat ei), dar și, de exemplu, cu un fire pit bine ales. Jocul este, firește, unul mult mai complex decât acela de a corela două nuanțe înrudite și, de aceea, sfatul nostru își păstrează în acest punct un grad mare de generalitate.

„Poți să ai orice vrei în viață dacă te îmbraci adecvat.”

Edith Head

 

„Moda este foarte importantă. Ea îmbunătățește viața și, ca orice lucru care aduce plăcere, trebuie făcută bine.”

Vivienne Westwood


10. Și pentru că vorbeam de fire pit-uri, îți remarcăm că accesoriile antichizate sunt la modă în această iarnă și în primăvara lui 2020. Vorbim, firește, de orice tip de focar, dar avem în minte și unele soluții de bordurare sau mobilier care împrumută istorie și autenticitate unui spațiu nou, impecabil. Această întâlnire dintre un sens curat, funcționalist, nou și, pe de altă parte, contrapartea lui istorică este o întâlnire a cărei recurență în cadrul modelor arhitecturale este des întâlnită pentru că are o eficiență anume: în vreme ce ne permite să ne bucurăm de avantajele unei vieți confortabile, ne oferă moduri specifice de a ne integra, în același context, propriul trecut.

11. Dalele individuale rămân una dintre soluțiile căutate de arhitecți în această perioadă. Vorbim aici atât de variantele texturate, cum este cea amintită, cât și de alternativa lor minimalistă pe care, în oferta noastră, o exprimă cu o eleganță deosebită Pasul japonez.
12. Deși urmează anotimpul rece, se remarcă o direcție specifică de corelare a dalelor antichizate sau a pavajelor din piatră naturală cu cât mai multă vegetație, endemică sau adăugată în peisaj. Pentru această direcție, îți alegem din oferta noastră gama Arcade, construită la intersecția dintre inovația contemporană și gândirea tradițională.

img-nov-4

13. Treptele clasice, în linii clare, traduc și continuă cu ușurință structurile minimaliste în cadrul exploziei de vegetație din grădina ta. Sunt la modă tocmai pentru sensul lor minimalist, dar le poți folosi ori de câte ori vrei să inserezi în teritoriul grădinii ordine și o formă anume de disciplină. Ele își păstrează coerența de la un an la altul, chiar și atunci când alegi să modifici parțial vegetația înconjurătoare și îți dau posibilitatea să te asiguri că tot ceea ce ține de funcționalitate nu va fi în nici un fel afectat în grădina ta.
14. O soluție conexă celei tocmai prezentate la punctul 13 este cea a băncilor de piatră. Producătorii le recomandă pentru stabilitatea pe care o oferă în timp, în vreme ce arhitecții le preferă pentru sensul de simplitate reductivă pe care îl mențin de la un anotimp la altul. Modelul ales de noi, care este la mare căutare în această iarnă, reușește să adune în aceeași formulă ambele direcții.
15. În ceea ce privește funcționalitatea, gamele concepute la granița dintre util și industrial sunt și ele căutate în această iarnă. Exemplele sunt multiple și propun, aproape în fiecare caz în parte, un dialog între o formă de cele mai multe ori simplificată și o funcționalitate industrială specifică.

img-nov-5

16. Dacă ai o piscină sau un alt element acvatic în curtea ta, poți să iei în considerareun model mai complex pentru dalele dimprejurul acesteia. Câștigi în felul acesta diversitate, dar și o formă identitară mai clară, care ajută de multe ori spațiul în ansamblul său, chiar și atunci când există deja pe suprafața pavajului suficiente accesorii alese tocmai pentru un asemenea scop.
17. Se poartă tonurile de roșu aprins, vulcanic. Sunt tonuri a căror eleganță este egalată de forța pe care o exprimă și, de aceea, sunt potrivite pentru anotimpurile reci și pentru curțile de dimensiuni medii sau mari, în cadrul cărora au spațiul și șansa să respire corespunzător puterii pe care o degajă. Este însă o soluție pe care ți-o recomandăm și atunci când spațiul inițial păstrează o monocromie a cărei ritmare ar fi dorită.
18. Pentru vilele urbane, pentru terasele cafenelelor (atât cele deschise, cât și cele cu deschidere parțială sau temporară), pentru aleile rezidențiale de dimensiuni mari, pentru intrări și locuri de promenadă deopotrivă, dalele de dimensiuni foarte mari, cum este cazul gamei Citytop Grande, rămân în continuare la modă în primul rând din cauză că sensul pe care îl mențin (acela al unei respirații mari, autentice, eliberată de accesorii inutile) a devenit  deja unul clasic.

„Alege soluții simple, dar semnificative.”

Don Draper

19. Similar cazului tocmai exprimat, pentru vilele care au deja o istorie a lor, e de preferat o gamă tradițională, iar direcțiile contemporane din amenajarea peisagistică indică produse cu un aer istoric pentru aceste cazuri. Unul dintre cele mai bune exemple din cadrul ofertei noastre este reprezentat de Suprema Combi, al cărei spirit adaptabil și profund identitar face ca gama să se integreze rapid în cadrul stilurilor istorice până în punctul în care nu mai poate fi diferențiată de referința ei.
20. Ultima direcție pe care ți-o remarcăm aici este și una dintre cele mai atrăgătoare: corpurile de iluminat, atât de impresionante în timpul iernii, rămân în continuare în interesul opțiunilor stilistice contemporane ca o soluție excelentă pentru proiectele tale. Un caz remarcabil este cel al spoturilor LED cu alimentare solară, care, odată instalate, creează și mențin un teritoriu magic în orice formulă ar fi dispuse.

Există soluții dedicate unui anumit anotimp?

img-nov-6Titlul acestui blog sugerează că modele din cadrul arhitecturii peisagistice se modifică de la un anotimp la altul. În timp ce există, firește, schimbări regulate în direcțiile preferate de arhitecți și producători, perioada din an când se produce acest fapt are un impact minor asupra schimbărilor ca atare. Altfel spus, deși soluțiile emerg în spațiul comerțului într-un anumit moment, ele sunt gândite, în marea lor majoritate, ca soluții permanente. Cu toate acestea, există câteva capcane care te pot induce în eroare atunci când alegi și este bine să ții minte sfaturile de mai jos pentru a nu te lăsa influențat într-un sens negativ de asemenea decizii contextuale. Iată la ce ne referim.

 1. Pavajul sau ansamblul ca atare arată special în cadrul unui anotimp anume – acesta nu este un lucru rău, dar este bine ca regula să poată fi generalizată și pentru alte perioade ale anului. De aceea, nu alege în funcție de impactul unor culori trecătoare asupra dalelor, ci în funcție de felul cum se potrivesc dalele în toate cele patru anotimpuri, în spațiul unde urmează să le instalezi.
 2. Pavajul prezintă avantaje tehnologice în special iarna sau vara – și acesta este un lucru bun atâta vreme cât nu afectează utilizarea spațiului în timpul celorlalte perioade din an. De exemplu, o structură lăudată pentru eficiența cu care elimină de pe suprafața ei apa pluvială se poate dovedi o structură pe care se parchează cu dificultate (și acesta este un caz cu care, din păcate, te întâlnești deseori în spațiile urbane din zona noastră).
 3. Pavajul este în mod deliberat conceput pentru utilizare sezonieră – foarte bine, atâta vreme cât spațiul în cadrul căruia va fi instalat este el însuși conceput pentru utilizare sezonieră (cabane de vară, cabane de schi, spații amenajate pentru pescuit etc.). În toate aceste cazuri, respectiva funcție restrictivă a pavajului va fi, într-adevăr adecvată. Însă nu putem să nu remarcăm că un pavaj cu funcții extinse (adică definitive și permanente totodată) nu afectează prin nimic spațiul sezonier în care este integrat.

După ce ne uităm atunci când alegem un pavaj / accesoriu la modă

Din cauze cum sunt cele rezultate la punctul precedent, este bine să ne organizăm puțin modul cum alegem pavajele sau accesoriile acestora atunci când ele ne sunt prezentate ca soluții la modă într-un context dat. Ca să-ți fie mai ușor, am ales să organizăm acest subcapitol sub formă de tabel.

Tipul pavajului

Impactul pe termen lung

Impactul pe termen scurt

Observații

Pavaj de acces pietonal

 • Alege stilul corespunzător casei tale.
 • Caută accesorii ușor de înlocuit.
 • Pentru dalele individuale, alege piatră decorativă asortată.

 

Pavaj de acces, fie pietonal, fie auto

 • Te interesează rezistența în timp și modul cum se adaptează pavajul de la o modă la alta.
 • Un stil bine ales rezistă fără probleme în timp.
 • Nu există impact relevant. Practic, jocul în acest caz se petrece aproape exclusiv în aria accesoriilor și a decorațiunilor care pot fi, la o adică, îndepărtate.
 • Delimitarea spațiului pietonal de cel auto prin dale specifice este întotdeauna o idee bună.

Pavaj de agrement pentru curte și terasă

 • Cât mai multă structură: dacă alegi un pavaj care să răspundă și nevoilor utilitare, și celor estetice, nu o să fie probleme.
 • Impactul modelor de moment este mai mare aici.
 • Poate fi organizat din mai multe tipuri de pavaje distincte, în funcție de specificul și funcționalitatea zonelor pe care le acoperă.

Pavaj pentru grădină

 • Stilul e în funcția vegetației.
 • Folosește cât mai puține accesorii.

 

Este important să ne adecvăm modelor din arhitectura peisagistică?

img-nov-7

Un răspuns rapid la această întrebare ar fi: da, pentru că în felul acesta păstrăm vie arhitectura ansamblului în care locuim. Și, totuși, de foarte multe ori s-a dovedit că o anumită arhitectură rezistă mai bine decât o alta, în timp. Nu ne referim aici la o rezistență de structură, ci la capacitatea unui spațiu de a-și păstra peste ani un suflu plin de prospețime. În timp ce o parte din această realitate este în continuare misterioasă și foarte greu de remarcat (în sensul în care nu putem defini cu ușurință reguli care să o explice), există totuși câteva sfaturi care vin exact la intersecția dintre deciziile personale și cele care iau în calcul modele de la un moment dat. Ți le remarcăm aici pe cele pe care le considerăm mai importante.

 1. Arhitectura casei unde urmează să fie așezat pavajul este mai importantă decât modele referitoare la anumite pavaje, la un moment dat. Dacă moda converge cu arhitectura deja existentă, folosește-te de ea. Dacă nu, acordă mai multă atenție casei.
 2. Foarte multe probleme stilistice se rezolvă prin plasarea pe suprafața pavajului a unor accesorii (utile sau nu, sezoniere sau nu) care să integreze și mai atent două stiluri aparent distincte.
 3. Gustul personal și utilitatea trebuie să primeze în fața gustului comun, oricare ar fi tipul de pavaj spre care înclini.

Un sfat la final

Pavajul este într-adevăr un element arhitectural vizibil în conjuncție cu natura (care e schimbătoare) și cu un context mai larg arhitectural, al străzii sau al zonei în cadrul căreia este integrat (care este el însuși ușor de modificat sau alterat de la un an la altul). Oferta noastră de pavaje este concepută atât de vast tocmai pentru a ne asigura că descoperi în cadrul ei modelul care ți se potrivește și care poate să condenseze în cadrul său, prin aspect și funcționalitate, toate aceste direcții. Nu uita de aceea să le iei în considerare atunci când alegi. În felul acesta, pavajul ales se va topi în peisaj de parcă a fost dintotdeauna acolo.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii