Jardiniere și ghivece la modă în această primăvară

Jardiniere și ghivece la modă în această primăvară

02.04.2019 09:18

Există o multitudine de aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți alegi jardinierele și ghivecele de flori pentru curtea sau grădina ta. Cele mai multe modele pot fi cumpărate ca atare, dar ai și posibilitatea să le construiești din pavele sau din diverse alte materiale. Ghidul acesta este responsabil față de direcțiile actuale din amenajările peisagistice, dar își propune în același timp să acopere și aspectul structural. Pentru mai multe detalii în privința tipologiilor pe care le ai la îndemână, citește și introducerea noastră la categoria Jardiniere.

Astfel, îți vom răspunde mai jos la foarte multe întrebări, cum ar fi: Ce fel de jardiniere există? Care sunt cele mai potrivite jardiniere și în ce context? Cum aleg jardinierele în funcție de pavaj, ziduri și alte elemente structurale sau decorative? De ce uneori ghivecele individuale sunt preferabile jardinierelor? Cât de mobile pot fi jardinierele în spațiul grădinii și al curții?

jardiniera1

Unde și de ce punem jardiniere în curte și grădină?

În primul rând pentru variație. Efectul pe care îl aduc aceste obiecte în curte, dar și pe suprafața gazonului este spontan și completează sensurile mult mai stabile ale vegetației permanente. Jardinierele și ghivecele au deseori un rol temporar. Le așezăm de aceea în zonele plictisitoare sau neutre pentru a le împrospăta. Prea multe ghivece pot crea un sens copleșitor, motiv pentru care este recomandată o gândire modulară care să presupună mișcarea sau înlocuirea parțială sau totală a acestor obiecte de la un sezon sau an la altul.

Jardinierele nu trebuie să ne incomodeze sau să fie obstacole în calea noastră. Un aranjament impozant în centrul curții pietruite sau pavate arată foarte bine atâta vreme cât rămâne suficient spațiu de acces împrejurul acestuia. Același lucru este valabil pentru aleile din grădină, care nu trebuie blocate cu ghivece sau jardiniere dacă nu sunt suficient de late. Un punct de întâlnire între două alei este un loc mult mai nimerit pentru plasarea unei jardiniere decât este lungimea unei alei înguste.

Iată câteva soluții rapide de plasament pentru curte și grădină deopotrivă:

 1. Dacă dispui de un gazon de talie joasă de mici dimensiuni, o jardinieră semipermanentă în mijlocul acestuia va fi de efect. Îți recomandăm aici modelele care combină un joc de volume, de dimensiuni medii sau mari, din piatră naturală sau din materiale alternative. Acestea adâncesc perspectiva și dau senzația că grădina ta este mare și spațioasă.
 2. Primăvara, jardinierele sunt soluția potrivită pentru a delimita gazonul de terasă într-un mod creativ și spontan totodată. Poți obține acest efect prin jardiniere dedicate sau prin palisade. Rezultatul va fi similar.
 3. Formele simple și volumele clar definite arată excelent în majoritatea contextelor și oricare ar fi gama de vegetație spre care te orientezi. Ele se pretează și la flori, și la plantele verzi, sunt ușor de întreținut și își păstrează prospețimea în timp.
 4. Ghivecele în forme variate creează viață pe suprafețele pavate de mici dimensiuni, cum sunt majoritatea curților de acces de la casele urbane.
 5. Ghivecele și jardinierele pot completa pavajul. Ca să obții acest efect nu trebuie însă să păstrezi culoarea acestuia atunci când le alegi, ci textura lui.

jardiniera2

Soluții pentru jardinierele construite

Spre deosebire de jardinierele de dimensiuni reduse, care se dovedesc mai mobile, dar mai puțin vizibile, jardinierele construite (fie că le achiziționezi ca atare, fie că te decizi să le construiești ad hoc) reprezintă o prezență mult mai vie și mai evidentă în curtea sau în grădina ta. Ele pot să găzduiască vegetație permanentă sau temporară; în oricare dintre cele două situații, este bine să iei în calcul următoarele lucruri:

 • Aspectul jardinierei construite este permanent, pe când vegetația se modifică continuu. Din această cauză, este de preferat să păstrezi o structură simplă la bază și să permiți plantelor să se dezvolte libere.
 • Dacă nu ai experiență în construirea unui astfel de element pentru grădina ta, este poate mai înțelept să cauți o jardinieră construită deja. Aici găsești câteva variante.
 • Dacă îți înconjori jardiniera cu un strat de piatră decorativă, o s-o delimitezi mai clar de mediul unde este integrată și o s-o individualizezi mai bine.
 • În cazul că te hotărăști să o construiești tu, alege blocuri modulare ca să ai un control cât mai bun asupra formei finale a jardinierei până în ultimul stagiu al construcției acesteia.
 • Jardinierele construite se înalță mai sus de nivelul solului. Din această cauză, plantează în ele elemente de vegetație speciale, ca să le scoți în evidență. Ele pot fi dublate de plante curgătoare care au, într-un astfel de context, un rol bogat și totodată teatral.

jardiniera3

Ce ghivece se potrivesc în curtea ta

Ghivecele sunt de prea multe tipuri, forme și culori ca să putem spera să le structurăm în acest text. Dar asta nu înseamnă că nu există sfaturi utile de care te poți folosi atunci când te hotărăști să-ți îmbogățești curtea cu flori plantate în ghivece și jardiniere.

Ghivecele au identitate și reprezintă ele însele o prezență suficient de puternică încât să solicite o grijă anume atunci când le alegi. Iată, pentru început, la ce ne-am gândit în acest caz:

 1. E bine ca forma ghivecelor să reproducă la scară mică contururile casei.
 2. E de preferat să nu adaugi texturi noi, ci să prelungești texturile pavajului și ale pietrelor în ghivece.
 3. Nu varia prea mult stilul ghivecelor: una, maxim două direcții stilistice sunt de ajuns.

De cele mai multe ori, ghivecele arată bine atunci când sunt potrivite din punct de vedere cromatic cu plantele pe care le susțin. Acest fapt transformă radical modul cum înțelegem utilizarea ghivecelor pentru că ne face să descoperim gradul extrem de mare de flexibilitate pe care-l avem la dispoziție într-un astfel de caz. Nu există un set de ghivece pentru un anumit spațiu – există numai variația pe care o putem obține atunci când aducem în același loc două stiluri distincte: stilul arhitectural al curții noastre și stilul individual, personal, intim al ghivecelor pe care le-am ales.

Forme, culori și texturi

Spuneam mai sus că este bine ca texturile ghivecelor să continue texturile pavajului și că forma acestora să fie un răspuns adus formelor casei. De multe ori însă un asemenea gest este destul de complicat fie pentru că arhitectura este prea specifică, fie pentru că ne dorim un anume tip de ghivece pentru curte și grădină. În acest caz (care este de altfel unul destul de comun), avem la îndemână o gamă mare de idei de care ne putem folosi ca efectul final să fie unul reușit și compact în același timp.

Formele ghivecelor sunt foarte vizibile, fie că sunt plasate la înălțime, fie că sunt așezate direct pe suprafața pavajului. În afara cazurilor când alegi plante curgătoare, sau mai rar într-un asemenea caz, impactul ghivecelor este major. Dacă stilul acestora diferă de stilul elementelor înconjurătoare, alege totuși un spațiu mai retras sau mai simplificat pentru a păstra identitatea ghiveciului cât mai bine.

Culorile sunt la rândul lor importante sau, și mai bine spus, devin importante atunci când creează contraste puternice. Ele sunt importante pentru cazurile când alegi plante cu flori și au și avantajul de a-și modifica rolul de la un anotimp la altul, dacă contextul vegetal se modifică la rândul lui suficient.

Texturile ghivecelor reprezintă un element mai subtil și mai ușor gestionabil. Dacă nu există o potrivire perfectă între aceste texturi și cele înconjurătoare, este foarte posibil ca prezența unor accesorii să modifice acest fapt. Recomandăm în această privință decorațiunile de grădină sau, ca soluție inovativă, piatra decorativă de pe site-ul nostru.

Oricare ar fi opțiunile tale, nu uita că trebuie să decizi aceste detalii chiar înainte de a te hotărâ asupra plantelor pe care urmează să le plantezi în ghivece sau în jardiniere. Sensul structural al acestora din urmă este unul prea important pentru ca prezența plantelor să-l ascundă complet: luându-l în calcul nu vei face altceva decât să gestionezi cu acuratețe mai mare aspectul final al curții tale.

jardiniera4

Ce ghivece sunt la modă? De ce?

În timp ce formele și texturile despre care am discutat mai sus au scăzut ca importanță, locul acestora a fost preluat de alte elemente care aduc un plus de modernitate spațiului tău: culoarea și lumina. Se caută tot mai mult ghivecele luminate din cauza efectelor impresionante pe care le au oricare ar fi locul unde sunt așezate. Mai mult decât atât, lumina poate varia de la un ghiveci la altul, ceea ce duce în timp la o complexitate sporită a elementelor de arhitectură obținută pe o suprafață de pavaj relativ redusă ca dimensiuni.

Acestora li se adaugă soluțiile minimaliste și vazele de polietilenă în culori dintre cele mai diverse. Ceea ce rezultă este o curte sau o terasă care-și echilibrează efectele stilistice nu numai prin sensul arhitecturii și al vegetației pe care o conține, ci și prin accesoriile vizibile și bine alese de pe suprafața acesteia.

De asemenea, sunt la modă anumite forme. Ți le enumerăm mai jos, în ordinea importanței acestora:

 1. Ghivecele cu forme longiline și drepte ce traduc la un alt nivel minimalismul pavajului.
 2. Ghivecele eclectice, care păstrează cel puțin două referințe de stil, oricare ar fi materialul lor.
 3. Ansamblurile unde sensul este păstrat mai puțin din prezența individuală a fiecărui corp și mai mult din întâlnirea acestora.

FORMA GHIVECIULUI

CE PRESUPUN

ANOTIMPUL PREFERAT

CE PLANTE SE POTRIVESC

Paralelipipede și cuburi

Se potrivesc în curțile minimaliste pentru că implică simplitate și curățenie.

Iarna și vara.

Flori de sezon, drepte, cu puține frunze, care lasă ghiveciul expus.

Diverse corpuri sferice

Sunt forme complexe, care sugerează eleganță și spații somptuoase.

Orice anotimp, atâta vreme cât au un loc dedicat, ce le scoate în evidență.

Aceleași plante ca în cazul ghivecelor paralelipipedice. Sunt de evitat plantele curgătoare.

Elipse și ovale

Sunt în general ușor de integrat tocmai prin variația formelor pe care le propun.

Primăvara.

Susțin orice fel de vegetație, în special pe cea luxuriantă.

De talie joasă, plane

Sunt foarte flexibile și pot fi așezate oriunde.

Primăvara, vara și toamna.

Orice plante cu rădăcini superficiale.

Știai că…

inițial ghivecele au avut un scop funerar? Abia începând cu epoca clasică greco-romană, ele au pătruns în spațiul grădinii, schimbându-și funcția în cea pe care o cunoaștem astăzi.

Iar în ceea ce privește jardinierele…

În special jardinierele monobloc, dintr-un singur volum, și cele modulare. În vreme ce prima categorie este interesată de marcarea pe suprafața pavajului sau în interiorul grădinii a unei zone privilegiate, bogate, centrale, cea de a doua iese în evidență prin maniera cu care reușește să transforme orice taluz într-un teritoriu plin de culoare și viață. Jardinierele sunt în primul rând în virtutea florilor pe care le susțin și nu ar trebui să uităm asta.

jardiniera5

Spre deosebire de ghivece, care individualizează (și, printr-un asemenea gest, separă) florile și plantele din ele de restul mediului înconjurător, jardinierele sunt practic spațiul de trecere dintre terasă și grădină, dintre alee și gazon, dintre bucătăria de vară și grădina dimprejurul acesteia. Discrete și elegante prin formă, ele reprezintă o unealtă foarte utilă de a prelungi grădina în spațiile locuite și de a transporta în grădină imaginea casei.

Tot în acest context mai trebuie remarcat și faptul că jardinierele permit mai mult decât ghivecele reorganizarea spațiului. Acest aspect modular trece dincolo de o modă sau alta și își păstrează puterea și relevanța de la un sezon la altul. Altfel spus, sensul modern al unei jardiniere este legat de aspectul acesteia, fără să-i afecteze capacitatea ei de a fi modulară și de a primi uzuri diferite de la un anotimp la altul.

Știai că…

În Japonia s-au dezvoltat de-a lungul secolelor două tradiții opuse în arta ghivecelor și a jardinierelor: una care urmărește simplitatea, formele elementare și materialele neprelucrate, și alta care se axează pe forme, modele, culori și materiale dintre cele mai complexe? Ce este însă interesant este că nici una nu a reușit să o acopere pe cealaltă, devenind mai importantă sau mai centrală până în ziua de azi.

Cum așezăm jardinierele în grădină

Până în acest punct, ai înțeles cu siguranță că, în vreme ce jardinierele pot ocupa, după mărime, aproximativ orice loc din casa, curtea și grădina ta, ghivecele sunt puțin mai limitate la spațiul casei. În afara câtorva cazuri (este vorba în special de ghivecele de mari dimensiuni, care reproduc urnele romane), acestea se refugiază pe terasă, în holuri sau în bucătăria de vară. Deși par similare, cele două categorii comportă funcții parțial distincte; a înțelege aceste funcții te ajută atunci când vrei să-ți îmbogățești un spațiu anume.

jardiniera6

Grădina este locul cel mai schimbător din casa ta. Orice obiect introduci aici trebuie să ai grijă să se potrivească în context odată cu schimbările care apar de la un sezon la altul sau chiar mai des. Spre deosebire de ghivece, jardinierele sunt mai apte să răspundă acestor nevoi pentru că au, în general forme mai simple, pentru că sunt modulare, pentru că devin mai ușor invizibile în context, lăsând vegetația să respire mai mult și, nu în ultimul rând, prin ușurința cu care sunt montate. Iată unde este bine să așezăm jardinierele în grădină:

 • În locuri special amenajate pe gazon, atunci când vorbim de jardiniere de mari dimensiuni.
 • Pe marginea aleilor, fără însă a fi un impediment pentru accesul pietonal.
 • În grupuri structurate, în special acolo unde trebuie acoperit un colț sau marcată o zonă de graniță.
 • La baza taluzurilor sau acoperindu-le pe acestea, folosind jardiniere mici.
 • În preajma fântânilor arteziene și lângă ziduri.
 • În locuri unde este nevoie de un punct de contrast cromatic.

2 sfaturi rapide

 1. Dacă nu variezi tipul jardinierei, variază tipul plantelor pe care le sădești acolo. În felul acesta, o să obții un efect atrăgător și divers, menținând o singură direcție stilistică.
 2. În cazul jardinierelor sezoniere, este necesar să afânezi pământul pe care sunt puse acestea cel puțin o dată pe an. Este și mai bine dacă le schimbi locul pentru că asta va permite solului să-și revină, fără să te oblige să-l înlocuiești cu pământ proaspăt.

Alternative la jardiniere și ghivece clasice

Pe lângă jardinierele și ghivecele pe care le poți achiziționa ca atare și care sunt, cel mai adesea, realizate din materiale rezistente (beton, piatră naturală sau, pentru diverse ghivece, polietilenă), există un set de alternative pe care le ai la dispoziție. Ne vom centra atenția pe câteva soluții interesante. Ele ies în evidență fie prin tipul materialului folosit, fie prin faptul că te implică în mod direct în construirea lor.

 1. Jardinierele de lemn – au un sens deosebit de călduros și aduc foarte multă variație în special pe terasele urbane de mari dimensiuni, unde pot să găzduiască cam orice fel de plante decorative sau flori.
 2. Ghivecele minimaliste contemporane – este practic cazul ghivecelor despre care ți-am vorbit deja, dar adăugăm aici și ghivecele din fibră de sticlă sau pe cele din ceramică lustruită. Cea din urmă categorie este extrem de atrăgătoare dacă ghivecele respective sunt combinate cu vegetație bogată.
 3. Jardinierele sau ghivecele din metal și/sau oțel – reprezintă o soluție bună pentru zonele uscate și au un puternic efect retro.

jardiniera7

Câteva cuvinte la final și un ultim sfat

Cele mai multe soluții în ceea ce privește jardinierele și ghivecele din curtea și grădina ta vin în baza spațiului pe care trebuie să îl ocupe și, firește, a plantelor care sunt așezate în ele. Este de aceea foarte important să îți păstrezi flexibilitatea deciziilor în fiecare primăvară și să profiți cât mai mult de modularitatea acestor elemente. Și poți, firește, să ne contactezi dacă ai întrebări specifice.

Deși modele se schimbă și, odată cu ele, formele și culorile variază, cel mai mult în grădina ta se schimbă tocmai natura care ne înconjoară. Orice gest al tău de încadrare a jardinierelor în spațiul natural ar trebui să fie în primul rând în virtutea naturii și a cerințelor specifice pe care grădina ta le are. Acesta este motivul esențial pentru care îți recomandăm cu cea mai mare căldură să te axezi pe jardiniere modulare și pe ceea ce au ele de oferit. Asta pentru că, pornind de la niște forme simple, poți aduce și mai multă culoare în curtea ta cu un efort minimal și în moduri dintre cele mai creative.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii