O curte de vis lângă o piscină perfectă

O curte de vis lângă o piscină perfectă

14.06.2022 08:00

img_1mai2022

Se apropie vara și, odată cu ea, tentația relaxării într-un mediu liniștit, lângă apă și vegetație, crește tot mai mult. Alternativa plecărilor în vacanță (care oricum nu durează foarte mult) este organizarea în spațiul personal a unei zone profund estivale, care să deservească atât nevoile implicite ale locuinței, cât și orice dorință de a petrece timpul liber într-un loc privat și ușor accesibil. Dacă deții o piscină în curtea casei tale, acest articol va face ordine în ceea ce privește amenajarea spațiului din imediata ei proximitate.

O problemă de raport

Din nou, tentația este mare: ne dorim o piscină cu o suprafață cât mai generoasă. Trebuie însă să luăm în considerare faptul că spațiul adiacent este sortit s-o deservească și că, deci, trebuie să fie gândit în funcție de ea. Curțile care nu iau în calcul acest raport sunt sortite disfuncționalității, arată problematic din punct de vedere estetic și, în cele din urmă, pun toată atenția pe un obiect din spațiul personal pe care ajungem să-l folosim doar câteva luni pe an. Dar dacă suntem atenți, curtea nu va fi în virtutea piscinei, ci piscina în virtutea nevoii noastre de relaxare. Astfel că:

  • E bine ca piscina să nu ocupe mai mult de o treime din spațiul dedicat ei. Regula se aplică la piscinele cu dimensiuni până la 40-50 de metri pătrați; cele mai mari ar trebui să ocupe doar un sfert.

img_2mai2022

  • Plasarea piscinei în curte poate modifica senzația de spațiu: dacă o pui în centru, toate căile de acces vor fi în jurul piscinei, iar impresia ta nu va mai fi de curte, ci de curte dedicată acestei activități. Este logic, pe cât posibil, să-ți plasezi piscina într-o zonă marginală, lăsând pe două laturi ale acesteia suficient loc de trecere. Curtea rămasă își păstrează rolul de curte și în luna noiembrie sau în timpul unei ploi reci de vară.
  • Piscina are nevoie de spații adiacente (de a apei din piscină, de curățare a celor care o folosesc, de șezlonguri etc.), ce trebuie plasate în proximitatea acesteia. Nu invada tot spațiul curții doar pentru că este acolo.

Ce pavaje folosim?

Întrebarea aceasta are o natură tehnică la fel de mult pe cât este de importantă estetic: ai nevoie de dale sau pavele care să fie potrivite pentru mediul umed, de o instalare corespunzătoare a acestora, de o textură aderentă care să nu devină alunecoasă, de culori adecvate mediului acvatic din proximitatea lor și de o infrastructură de drenare (jgheaburi și rigole ce duc mai departe excesul de apă).

img_3mai2022

Folosim pavaje diverse, iar rolul lor din acest loc nu trebuie să fie un impediment în corelarea lor cu restul pavajului din curte. Dimpotrivă, sugerăm un singur model, care să se potrivească și în curte, și lângă piscină. Iată câteva soluții din oferta noastră menite ca sursă de inspirație pentru alegerile tale:

  1. Alpin este ușor rugos și plăcut la atingere, ușor de integrat în spațiul curții și permisiv când vine vorba despre apropierea de apă.
  2. Antico adaugă piscinei tale un efect elegant și distinct pentru că imită piatra naturală cu atât de mare ușurință. În plus, este perfect pentru arhitecturile contemporane și pentru toată gama de vile de la clasice la moderne.
  3. Civic Premium este o soluție compozită, însă tocmai acest aspect îl face să fie ideal: orice tip de piscină alegi, gama va face tranziția de la apă la arhitectură.
  4. Relief aduce în curtea ta căldura estivală, pe care o păstrează cu ușurință pe suprafața dalelor sale. Este ceea ce cauți într-o seară mai răcoroasă, dacă te hotărăști totuși să folosești piscina.
  5. Orion se potrivește lângă piscinele de mari dimensiuni și lângă casele înalte. Îl recomandăm pentru piscine cu o suprafață mai mare de 100 de metri pătrați, pentru piscine cu contururi și unghiuri drepte.

img_4mai2022

Borduri speciale pentru piscina ta?

Există soluții de borduri speciale pentru piscină puse la dispoziție de către producători. Este vorba de elemente de structură cu contururi blânde ce funcționează totodată ca jgheab de suprafață pentru excesul de apă ce părăsește piscina atunci când este utilizată. Le recomandăm deoarece prezintă câteva avantaje față de o piscină nebordurată:

1. drenează apa,

2. nu afectează accesul în piscină, pe toate laturile acesteia 

3. sunt ușor de integrat în orice pavaj pentru că au dimensiuni standardizate și un aspect neutru.

Alternativa este și ea atrăgătoare: o serie de rigole dispuse în jurul piscinei și acoperite cu capace metalice sau de ceramică prin care apa se poate scurge cu ușurință.

Iarba în apropierea piscinei. O idee bună?

img_5mai2022Nu în mod necesar, cu toate că poate arăta cel puțin atrăgător dacă este întreținută corespunzător. Recomandăm totuși ca, în cazul în care îți dorești un astfel de gazon, să iei în considerare câteva reguli simple, însă esențiale pentru buna funcționare a piscinei și pentru o întreținere cât mai redusă atât ca timp, cât și ca efort:

  • Folosește un gazon jos și asigură-te că iarba este tăiată cât se poate de des.
  • Asigură-te că ai o distanță de cel puțin 1,5 m între marginea bordurii ce înconjoară piscina și marginea gazonului.
  • Nu folosi gazonul ca spațiu de relaxare sau așază pe el elemente de mobilier ce pot fi îndepărtate ușor. Altfel, iarba de sub acesta se va uza foarte repede.
  • Un al doilea sistem de rigole, montat la marginea gazonului, poate prelua excesul de apă. Problema ține de întreținere: iarba este expusă simultan în timpul verii la căldură intensă și la umiditate sporită, alternativ. Dacă nu o ferești de aceste extreme, se va usca în puțin timp.
  • Nu depozita pe iarbă accesorii pentru piscină.
  • Alege un loc ușor în pantă, dacă este cazul, pentru gazonul tău. img_6mai2022
  • Bordurează gazonul cu un rând de gard viu de joasă înălțime, care să oprească stropii de apă ce pot proveni din piscină.

Gazonul în apropierea piscinei se poate dovedi foarte atrăgător însă în cazul curților foarte spațioase unde piscina, ea însăși de mari dimensiuni, ocupă doar un loc secundar. În acest caz, singura limitare pe care o ai este distanța dintre cele două elemente ale curții tale.

Ce culori alegem pentru piscină și pavaj?

Alegerea culorii piscinei este esențială pentru că urmează să aibă un efect constant în curtea ta, indiferent de anotimp sau de condițiile de mediu exterioare. Este la fel de importantă ca alegerea culorii pavajului și este foarte bine să fie în funcție de ea sau, cel puțin, s-o ia în calcul pe aceasta. În cazul curților mai mici sau acolo unde piscina ocupă o suprafață mai mare decât cea recomandată de noi mai sus, culoarea piscinei va fi cea care va domina curtea.

Nuanțele potrivite sunt, firește, cele pastelate, deschise, marine, aeriene, dar putem opta și pentru ceva închis la culoare atunci când arhitectura casei și modelul pavajului o permit. Dacă pavajul este deja ales, iar piscina este un adaos nou în curtea ta, ghidează-te după acesta. Dacă, pe de altă parte, alegerea culorii piscinei survine simultan cu operațiunile de construire a casei și de pavare a curții, alege luând în calcul toate cele trei elemente. În fapt, acesta este momentul ideal pentru a decide o nuanță sau alta.

Modul cum hotărăști să-ți iluminezi piscina și pavajul din proximitatea ei poate modifica semnificativ seara și noaptea aspectul de ansamblu și, implicit, culoarea. Îți sugerăm ledurile direcționale normale sau subacvatice, dar și lampioanele de exterior. Sursele de lumină din apropierea apei arată întotdeauna intim și atrăgător, împrumutând mediului respectiv o căldură aparte, foarte utilă pentru senzația de casă primitoare pe care o dau de cele mai multe ori astfel de curți.

img_7mai2022

Accesorii și obiecte utile pentru întreținere: unde le plasăm?

Sunt două tipuri de obiecte diferite: accesoriile sunt folosite în timpul liber și fac parte integrantă din curtea ta. Uneltele de întreținere a piscinei pot fi plasate în același loc cu restul uneltelor de întreținere și nu trebuie să ocupe spațiu în curte în viața de zi cu zi.

Accesoriile sunt variate. Dacă hotărăști să construiești un bar, alege un colț atrăgător și construiește barul cu fața direct spre piscină. Și în acest caz este recomandată o distanță de cel puțin 2 metri între scaunele de bar și marginea piscinei, însă unele proiecte contemporane sunt mai îndrăznețe din acest punct de vedere. Restul spațiului poate fi pavat corespunzător cu dale antiderapante pentru ca accesul la bar să se facă ușor și fără peripeții.

Șezlongurile au rolul lor – un rol central – lângă piscină și trebuie tratate ca atare. Acestea pot fi așezate direct pe pavajul sau pe dalele din proximitatea apei, după gustul și nevoile tale. Este bine să lași câteva trasee de acces din curte la apă, altfel spus să nu blochezi orice trecere printr-un șezlong. Același lucru se poate spune despre măsuțele ce le însoțesc, despre suporturile de prosoape etc. Toate acestea trebuie să se afle pe spațiul pavat și să permită accesul la ele din toate părțile.

Îți sugerăm să nu încarci spațiul dedicat piscinei cu ghivece de exterior, jardiniere sau alte elemente de decor ce se pot dovedi inutile într-un context atât de focusat pe o activitate specifică. Florile pot ocupa un loc marginal, în fundal. În plus, întreținerea acestora aici ar fi dificilă și ușor neavenită.

img_8mai2022

Forme și trepte

Forma piscinei trebuie aleasă în funcție de context și are prea puțin de-a face cu lucrurile discutate mai sus. Practic, ai două opțiuni majore, în funcție de conturul acesteia: o formă fluidă sau una angulară. Odată aleasă forma, este bine ca pavajul să o urmeze în sensul alegerii unor dale ce reproduc aceeași senzație în toată zona de acces la piscină.

Piscinele integrate la nivelul solului reprezintă fără îndoială varianta cel mai ușor de folosit și întreținut, dar treptele nu trebuie excluse în totalitate. Acestea pot avea rol de design și pot fi plasate cu ușurință în apropierea intrării în piscină. Pe de altă parte, dacă piscina trebuie integrată într-o parte a curții ce prezintă diferențe de nivel, treptele devin de-a dreptul oportune, ca să mascheze și să funcționalizeze în același timp acest aspect.

Contează tipul pavajului din apropierea piscinei?

Atunci când decidem pavajul, dincolo de un model specific și de culoare, este bine să luăm în considerare și aspectul pur formal al acestuia. Recomandăm următoarele caracteristici, luate fie împreună, fie individual:

img_9mai2022

  • Pavajul de piatră sau cu aspect de piatră – în apropierea apei, piatra capătă un sens stabil foarte pronunțat și reține la nivelul solului o eleganță specifică. Dacă culoarea și textura sunt alese cu atenție, rezultatul este întotdeauna unul atrăgător, indiferent de tipul piscinei tale.
  • Pavajul cu aspect de lemn – aduce căldură și împrumută mediului respectiv un aspect marin. Este plăcut ca aspect și arată bine în special vara, în apropierea vegetației.
  • Pavajul standard – deși cele două variante de mai sus sunt, din perspectiva noastră, superioare, acest pavaj poate prezenta avantaje: textura (antiaderentă), culoarea (o nuanță specifică) și forma pot fi argumente suficient de importante în cadrul acestei alegeri. Alternativ, se poate alege o suprafață acrilică texturată, recomandată de mulți producători de piscine împotriva alunecării și pentru creșterea funcționalității piscinei în ansamblul ei.

Cum întreținem spațiul din proximitatea piscinei

Oricare ar fi tipul de pavaj pe care îl alegi pentru zona conexă piscinei tale, acesta va avea nevoie de îngrijiri specifice pe parcursul anului, dacă vrei să te asiguri că accesul este perfect și că utilizarea piscinei nu prezintă probleme în timp pentru calitatea pavajului.

img_10mai2022

  1. Menține spațiul uscat, pe cât posibil. În principiu, infrastructura ar trebui să rezolve în mare parte acest lucru, dar pot fi situații când va trebui să intervii.
  2. Golește piscina imediat după ce se încheie sezonul estival ca să reduci perioada de expunere la apă a pavajului din apropierea ei.
  3. Folosește soluții de curățare specifice pentru a elimina orice mucegai se poate forma pe suprafețe. Este, în special, cazul jgheaburilor de lângă intrarea în piscină, unde prezența apei este mai persistentă și unde forma face întreținerea problematică.
  4. Piscina trebuie ea însăși întreținută. De aceea, este bine ca, de fiecare dată, să te ocupi de pavaj după ce ai terminat cu piscina.

Zidurile mari din apropiere

De foarte multe ori, din cauze ce țin de conturul sau suprafața curții noastre, nu ne permitem să plasăm piscina la o distanță corespunzătoare de zidurile de împrejmuire. Motivul stă și în faptul că, lângă un asemenea zid, piscina nu intervine în centrul curții, lăsând-o deschisă și accesibilă.

img_11mai2022

Zidurile construite în apropierea piscinei prezintă câteva caracteristici specifice: sunt mai predispuse la umezeală (în special dacă au o orientare NV-SE), sunt mai greu de întreținut, nu primesc la fel de ușor ca alte ziduri elemente de vegetație pe întinderea lor. În plus, un zid înalt lasă umbră, ce poate fi deranjantă (dar nu întotdeauna) pe suprafața apei.

Aceste fapte nu pot fi contrate în totalitate, dar este posibil să obții un efect plăcut prin diverse surse de lumină, prin accesorii sau printr-o ajustare a funcționalității piscinei în partea diametral opusă zidului cu pricina.

Un sfat, la final

Alege piscina și pavajul ce o însoțește după cele mai importante două criterii pe care le ai la îndemână: criteriul funcțional și criteriul estetic. Fiind vorba de un spațiu destinat exclusiv relaxării, este important să te axezi pe acest aspect din toate punctele de vedere.

Îți putem răspunde la întrebări aici; până atunci, nu uita că o infrastructură bine executată și seria de munci de întreținere adecvată sunt elemente cheie pentru a te bucura în spațiul personal de o după-amiază relaxată în apropierea piscinei.

 

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii