Pavajul și culorile care i se potrivesc la începutul primăverii

Pavajul și culorile care i se potrivesc la începutul primăverii

17.03.2020 08:00

img-1-mar

Venirea primăverii este sinonimă în curtea ta cu o serie de schimbări majore. Totul se modifică în câteva săptămâni: unele funcții ale pavajului, obiectele necesare în curte, vegetația, temperaturile medii, umiditatea, astfel că este nevoie de o atenție sporită pentru ca să păstrezi un echilibru în această perioadă a anului. Atenția aceasta este ea însăși complexă: față de lunile următoare, acum nu poți utiliza vegetația cu foarte multă libertate atât din cauza valorilor termice, cât și datorită dezvoltării naturale a plantelor. Altfel spus, luna martie te obligă la mai multă imaginație și flexibilitate în legătură cu posibilitățile de aranjare a curții tale. Află aici care sunt soluțiile cele mai simple spre care te poți îndrepta.

Pavajul are culorile și texturile sale

Este o realitate de care uităm deseori, în special dacă instalarea acestuia a survenit cu mulți ani mai devreme. Îl considerăm o parte integrantă din curte și-l tratăm ca atare. Totuși, sunt puține momente din an care au nevoie de culorile pavajului mai mult decât acest moment când vegetația este minimală și accesoriile verii nu pot fi încă instalate cu succes. De aceea, poți să faci următoarele lucruri:

 • Curăță într-o zi călduroasă pavajul tău. Nu te limita la zonele de acces și încearcă să elimini de pe suprafața acestuia toate obiectele inutile, incidentale sau rămase în curte într-un mod nenecesar pe durata iernii. În felul acesta, pavajul își va expune modelul inițial cu mai multă putere, va deveni mai vizibil și mai curat. Iar un spațiu mai curat este un spațiu implicit cu mai multă lumină.
 • Textura pavajului, în special dacă este una vizibilă, de tipul celei antichizate, poate fi utilizată într-un mod constructiv în curte. Accentuează-i sensul adăugând în proximitatea ei un strat nou, proaspăt și curat de piatră decorativă sau de scoarță decorativă. Piatra decorativă are abilitatea să scoată la iveală specificul texturii, în vreme ce scoarța decorativă împrumută căldură locului unde este așezată.
 • Curățarea atentă și exhaustivă a rosturilor dintre pavaje individualizează dalele, scoțându-le în evidență calitățile. Este bine să faci asta în luna martie, când nu ai ales încă ghivecele pentru vară și când curtea este suficient de liberă pentru ca munca ta să se desfășoare cu ușurință.

img-2-mar

Pavajul și accesoriile permanente

Alegem să distingem în cadrul obiectelor folosite în curtea ta pe durata unui an de zile între accesoriile temporare (de care ne vom ocupa puțin mai târziu) și accesoriile permanente. Distincția se bazează pe o realitate destul de simplă: modul cum tratăm aceste accesorii ca să obținem un impact major cromatic la începutul primăverii este diferit și reclamă metode diferite de abordare. Asta se întâmplă în primul rând din cauza materialelor din care sunt realizate aceste accesorii și din cauza funcțiilor lor specifice. Iată aici soluțiile pentru accesoriile al căror loc rămâne stabil de la un anotimp la altul.

 1. Băncile de piatră, cele din fier forjat, băncile permanente din lemn sau băncile conectate la o jardinieră trebuie curățate exemplar pentru ca să iasă în evidență și mai mult în curtea ta sau pe aleile grădinii.
 2. Jardinierele permanente de dimensiuni mari pot fi împrospătate în această perioadă a anului și chiar plantate, după cum îți vom explica mai jos. Dacă poziția acestora este la suprafața pavajului, asigură-te că nu rămân obiecte în jurul lor. Dacă, pe de altă parte, sunt plasate pe gazon, aranjează suprafața acestuia, adăugând pământ, dacă este necesar, și semințe tinere.
 3. Elementele din metal vopsit trebuie curățate și, eventual, revopsite. Elementele din fier forjat, pe de altă parte, cum sunt porțile sau anumite garduri, solicită doar o curățare temeinică.

img-3-mar

Pavajul și accesoriile temporare

În tandem cu accesoriile permanente, ale căror întreținere și pregătire de primăvară se limitează la curățare, după cum ți-am explicat deja, accesoriile temporare sunt mult mai versatile. Din cauza acestei versatilități, poți integra cu ajutorul lor mai multă culoare în curtea ta, poți aduce mai multă prospețime și poți, simultan, să gestionezi cu mai multă acuratețe efectele de culoare de la un colț al curții la altul. În această direcție, natura pavajului te va ajuta cu siguranță pentru că majoritatea modelelor din oferta noastră (iată pe pagina aceasta uneltele potrivite, ca să distingi între ele) permit o variație suplimentară.

E vorba în primul rând de jardinierele, ghivecele și vasele cu flori timpurii. Acestea pot să aibă dimensiuni mici și medii și își pot modifica poziția, construind centre de interes și culoare pe marginile aleilor, în mijlocul curții, printr-un rondou artificial, în apropierea bordurilor sau în alte locuri similare unde accesul este redus și unde ochiul se poate odihni neîntrerupt de alte obiecte. Regulile conform cărora aceste ghivece arată bine sunt greu generalizabile, dar îți sugerăm totuși să elimini din planul curții obiecte neesențiale sau inutile conjunctural (inclusiv toate obiectele și uneltele de întreținere) și să alegi, pentru ghivece, flori variate, intens colorate, de talie joasă. Dar despre speciile potrivite vom vorbi puțin mai târziu.

Mobilierul ușor de grădină este și el util în această perioadă pentru că poate fi asamblat și redepozitat în caz de vreme rea, oferind pentru câteva ore o căldură și ambianță specifice. Dacă nu l-ai cumpărat deja, alege culori vii, pasteluri sau variante de alb și dintr-o singură mișcare curtea ta va arăta primăvăratic. Plasează un asemenea mobilier în proximitatea gazonului: cu o întreținere minimală a acestuia, deși nu este încă momentul, obții o atmosferă proaspătă.

img-4-mar

Despre flori, puțin mai organizat

Firește că tema florilor în perioada primăverii timpurii este legată în primul rând de culoare și de impactul acesteia în context, dar este bine să nu uităm că există principii exterioare celor estetice care au multe de spus în această privință. Altfel zis, informațiile legate de perioada de plantare, de dezvoltare, de înflorire, cele legate de temperaturile propice în funcție de specie și așa mai departe sunt toate esențiale pentru un aspect reușit în curtea ta la începutul primăverii, cu atât mai mult cu cât vorbim de o perioadă asaltată de diverse probleme meteorologice, de la riscul apariției unui îngheț târziu la variațiile de umiditate frecvente și așa mai departe. În tabelul de mai jos ai organizate câteva principii generale în această direcție. El este urmat de câteva sfaturi adiacente.

Știai că:

-    panseluțele comune sunt una dintre speciile cel mai ușor de cultivat primăvara devreme? În plus, culorile pe care le oferă sunt bogate și ușor de integrat în orice arhitectură.

tipul florii

descriere

în ghiveci

în jardinieră

lângă bordură

Panseluțe

Talie joasă, flori divers colorate

da

da

da

Petunii

Talie joasă, culori pastelate

da

da

da

Crocus

Talie joasă, culori variate, rezistentă, cărnoasă

da

da

da

Hiacint

Talie joasă spre medie, înflorire rapidă, parfum intens

-

da

da

Dianthus

Talie joasă spre medie

-

da

da

Iriși

Tale medie spre înaltă, flori intens colorate

nu

nu

da

Narcise

Talie medie, parfum intens

-

da

da

Lăcrămioare

Talie joasa, flori albe delicate, parfumate

da

da

nu

Galanthus

Talie joasă, plante delicate

nu

nu

da

Numărul florilor nu se limitează în nici un fel la lista de mai sus. Totuși, este bine de reținut că multe dintre aceste flori timpurii au nevoie de îngrijiri regulate și, dacă nu cunoști foarte bine specia, e de preferat să utilizezi primele dăți ghivece și jardiniere. Le poți alege din oferta noastră sau le poți confecționa chiar tu. Oricare ar fi situația, folosește-te de ele pentru a împrospăta suprafața pavajului. Iată sfaturile pe care ți le promiteam mai sus:

img-5-mar

 • Folosește flori colorate distinct pentru spații mici, pentru alei înguste, pentru bordurări de dimensiuni moderate, pentru capetele treptelor și în preajma accesoriilor de mari dimensiuni, cum ar fi un fire pit permanent. Diversitatea cromatică creează mai mult spațiu și dă impresia de pluralitate chiar și atunci când nu vorbim decât despre câțiva metri pătrați.
 • Alege bordurări monocrome dacă dorești să conduci ochiul pe suprafața mai mare a unei curți. În luna martie, un asemenea gest este destul de ușor de realizat și efectul este major având în vedere cantitatea moderată de vegetație cu care te confrunți.
 • Pentru ghivece și jardiniere, alege flori de talie joasă sau medie. Florile de talie înaltă pot fi afectate de condițiile termice înconjurătoare din această perioadă, astfel că ele trebuie plantate la marginea pavajului, lângă bordură (sau, firește, în straturi dedicate de pe suprafața gazonului de care nu ne ocupăm în acest articol!) și protejate, dacă este posibil, cu un strat suplimentar de mulci.
 • Mulciul este excelent în această perioadă pentru toate tipurile de sol și de flori. Verifică la producător corelația exactă dintre tipul mulciului și specia florii. Avantajele acestuia sunt relevante, într-adevăr: menține o temperatură omogenă la nivelul solului, îngrașă locul prin adaos de substanțe nutritive specifice și luptă cu succes împotriva multor dăunători, dintre care cei mai importanți în acest caz sunt fungii.

Ce rol joacă vegetația permanentă?

Un rol destul de complex, în special atunci când numărul speciilor pe care le-ai ales pentru straturile adiacente pavajului este unul semnificativ. Sfaturile din acest punct își păstrează ele însele un grad de generalitate crescut pentru că nu putem induce sau intui situațiile particulare fără să pierdem soluții.

O curățenie exemplară a acestor plante este însă de folos atât pentru sănătatea acestora (este un moment bun pentru tăieri), cât și pentru aspectul de ansamblu al pavajului din proximitatea lor. O plantă viguroasă și sănătoasă va produce în săptămânile următoare mult mai puține resturi, iar pavajul va fi mai curat. Udările sunt și ele importante: după tăieri, plantele se vor dezvolta armonios și singura întreținere regulată de care vei mai avea nevoie va fi cea legată de gazon.

Accesorii contextuale pentru borduri și alte delimitări

img-6-mar

Toate sfaturile pe care ți le-am oferit până în acest moment se referă la lucruri implicite aproape oricărei curți și, de aceea, au un grad de creativitate redus. Îți propunem aici puțină variație și o gândire aparte, care poate aduce multă culoare în curtea ta, în grădină și în zona de intrare cu un efort redus și costuri minime. Este vorba de plasarea de accesorii conjuncturale, nu neapărat utile, pentru a delimita diferite spații din curte. Acestea pot fi obiecte din casă, diverse tipuri de pietre, dale nefolosite până în prezent, accesorii cumpărate sau orice altă clasă de obiecte al cărei uz poate fi redirecționat într-un mod creativ. Cu cât sunt mai colorate, cu atât vor avea un efect mai viu pe suprafața dalelor tale.

 1. Folosește pietre de râu de orice dimensiune (pot fi mici, medii sau mari, esențial este să fie de aproximativ aceeași mărime) ca să creezi grupuri de pietre zen, foarte eficace într-o parte a curții căreia îi lipsește variația.
 2. Construiește un grup floral în jurul unui element tradițional. În timp ce asemenea structuri se găsesc de cumpărat, ele sunt foarte ușor de realizat cu obiecte pe care le deții deja, cum ar fi o roabă sau câteva găleți metalice. Secretul vine aici din curățenia exemplară a acestor obiecte: ca să fie apte să susțină un ansamblu floral, ele trebuie să strălucească.
 3. Pietrele vopsite sunt întotdeauna la modă. Alternativ, poți achiziționa de la noi modele variate, dintre care unele presupun culori cu adevărat speciale. Acestea pot fi folosite pentru a acoperi solul într-un loc fără vegetație, ca bază pentru ghivece și jardiniere sau în orice altă construcție care încearcă să aducă mai multă culoare în curtea ta. Atunci când sunt așezate pe lungimea unei borduri sau a unui pavaj, ele delimitează optic curtea cu foarte mare ușurință.
 4. Realizează, din pietre colorate, căsuțe sau locuri de mâncare pentru păsări și așază-le la înălțime sau direct pe pavaj. Pe lângă culoarea lor, acestea vor aduce aproape mai multe animale în acest moment din an când este dificil de găsit mâncare.

Știai că:

-    viteza luminii atunci când călătorește prin diamant este de aproximativ două ori și jumătate mai mică, la numai 124725 de km pe secundă? Mediul dens al pietrei o încetinește.

-    lumina își schimbă viteza atunci când trece dintr-un mediu de aer într-unul de sticlă sau plastic, curbându-se? Este motivul de bază pentru care ochelarii pot corecta vederea.

 

Totul despre accesoriile luminoase

Am lăsat pentru partea de final una dintre cele mai bune variante pe care te poți bizui în această perioadă: accesoriile luminoase. Avantajele acestora sunt multiple: sunt ușor de folosit, sunt variate, pot fi plasate în orice parte a curții și mutate în funcție de context, sunt ușor de înlocuit, presupun o întreținere minimală, creează o atmosferă deosebită, sunt modulare și scalabile, sunt relativ ieftine în raport cu alternative similare și pot fi folosite cu încredere mai mulți ani, fără nici o problemă.

Accesoriile luminoase mai au un avantaj important: lumina acestora se întinde și în spațiile conexe, astfel că suprafețele pavajului, terasate sau nu, goale sau nu, pot fi îmbogățite cu ușurință cu puțină culoare. Iată la ce ne referim:

img-7-mar

 1. Bordajul de aluminiu: este o soluție temporară cu efect excelent în serile de primăvară pentru că temperatura luminii pe care o oferă ele poate fi controlată și pentru că au abilitatea de a conduce cu ușurință privirea pe suprafața aleii. Odată montate, nu necesită alt tip de întreținere decât curățenia regulată și aspectul lor este profund discret. Creează intimitate la înălțimea solului și adaugă note de mister când sunt folosite în apropierea treptelor din grădină.
 2. Vazele decorative mari arată impunător și construiesc în curtea ta un spațiu anume, care atrage ochiul. Îți sugerăm să nu le supraîncarci cu prea multă vegetație (și este chiar recomandat să eviți plantele curgătoare) și să le plasezi în locuri care respiră bine, cum ar fi centrul gol al curții din spate sau centrul unei terase. Arată însă atrăgător și modern și atunci când sunt utilizate în șir la marginea unei zone terasate sau pe treptele de piatră ce răspund spre curtea din spate.
 3. Mesele luminoase au o funcție limitată, dar posibilă și sunt, de aceea, recomandate pentru zonele folosite incidental în această perioadă. Plasează-le pe terasă, în foișor sau lângă un fire pit.
 4. Fire baskets sunt, din toată oferta noastră, elementele cele mai atrăgătoare și mai dramatice, chiar dacă folosirea acestora este incidentală, pentru durata unei seri sau a unei petreceri. Locul unde pot fi așezate variază (dar trebuie să fie plasate la o distanță semnificativă de ziduri sau de obiecte care se pot aprinde), dar efectul este unic și puternic în același timp.
 5. Spoturile LED, spoturile solare și benzile LED pot fi și ele de ajutor la începutul primăverii pentru a îmbogăți cu puțină atmosferă suprafața pavajului tău. Combină-le cu ghivece de flori sau cu corpuri luminoase descrise mai sus și curtea va părea mai variată.

img-8-mar

La final

Cu toate că are limitările sale, începutul primăverii este nu numai momentul când îți poți amenaja cu cât mai mare grijă curtea pentru anul care urmează, ci și un timp în care te poți bucura de curtea ta, chiar dacă în alte sensuri decât vara. Pentru alte sfaturi referitoare la modul cum îți poți amenaja pavajul acum ne găsești aici sau, și mai bine, la showroom-ul nostru. Până atunci, asigură-te că profiți de deschiderea primăverii și că-ți îmbogățești spațiile dragi în moduri cât mai ample.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii