Tipuri de ziduri din curte: totul despre structurile verticale minore

Tipuri de ziduri din curte: totul despre structurile verticale minore

22.03.2021 08:00

Tipuri de ziduri din curte: totul despre structurile verticale minore

 

img_feb2021

Cu excepția caselor construite în mijlocul unei grădini, care sunt rare și, în același timp, atipice în zona noastră, zidurile reprezintă în majoritatea cazurilor cea mai importantă bază structurală din curte, după pavaj. Dedicăm un articol întreg zidurilor din două motive principale: 1. înțelegând rolul acestora, le putem optimiza funcțiile și 2. optimizând prezența zidurilor din curtea noastră, putem da mai multe șanse felului cum organizăm și folosim pavajul. Tenta generală a sfaturilor și observațiilor de mai jos este, de aceea, intenționată să răspundă celor mai ample întrebări în domeniu.

Despre ce ziduri vorbim?

Este dificil și parțial inadecvat să construim o tipologie fixă a zidurilor, chiar și atunci când nu avem pretenția exhaustivității. Citește introducerea de aici pentru și mai multe detalii. Însă credem că lista de categorii de mai jos poate fi utilă atunci când te orientezi în alegerile tale, înainte de a-ți fi proiectat întreaga curte.

 1. Zidul de delimitare – este cel care funcționează ca perimetru pentru curtea ta. De obicei este construit în fazele inițiale, prezintă o formulă arhitecturală în ton cu casa și este realizat din materiale specifice. Accesul tău la acest tip de zid este limitat (de obicei la numai una dintre părțile acestuia), cum limitate sunt și opțiunile de accesorizare și modificare de la un an la altul. Iată un exemplu.
 2. Zidul de delimitare interioară – este cel mai comun zid din curțile de azi și are funcția de a marca într-un mod permanent (uneori semi-permanent) două spații distincte din curte.
 3. Zidul de susținere – apare deseori în cazul proprietăților construite în pantă, unde natura se dorește terasată corespunzător. Aceste ziduri reprezintă bazele teraselor, pot fi construite din materiale alternative (pavele, de ce nu?) și pot fi ajustate dacă proiectul tău peisagistic își modifică funcția.
 4. Zidul de protecție – este un zid de delimitare al cărui rol principal este să-ți ferească curtea de diverse intemperii.
 5. Parapetul – zid cu funcție specifică, construit la marginea unor terase (de acoperiș sau de sol), care protejează în cazul unei diferențe de elevație, a terenului sau a construcției, după caz.
 6. Zidul cortină – este mai rar întâlnit la noi, și nu marchează atât funcția (pentru că poate delimita și interior, și exterior), cât materialele din care este executat. De cele mai multe ori, zidul cortină este construit din sticlă sau materiale prefabricate semitransparente.

img_feb2.2021

Ce ziduri se potrivesc în curtea ta?

În primul rând, este important să iei categoriile de mai sus cât mai relaxat cu putință, ca linii directoare pentru proiectele tale personale. Este foarte posibil ca zidurile de care are nevoie curtea ta să implice două sau chiar mai multe funcții din cele enumerate mai sus. Mai mult, este posibil să ai nevoie de structuri speciale, neincluse în lista noastră.

Soluția pe care ți-o oferim în acest punct este, însă, diferită: ca să determini care sunt zidurile de care ai nevoie, răspunde-ți la următoarele întrebări:

img_feb3.2021

 1. Care sunt funcțiile distincte pe care doresc să le aibă curtea mea?
 2. Cât de flexibile sunt aceste funcții de la un anotimp la altul și de la un an la altul?
 3. Există zone privilegiate în curte, al căror acces trebuie să rămână deschis oricare ar fi situația elementelor de arhitectură conexe și, dacă da, care sunt acestea?
 4. Câtă intimitate îmi doresc în curte?
 5. Cât de des doresc reamenajarea curții mele?

Îți sugerăm această listă de întrebări din convingerea că ele îți vor structura felul cum îți înțelegi propria curte, iar acesta este tocmai detaliul de care ai nevoie ca să te decizi pentru un zid sau altul.

 

Ziduri și pavaje – conexiuni funcționale și estetice

Modul cum intră în dialog un pavaj cu zidurile din proximitatea lui este foarte complex și presupune cunoașterea multor detalii referitoare atât la materiale, cât și la context.

Este bine, de multe ori, mai ales atunci când îți dorești să nu reduci prin zidurile din curtea ta senzația de spațiu, ca pavajele să aibă o nuanță mai închisă decât zidurile din apropiere. De asemenea, o idee foarte bună este să creezi linii de demarcație la baza zidurilor. Acestea sunt simultan utile din punct de vedere optic și folositoare atunci când materialele folosite pentru construirea zidurilor sunt distincte de pavelele de pe pământ.

 

img_feb4.2021Dacă demarcația pe care încerci să o obții este în interiorul curții, poți opta pentru ziduri de înălțime medie sau mică. Acestea lasă pavajul vizibil (ceea ce intensifică senzația de coerență la nivelul întregii arhitecturi) creând în același timp senzația unei compartimentări. Grijă, însă: dacă repeți acest truc de prea multe ori, curtea va pierde brusc din spațialitate și se va transforma într-un soi de labirint pitic, un efect pe care, cu siguranță, îți dorești să-l eviți.

Conturul gardurilor corespunde modelului pavelelor sau dalelor din curtea ta. Din cauza faptului că zidurile intervin în perspectiva spațială a curții, în adâncimea ei (și nu în planul mai bazal, dar mai discret, al solului) dialogul formal care apare între cele două elemente va fi de așa natură. Altfel spus, zidurile construite din blocuri drepte se potrivesc pe un pavaj cu un model fluid mai ales dacă forma de ansamblu a zidului păstrează ceva din respectiva fluiditate. Însă și mai bine este să folosești pentru zidurile de susținere, pentru parapete și ziduri de delimitare interioară pavele similare celor de pe jos. Alternativ, ne poți scrie aici pentru soluții dedicate.

 

Știai că:

 • cel mai înalt zid de cățărare din lume se află în Olanda? Poartă numele de Excalibur și are 121 de picioare în înălțime.
 • zidurile cetăților medievale porniseră inițial sub forma unor fortificații atât de mici încât le puteai trece cu piciorul? Înălțimea lor a crescut pe parcursul a aproximativ 400 de ani în funcție de nevoile de apărare ale locuitorilor, dar și de abilitățile lor tehnologice în arta construirii zidurilor. 

 

Cum să (nu) modifici perspectiva din curtea ta folosind ziduri

Dincolo de toate avantajele lor, pe care le cunoaștem și le apreciem, zidurile prezintă un risc specific: dacă nu sunt integrate corespunzător, reduc perspectiva întregii curți, ceea ce duce, de cele mai multe ori, la o senzație de apăsare, de prea multe obiecte, de prea puțin spațiu. Însă grila de reguli de mai jos te poate ajuta să eviți parțial sau total acest fenomen. Sfaturile de mai jos nu sunt în mod necesar dificile, dar sunt într-adevăr destul de inflexibile. 

 1. img_feb5.2021Aliniază zidurile înalte pe axa longitudinală a curții. Poți folosi ziduri transversale, însă cu foarte multă moderație și în special în cazul curților alungite. În rest, dacă zidul (zidurile) urmează linia curții de la intrare până în partea din spate, efectul nu va fi major pentru perspectivă.
 2. Pentru axele transversale, alege ziduri de dimensiuni modice. Mai mult încă, folosește-le cu moderație și punctează prezența lor cu cât mai multă vegetație contextuală, al cărei rol în timpul primăverii și al verii se va dovedi major.
 3. Zidurile de susținere pot deveni pereți de iarbă / flori. În afara cazului în care îți dorești ca modelul zidului de susținere să iasă în evidență, ia în calcul posibilitatea de a-l masca cu plante. Nu intrăm aici în detalii pentru că este vorba de o întreagă artă a amenajării în acest punct, dar te asigurăm că, dacă o faci cu atenție, senzația de spațialitate va crește, în loc să scadă.
 4. Parapete și ziduri despărțitoare în culori deschise. Fără să fie intense. Culorile deschise ritmează ochiul și, în timp ce nu ascund zidul în structurile conexe, îl fac să ritmeze într-un mod vesel spațiul pe care oricum îl ocupă sau îl acoperă.
 5. Atenție pe detalii. Un zid plasat într-un spațiu deschis (chiar și atunci când vorbim despre gazonul din grădină!) poate fi salvat dacă tot ce se găsește în jurul său este ordonat și bine integrat. Cele mai mici ghivece, alegerea dalelor, accesoriile de fier forjat, accesoriile temporare – toate acestea contribuie la crearea impresiei de spațiu autonom. În loc să deranjeze privirea, un asemenea spațiu o atrage.

 

 

Accesoriile de primăvară

Zidurile așteaptă accesorii cu același elan ca orice altă structură permanentă din curtea ta. În plus, fiind verticale, au avantajul de a susține accesorii greu de integrat pe pavaj, cum sunt, firește, florile curgătoare. Îți sugerăm:

img_feb6.2021 

 • să folosești baze modulare (fie sub forma cârligelor, fie a pergolelor aplicate) pe care să le poți permuta în timp. Nu e nimic rău să ai în fiecare an același ghiveci cu mușcate în același loc pe zid, însă poate fi mult mai atrăgător să te joci cu pozițiile lor potențiale.
 • accesorii vesele, din materiale de bună calitate. Evită plasticul și culorile țipătoare. Și evită, per ansamblu, monocromia. Culorile de referință de la care trebuie să pleci sunt, firește, cele ale zidului, dar poate fi o idee destul de bună să te uiți la pavajul ales.
 • să reciclezi accesoriile mai vechi folosite în curtea ta. Cu puțină grijă și câteva după-amiezi ocupate cu proiecte DIY, o să poți să-ți înfrumusețezi zidurile fără costuri suplimentare.
 • Să folosești lumină. Sunt multe de spus aici, așa că e mai bine să dedicăm acestor sfaturi un capitol de sine stătător:

Centrele de lumină, zidurile și pavajul

img_feb7.2021O regulă centrală în această privință ține de lumina direcțională. Oricât de modern sau de antichizat ar fi pavajul din curtea ta, poți folosi lumina direcțională (la care ai acces în special sub formă de spot-uri LED) ca să modifici în perioada serii și a nopții felul cum percepi spațiul. Regulile sunt multiple și diferă în funcție de arhitectura zidurilor despre care vorbim, dar este bine de știut că acest tip de lumină modifică volumele implicate punând accent pe zonele mai ascunse sau mai umbrite.

O a doua soluție extrem de utilă se află exact la polul opus (și, din această cauză, este bine să nu le asociezi prea des): lumina ambientală. Este utilizată pentru zidurile mari sau înalte, în locuri greu accesibile sau ca ghidaj în timpul nopții prin centrele de interes pe care le formează. Aici sunt soluțiile noastre din acest moment și ele vin să confirme că utilitatea luminii de la un context la altul implică nesfârșite soluții pozitive pentru curtea ta.

img_8feb.2021Îți mai remarcăm jocurile de lumini specifice (de Crăciun, de iarnă, de fațadă, de Paște etc) care pot modifica la rândul lor aspectul zidurilor tale, împrumutându-le un dinamism specific. Acestea din urmă pot fi corelate cu diverse soluții pentru pavaje pentru ca efectul să fie unul compact și atrăgător.

5 idei pentru un zid perfect

Iată mai jos câteva idei specifice care, sperăm, îți pot crea o senzație de complementaritate în curtea ta, după toate sfaturile și regulile generale pe care ți le-am expus mai sus. Ți le-am structurat într-un tabel pentru mai multă claritate.

Tipul zidului Accesorii Orientare zid Altele
De delimitare interioară, de dimensiuni mici sau modice

Plante de sezon

Lumină ambientală

Orice orientare e funcțională

-
Înalte, de delimitare

Lumini ambientale succesive

Lumini direcționale

De preferință, longitudinală Trebuie implicate cu moderație, în special în cadrul arhitecturilor urbane.

Plante cățărătoare

Plante curgătoare

Înalte, centrale Flori. Cât mai multe flori. După necesități Sunt folosite exclusiv în scopuri structurale.
De susținere, în proximitatea grădinii Pot fi accesorizate cu vegetație sau pot fi folosite ca atare După necesități -
De protecție

Lumină ambientală

Grupuri vegetative bogate

În funcție de orientarea casei -De la zidurile clasice la zidurile moderne și înapoi

Titlul spune tot: în ultimele câteva zeci de ani, tipologia clasică a zidului, care implica utilizarea unor blocuri de construcție (cărămidă, piatră sau alte materiale similare, care pot fi găsite cu ușurință în magazinele de profil), a suferit modificări în principal din cauza faptului că stilurile arhitecturale contemporane s-au îndreptat foarte mult către materialele adiacente. Metalul a reprezentat una dintre cele mai mari direcții, în special prin utilizarea extensivă a fierului forjat și a aluminiului, dar astăzi se folosesc și alte materiale, cum ar fi materialele prefabricate, sutele de soluții de plastic și altele, similare.

 

img_feb9.2021 

Avantajul unui zid de piatră sau cărămidă este evident: durabilitate, stabilitate, structură, rezistență, tot ceea ce numeau romanii firmitas, atunci când construiau. Dezavantajul poate să fie însă legat de prețul unui asemenea zid, deși noi îți venim în întâmpinare cu oferte extrem de competitive din acest punct de vedere.

Avantajele zidurilor realizate din alte materiale țin de context și de ușurința cu care astfel de elemente pot fi integrate în spații dintre cele mai diverse.

Din această cauză, este bine să alegi de fiecare dată împreună cu constructorul tău pentru ca gusturile tale să-și găsească complementul într-o soluție pragmatică coerentă.

2 sfaturi rapide:

 • Este foarte ușor să-ți integrezi zidul în proiectul casei tale dacă te decizi de la început. Orice proiect ulterior de reamenajare este mai dificil decât amenajarea inițială.
 • De foarte multe ori, zidurile joase sau zidurile care combină piatra (în partea de jos) cu metalul (în partea de sus) sunt mai atrăgătoare și mai intime decât variantele de 2,5 m înălțime.

 

Gardurile – o alternativă inteligentă

Funcția zidurilor poate fi preluată de către un gard, în special în multiplele cazuri în care amenajarea are loc chiar în curtea ta. Gardurile, mai ales cele de lemn și de plasă, sunt ușor de instalat, ieftine, eficiente și, în general, prezintă toate avantajele de care ai nevoie. Nu uita de ele dacă ai nevoie de formule modulare în curtea ta. Iată 3 idei:

 • Delimitarea dintre spațiul locuit și cel natural se poate realiza cu un gard de lemn, care prezintă avantajul că împrumută atât plantelor, cât și curții tale pavate, un aer cald.
 • Gardurile de plasă sunt o alternativă ieftină la ziduri (cel puțin pe termen scurt) pentru orice proiect temporar.
 • Gardurile joase de lemn pot delimita în lățimea aleii băncile de gazon.

Cum ne alegem zidul perfect

Cu multă atenție la elementele adiacente, în primul rând la pavaj. Un zid echilibrat în peisajul înconjurător înseamnă un zid care completează pavajul pe care îl însoțește și, în mod ideal, care îl îmbogățește. Spre exemplu, Bradstone Argento continuă în plan vertical o textură identică cu cea a pavajului de la care se reclamă.

img_feb10.2021Alegerea zidului perfect este, însă, în primul rând o problemă de funcționalitate. Mai mult decât în cazul pavajului, unde flexibilitatea și modularitatea trebuie să fie mai relaxate, zidul trebuie să dureze și să-ți ofere, în rezistența lui, confortul de care ai atâta nevoie. Iată astfel structurate la final cele mai importante patru elemente, aplicabile credem la orice zid rezidențial de azi. Odată ce poți să răspunzi cu DA la fiecare întrebare de mai jos, te afli din punctul nostru de vedere în fața unei alegeri foarte bune.

1/4 – Modelul de zid ales răspunde tuturor nevoilor tale pragmatice?

2/4 – Acest model se potrivește din perspectivă cromatică, texturală și structurală la mediul în care este integrat?

3/4 – Poate să-și ducă la îndeplinire funcțiile fără să deranjeze bunul trai în viața de zi cu zi?

4/4 – În cazul în care suferă stricăciuni din cauze naturale sau exterioare, este ușor de reparat?

Un sfat, la final

img_feb11.2021Zidurile nu trebuie despărțite de ideea de perspectivă. Pavajul ghidează ochiul, dar zidul îl poate opri, iar acest lucru nu este niciodată unul pozitiv. Privim cu tristețe la multe case urbane în cadrul cărora proprietarii au ales niște ziduri înalte ca să obțină o formă de intimitate, însă rezultatul este de foarte multe ori un culoar (sau o serie de culoare) în jurul casei fără valoare în sine.

De aceea, te rugăm să fii conștient de dimensiunea verticală a zidului tău și, când alegi, să alegi zidul lăsând perspectiva să respire în voie. Numai într-o asemenea structură o să poți să obții simultan rezultate pozitive în ceea ce privește atât pragmatismul, cât și estetica, și să ai parte de o curte echilibrată, delimitată de ziduri bine alese.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii