Unde, cum și de ce este pavajul de preferat gazonului?

Unde, cum și de ce este pavajul de preferat gazonului?

10.09.2020 08:00

img_1septemb

Dintre toate lunile de primăvară și vară, luna august este cea mai riscantă în ceea ce privește vegetația din grădina ta. Este momentul când cele mai multe plante autohtone resimt finalul înfloririi, în timp ce varietățile importate au nevoie de îngrijiri speciale pentru a trece cu bine peste o perioadă care este, de regulă, mai mult caniculară decât umedă. Oricât de bune și de frecvente ar fi îngrijirile, efectele vor fi parțial vizibile. De aceea, este important să acorzi cât mai multă atenție organizării de ansamblu a grădinii tale și, prin aceasta, să-ți dedici timp pentru alegerea pavajului ideal, în funcție de context.

Pavaje la modă vs. pavaje clasice

Aceasta nu este o distincție pe care să construim de obicei, dar iminența florilor, apropierea lor, scoate la iveală foarte multe detalii relevante despre pavajul tău. Îți structurăm mai jos regulile cele mai importante.

Un pavaj clasic, bazat atât pe forme și raporturi tradiționale (pătrat, hexagon, dreptunghi de 1/2, 2/3 sau 1/4) este ușor de integrat oricare ar fi tiparul vegetației tale. Aceste pavele creează modele regulate (iată aici, aici și aici câteva exemple), bine ordonate geometric, ce așteaptă cu foarte mare lejeritate orice tip de vegetație, de la cea luxuriantă, dacă alegi o grădină cu tentă tropicală, la cea minimalistă, dacă preferi un decor japonez. Regularitatea pavelelor din cadrul modelelor clasice oferă și un avantaj de ansamblu, stabilizând perspectiva, oricare ar fi mărimea sau incidența plantelor din cadrul acesteia.

Un pavaj în contururi contemporane este de preferat pentru aleile de lățime medie sau mică pentru ca formele pavelelor să nu intervină abuziv în economia vegetației. Modele cum ar fi acesta sau acesta prezintă o ținută aparte, ce trebuie corelată atent cu florile din apropierea lor. Dacă dorești să acoperi o suprafață de dimensiuni mai generoase cu o asemenea variantă de pavele, alege pentru flori fie ghivece de dimensiuni mari, fie jardiniere permanente. În plus, diverse tipuri de vaze de grădină îți pot veni oricând în ajutor.

img_2septemb

A înțelege distincțiile dintre aceste funcții este esențial în cadrul efortului nostru de a separa cu mai mare acuratețe între ce poate și ce trebuie să facă un pavaj atunci când scopul acestuia este unul specific. Este și cazul dialogului pe care acesta îl stabilește cu gazonul în cadrul curților rezidențiale.

Știai că:

 • primul aparat de tuns gazonul a fost inventat în 1830? Firește, acesta nu avea motor, folosind în schimb forța de propulsie a omului care îl manevra pentru a învârti tamburul cu ajutorul căruia tăia iarba.
din cele peste 6000 de specii de iarbă de pe pământ, folosim pentru gazonul nostru contemporan abia câteva zeci, dintre care câteva specii anume sunt categoric preferate la nivel mondial?

2 sfaturi rapide pentru un pavaj rezidențial perfect:

 • Aria pavajului și aria gazonului trebuie să fie în concordanță pentru ca aspectul de ansamblu al curții tale să fie dezirabil și atrăgător.
 • Evită plasarea întregului pavaj într-o parte a curții, contrabalansată, pe cealaltă suprafață, de gazon. Cu cât introduci mai multe alei pe suprafața gazonului, cu atât mai integrat și mai abordabil va arăta acesta.

Alee plus gazon – o soluție perfectă?

img_3septembrie

O privire rapidă asupra proiectelor de arhitectură contemporane scoate la iveală soluția celor mai mulți arhitecți la problema accesului în locuințele urbane, problemă structurată de patru realități coexistente: front stradal limitat, necesitatea accesului direct dublu (auto și pietonal), necesitatea prezenței gazonului pentru ca curtea din față să respire natural și un anumit stil arhitectural, a cărui notă majoră este dată, firește, de arhitectura casei.

Raporturile dintre aceste patru variabile sunt ele însele diverse (complicate și de necesitățile particulare ale fiecărui client, de diverse treceri de nivel, arhitecturi specifice, limitări stradale etc.), blocând de multe ori proiectantul într-un standard pe care-l constatăm zilnic: curtea urbană de azi prezintă un dialog direct între pavaj și gazon, secondat de elemente adiacente. Acest lucru prezintă avantaje și dezavantaje.

Avantaje

 1. Proiectarea și executarea sunt ușor de organizat în aproape orice tip de proiect.
 2. Frontul stradal poate fi redus (este o limitare care are de obicei loc înaintea acestei decizii).
 3. Prezintă o îmbinare fericită (și modulară!) între util și plăcut.
 4. Poate fi aplicat pe structuri arhitecturale foarte diferite.
 5. Separă accesul auto de accesul pietonal.
 6. Reduce timpul dedicat întreținerii și separă muncile asociate cu aceasta.
 7. Reduce implicarea proprietarului în proiecte de reamenajare.
 8. Ajută la imaginea de ansamblu a unei zone rezidențiale anume.

Dezavantaje

 1. Poate lăsa o impresie de monotonie (vizibilă în primul rând în cadrul proiectelor urbane repetitive, unde același timp de casă sau de duplex implică același tip de acces).
 2. De multe ori, nu împrumută casei prea multă identitate și, prin aceasta, nu susține arhitectura specifică a acesteia.
 3. Limitează accesul și decide, pe termen lung, calitatea și tipul său.

Alee plus gazon – un dialog deschis

img_4septembrie

În urma observațiilor din cadrul capitolului precedent, venim în întâmpinarea ta cu o serie de sugestii alternative, apte să modifice sau să îmbogățească această perspectivă. Altfel spus, avem posibilitatea ca, prin tipul pavajului folosit, prin suma de accesorii de exterior pe care le utilizăm, prin inventivitatea geometrică și prin intuiție să ținem sub control acest dialog și să-l ghidăm în funcție de gustul nostru și de interesele pe care le avem pentru această zonă din curtea noastră. Chiar și atunci când soluțiile pentru curtea din față par limitate din cauze exterioare nouă, putem reconstrui perspectiva pentru a crea ceva deosebit și unic. Iată în tabelul de mai jos câteva variante atrăgătoare.

Soluția nr. Tipul pavajului Accesorii Geometrie Observații pentru gazon
1 Dale mari Câteva accesorii de dimensiuni medii sau mari Geometrie simplă, cu variație redusă Gazon plasat în zona centrală. Dacă spațiul permite, se poate organiza o jardinieră în mijlocul acestuia.
2 Pavele mici texturate Cât mai puține, pentru a face vizibilă textura Geometrii complicate, alei curbate, tăiate în grosimea gazonului  Gazon de înălțime redusă, cu incidență florală medie sau mare.
3 Pavele diverse, în tonuri deschise Accesoriile pot varia în funcție de arhitectura casei Dacă modelul este fin sau inexistent, geometria poate fi complicată Tonurile deschise scot în evidență gazonul: e de preferat un gazon cu un verde intens, întreținut regulat și udat din abundență.
4 Pavele diverse, cu borduri înalte Accesoriile plasate direct pe gazon Geometrie simplă, minimală Gazon mediu sau înalt, asaltat de flori, vegetație adiacentă sau arbuști.
5 Dale individuale Fără accesorii Ambele direcții sunt plauzibile – atât geometria complicată, cât și cea minimalistă. Alege însă o singură variantă. Gazon de talie joasă.
6 Pavele tradiționale antichizate Multe accesorii, variate În funcție de arhitectura casei Gazon bogat, de talie joasă sau medie.

Dacă, pe de altă parte, dispui de o intrare generoasă, care nu limitează opțiunile la cele două realități absolut necesare – gazon și cale de acces – soluțiile tale sunt mult mai variate și pot urma sfaturile noastre de mai jos, care se vor referi la curte în ansamblul ei, un spațiu în cadrul căruia impactul dintre gazon și pavaj este unul mai divers și mai permisiv.

Până atunci, îți mai oferim aici două variante interesante atât prin abordarea extremă pe care o presupun, cât și prin gradul crescut de atractivitate estetică pe care îl prezintă.

img_5septembrie

 1. Alege să acoperi complet curtea din față cu pavaj. Regularizează prezența naturii prin ghivece de exterior sau jardiniere mari, permanente sau nu. Rezultatul poate fi foarte atrăgător și, uneori, mai natural decât în cazul unui gazon simplu. E o soluție bună pentru curțile frontale care promit o a doua curte, de dimensiuni mult mai generoase, în partea din spate a locuinței, sau pentru curți frontale asociate caselor de mici dimensiuni. În acest al doilea caz, arhitectura minoră a casei poate fi dinamizată prin proiecte reconstruite pe suprafața pavajului în fiecare an.
 2. Alege să acoperi complet curtea din față cu gazon. Este o soluție mult mai dificilă, fie că este acompaniată de dale individuale, după cum îți sugeram în tabel, fie că alegi o cărare simplă, presărată cu piatră decorativă. În principiu, aceasta nu este folosită pentru acces, așa că ai nevoie de un sol dur (și te vei lovi de toate neplăcerile asociate acestuia), dar, cu întreținere adecvată, proiectul poate fi fezabil.

Știai că:

 • un gazon sănătos, aspectuos, bine întreținut și tânăr poate crește valoarea de vânzare a locuinței cu până la 20-25%?
 • calitatea aerului este drastic modificată de iarbă, care are abilitatea de a menține la înălțimea ei particulele de praf din atmosferă?

 

Celălalt capăt al problemei – curțile de mari dimensiuni

img_6septembrie

Cea mai mare greșeală pe care o putem face în cazul unei asemenea curți (o plimbare pe străzile nou construite ale orașelor din zona noastră va scoate, incidental, la iveală această problemă) este să acoperim întreaga suprafață cu pavaj sau cu gazon. Pe lângă monotonia pe care o creează, gestul își detonează propria rațiune: existența unei curți mari presupune nevoia de spațiu și, implicit, nevoia utilizării lui. De aceea, relația dintre gazon și pavaj în cadrul curților mari este complexă. Iată caracteristicile celor două elemente care contează aici.

Gazonul pentru trafic mediu și mare poate prelua o parte din funcțiile pavajului. Un asemenea gest este necesar dacă aveți copii sau dacă vă doriți pur și simplu o abordare mai relaxată a ideii accesului în curte și grădină. Alternativ, pavajul poate susține elemente de decor, al căror rol este de a dinamiza curtea cu inserții naturale în spațiul locuit. Astfel, odată ce înțelegem că granițele dintre cele două spații nu trebuie să se oprească în bordură, variația soluțiilor pentru curțile mari devine evidentă. Iată câteva:

 • Folosește gazonul ca element de suport, nu ca element decorativ în sine. Acest fapt presupune existența jardinierelor, a pietrelor decorative, a ghivecelor de dimensiuni mari sau foarte mari, a treptelor de la o terasă la alta asaltate ele însele de flori, a rondourilor cu flori de talie joasă etc. Spațiul natural trebuie să se păstreze versatil și fluid atunci când ne dorim ca o curte mare să nu arate monoton.
 • Folosește maxim două modele diferite de pavele sau dale pentru o asemenea curte și permite vegetației să se diversifice.
 • Dinamitează monotonia gazonului prin alei minore, contrastive din punct de vedere cromatic.
 • Plasează aleea pavată în zona centrală și/sau în zona de acces și lasă colțurile curții să se dezvolte natural în baza vegetației.

Pavaj, terasă, gazon – un trio complex

Din cauză că în curtea din spate sunt plasate elemente de construcție adiacente, cu scopuri generale sau specifice (terasă, bucătărie de vară, foișor, loc de joacă pentru copii, spațiu de preparat grătarul, focar etc.), rolul pavajului în acest sector al curții este mai evident, iar motivele pentru care acesta este de preferat gazonului – mai clare. De aceea, pentru a determina când și unde să înclini spre pavaj în detrimentul gazonului, este bine să privești către aceste elemente.

img_7septembrie

Ceea ce au în comun clădirile adiacente este ideea de funcționalitate, care traduce la rândul ei ideea de acces: este nevoie să poți să ajungi cu ușurință la bucătăria de vară, să poți înconjura foișorul, să poți folosi terase în orice anotimp. Mulți clienți preferă să sistematizeze și mai tare acest principiu și să paveze o arie destul de generoasă din proximitatea dorsală a casei, pentru a acoperi, printr-o singură decizie arhitecturală, toate cazurile posibile. Totuși considerăm că, în cazul vilelor mari sau al caselor cu curți ample și generoase, o asemenea decizie este limitativă și restrictivă în raport cu posibilitățile pe care le ai la dispoziție.

Încearcă să determini pe suprafața curții un spațiu mai generos (să spunem între 5 și 10 m2), unde accesul auto sau alte tipuri de acces nu sunt necesare: este locul perfect pentru a insera un gazon redus ca dimensiuni. O altă modalitate prin care estompezi prezența pavajului, integrându-l mai bine în mediul natural înconjurător este reprezentat de grupurile de vegetație, însoțite sau nu de gazon. O a treia variantă este separarea de la bun început a unor clădiri sau construcții de lemn și plasarea acestor clădiri în spațiul grădinii. În felul acesta, pavajul din proximitatea locuinței respiră, iar gazonul se poate desfășura în voie, secondat de alei.

Terenurile accidentate – un caz specific

img_8septembrie

Uneori, arhitectura își găsește limitele în terenul în baza căruia trebuie construită casa și amenajată grădina. Dacă acesta este dificil (prin înclinație, în primul rând, dar și prin sol, în cazul stâncilor sau chiar al unui pârâu ce traversează curtea), relația dintre pavaj și gazon se modifică. În această situație specifică, cele două elemente de design sunt folosite în principal în virtutea contextului, nu invers.

Iată câteva soluții care, însă, necesită ajustări în funcție de situația ta particulară:

 1. Pentru cazul când partea din spate a curții are o elevație mult mai mare decât restul suprafeței, recomandăm un aranjament contextual de alei scurte și gazon. Păstrarea unei proporții reușite, alegerea gazonului ideal (de preferat, de talie joasă, ușor de întreținut) și alegerea unor pavele a căror mărime să fie modică sunt elemente ce contribuie la un proiect reușit.
 2. Pentru cazul când o zonă laterală a curții este accidentată, e de preferat ca aceasta să fie parțial separată de restul spațiului. Adaugă la ansamblul de pavaj și gazon aranjamente florale incidentale și orientează aleile spre celelalte zone ale grădinii tale.
 3. Pentru cazul când întregul ansamblu trebuie organizat pe un teren accidentat, este mai bine să discuți problema cu arhitectul tău. Ca soluție generală, o sumă de alei reduse, terasări incidentale și spații cu gazon pot să rezolve mare parte din context, lăsând în așteptare doar problema, mai complexă, a accesului.

Aleile de promenadă în lunile capricioase –
cum alegem pavajul?

Dincolo de o abordare structurală a problemei enunțate în titlu, îți remarcăm un detaliu mai puțin vizibil (pentru că devine aparent în timp), dar cu impact relevant pentru bunăstarea spațiului tău personal. Este vorba de diferențele pe care le presupun pavajul și gazonul atunci când trebuie întreținute pe durata ploilor de toamnă, a zilelor cu ninsoare sau lapoviță și a perioadelor de dezgheț din lunile martie și aprilie. Vremea poate avea un impact direct și întreținerea poate deveni cronofagă dacă nu ne-am luat măsuri de precauție de la bun început.

img_9septembrieO regulă clasică în ceea ce privește organizarea spațiului de promenadă spune că cel puțin o treime din spațiul de locuit trebuie să implice elemente recreative. Dacă e să traducem acest principiu în curte și grădină, înțelegem destul de repede că organizarea acesteia trebuie făcută mai puțin în virtutea accesului și mai mult în aceea a recreării.

Pentru zonele predispuse la ploi, recomandăm să te axezi pe pavaj, pe alei late, ușor accesibile, cu o înclinație constantă bine concepută încă de la început. Delimitează gazonul cu borduri înalte și dublează-l cu multă vegetație verde (arbuști permanenți, plante ornamentale, conifere etc.). Pavajul este de preferat gazonului pentru aproape toate tipurile de vreme capricioasă de la sfârșitul toamnei, până la începutul primăverii.

Pentru zonele uscate, recomandăm, dimpotrivă, un gazon bogat, udat regulat. Acesta va contra seceta resimțită în atmosferă, menținând un echilibru termic și hidrologic în aerul din curtea ta. Gazonul bogat este de folos și în curțile din zone vântoase, reducând semnificativ incidența muncilor de întreținere vara și toamna.

Pentru zonele mixte, recomandăm axarea pe pavaj în proximitatea casei și pe gazon în spațiile de trecere, în spațiile-tampon sau în spațiile mărginașe. Acest tip de ansamblu reduce întreținerea, crescând senzația de spațiu și de mediu natural în curtea ta.

img_8septembrie

Sunt bordurile o soluție?

Alegem să încheiem acest articol cu o întrebare pentru că unul dintre elementele care face translația de la pavaj la gazon și care are un impact semnificativ în cadrul acestei alegeri este tipul bordurării. De cele mai multe ori, o bordură înaltă limitează spațial, dar reduce operațiunile de întreținere pe suprafața pavajului și a gazonului deopotrivă. Bordurile joase nu sunt atât de permisive; similar, bordajul de aluminiu poate solicita munci de întreținere dacă vremea a fost capricioasă sau dificilă.

Sfatul nostru în această direcție este să alegi întotdeauna în virtutea designului pentru că impactul asupra întreținerii nu va fi suficient de relevant. Ne poți contacta aici dacă am omis să includem în exemplele noastre cazul tău particular și dorești opinia unui expert în pavaje într-o problemă referitoare la locuința ta. Până atunci, bucură-te de pavajul tău în acest început de toamnă și de avantajele multiple pe care ți le oferă în aria estetică și funcțională a casei tale.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii