Ziduri la modă pentru curtea ta: idei, sugestii, observații

Ziduri la modă pentru curtea ta: idei, sugestii, observații

28.09.2021 08:00

img_21septembrie

Pavajul este completat în curtea ta de imaginea zidurilor în aproape orice context. Atunci când alegi dalele corespunzătoare, trebuie de aceea să fii atent la modul cum se integrează ele în cadrul zidurilor existente deja sau invers, trebuie să alegi ziduri care să construiască perspectiva oferită deja de pavele. În oricare dintre situații, corelația este evidentă. Citește în rândurile de mai jos ce ziduri sunt la modă acum și cum poți integra idei novatoare în grădina ta pentru ca toamna care urmează să fie atrăgătoare în fiecare zi.

 

Ce este un zid de sprijin și de ce este important?

Numim zid de sprijin orice construcție verticală, dedicată sau improvizată, care structurează o diferență de nivel din curte sau grădină, nelăsând pământul să se prăbușească. Alternativ, un zid de sprijin poate încheia o asemenea trecere de nivel, chiar dacă posibilitatea prăbușirii este redusă sau inexistentă.

Importanța unui asemenea zid este esențială, dintr-un motiv foarte simplu: acesta permite formarea de suprafețe drepte, menținând simultan un design atrăgător și incluziv. Ca urmare, variația acestui tip de zid a crescut foarte mult în timp, iar modelele relevante s-au înmulțit.

Tipuri de ziduri de sprijin

img_22septembrieÎți menționăm aici tipologiile semnificative de ziduri de sprijin, așa cum au evoluat ele în ultima perioadă:

 • structurale – realizate în momentul construcției, aceste ziduri nu comportă modificări majore, dar pot fi ajustate estetic prin aplicări de piatră decorativă sau alte soluții similare;
 • temporare – sunt potrivite pentru grădinile care au parte de modificări mari de la un an la altul și sunt realizate din materiale ce pot fi remontate (dale suprapuse, stinghii de lemn etc.).
 • cu rol estetic – așa-numitele false ziduri de sprijin, aceste structuri au doar scopul de a împrospăta perspectiva în interiorul căreia sunt integrate.
 • cu rol utilitar – integrăm în această categorie zidurile de sprijin care îți ușurează accesul dintr-o parte a curții într-alta fără să-și facă un scop direct din structurarea perspectivei sau în arhitectura ansamblului (cu toate că e bine să aibă).

Idei atrăgătoare pentru această toamnă

Zidul de sprijin realizat din pavele suprapuse este una dintre cele mai bune idei pe care le ai la dispoziție în grădina ta. În felul acesta, folosești excesul de pavele, reducând într-un mod semnificativ costurile, rezolvi o problemă utilitară și dezvolți totodată un nou proiect DIY pentru tine și familia ta. Nu ai nevoie de specialist ca să prepari sau să folosești un adeziv corespunzător (dar ne găsești aici dacă chiar ai nevoie), iar rezultatul este de cele mai multe ori mulțumitor tocmai pentru că a fost un proiect propriu. Recomandăm o înălțime moderată pentru acest zid și o grijă deosebită la tasarea pământului de deasupra lui.

img_22septembrie3

Un alt model interesant este reprezentat de zidul de beton, a cărui textură este scoasă în evidență și lăsată să respire pe toată suprafața vizibilă. Este un model dificil, potrivit în curțile unde minimalismul este susținut de metal și materiale compozite, iar efectul pe care îl creează este modernist, curat și urban. Greu de accesorizat, zidul de beton comportă totuși avantajul de a rezista bine în timp și de a traduce într-o manieră elegantă aerul său industrial.

Zidul placat este foarte căutat în ultima vreme datorită faptului că este ușor de integrat oricare ar fi designul de ansamblu al locuinței tale. Se potrivește în curțile unde primează un anumit model de pavaj, pe care îl poate continua pe verticală, dar și în spațiile unde natura invadează curtea și unde, din rațiuni tehnice sau utilitare, este nevoie de o separare specifică.

Zidurile de sprijin temporare pot fi realizate din bârne de lemn pentru un efect rustic sau minimalist. Soluția este bună pentru că reduce timpul pe care trebuie să ți-l aloci montării și, respectiv, demontării acestuia în funcție de necesități. Dalele suprapuse pot fi o opțiune, în special pentru zidurile joase.

img_22septembrie4

Cum drenăm apa?

Zidurile de sprijin pun o problemă destul de importantă, de care trebuie să ne ocupăm încă de la început: ce se întâmplă cu apa (pluvială, dar nu neapărat) care se acumulează în stratul superior de pământ dacă zidul este sigilat? Răspunsul e trist: se acumulează și erodează. De aceea, avem la dispoziție trei soluții de bază ca să ne asigurăm că nu întâmpinăm această problemă în timp:

 1. Operăm inserții pe suprafața zidului, permițând apei să se scurgă. Este soluția tradițională, folosită încă din perioada antică, după cum se poate vedea în zidurile încă în picioare din zona noastră.
 2. Plasăm la baza zidului un rând de dale care au inserții.
 3. Lăsăm, în cadrul construcției, fante verticale, cu același rol.

Ziduri sau accesorii de dimensiuni mari – ce separă mai bine diverse zone din curte?

img_22septembrie5 În afara cazurilor în care dispunem de o curte de mari dimensiuni (mai mult de 1500 sau 2000 de metri pătrați), trebuie să avem grijă atât cu numărul zidurilor pe care le integrăm în curte și grădină, cât și cu înălțimea acestora. Din acest punct de vedere, trebuie să facem o distincție fermă între curțile / grădinile în pantă și cele aflate pe o suprafață dreaptă.

Necesarul de ziduri al curților înclinate este în strictă corelație cu arhitectura de ansamblu a acestora, cu gradul mediu de înclinație, cu tipul accesului și cu tiparul utilitar al curții. Altfel spus, există multe variabile care ne limitează cel puțin parțial alegerile în cazul unei asemenea curți. De aceea, trebuie să integrăm într-o primă etapă toate zidurile utile și să adăugăm altele noi doar în cazul în care nu agresăm perspectiva. Alternativ, se poate opta pentru ziduri joase sau accesorii temporare cum sunt ghivecele mari sau jardinierele.

Curțile drepte sunt mai permisive, în special dacă proiectul nostru începe de la zero și avem control asupra tuturor elementelor arhitecturale. În această situație, zidurile pot cu ușurință să fie dublate de accesorii, după gust.

img_22septembrie7Idei de accesorii pentru zidurile existente

De cele mai multe ori, chiar și îmbogățite cu un model specific, zidurile lungi tind să capete un aspect neutru care trebuie secondat sau ritmat de accesorii specifice. Acestea pot fi utile (sisteme de iluminat, elemente de drenat apa etc.), sau pot avea un impact estetic (flori). Disociem însă mai ușor între accesoriile permanente și cele temporare, după cum urmează.

Accesoriile permanente sunt, de cele mai multe ori, în virtutea zidului. Ți le notăm aici pe cele mai comune dintre acestea, care sunt, în același timp, și cele mai eficiente:

 • Felinarele sau alte sisteme de iluminat, plasate echidistant, în funcție de modelul zidului reprezintă soluția clasică, având avantajul mare de a distribui lumina omogen pe lungimea curții. Odată instalat, sistemul deservește mulți ani și este foarte ușor de întreținut.
 • Suporturi permanente pentru flori sau plante ornamentale, încastrate în zid sau aplicate pe suprafața acestuia. Reduc muncile de primăvară legate de instalarea unor potențiale suporturi temporare, însă toamna te obligă la o curățenie minuțioasă dacă vrei să te asiguri că zidul va trece iarna uscat și cu eroziune minimală.
 • Ferestrele încastrate arată excelent în cadrul zidurilor lungi și înalte. Dinamizează spațiul, ajută curtea să respire mai bine și ritmează cu ușurință perspectiva. Acestea pot fi accesorizate cu sticlă (ceea ce solicită întreținere suplimentară) sau pur și simplu cu fier forjat, pentru siguranță.

Spoturile de iluminat, încastrate în pavajul din proximitatea zidului, sunt excelente pentru zidurile cu flori, creând efecte de lumină foarte atrăgătoare în toate lunile calde.

img_22septembrie6

Accesoriile temporare sunt nenumărate și profund contextuale pentru că depind într-o mare măsură de aspectul curții tale, de ce dorești pentru un anumit anotimp și, în ultimă instanță, de imaginația ta. De aceea, lista noastră este orientativă și deschisă:

 • Elementele florale suspendate sunt cele mai comune pentru că au un impact estetic sporit. E vorba de ghivece sau jardiniere cu flori diverse, simple sau curgătoare, al căror loc pe suprafața zidului poate varia după gust.
 • Elementele florale fixe sunt la fel de interesante, dar au limite în ceea ce privește distribuția pentru că orice modificare comportă replantare. Alternativ, se pot folosi ghivece așezate la baza zidului, independent de acesta.
 • Elementele de design sunt, în principiu, nenumărate și depind doar de abilitatea celui care le integrează în arhitectura de ansamblu a curții.
 • Cabinetele de unelte sau ghivece, false sau reale, sunt potrivite în special pe zidurile laterale ale curții, pe care le îmbogățesc cu ușurință.
 • Plantele plasate în suporturi împletite au un efect bun, fie că se află, fie că nu se află în proximitatea unor elemente vegetative mai mari, care să le secondeze.

img_22septembrie8

Câteva sugestii pentru zidurile mici

Zidurile mici comportă avantajul extrem de important pentru aproape orice fel de curte că nu închid perspectiva, delimitând în același timp, cel puțin parțial, spațiile în care intervin. Sunt ușor de construit, nu implică nici efort mare, nici cheltuieli semnificative, sunt variate și pot fi modificate la fel de ușor. Iată la ce ne gândim:

 1. Zidurile temporare, realizate din pavele suprapuse delimitează cu ușurință un spațiu util de unul al cărui scop este pur estetic. Le poți construi fără ajutor, aplicând pavelele în straturi succesive până ajungi la înălțimea dorită.
 2. Zidurile permanente turnate (bordurile înălțate) se potrivesc în apropierea rondourilor de flori, lângă straturi și iarbă, în locuri unde diferența de nivel poate deveni semnificativă, în proximitatea scărilor de piatră sau în alte locuri unde dorești să crești utilitatea spațiului mascând într-o formă sau alta o trecere pe un alt platou în grădina ta.
 3. Palisadele nu sunt, propriu-zis, ziduri, însă, prin înălțimea lor, își desfășoară aproximativ același rol. Poți alege din oferta noastră sau le poți construi singur, din materialele de care dispui.
 4. Zidurile joase de piatră au un impact estetic foarte relevant, în orice anotimp. Arată bine lângă vegetație amplă sau săracă, se potrivesc cu trecerile de nivel, sunt utile pentru că delimitează corespunzător accesul de zonele de agrement și sunt foarte ușor de ajustat sau renovat atunci când este cazul. Le recomandăm cu căldură pentru că piatra este un material care a fost întotdeauna la modă, independent de tipul arhitecturii în cadrul căreia este integrată.

img_22septembrie9Cum ne împrejmuim curtea și grădina

Zidurile de delimitare a proprietății au fost întotdeauna parțial problematice pentru că traduc o graniță, iar acest detaliu le plasează simultan în două spații distincte: cel al arhitecturii locuinței tale și cel de al doilea, al naturii sau al arhitecturii (rezidențiale sau nu) din împrejurimile acesteia. Zidul de delimitare a proprietății joacă astfel un rol dublu, iar tu nu trebuie să uiți acest detaliu când alegi un model sau altul.

În cazul vilelor urbane, zidul lateral este de multe ori conceput pentru ambele locuințe tocmai pentru a-i reduce grosimea și, prin aceasta, intervenția în spațiul locuit. Îți sugerăm să te folosești de accesorii ca să-l apropii mai mult de arhitectura casei. Zidul frontal însă trebuie să funcționeze ca o replică a casei pentru ca ansamblul să arate mulțumitor.

img_22septembrie10Este important să împrejmuim proprietatea chiar și atunci când vorbim de suprafețe mari, de peste 2000 de metri pătrați. Confortul oferit de existența unui zid devine evident doar în absența acestuia, motiv pentru care este bine să nu neglijezi zidul din partea din spate a grădinii.

Împrejmuirea proprietății ar trebui decisă încă de la începutul construcției, pentru ca toate elementele constitutive ale spațiului rezidențial să conlucreze în virtutea unui tot unitar. Mai mult decât atât, este recomandat să nu construiești ziduri cu un aspect diferit în curtea ta (în special atunci când spațiul respectiv este moderat sau redus ca dimensiuni), ci să păstrezi o imagine compactă în curte și grădină deopotrivă. Zidurile de delimitare a proprietății trebuie să păstreze și să promită imaginea casei. Acest gest poate fi acoperit de utilizarea de accesorii sau surse specifice de iluminat, însă numai într-o măsură restrânsă. Forma zidului, tipologia acestuia, cromatica, textura și materialele sunt, din această perspectivă, cu mult mai importante.

Știai că:

 • Zidurile sunt cu atât mai solide și realizate din materiale cu atât mai rezistente cu cât ne îndepărtăm de la Ecuator spre poli? 

Ziduri înalte și cărări înguste: un ghid scurt

Curțile ale căror dimensiuni sunt reduse, din zonele urbane centrale sau periferice, curțile de țară axate pe o grădină spațioasă și o intrare minoră, curțile în pantă sau în rampă – toate acestea comportă posibilitatea unui element de arhitectură foarte atrăgător: cărarea flancată de ziduri înalte. Pe cât este de greu de întreținut o asemenea cărare, pe atât de amplu și de incitant este rezultatul: sensul accesului este atât de pronunțat încât devine evident de fiecare dată când treci prin spațiul respectiv, dând o senzație de poveste. În plus, există avantajul că se intensifică senzația spațială atât în adâncimea perspectivei, cât și în elevație.

img_22septembrie11

 • Folosește pavele antichizate pentru pavajul acestor cărări: vor crea o atmosferă pronunțată, fiind potrivite și pentru perioadele umede, și pentru vară.
 • Cărările înguste sunt predispuse la umiditate: pe de o parte, este vorba de apa din atmosferă pe care o rețin datorită zidurilor din proximitatea lor și a absenței unei cantități consistente de lumină solară, iar pe de altă parte, ne referim la apa pluvială, care este mult mai dificil de degajat din aceste spații. Sugerăm o orientare sudică și, dacă se poate, un sistem de rigole foarte atent camuflat în marginea cărării, apt să preia excesul de apă.
 • Zidurile pot fi realizate din pavele, din piatră aparentă sau din piatră. Alegerea materialului este în funcție de estetica dorită. Alternativ, se poate folosi lemn, însă acesta trebuie să fie tratat ca să reziste în timp.
 • Este bine ca asemenea cărări să nu fie lungi și să nu aibă multe curbe. Le includem ca alee de acces în curțile cu o pantă pronunțată, limitând numărul curbelor sau al coturilor. Dacă lungimea cărării este prea mare, senzația va fi puțin claustrantă, mai ales în cazul în care dispunem de o vegetație amplă în etajul superior al grădinii.
 • Alege un loc puțin mai însorit pe lungimea cărării și construiește în adâncimea zidului un loc potrivit pentru o bancă. Nu trebuie să fie o bancă mare și nici nu trebuie să-i adaugi accesorii. O bancă simplă, de lemn, îmbogățește suficient spațiul și dinamizează cărarea respectivă.
 • Evită să adaugi ferigi sau flori în partea de sus a zidului care flanchează o asemenea cărare. Acest spațiu trebuie lăsat obligatoriu să respire.
 • Asigură-te că respectiva cărare se deschide spre grădină sau casă printr-un gazon simplu: în felul acesta, senzația pe care o ai când ieși de pe cărare este de amploare și vastitate.

img_22septembrie12

De ce sunt importante zidurile?

Răspunsul simplu este pentru că delimitează. Ținem însă să te facem atent la un aspect semnificativ, pe care tindem să îl uităm de multe ori când avem de-a face cu construirea unui zid: în vreme ce funcția zidului devine implicită odată ce acesta este construit, aspectul său rămâne expus pentru întreaga sa durată de viață. Este important să înțelegem, de aceea, că materialele din care este construit, forma, culoarea și textura acestora, forma de ansamblu a zidului, modul închiderii în partea superioară (capace sau plăci) și materialele adiacente pe care le folosim au un impact mai pronunțat decât estimăm inițial. Poți să ne cauți aici pentru întrebări suplimentare și specifice pentru proiectul tău, sau să accesezi secțiunea noastră de sfaturi utile pentru idei adiacente de care te poți folosi în curtea ta ca să-ți creezi un spațiu la modă și atrăgător pentru această toamnă.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii