Spre deosebire de alte elemente din curtea ta, pavajul este în mod esențial un element care corelează mai multe spații și mai multe funcționalități. Altfel spus, funcționează ca liant între diverse aspecte ale casei tale atât din punct de vedere structural, cât și utilitar și estetic. O alegere potrivită încă de la bun început în ceea ce privește pavajul curții tale îți poate ușura viața într-un mod semnificativ. Alege atent și, mai ales, alege informat, iar rezultatul va fi unul pe măsură.

img_decembrie2021

Care sunt cele mai importante aspecte ale pavajului?

Această întrebare aparent extrem de generală are totuși o variantă de răspuns specifică. Credem că aceste aspecte pot fi notate și, mai mult, identificate, oricare ar fi contextul rezidențial despre care vorbim.  Pentru aceasta, trebuie să abordăm pavajul într-un sens cât se poate de vast, folosindu-ne de definiții ample și cuprinzătoare:

  1. Funcționalitate. Acesta este, fără îndoială, primul aspect esențial ce poate fi corelat cu pavajul. Îți sugerăm ca întrebarea de la care pornești atunci când îți alegi un model anume să fie: este acest model funcțional în curtea mea și pe aleile din grădină? Răspunde nevoilor mele? Răspunde nevoilor curții? Își poate desfășura funcționalitatea odată instalat?
  2. Rezistență. Un pavaj funcțional este un pavaj rezistent. Aici trebuie avute în vedere două aspecte semnificative: rezistența în sine a pavajului și rezistența infrastructurii acestuia.
  3. Aspect estetic. Acesta reprezintă prima latură la care se uită cumpărătorii (în special cumpărătorii orientați spre produse rezidențiale), însă nu trebuie uitat faptul că este bine să o corelăm cu zona pragmatică dacă dorim să fim adecvați.

img_decembrie22021

  1. Modularitate. Pavajul este în sine modular. Cu foarte puține excepții (de exemplu, dalele de dimensiuni foarte mari, corelate cu suprafețe reduse ca dimensiune, ce trebuie pavate), aceste produse se bazează pe aspectul modular pentru a se adapta în spațiu. Nu uita de el: modelul pavajului are impact direct asupra integrării pavajului în curtea ta.
  2. Materiale folosite. O proporție covârșitoare dintre pavajele de astăzi este realizată din materiale de calitate excelentă, însă unele materiale se potrivesc mai bine în spațiu decât altele. Materialul trebuie ales în funcție de arhitectura casei și de materialele conexe acestuia. Este un punct potrivit de a fi discutat cu arhitectul tău.

img_decembrie32021

Câteva sugestii pentru un pavaj ales cu grijă

Îți prezentăm aici doar câteva cazuri pe care le considerăm simultan general aplicabile și inteligente atunci când vine vorba de pavajul pe care îl alegi. Sunt situații cu care se confruntă majoritatea cumpărătorilor noi; cu puțină atenție, putem evita o mulțime de probleme în timpul montării și după ce aceasta s-a încheiat.

Cum decidem modelul? Înainte de criteriul estetic, trebuie să iei în calcul elementele funcționale. Verifică dacă îți dorești un pavaj cu acces auto sau nu, dacă durata de viață a pavajului este potrivită, dacă tipurile dalelor sau ale pavelelor sunt recomandate pentru contextul tău personal. Abia după ce ai făcut această selecție trebuie să te orientezi după gusturile estetice.

Cum alegem un model din punct de vedere estetic? Contextual. Cu cât ținem mai mult seama de context, cu atât va arăta mai integrat și mai bine calibrat pavajul pe care îl alegem. Ne interesează culorile ambientale, intervenția vegetației, formele cu care dialoghează pavajul, tipurile construcțiilor adiacente și stilurile lor, și, în principiu, orice element arhitectural aflat în proximitatea acestuia.

Ce culori alegem? Tratăm aspectul separat de cel estetic datorită impactului pe care îl are culoarea în senzația perspectivei. Nuanțele apropiate de alb sau de pasteluri deschid într-adevăr perspectiva și cresc senzația de spațiu. Au însă neșansa de a sugera mai repede monotonia și, de aceea, trebuie contrate prin inserții punctuale ori de câte ori avem de-a face cu o curte de dimensiuni mari. Nuanțele închise reduc spațiul. Modelele compozite îl complică într-un mod care poate părea copleșitor dacă suprafața desfășurată este prea mare.

Câte modele de pavaj alegem? Numărul de modele ideal pentru o curte rezidențială de dimensiuni modice este unu. Firește că acest lucru poate fi încălcat și uneori este chiar bine să facem asta, în special în cadrul curților cu diferențe de nivel semnificative sau în curțile cu terase deschise. Însă dacă folosim un singur model pe toată suprafața o să obținem o uniformitate foarte atrăgătoare și o senzație clară de stil compact și echilibrat.

Cazuri particulare pe care le considerăm relevante

Lista de aici este vastă și extensibilă. Sunt foarte multe situații ce solicită o atenție deosebită sau, mai bine spus, o atenție specifică. Acest fapt se datorează diversității arhitecturale cu care ne confruntăm, dar și mediului, funcțiilor speciale pe care le așteptăm uneori de la pavaj, stilului de viață și așa mai departe. Le-am selectat mai ales pe cele des întâlnite, atât în proiecte urbane, cât și în cazul unor curți de țară. img_decembrie42021

  • Curțile în pantă. Sunt destul de greu de gestionat, mai ales în cazul în care înclinația depășește pragul de 10-12 grade. Sugerăm o infrastructură impecabilă, accesorizată cu jgheaburi deschise, rigole și guri de scurgere. De asemenea, sugerăm pavele groase de dimensiuni mici.
  • Curțile multi-terasate. Alternativa curților în pantă o reprezintă curțile bogate în terase: te poți juca pe aceste terase cu modele diferite de pavaj, alese în tandem sau, încă mai bine, cu modele înrudite în ceea ce privește forma, culoarea și textura (în exact această ordine a relevanței). Pentru aleile ce fac legătura dintre terase este bine să rămânem la un model de pavaj, chiar și atunci când aleile sunt lungi sau întortocheate.
  • Curțile mici și curțile foarte mici. De multe ori, curțile mici se pretează la regulile generale și nu așteaptă din partea noastră condiții sau alegeri speciale. Însă atunci când suprafața este mai mică de 30 de metri pătrați, trebuie să manifestăm grijă deosebită în alegerea pavajului. Soluțiile pe care ți le oferim în acest caz sunt extreme: fie dale foarte mari (atât de mari încât modelul să-și piardă din aparență), fie pavele de dimensiuni cât mai reduse. Cele dintâi lasă curtea să respire ascunzând un model prea mare; cele din urmă lasă aceeași curte să respire expunând un model mult mai mic, care imprimă spațialitate unei curți altfel strâmte. img_decembrie52021
  • Culoarele de trecere, aleile de acces înguste, cărările mici. Depinde foarte mult de numărul acestora, de dimensiunile lor și de așezarea lor în spațiu. Depinde și de modelul de pavaj ales pentru acele zone ale curții care sunt mai spațioase. Ce îți putem generaliza aici este eficiența pavelelor alungite, așezate în direcția culoarului respectiv. În acest fel, aleile vor sugera o direcție, iar culoarele de trecere vor părea riguroase. Totuși, nu trebuie exagerat: dacă respectivul culoar este pe lângă casă și face trecerea de la curtea din față la curtea din spate, efectul de perspectivă trebuie contrat prin pavele care să scoată în evidență lățimea respectivului culoar, nu lungimea acestuia.

Pavaje la modă acum

Iată o selecție de pavaje de cea mai bună calitate foarte căutate acum și apte să se adapteze la arhitecturi moderne dintre cele mai diverse. Pentru o lectură mai ușoară, am corelat aceste pavaje cu diverse situații sau contexte pe care le-am considerat relevante.

Model Ce i se potrivește Ce ar trebui evitat

Rural

Urban

Solid Atakama

Curțile deschise, cu multă iarbă, cu acces direct sau indirect în grădină, curțile contemporane asociate clădirilor de birouri, curțile teraselor urbane.

Terenul înclinat.

  X
Bradstone Traverse

Curțile bogate în accesorii, curțile mici și aleile de trecere. Orice model peisagistic ce încearcă să integreze cât mai mult natura în spațiul de locuit.

Terenul înclinat, intrările, curțile fără infrastructură de drenare a apei. X X
Arca Romana

Piațete, curți urbane mici și medii, alei generoase de grădină, spațiile din apropierea jardinierelor mari. Curțile din partea din față a casei, împreună cu ghivece de mari dimensiuni.

    X
Cammino Granito Spațiile rezidențiale comune, curțile mari, urbane sau nu, terasele urbane și terasele asociate clădirilor de birouri sau spațiilor comerciale. Aleile de grădină, în cadrul cărora pot reduce semnificativ perspectiva. X X
ECOgreen Spațiile cu acces simultan auto și pedestru, grădinile deschise, curțile urbane cu inserție de vegetație, parcări de dimensiuni medii sau mari. Terenul înclinat în absența unei infrastructuri corespunzătoare.   X
Mediterana

Curțile largi ale vilelor moderne, curțile cu alei generoase, culoarele de trecere, terasele urbane comerciale sau de relaxare, terase de acoperiș.

  X X
Forest

Terase spațioase, zone rezidențiale de uz comun, clădiri de birouri

    X

Arhitectura casei a fost deja decisă. Cum alegem pavajul?

De foarte multe ori, se întâmplă ca decizia asupra pavajului să fie amânată, cu toate că respectiva clădire a fost deja ridicată și are un stil arhitectural cât se poate de clar. În această situație trebuie să ne limităm decizia la un context existent, și este bine ca modelul de pavaj spre care vom înclina să respecte această decizie. Îți prezentăm scenariile cele mai des întâlnite din acest punct de vedere.

Casele care au o arhitectură modernă, minimalistă așteaptă, în principiu, un pavaj similar. Oferta este foarte variată din acest punct de vedere și o să găsești ușor nu unul, ci zeci de modele potrivite. Îți sugerăm însă să-ți îndrepți puțin atenția înspre accesoriile permanente din curtea ta (tipul terasei, stilul jardinierelor mari, zidul de împrejmuire) și să decizi și în funcție de acestea.

img_decembrie62021Casele cu arhitectură tradițională sunt mult mai restrictive și te pot limita destul de mult. Evităm aici să-ți enumerăm modele și îți sugerăm să te îndrepți către arhitectul tău și să-i ceri părerea. Poți găsi convergența în formă, în cromatică sau în modelul de ansamblu al pavajului ales. Nu te aștepta însă să o găsești în toate acesta simultan. O asemenea soluție este o rețetă pentru o curte încărcată din punct de vedere stilistic.

Duplexuri neutre. Sunt foarte multe astfel de clădiri rezidențiale construite în zona noastră în ultimii zece ani. Stilul arhitectural al multora dintre acestea este deseori redus la o linie (stil ar fi prea mult spus), de o simplitate ce frizează până și elevația. Însă pentru pavaj acest lucru reprezintă un avantaj: poți alege liniștit dintr-o listă lungă de opțiuni: pavajele încărcate și cele simple se vor așeza cu aceeași naturalețe în apropierea acestor clădiri.

Arhitectură modernistă. E bine să optezi pentru un pavaj simplu, neutru și discret, care să scoată în evidență respirația specială a acestor clădiri.

Arhitectură cu un stil decis. Ne referim aici în special la vilele urbane din cartierele vechi, unde putem vedea arhitecturi echilibrate, realizate după stiluri clasice. Alegerea unui pavaj pentru aceste cazuri trebuie să fie discutată cu un arhitect pentru că este nevoie de un dialog de la un etaj al perspectivei la altul, iar acel dialog este mai dificil de remarcat decât pare la o primă vedere.

img_decembrie72021

Pavajul și aleile din grădină

O altă situație specifică este cea a arhitecturilor care combină spațiul curții cu aleile grădinii din proximitatea acesteia. Soluția este de două ori fericită: spațiul este util și compact din punct de vedere stilistic. Ne dorim asta mai ales atunci când familia își petrece mult timp în grădină și consideră suprafața respectivă ca pe o extensie naturală a casei sau ca pe o extensie a casei în natura dimprejur.

  1. Este bine ca pavajul ales să fie unul și același, cel puțin în ceea ce privește curtea din spate. Aleile se vor desprinde în felul acesta firesc, continuând curtea în grădină.
  2. Alege puține culori și modele mai discrete pentru ca vegetația din etajul inferior să poată fi remarcată din orice punct al curții.
  3. Bordurile pot să fie joase sau înalte: important este să-și păstreze linia stilistică dintr-o parte a curții într-alta. Alternativ, poți introduce bordaje de aluminiu, pentru un plus de atractivitate.
  4. Alege dale individuale pentru cărările scurte și lasă gazonul să trăiască cât mai amplu în spațiul adiacent curții din spate.

O idee, la final

Ne poți scrie aici pentru mai multe detalii legate de acest subiect. Reține însă un fapt esențial în alegerea de ansamblu a pavajului tău: această decizie trebuie să fie simultan modulară și scalabilă ca să te asiguri, pe termen lung că, oricare vor fi modificările minore sau majore pe care le vei aduce spațiului tău, pavajul se va potrivi cu tot atâta simplitate și îți va permite să te bucuri de el de la un an la altul.