Montajul pavajelor si al bordurilor

montaj1

Pentru a realiza un montaj de calitate si durabil trebuie respectate cateva etape esentiale, unele chiar inainte de achizitionarea pavajelor. In primul rand, se stabileste configuratia si destinatia suprafetei ce urmeaza a fi pavata. In functie de acest lucru se calculeaza grosimea pavajelor, necesarul de bordura, rigola si alte accesorii. Schita terenului, cu zonele de pavat marcate, ne ajuta sa calculam necesarul de decopertare si umplere a terenului, precum si cantitatea de pavaj. Mai intai se calculeaza aria suprafetei pavate. Apoi, se calculeaza volumul materiei prime, prin inmultirea ariei suprafetei de pavat cu H – grosimea fundatiei de suport.

 

Necesar materiale: ciocan de cauciuc, sfoara pentru contructii, ruleta, roaba, lopata, nivela, tevi cu diametrul de 3-6 mm, matura, placa vibranta cu talpa de cauciuc, ghilotina pentru taierea pavajelor.

Etape de montaj:

montaj2
 • Delimitarea suprafetei de pavat
 • Decopertarea si pregatirea solului
 • Realizarea si compactarea fundatiei de baza
 • Montarea bordurilor
 • Taierea marginilor
 • Umplerea rosturilor
1. Delimitarea suprafetei de pavat

In etapa aceasta se masoara si se delimiteaza suprafata de pavat.

montaj3
2. Decopertarea si pregatirea solului

Zona ce urmeaza a fi pavata se decoperteaza prin indepartarea stratului de pamant pe o grosime de aproximativ 10-35 cm. Solul se curata de radacini si buruieni. Golurile se vor umple cu pietris sau ballast si se vor compacta.

 

Daca suprafata este plata se va face o mica panta pentru a se asigura drenarea solului.

 

In cazul suprafetelor industrial sau a zonelor cu trafic greu grosimea stratului de pamant decopertat se va stabili in functie de natura terenului.

 

Pentru a imbunatati capacitatea de rezistenta a solului si a preveni patrunderea stratului de pietris in sol se poate aplica o folie geotextila inaintea umpluturii.

 

La unele lucrari in jurul casei, in functie de natura terenului, se poate renunta la decopertare si se poate trece la etapa urmatoare.

montaj4
3. Realizarea si compactarea fundatiei de baza

Peste suprafata de pamant decopertata si bine compactata se toarna un strat de balast sau pietris cu grosimea potrivita tipului de trafic al zonei pavate. Stratul de baza va avea urmatoarele grosimi, in functie de intensitatea traficului:

 
 • Pentru traffic pietonal: strat din balast compactat cu grosime de 10-15 cm;
 • Pentru trafic auto usor: strat din balast compactat cu grosimea de 20-25 cm;
 • Pentru trafic auto mediu: strat de balast compactat cu grosimea de 30-40 cm;
 • Pentru trafic auto greu: strat din balast compactat cu grosimea mai mare de 40 cm si un strat de pietris compactat cu grosimea de 15 cm.
 
montaj5

Balastul se intinde pe toata suprafata ce urmeaza sa fie pavata si se niveleaza.

 

Trebuie sa se asigure neaparat o panta de scurgere a apei (minim 0,5 % panta longitudinal si minim 2,5% panta transversala). Diferenta de nivel se masoara cu ajutorul a doua tevi care se introduc in stratul de balast. Tevile asigura un support pentru rigla de nivelare. O trasare corespunzatoare, cu pante de scurgere a apei si o compactare corecta a fundatiei de baza, reprezinta cheia unei lucrari de calitate.

 

Straturile se compacteaza succesiv cu o placa vibratoare (130-500 kg in serviciu) sau cu un cilindru vibrocompactor, in functie de grosimea lor.

 

Alegerea tipului de fundatie pentru pavaj este strans legata de tipul de trafic al suprafetei ce urmeaza sa fie pavata. Pentru o curte in care nu vom avea un trafic mare se recomanda un strat de baza flexibil din pietris. In schimb, pentru o suprafata supusa unui traffic intens, se recomanda un strat de baza din beton.

4. Montarea bordurilor
montaj6

Montajul bordurilor se face in functie de tipul fundatiei. Astfel vom avea doua variante de montaj:

 

A. Daca stratul de baza este din beton, atunci acesta reprezinta si baza fundatiei pentru borduri. In acest caz, cu ajutorul unor bare de otel si a unei sfori se traseaza, in primul rand, conturul suprafetei unde se va turna betonul pentru prinderea bordurilor. Apoi, se toarna un strat de sapa sau mortar de 2,5 cm in care se incastreaza bordurile si se aliniaza cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. Grosimea stratului de sapa variaza intre 50-100 cm in functie de tipul si dimensiunea bordurilor. Pentru fixarea cat mai eficienta a bordurilor se mai adauga mortar.

 

B. In cazul in care avem o fundatie din balast sau pietris, in primul rand, se traseaza santul pentru fundatia bordurilor, cu ajutorul tarusilor si a sforii. Apoi se sapa o fundatie cu adancimea de 10-15 cm si se toarna beton pana la nivelul stratului de baza. Latimea acestuia trebuie sa fie cu cel putin 10 cm mai mare decat latimea bordurii, pentru a se putea incastra. Bordurile se monteaza ca si in prima varianta de lucru, prin incastrare in beton cu ajutorul ciocanului de cauciuc.

 
Important:
montaj7
 • Bordura trebuie sa fie incastrata in beton cu cel putin ½ din inaltime, astfel incat sa reziste presiunii dinspre zona pavata;
 • Betonul pentru montarea bordurilor trebuie sa fie de clasa C30/37;
 • Bordurile se pot monta fara rosturi sau cu rosturi de aproximativ 8-10 mm care se vor umple cu mortar. Daca se monteaza fara rosturi, e recomandabil sa se lase niste rosturi de dilatare de 10-15 cm la fiecare 15 m;
 • Bordurile pot fi montate si cu rosturi neumplute de 2-3 mm.
5. Asezarea si nivelarea patului de nisip

In aceasta etapa, peste fundatia de baza se toarna un pat de nisip uscat (granulatie de 0-4 mm), gros de 4-6 cm. Nisipul se niveleaza cu ajutorul unor tevi cu diametrul de 3-6 mm si a unui dreptar din aluminiu, apoi se compacteaza cu placa vibratoare. Se creeaza o panta de scurgere de minim1%. Compactarea se face treptat prin adaugare de nisip. Stratul de nisip trebuie sa fie perfect neted.

 
Important
 
 • Nu se va calca pe nisipul pregatit pentru montaj;
 • E bine de retinut ca la final, prin compactare, inaltimea pavajului va scadea in jur de 20 mm. Aceasta informatie e importanta pentru calculul final al inaltimii suprafetei.
montaj8
 

Unii montatori opteaza in aceasta etapa pentru montajul pe pat de margaritar sau piatra concasata cu granulatie 8-16 mm. Este o solutie mai greu de aplicat, dar ofera pavajului o stabilitate mai mare in timp.

6. Montarea pavajelor
 
montaj9
 

Montarea pavelelor trebuie sa inceapa din cel mai adanc colt cu unghi drept al terenului. Piesele de pavaj se azeaza una langa alta pe stratul de nisip, conform inaltimii, unghiului si liniei de fata si se bat usor cu un ciocan de cauciuc. E foarte important ca primul rand de pavele sa fie montat in unghi drept fata de borduri pentru a se evita cat mai putin taierea pavelelor la final. Dupa asamblarea primelor dale se verifica inclinarea planului terenului pentru a se asigura drenajul apei.

 

Pavajele se monteaza cu un rost de cel putin 5 mm intre ele. Linia rostului se mentine cu ajutorul unor snururi intinse in parallel sau printr-o sipca de masurare la fiecare 2-3 m.

 
Important
 
 • Intotdeauna, montajul pavajelor se face din punctul final al suprafetei deja montate;
 • Se poate calca imediat pe suprafata proaspat montata;
 • Taierea pavelelor se face cu ghilotina sau cu flexul cu disc diamantat;
 • Pe tot parcursul montajului se verifica planeitatea suprafetei si panta de scurgere a apei;
7. Taierea marginilor

Dupa montarea tuturor dalelor, la margine vor ramane spatii in urma intercalarii pieselor de pavaj. Acestea trebuie umplute cu bucati de pavaj, taiat potrivit dimensiunii golului ramas. Modelele de pavaj se taie cu ghilotina sau cu flexul cu disc diamantat.

montaj10
8. Umplerea rosturilor

Dupa ce toate dalele au fost montate se trece la umplerea rosturilor. Astfel, pe intreaga suprafata pavata se asterne un strat subire de nisip fin si uscat de 2-4 mm. Nisipul se matura pe intreaga suprafata pavata pana intra in rosturi. Aceasta operatie se repeta de mai multe ori timp de mai multe zile, pana la umplerea integrala a rosturilor.

montaj12
Important:
 
 • Pentru pavajele mai groase de 6 cm si dimensiuni mici se poate folosi o placa compactoare. Operatia de compactare prin vibrare se face doar in stare uscata;
 • Rosturile trebuie intretinute periodic prin umplerea lor cu nisip si maturare.
montaj11