Atunci când ai decis, în urmă cu mulți ani, să betonezi curtea, motivele au fost probabil simple: era rapid, ieftin, durabil. Acum însă sunt mai multe aspecte care te nemulțumesc: poate că cimentul nu mai arată bine pentru că a crăpat, s-a uzat, sau, pur și simplu, arată prea neutru și lipsit de caracter pentru gusturile tale de acum. Oricare ar fi motivele, ești interesat de un pavaj cu dale și te sperie gândul că ar putea fi necesar să spargi cimentul vechi și să rezolvi problema molozului înainte de a te apuca de montat dalele, pentru că toate aceste lucrări consumă timp și bani.

Pentru început

Deci: se poate instala un pavaj cu dale direct peste cimentul vechi? Da, pentru că este absolut fezabil și simplu de executat. Dacă ai suficient loc pentru a înălța curtea sau terasa cu încă un rând de material, te poți apuca de treabă fără prea multe bătăi de cap. În majoritatea curților, aceasta nu ar trebui să fie o problemă majoră pentru că accesul în casă se face adesea de la un nivel mai înalt, o treaptă sau câteva trepte de la nivelul solului, dar dacă ai nevoie de consultanță pentru a obține un strat cât mai subțire, nu ezita să ne contactezi.

Atenție însă! Cimentul nu lasă să se scurgă apa, iar imediat ce ai instalat bordura obligatorie se formează un fel de... piscină; pentru a preveni dezastrul, trebuie neapărat gândite de la bun început una sau mai multe scurgeri pentru apă, care să nu lase însă să treacă și piatra din stratul de suport.

img_2februarie22

Desfășurarea proiectului

  • Începe lucrarea prin curățarea șapei de ciment cu mătura sau peria, apoi cu furtunul. Această parte este importantă pentru instalarea bordurii, care se face cu adeziv. Starea în care se găsește cimentul vechi (dacă este o șapă compromisă, cu denivelări mari sau crăpături, ori, din contră, dacă este în stare perfectă) nu are prea mare importanță. Verifică cu nivela dacă cimentul vechi are denivelări. Eventualele gropi trebuie completate cu material de umplutură pentru a obține o bază dreaptă, evitând astfel spațiile goale dintre stratul de ciment și stratul de dale; astfel de goluri vor compromite integritatea pavajului.

img_3februarie22

  • Instalează bordura pe trei margini (marginea de încheiere o faci abia la finalul lucrării!) Pregătești mortarul pentru bordură în cantități mici, cât folosești o dată, ca să nu se usuce.
  • Este nevoie de o bază pentru pavaje, dalele nu se pot pune direct peste ciment. Cel mai bine se face montajul pe pietriș mărgăritar, (sortul imediat următor după nisip) pentru că mărgăritarul nu iese printre rosturi, nu îl spală ploaia și permite evaporarea apei. Pietrișul trebuie compactat bine. Deasupra se montează un strat mai fin, care, la fel, trebuie compactat și nivelat. Când pregătești baza trebuie să nu uiți să lași loc pentru bordura de încheiere!
  • Montarea dalelor începe din colț și fiecare dală trebuie bătută cu ciocanul pentru pavaje. Calculează de la început de câte dale și de ce dimensiuni ai nevoie, pentru a evita să tai dale în mod excesiv și pentru a obține o închidere cât mai exactă.
  • Închiderea bordurii se face după montarea ultimelor dale.
  • La sfârșitul lucrării împrăștie nisip polimeric și împinge-l cu mătura între dale.

Simplu, nu? Dacă ai nevoie de ajutor, în funcție de zona unde trebuie executată lucrarea te putem îndruma către o echipă de profesioniști.

img_4februarie22

De ce să montezi dale peste ciment?

În principiu, dacă citești acest blog post, îți sunt deja clare motivele care te îndeamnă să renovezi. Cele mai des invocate motive sunt:

  • Creșterea valorii proprietății la vânzare. Atunci când curtea arată mai bine, prețul de vânzare crește.
  • Mai mult spațiu. O curte frumos amenajată înseamnă mai mult spațiu util pentru casă, mai ales în sezonul cald, când folosești curtea ca loc de relaxare, spațiu de mișcare, pentru diverse activități fizice, spațiu BBQ, de gătit, de petreceri în familie etc.
  • Opțiuni variate de design. Dalele și pavelele vin într-o multitudine de forme, culori și dimensiuni, ceea ce înseamnă că ai foarte multe stiluri din care poți alege, cât de discrete sau extravagante dorești.

Ce trebuie să ai în vedere când montezi în curte o terasă cu dale peste șapa de ciment?

Pe lângă aspectul tehnic inițial care te-a adus aici, și anume preocuparea pentru chestiunea montajului peste șapă, când stabilești design-ul îți recomandăm să ții cont de:

  1. Apa pluvială. Atunci când plouă, apa nu se va scurge în pământ! Dacă nu știi cum să rezolvi problema scurgerii, este indicat să discuți cu un specialist. Parte din această problemă se disipează parțial dacă proprietatea ta este în pantă, sau dacă apa poate fi canalizată spre zonele cu vegetație (de exemplu un pom sau o tufă). img_7februarie22
  2. Elemente de peisagistică. Această parte din curte nu este doar loc de relaxare și divertisment, ci și un manifest de design al proprietății. Dacă faci această schimbare din motive de funcționalitate (de exemplu, dacă șapa de ciment este deteriorată), acum este momentul să optimizezi și chestiunile de design și peisagistică. Gândește-te bine, fă niște schițe, uită-te la poze din diverse surse pentru a găsi inspirație. 
  3. Plante. Dacă toată curtea veche a fost acoperită cu ciment și nu a existat nici un efort de peisagistică anterior, e indicat să iei în considerare posibilitatea de a planta niște vegetație. Aceasta este o soluție ieftină și de mare impact prin care poți transforma radical aspectul curții. O zonă de vegetație într-o curte pavată rupe ritmul rigid al pietrei și, în funcție de ce decizi să plantezi, poate oferi o zonă de umbră pe timpul verii. De asemenea, dacă reușești să canalizezi apa pluvială către zona de vegetație, rezolvi două probleme dintr-o singură mișcare.
  4. Este momentul să încorporezi un punct de atracție, în cazul în care nu există deja unul. Acesta poate fi un focar, sau pur și simplu o zonă de dale mai colorată în centru, ca modelul unui covor. img_8februarie22
  5. Alegerea dalelor. Aceasta este probabil cea mai importantă decizie dacă vrei să acoperi șapa veche de ciment cu pavaj nou. Nu te grăbi, acordă-ți timp pentru a decide. Poți să te uiți în voie pe oferta noastră pentru a face cea mai bună alegere.

 

 

 

3 tipuri populare de pavaje din care poți alege

  1. Piatră naturală. Aceasta poate însemna piatră așa cum se găsește ea pe pământ, feliată în lespezi și tăiată pe dimensiuni relativ similare. Mai poate însemna un conglomerat de pietriș natural turnat în forme standardizate și simetrice, dar care păstrează aspectul natural al pietrei. Cele mai populare tipuri de piatră sunt marmura, granitul și calcarul. Există și varianta de granit sau pietriș descompus, care are o textură anume, considerată permeabilă, și care este accesibil într-o gamă extrem de variată de culori.
  2. Cărămizi de lut ars, accesibile în culori roșiatice, dar și negru sau rozaliu.
  3. Dale cauciucate, elastice, cum sunt cele din parcurile pentru copii.

img_9februarie22

Dacă este vorba despre o terasă, nu despre o curte

Dacă zona pe care o renovezi este o terasă betonată, ia în considerare câteva dintre cele mai populare stiluri sau structuri, în cazul în care vrei o modificare structurală, nu doar acoperirea unui strat de material cu alt strat de material:

  • Etajat. Ne referim la terase construite în pantă, pe mai mult de un nivel, cu trepte încorporate și ziduri de retenție. Dacă terenul permite, acest stil este foarte avantajos când vine vorba despre dispunerea apei pluviale. De asemenea, o terasă etajată are avantajul unei priveliști deosebite de pe fiecare nivel și oferă posibilități sporite de design complex.
  • Gen platformă. Acesta este cel mai simplu tip de terasă, care însoțește de obicei casele construite pe un singur nivel.
  • Pe două etaje. Acestea sunt terase complexe arhitectural, care acompaniază de regulă case de lux și oferă acces către exterior simultan de la parterul și de la etajul casei.
  • Terase curbate. Acestea pot fi pe mai multe niveluri, sau pe un singur nivel. Ele reprezintă o categorie aparte pentru că se îndepărtează de forma tipică rectangulară. Pentru astfel de terase trebuie să consulți catalogul nostru de produse, pentru că avem o gamă anume de dale special concepute pentru dispunere radială.

Remanierea curților vechi. Un ghid cu câteva idei practice

Oricum ne-am raporta la această problematică, un lucru este cert: motivul pentru care se execută acest tip de lucrare este legat de nevoia multora dintre noi de a ne remania sau ajusta cumva o curte existentă. Suntem conștienți că proiectele rezidențiale se împart (din experiența noastră, raportul este unul foarte echilibrat!) în proiecte de reamenajare și proiecte de construcție. În cazul celor din urmă, lucrurile iau o turnură complet distinctă datorită faptului că putem planifica totul de la bun început.

Însă o curte veche nu are doar o istorie în urma ei, ci o serie de probleme funcționale cât se poate de clare: cum s-a uzat suprafața curții; cât de bun este sistemul de degajare a apei pluviale; în ce măsură deservește acesta curtea; cum este legat la canalizare; cât de mare este suprafața curții vechi și cum poate fi funcționalizată aceasta, și alte întrebări similare, ale căror răspunsuri ne ajută nu numai să vedem cum anume putem rezolva fiecare situație în parte, ci și să înțelegem specificul fiecărui proiect.

  • De aceea, prima idee practică pe care ți-o sugerăm este legată de natura individuală a curții vechi pe care dorești să o reamenajezi. Odată ce-i remarcăm specificul, o putem ajusta în moduri funcționale și creative deopotrivă. Cel mai bun sfat în acest punct este să te folosești de modelele noi de pavaje, alegând fie dale retro, fie pavele cu nuanțe img_10februarie22 intuitive, pentru a putea în felul acesta să profiți de eficiența și diversitatea materialelor contemporane în proiectul tău de amenajare. 
  • A doua idee ține de încrederea pe care ar trebui să i-o acorzi constructorului inițial și proprietarului casei (ție însuți, în cazul în care proiectul implică amenajarea spațiului personal). Principiul este simplu: cu siguranță, în anii ce au trecut de la turnarea stratului de beton, până în momentul în care ai hotărât să plasezi un pavaj deasupra acestuia, spațiul respectiv s-a dovedit funcțional din foarte multe puncte de vedere. Nu încerca să anulezi acest aspect; încearcă mai degrabă să integrezi în proiectul pavajului tău acele elemente de funcționalitate pe care le-ai remarcat din amenajarea inițială. De multe ori, ceea ce planificăm nu este atât de performant ca ceea ce putem remarca într-un spațiu după ani și ani de utilizare.
  • A treia idee la fel de practică este legată de clădirile asociate curții pe care o reamenajezi. Este foarte posibil ca unele spații de depozitare, un garaj vechi sau un foișor în care nu ai mai intrat de șase luni de zile să poată face loc nu atât unei noi clădiri, cât unui spațiu nou, ce va împrumuta curții tale o dimensiune mai amplă. Astfel, este poate bine să nu-ți limitezi reamenajarea la spațiul betonat și să privești curtea în ansamblul ei. Foarte puține curți, mai ales din img_11februarie22 cele proiectate acum douăzeci, treizeci de ani, dispun de suficient spațiu. O să le întâlnești, dacă e cazul, la țară, însă rareori în cartierele urbane rezidențiale. De aceea, orice metru pătrat de pe care se îndepărtează o construcție inutilă sau un zid inoportun este un metru pătrat câștigat pentru senzația de spațialitate a curții tale. După care, da, poți să lași pavajul să respire în voie pe noua suprafață.

Despre soluțiile combinate

Ai posibilitatea, firește, de a nu acoperi toată suprafața cimentată cu pavaj și de a alege o soluție combinată. De la bun început, îți remarcăm gradul crescut de risc pe care îl prezintă o asemenea alegere, din mai multe motive. În primul rând, este foarte dificil de calibrat estetic un pavaj contemporan cu o suprafață cimentată care, aproape sigur, nu arată ideal. Apoi este problema funcționalității: vor deservi cele două suprafețe similar, oricare ar fi anotimpul și setul de activități desfășurate în curte? Și încă ceva: oricât încercăm să ajustăm ceva vechi, nu vom ajunge niciodată la performanța materialelor noi.

Dacă aceste probleme și-au găsit răspunsuri mulțumitoare, credem că poți totuși să ajungi la o soluție eclectică atrăgătoare, care să te mulțumească. Ia în calcul următoarele aspecte pentru ca proiectul tău să fie cât se poate de optimizat:

img_12februarie22

  • Referința trebuie să fie aspectul inițial al curții. Dacă o să încerci să reamenajezi suprafețe vechi în baza unor dale sau pavele noi, vei avea mult mai puține șanse de reușită. Altfel spus, este mai înțelept să accepți arhitectura inițială decât să încerci să o ignori, lăsând totuși o parte din ea vizibilă.
  • Stilurile retro, istorice sau antichizate se potrivesc de multe ori în astfel de curți: cimentul lăsat la vedere transmite o duritate modernistă sub forma unei nefinisări intenționate, fapt esențial, ce trebuie păstrat la vedere.
  • Soluția de degajare a apei trebuie regândită în totalitate, iar rigolele și gurile de scurgere trebuie să preia simultan apa de pe ciment și apa de pe pavajul asociat acestuia.
  • Acoperă zonele care sunt foarte uzitate sau tranzitate, dacă vrei să ai parte de o curte cu adevărat funcțională. Nu te baza pe o placă de ciment veche, ce poate crăpa la câteva luni după ce îți vei fi terminat proiectul de reamenajare.
  • Reține elemente nefinisate pe zidurile asociate plăcii de ciment ca să ai parte în felul acesta de o imagine cât mai unitară în curtea ta.

Este necesar să instalezi pavaj peste ciment vechi? Trei întrebări la care să îți răspunzi

Cu siguranță, nu, însă acest articol a încercat să prezinte câteva situații în cadrul cărora un asemenea gest s-ar putea dovedi util, dorit sau inteligent. Este bine însă să reținem că această alegere nu trebuie să fie una legată de funcționalitate. Din perspectiva funcționalității, este mai bine să te consulți cu o echipă de specialiști (ne poți scrie aici în această direcție), care îți vor arăta soluțiile contemporane de infrastructură, pe care o să le găsești cu mult superioare celor tradiționale. Mai simplu spus, un pavaj instalat de la zero este mai eficient, mai durabil, mai bine calibrat funcțional, mai ușor de amplasat și, în cele din urmă, mai de preferat.

Astfel, o asemenea opțiune va ține de alte aspecte, cum ar fi cel estetic sau chiar pecuniar. Cel dintâi este prea puțin discutabil în acest context, însă în cazul celui de al doilea, îți remarcăm că soluția nu este în mod necesar atât de eficientă în timp, cu toate că se poate dovedi mai ieftină în momentul instalării. De aceea, îți adăugăm aici trei întrebări cheie. Lista de întrebări nu este închisă, dar, o să constați singur, este necesară și aplicabilă majorității cazurilor:

img_13februarie22

  1. Spațiul inițial era suficient de atrăgător încât să merite reținut ceva din aspectul acestuia în cadrul noului design?
  2. Curtea are de câștigat din plasarea unui strat de pavaj peste betonul deja existent, fără a diminua funcționalitatea spațiului astfel obținut?
  3. Proiectul se dovedește fezabil și util pentru o perioadă de cel puțin douăzeci de ani?

Dacă răspunzi cu „da” la toate trei, atunci un atare proiect poate fi o soluție pentru curtea pe care dorești să o reamenajezi.