Borduri

Borduri

Borduri


Alături de dale sau pavele, bordurile sunt cu siguranță elementul fără de care nu putem finaliza un pavaj de calitate și durabil. Astfel, ele reprezintă piesele prin care încheiem un pavaj, o alee, o terasă sau orice altă structură peisagistică ce presupune montarea unor dale. Prin natura lor, bordurile au două scopuri de bază: • Delimitează zona pavată, prin aceasta având impact atât asupra zonei respective (care se păstrează mai curată și autonomă), cât și asupra zonei de care se delimitează și pe care o protejează în aceeași măsură.

 • Menține stabilă structura de rezistență nelăsând pavajul să alunece și să se dezmembreze în timp.


Tipologie – 3 perspective


Cel mai relevant criteriu de categorisire a bordurilor este scopul acestora: • Bordurile rezidențiale – se definesc prin aceea că sunt montate în zone locuite, pe alei pietonale sau în curți și grădini private. Nu sunt prin nimic deosebite de altele, dar tind să aibă dimensiuni mai reduse (motiv pentru care sunt de multe ori mai modulare).

 • Bordurile stradale – sunt concepute în special pentru traficul auto și, de aceea, au de obicei un profil mai înalt și marginile teșite. Variația lor structurală și formală este foarte mare.

 • Bordurile industriale – fie că sunt prefabricate, fie că sunt turnate la locul respectiv, sunt concepute în primul rând pentru rezistență.


Un alt criteriu semnificativ este cel formal: • Borduri drepte – au un profil simplu, modular.

 • Borduri curbe (semirotunde) – au același profil, doar că în forma unui sfert de coroană circulară. Sau variații de la acest principiu.

 • Borduri teșite – au una dintre muchii anulată pentru fluidizarea traficului sau pentru a ieși mai puțin în evidență de pe suprafața pavajului.

 • Cu profil înalt / mediu / jos – în funcție de înălțimea acestora.


Iată, în plus, câteva tipuri speciale de borduri: • Palisade – blocuri cilindrice sau prismatice imitând palisadele tradiționale, utilizate în special pentru delimitarea gazonului.

 • Bordaj de aluminiu – borduri realizate din aluminiu, fie cu scop funcțional, fie cu scop estetic, și care pot fi însoțite de elemente specifice de iluminat.

 • Borduri de delimitare gazon – sunt dale cu funcție și aspect specifice separării gazonului.

 • Borduri pentru piscină – au un profil redus și o formă ajustată conform acestui scop.

 • Bariere – borduri carosabile specifice, întâlnite în parcări și folosite pentru a ghida și limita înaintarea vehiculelor. Uneori sunt fabricate din cauciuc.


Utilitate variată


Dincolo de aceste categorii stricte, bordurile stradale sunt ele însele de mai multe feluri (drepte, curbe, de racord stânga, de racord dreapta, de rampă, de acces, bariere etc.) și pot fi achiziționate în culori diverse. În partea stângă îți poți selecta nuanțele preferate. Același lucru poate fi menționat și despre bordurile rezidențiale, unde insistăm în special asupra diversității formale și cromatice. Practic, pe site-ul nostru găsești o soluție oricare ar fi tipul pavajului pe care dorești să-l delimitezi.


Materiale și alte aspecte structurale


În general, bordurile se realizează din aceleași materiale din care sunt executate dalele, dar se pot produce și din beton simplu. Mai mult, acestea se montează deseori pe un pat de beton (spre deosebire de dale, care pot fi montate și pe pat de nisip). Această soluție asigură rezistența în timp a bordurilor și a poziției lor.


În cazul în care sunt realizate din materiale similare pavelelor, bordurile creează un aspect finisat și complementează sensul produs de către pavaj. Uneori însă – e vorba aici în special de bordurile stradale și de cele industriale – materialul este ales în principal în virtutea rezistenței și a trăiniciei sale.


Oferta noastră


În magazinul nostru găsești peste 50 de tipuri de borduri de tip industrial, stradal sau rezidențial, de la cei mai renumiți producători de pavaje și borduri din România. • Bordurile stradale și rezidențiale Semmelrock Stein+Design se remarcă printr-o varietate de texturi si de utilizări: cu una sau ambele suprafețe structurate, cu aspect erodat, destinate aleilor și spațiilor verzi, pentru delimitarea rondourilor de flori, a potecilor, pentru intrări de acces etc. Unele borduri, cum ar fi minipalisadele Semmelrock, pot fi montate împreună cu alte sisteme de pavaje. Delimitările de gazon Semmelrock au avantajul că permit trecerea mașinii de tuns iarba peste ele. O soluție inovativă și durabilă pentru delimitare marca Semmelrock o reprezintă bordajul de aluminiu cu leduri integrate. Poate fi montat în combinație cu toate pavajele și dalele Semmelrock, iar sistemul de montare cu ancore la sol permite o instalare ușoară.

 • Elis Pavaje, un alt producător de top prezent în magazinul nostru oferă peste 20 de modele de borduri rezidențiale și stradale, potrivite oricărei necesități în proiectele de amenajare exterioară: bordurile B1, B4, B5 și B6, bordura cilindrică, bordura racord dreapta, racord stânga s.a.

 • Brandul Symmetrica este reprezentat de peste 15 tipuri de borduri rezidențiale și stradale mari, mici si mijlocii, clasice, de racord, cu dimensiuni variate si de culoare gri.

 • Producătorul Star Stone oferă o bordură pentru pavaj cu textura de travertin și modulare rectangulară, și bordurile antiderapante pentru piscina – Roma și Arvore – cu un aspect deosebit și rol esențial în definirea piscinei și evitarea alunecărilor.

 • Și în oferta producătorului Viastein găsești o paletă vastă de borduri, cu forme, culori și dimensiuni distincte: Palisad Bloc, Border, Palisad, Alee, Trotuar și Acces.

 • Gama de borduri marca Hydro BG cuprinde borduri stradale deosebit de rezistente la uzură, eroziune și solicitări mecanice, borduri combinate, borduri teșite, borduri palisade drepte și rotunde.

 • Producătorul Elpreco este prezent în magazinul nostru cu o serie de borduri versatile, utile pentru proiecte de infrastructură sau rezidențiale.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Grilă Listă
Setare Direcție Descendentă
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Grilă Listă
Setare Direcție Descendentă