Focare

Focare

Focar Pavaje


Focarele sunt structuri funcțional-decorative ce permit inserarea în spațiul curții a unui element tradițional, și anume focul. Tipurile și rolurile acestora sunt mult mai variate decât par inițial, în special din cauza faptului că materialele moderne ne pun la dispoziție soluții diverse. Având în vedere interacțiunea pe care o permite, focarul nu se poate asemăna cu nici un alt element decorativ din grădina sau curtea ta. Acesta este și motivul pentru care este înțelept să ai o perspectivă de ansamblu asupra elementelor sale încă dinainte de a-ți comanda focarul preferat.


Materiale – cele mai comune și câteva variante atipice


Fie că sunt dotate cu horn, fie că permit un foc deschis, focarele pot fi construite din următoarele materiale:  • Materiale prefabricate – Acestea înglobează (fără să se limiteze la ele) cimentul, stucul, cărămizile arse și dalele. Sunt categoric cea mai comună variantă de pe piață din cauza raportului excelent preț/calitate, dar și din cauza faptului că permit variații de design cu lejeritate sporită.

  • Piatră – O variantă destul de rar întâlnită, totuși centrală, piatra are avantajul de a păstra prin textură și cromatică un sens simultan tradițional și rustic.

  • Metal – În primul rând de oțel, cu un efect modernist, minimal și autentic. Sensul industrial al focarelor de metal este astăzi un element la modă, căutat în special pentru curțile largi, parțial modulare, accesorizate liniar și urban.

  • Lemn – Lemnul ignifugat este în cazul focarelor pretențios și rar, dar are o eleganță aparte, de neînlocuit printr-un alt material.

  • Sticlă – Folosită în special pentru soclu, în tandem cu piatra sau cu dale, sticla sugerează curățenie și păstrează în cadrul focarului sensul transparenței sale.


O remarcă esențială aici: focarele din materiale prefabricate se întrețin mult mai ușor decât oricare dintre celelalte variante și, de cele mai multe ori, au o durată de viață mai mare. În plus, ele permit forme mai ample, nuanțări mai precise și structuri mai complexe.


Sursa flăcării


Ai trei variante de bază. Alegerea se face în funcție de tipul de flacără pe care-l dorești în spațiul tău personal. Această alegere dă într-adevăr tonul focarului pentru că îi exhibă funcția.


1. LEMNUL NATURAL este varianta tradițională și cea mai variată stilistic. Pe lângă faptul că aduce în curte un sens vechi și istoric, lemnul permite diversitate pentru că se poate schimba specia de lemn folosită sub formă de combustibil.
2. GAZUL este mult mai ușor de integrat și de întreținut, dar are o flacără mai impersonală. Rămâne totuși, pentru spațiile moderniste sau pentru curțile minimaliste, o alegere inteligentă.
3. ALȚI COMBUSTIBILI pot fi folosiți în special în cadrul focarelor construite pentru arderea lemnului natural. Lista este vastă și adaptabilă. Ea include:


a) brichete prefabricate de lemn – o soluție curată și confortabilă, care oferă o flacără omogenă și ușor de întreținut;
b) coceni de porumb, resturi vegetale, crengi de copaci, vie etc. – sunt materiale ieftine, dar ard repede. Focul însă nu va fi constant, va avea când flacăra mare, când perioade de mocnire cu mult fum.;
c) etanol – cu toate că, termic, eficiența lui e chestionabilă, arderea etanolului este prietenoasă cu mediul.


Uz și recreație


Firește, primul sens al oricărui focar este acela de a genera căldură și de a crea atmosferă în curtea ta. Pentru aceste două aspecte, orientează-te în funcție de elementele pe care ți le-am remarcat mai sus. La acestea se adaugă cele corelate cu alte funcții – secundare – ale focarelor.


Focarul este un excelent bar de zi sau de seară atunci când focul nu este pornit. Cu destul de mare ușurință (și, într-adevăr, în funcție de formă), el poate fi transformat într-un spațiu-suport pentru băuturi. Dacă adaugi perne de exterior și alte accesorii similare, vei obține un centru de interes în curtea ta plin de accente inedite. Fiind în principiu o structură de bază din piatră, în linii simple și volume ușor de gestionat, focarul este prietenos cu majoritatea accesoriilor de exterior.


Dublat de un mobilier adecvat, focarul se transformă într-un spațiu de depozitare care, fiind deja integrat în arhitectura curții, nu va părea nicicum intruziv sau inoportun.


În lunile ploioase, când posibilitatea unei petreceri în curte este amânată, sau în lunile răcoroase de primăvară, focarul se poate folosi ca un suport de ghivece de flori complex și elegant în același timp. Pentru alte variante în această arie sau pentru idei de accesorii, ne găsești oricând aici.


Ghid rapid de alegere a focarului


Ca să-ți ușurăm alegerile ai mai jos un tabel simplu, ce-ți oferă o perspectivă clară în ceea ce privește mărimea focarului (diametru sau latură a pătratului) de care ai nevoie în funcție de numărul de persoane care participă de obicei la întâlnirile tale de grup. Am adăugat la acestea câteva sugestii referitoare la tipul materialului și la accesoriile potențiale.


număr de persoane mărimea focarului tipul materialului/accesorii
< 4 < 1m piatră, lemn sau sticlă
5 – 10 1m – 1,2m adaugă suporturi de piatră
10 – 20 1,2m – 1,5m suporturi de piatră și bănci
> 20 > 1,5m alege structuri complexe în baza unui singur material.

O ultimă precizare


Focarele sunt într-adevăr elemente de decor, însă oferă o multitudine de posibilități de care te poți bucura dacă alegi de la început cu atenție. În definitiv, această alegere trebuie să fie rezultatul negocierii dintre elementul arhitectural, funcționalitate și dorințele tale specifice.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Grilă Listă
Setare Direcție Descendentă
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Grilă Listă
Setare Direcție Descendentă