Sfaturi de intretinere a pavajului

intretinere1

Pentru a te bucura cat mai mult timp de aspectul deosebit al pavajului proaspat montat in curtea ta, ar trebui periodic sa-i aloci timp pentru ingrijire si curatare.

 

Intretinerea pavelelor nu este costisitoare, daca este facuta la timp si respecta cateva cerinte:

  • Sa maturi periodic pavajul si sa-l speli cu apa si detergent fara clor pentru a nu lasa ca praful si murdaria sa se impregneze in piatra;

  • Sa cureti petele cat mai repede dupa aparitia lor;

  • Sa alegi solutiile de curatare si intretinere potrivite, pentru a nu afecta calitatea dalelor.

O conditie importanta in pastrarea aspectului si a duratei de viata al pavajului din curte il reprezinta montajul lui corect. Denivelarile, o panta calculata incorect pot duce la o degradare mai rapida a dalelor si la deteriorarea aspectului curtii.

De asemenea, e foarte important sa stii cum se intretin pavelele pe timpul iernii. Folosirea unor unelte sau solutii nepotrivite pentru curatarea ghetii si a zapezii contribuie la degradarea lor. O greseala frecventa este folosirea sarii la deszapezire, pentru ca aceasta erodeaza pavajele. Pentru topirea ghetii se recomanda folosirea solutiilor pe baza de clorura de calciu, care nu afecteaza calitatea betonului.

In caz de inghet si polei se recomanda presararea unui strat de nisip de granulatie 1-4, pentru siguranta circulatiei. Zapada si gheata se curata cu lopata din plastic si matura, evitandu-se uneltele din metal care zgarie suprafetele. Se pot utiliza si utilaje echipate special, cum ar fi plugurile cu raclete din cauciuc.

Producatorii pe care ii reprezentam recomanda ca cel putin o data pe an, dupa trecerea iernii, sa curatati pavelele cu solutii speciale de curatare si ingrijire. Curatarea anuala contribuie la mentinerea rezistentei si a aspectului estetic al suprafetelor pavate un timp indelungat.

Unii producatori recomanda efectuarea unui proces de impregnare a dalelor o data la doi ani. Impregnarea cu produse speciale asigura o impermeabilizare a suprafetei pavate si o mai mare rezistenta la murdarie, precum si un aspect curat si ingrijit al aleilor si curtilor pavate. Impregnarea se face cu produse speciale de impermeabilizare, pe care le regasiti si pe site-ul nostru.

Tipuri de pete si metode de curatare:

1. Murdaria depusa in timp - mai intai, pavajul se curata bine de praf cu o matura sau se aspira cu un aspirator de exterior. Apoi se spala cu apa si detergent fara clor. Se poate folosi chiar si un furtun cu presiune, avand mare grija la rosturi, pentru a nu indeparta nisipul. Insistati in zonele mai murdare, eventual cu o perie de mana. Daca in urma acestor operatiuni pavajul nu s-a curatat bine, puteti folosi solutii speciale de curatare. Cititi cu atentie instructiunile inainte de utilizarea lor si aveti grija sa va protejati mainile si ochii.

intretinere2

2. Pete de ulei si grasimi - prima recomandare ar fi sa le spalati imediat cu apa si detergent fara clor. In cazul uleiurilor vegetale si al grasimilor se evita, asfel, depunerea unei rasini greu de inlaturat. Se poate folosi si o perie pentru curatarea lor. Exista produse speciale de indepartare a petelor de ulei care sunt foarte eficiente. Vezi aici mai multe produse de curatare.

intretinere3

3. Petele vegetale, vin sau sucuri - acestea se curata mai dificil din cauza pigmentilor vegetali cau a colorantilor din sucuri, care se impregneaza adanc in structura dalelor. Se recomanda utilizarea unor solutii de indepartare a petelor cu substante active de decolorare.

4. Licheni, alge si muschi - se recomanda folosirea unor substante neutre care sa indeparteze aceste microorganisme ce se hranesc cu depunerile de murdarie de pe pavele. De asemenea, se pot folosi substante active de decolorare. Spre deosebire de licheni si alge, muschii se localizeaza doar in rosturi si nu patrund in suprafata pavajului. Astfel, ei pot fi indepartati mult mai usor prin maturare si curatare. Un produs foarte bun pentru indepartarea muschilor este Antimus. Se prepara o solutie de Antimus cu apa in proportie de 3% ( 300 g apa la 10 l de apa) si se trateaza zonele afectate de muschi. Un alt produs recomandat este Rebanit A, care are avantajul ca nu ataca plantele din jur.

intretinere4

5. Petele de mortar, var, ciment - acestea se curata mai dificil din cauza pigmentilor vegetali cau a colorantilor din sucuri, care se impregneaza adanc in structura dalelor. Se recomanda utilizarea unor solutii de indepartare a petelor cu substante active de decolorare.

6. Rugina - petele de rugina lasate pe pavaj de diverse obiecte se indeparteaza tot cu solutii speciale de curatare fara acizi.

intretinere5

7. Iarba - acesta creste inevitabil printe rosturi si se extinde in scurt timp daca nu este indepartata. O solutie penru prevenirea cresterii, dar si pentru distrugerea radacinilor de iarba este ierbicidul. Acesta trebuie ales cu atentie pentru a nu se infiltra in sol si a afecta si plantele invecinate. De asemenea, daca nu e un produs potrivit betonului, poate sa decoloreze pavajul si sa-i afecteze rezistenta.