Mulci

Mulci

Mulci


Înțelegem prin mulci orice fel de material care este așezat pe sol în spațiile amenajate cu unul sau mai multe dintre următoarele scopuri:  • păstrarea unei umidități optime a solului pentru o perioadă mare de timp;

  • crearea unui mediu microbiologic optim pentru dezvoltarea plantelor;

  • reducerea sau chiar anularea unor ciuperci sau mucegaiuri care apar la suprafața solurilor umede sau semi-umede;

  • împiedecarea creșterii buruienilor și / sau a altor plante nedorite pe suprafața unde este utilizat;

  • crearea unui strat omogen (atât textural, cât și cromatic) cu impact estetic specific;

  • protejarea solului de diverse tipuri de uzură întrucât aceste produse sunt biodegradabile în locul unde sunt utilizate și, prin aceasta, prietenoase cu acel spațiu.


Ca set de produse adiacente folosite în curțile și grădinile de astăzi, mulciul este o gamă extrem de la modă pentru că oferă simultan funcționalitate și aspect, două principii a căror întâlnire este întotdeauna optimă. De aceea, dacă dispui de un strat lateral, de un rondou de flori sau, în principiu, de orice strat de flori sau plante în curte și grădină, mulciul se dovedește de un ajutor real de la un anotimp la altul.


Din ce se produce mulciul?


Există o mulțime de tipuri de mulci din perspectiva materialelor folosite pentru producerea acestuia. Iată-le pe cele mai importante:  • Scoarță de copac, mărunțită sau feliată – este un mulci rezistent, care trebuie înlocuit sau completat mai rar (în funcție de mediul specific în care este utilizat), poate fi produs într-o gamă de culori extinsă și este ieftin.

  • Iarbă uscată / fân mărunțit / paie – are utilități specifice și e potrivit în special pentru soluri uscate. Rezistă aproximativ un anotimp, maxim două.

  • Frunze mărunțite – mai puțin cunoscut în zona noastră, mulciul de frunze uscate și mărunțite este foarte versatil și ieftin în același timp. Are abilitatea de a păstra o umiditate optimă acolo unde este folosit.

  • Mulci de compostieră – este un mulci bogat, care ajută la revigorarea solului. Are o rezistență mare în timp, integrându-se practic în acesta.


Funcționalitate și impact estetic


Modul aplicării mulciului (grosimea stratului; incidența cu care trebuie revigorat sau modificat stratul; momentul din an când se aplică) este specific și depinde parțial de tipul acestuia. Oricare ar fi însă acest mod, remarcăm aspectul deosebit pe care îl produce aplicarea unui strat de mulci în locuri desemnate din grădina ta, dar și din curte sau din jardinierele de mari dimensiuni de pe terasă sau de pe alei.


Avantajele majore ale acestor produse sunt următoarele:


-          Creează la nivelul solului o zonă coerentă, monocromă sau policromă, care poate fi controlată după cum dorim.


-          Reduc incidența vegetației / ciupercilor nedorite.


-          Ușurează accesul la plantele de dimensiuni medii sau mari.


-          Reduc costurile de ansamblu pe parcursul unui an.


-          Reduc numărul de intervenții necesare pentru întreținere.

Grilă Listă
Setare Direcție Descendentă
Grilă Listă
Setare Direcție Descendentă