Pavaje

Pavaje

Pavaje Pavele Dale


 


Pavajul este orice strat de acoperire a solului realizat prin îmbinare sau alăturare din elemente constitutive de dimensiuni reduse numite dale sau pavele. Orice pavaj este însoțit de minim patru elemente esențiale: o fundație (pentru stabilizarea pavajului), borduri (pentru delimitarea și stabilizarea în timp a suprafeței), trepte (pentru conectarea pavajelor aflate la nivele diferite) și rigole (pentru preluarea și evacuarea apei pluviale de pe suprafața pavajului).Când este comparat cu alte straturi de acoperire, cum ar fi șapele de beton, cele de asfalt, straturile cauciucate, pietrișul sau gazonul, pavajul prezintă o serie de avantaje și caracteristici care-l scot în evidență. Iată-le pe cele mai importante: 1. Este modular: o suprafață mai mare poate fi acoperită păstrând unitatea unui model de dimensiuni reduse. Chiar dacă aria nu are un contur bine definit, pavajul o poate acoperi într-un mod coerent.

 2. Permite reparații punctuale: pavajul nu trebuie înlocuit în totalitate în cazul unor stricăciuni punctuale.

 3. Este eficient: corelat cu durata de viață, prezintă un raport calitate/preț excelent.

 4. Presupune un stil și este flexibil stilistic: nu cumperi o șapă fără identitate, ci, din contră, poți să îți alegi cu precizie exact zona stilistică pe care o dorești.

 5. Prezintă o tehnologie de lucru accesibilă și verificată: ușurința montării, fazele necesare, durata de viață a unui pavaj etc. sunt toate fapte verificate și nu prezintă riscuri relevante.


Din ce materiale sunt realizate pavajele?


Din punct de vedere istoric, cele mai multe pavaje se realizau din piatră. Odată cu evoluția tehnologică, dar și din cauza împrumuturilor de diverse tehnologii de la o zonă geografică la alta, piatra a fost înlocuită parțial de către alte materiale. Iată mai jos toate gamele relevante, incluzându-le pe cele istorice: • Pavajele din piatră naturală sunt într-adevăr cele mai vechi și, de multe ori, cele mai rezistente. Tipurile de pietre folosite sunt extrem de diverse și depind mult de zona geografică despre care vorbim. Câteva exemple relevante sunt: travertinul, calcarul, marmura, granitul, bazaltul, diabazul, ardezia și gresiile naturale.

 • Pavajele din materiale compozite sunt realizate în principiu din beton (amprentat), asfalt și/sau gresii ceramice prelucrate. În această categorie se pot întâlni și pavaje executate din cărămizi (deci pe bază de argile arse) și pavaje din faianță.

 • Pavajele din materiale alternative includ plasticul, cauciucul și lemnul. Incidența acestora este însă una minoră, singura excepție relevantă aici fiind dalele cauciucate din parcurile pentru copii.


De la o categorie la alta există, firește, avantaje și dezavantaje. Este totuși important de remarcat că pavajele sunt în marea lor majoritate foarte rezistente în timp (cu excepția celor pe bază de cărămizi și a celor de lemn, dar și pentru aceste cazuri există multe excepții!), iar decizia legată de felul materialului ține foarte mult de context și de opțiunile cumpărătorului.


Care sunt cele mai importante tipuri de pavaje?


Pavajele sunt de mai multe feluri. Pe lângă distincțiile în baza materialelor, despre care am vorbit mai sus, distingem între următoarele categorii: • După sistemul de așezare a pavelelor:

  • pavaje autoblocante / de interblocare;

  • pavaje liniare. • După gradul de permeabilitate în raport cu solul:

  • pavaje care blochează total accesul apei;

  • pavaje care blochează parțial accesul apei;

  • pavaje de gazon. • După plasament:

  • pavaje pietonale;

  • pavaje stradale;

  • pavaje rezidențiale;

  • pavaje de alei de grădină

  • pavaje de terasă;

  • pavaje de interior;

  • pavaje destinate traficului rutier. • După grosimea dalelor sau a pavelelor:

  • pavaje pietonale;

  • pavaje mixte;

  • pavaje destinate traficului rutier.
Există extrem de multe tipuri de pavaje, variind de la o zonă la alta și de la o perioadă la alta, în special în funcție de materialele disponibile la momentul respectiv și de stilul care predomina în perioadă. Astăzi însă ne putem folosi de tehnologie alegând tipul care ni se potrivește cel mai bine fără să facem compromisuri în ceea ce privește calitatea materialelor și prețul acestora.


Uzuri specifice


Criteriul plasamentului, la care ne-am referit mai sus, arată cu destul de mare claritate unde anume folosim în general pavajele. Din acea listă, remarcăm adaptabilitatea acestora la contexte, structuri și proiecte dintre cele mai diverse. Lor li se adaugă însă câteva uzuri specifice.


Pe de o parte, este vorba într-un sens extins de faptul că dalele și/sau pavelele pot fi folosite în moduri inedite în curtea ta sau pe aleile din grădină. Deși sensul lor inițial este de acoperire și deși unele dintre ele presupun modele predefinite care trebuie urmate, acestea au abilitatea de a se adapta la condiții noi. Uneori trebuie să acoperim o suprafață care nu este plană și alegem să facem asta prelungind pavajul curții. Alteori continuăm pavajul de la intrarea în garaj chiar și dincolo de rigola plasată la intrare. Pavajele de exterior devin repede o soluție potrivită pentru pivnițele largi sau pentru spațiile auto aflate la subsolul clădirilor.


Pe de altă parte, pavelele sunt folosite pentru construirea unor elemente de decor sau structurale în tandem cu restul pavajului. Împreună cu blocheții, pavelele se pot transforma în focare sau în jardiniere de mari dimensiuni care să dubleze texturile pavajului în volum sau pe suprafața gazonului ce-l înconjoară.


Oferta noastră


Oferta noastră de pavaje este la rândul ei modulară. În plus, datorită relațiilor complexe pe care le-am stabilit cu partenerii noștri, îți punem la dispoziție un număr impresionant de pavaje. Firmele de bază cu care colaborăm în această direcție sunt Elis Pavaje, SemmelrockStein+Design, Star Stone, Viastein, Hydro BG, Elpreco, Symmetrica si Florea Pavaje dar contactele noastre se îmbogățesc de la un sezon la altul. Vorbim de peste 1300 de modele de pavaje, dale și accesorii. Oferta este atât de bogată încât îți recomandăm să folosești uneltele de căutare de pe această pagină și, în special, filtrele din stânga paginii pentru a-ți restrânge oferta noastră la nevoile și dorințele tale.


În baza acestor filtre și a descrierilor pe care ți le punem la dispoziție, o să ai posibilitatea de a tria într-un mod eficient modelele potrivite de celelalte, dar și de a te informa cu privire la alte soluții de pavare de care poate nu erai conștient. În cazul că aceste filtre nu îți sunt suficiente, caută-ne pentru o discuție directă. În felul acesta, îți putem oferi sfaturi clare și o perspectivă de ansamblu asupra pavajelor la care ai acces pe site-ul nostru. Alternativ, ne poți găsi în spațiul nostru de prezentare, pentru o experiență directă.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Grilă Listă
Setare Direcție Descendentă
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Grilă Listă
Setare Direcție Descendentă