Rigole

Rigole

Rigole


 


          Rigolele sunt elemente foarte importante în amenajarea exterioară a casei, având sarcina de preluare a apei în exces de pe suprafețele pavate, dirijând-o spre locul de evacuare. Rigolele sau jgheaburile de scurgere sunt șanțuri din beton sau alte materiale, montate la marginea părții carosabile sau a aleilor pietonale. Ele pot avea forme și dimensiuni variate, fiind concepute să se potrivească specificului terenului și să preia în mod eficient apa pluvială.


Elemente structurale


Sistemele care conțin rigole sunt formate din mai multe elemente. Deși ți le prezentăm pe toate, am ales să ți le marcăm îngroșat pe cele care te interesează cel mai mult:


1. RIGOLA – este elementul central al sistemului de degajare a apei pluviale. În funcție de model, are o formă adâncită care favorizează scurgerea, încheiată la capete modular ca să se poată conecta la următoarea rigolă. Deși există modele din diverse aliaje, rigolele se produc aproape exclusiv din beton sau materiale compozite. Variația formală a acestora este destul de mare în special din cauza funcționalității pentru care este concepută și a volumului maxim de apă pe care o poate evacua la un moment dat. Multe rigole sunt deschise (jgheaburi) și nu au nevoie de un capac – acestea sunt concepute în special pentru un volum redus de apă.
2. CAPACUL RIGOLEI – spre deosebire de rigolă, capacul acesteia are nu doar scopul de a permite eliminarea apei, ci funcționează și ca element structural la nivelul pavajului. Poate fi produs dintr-un material similar materialului rigolei (piatră sau material compozit), din metale (oțel, inox, fontă), sau chiar din plastic sau polietilenă. Ca în cazul pavajului, când alegi capacul trebuie să cunoști deja tipul de trafic căruia i se va supune acesta.
3. PATUL RIGOLEI – se poate concepe și realiza direct din sol (în funcție de tipul solului) sau se poate turna o placă de ciment în forma dorită, care să susțină sistemul de rigole.
4. SISTEMUL DE SCURGERE PRINCIPAL – sistem stradal care preia apa pluvială din rigolele individuale. Racordarea rigolelor la acest sistem se face prin structuri turnate de beton.
5. DALE DE SEPARAȚIE – deși rolul lor nu este propriu-zis corelat cu evacuarea apei, aceste dale oferă o zonă tampon dintre pavaj pe de o parte și zid, capac de rigolă sau bordură, pe de alta.Detalierea funcțiilor


Există o singură funcție a rigolelor, însă ea are două fațete distincte, conform volumului de apă evacuată. Aceste două situații se traduc în două tipuri de rigole – acoperite sau neacoperite.


Rigolele acoperite se pretează la orice fel de spațiu, de la o curte redusă ca dimensiuni, la terase, la alei pietonale sau rutiere pentru trafic ușor sau greu. Volumul de apă se calculează în funcție de suprafața deservită și este o informație pe care o poți primi de la designerul tău. Tipul capacului (armat sau nu), forma acestuia și materialul din care este făcut sunt elemente care se decid în funcție de rigolă și de stilul pavajului ales. Rigolele acoperite se pot integra și la marginea straturilor asfaltate în cazul aleilor de acces sau al drumurilor private de țară.


Rigolele neacoperite sau jgheaburile sunt recomandate, pe lângă volumul de apă mai redus, pentru zonele de trecere și pentru zonele cu trafic pietonal intens. Forma acestora le permite uneori plasarea chiar pe suprafața pavajului, fără ca acest fapt să afecteze deplasarea pietonilor sau a vehiculelor. Deși rolul lor e în principal unul funcțional, se pot alege culori distincte în cazul jgheaburilor pentru a crea un accent cromatic pe suprafața pavajului.


Pe lângă aceste elemente, iată câteva funcții specifice ale rigolelor. Acestea sunt corelate cu designul ales și cu necesitățile fiecărui spațiu în particular: • Există rigole de acostament care au ca scop evacuarea apei și, în același timp, crearea unei borduri.

 • Rigolele de piscină nu sunt prin nimic diferite de alte tipuri de rigole, însă se integrează foarte bine pe marginea, de obicei umedă, a piscinei sau a unui lac artificial integrat în pavaj.

 • Rigolele laterale colectează apa prin grosimea bordurii, sunt mai discrete și sunt potrivite pentru drumurile cu trafic intens.Întreținere


Este bine ca rigolele acoperite să fie verificate de cel puțin două ori pe an și după orice ploaie cu deversări mari de apă. Trebuie să eliminăm resturile de vegetație care au ajuns în rigole și să ne asigurăm că scurgerea apei nu este impedimentată în nici un fel. Se pot ridica doar capacele din partea inferioară a scurgerii: dacă vor exista depuneri și resturi, le veți găsi acolo.


Capacele de metal sunt supuse degradării chiar și atunci când metalul este tratat împotriva ruginirii. Cea mai bună măsură de prevenție este să ne asigurăm că apa nu băltește niciunde pe toată lungimea sistemului de rigole.
Oferta noastră


Ceea ce îți oferim noi este în primul rând personalizat și are în vedere celelalte elemente de structură pe care le comanzi de aici. În lista de mai jos îți poți alege tipul rigolei sau al capacului. Poți să deduci foarte ușor funcțiile și designul fiecărui model în particular. Îți oferim rigole pentru uz rezidențial și pentru uz industrial, capace armate și nearmate, dale de separație, jgheaburi de dimensiuni și culori multiple, etc. Folosește drop-down-ul de pe pagină ca să ți le ordonezi în funcție de preferință.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
Grilă Listă
Setare Direcție Descendentă
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
Grilă Listă
Setare Direcție Descendentă