Ziduri-Garduri

Ziduri-Garduri

Ziduri Garduri


Elemente constitutive


Dintre toate structurile de care ne folosim în amenajarea peisagistică, zidurile și gardurile solicită, poate, cea mai mare adaptare. Din cauza locurilor unde le utilizăm și a condițiilor specifice pe care le întâlnim de la o vilă la alta sau de la o grădină la alta, aceste elemente trebuie de cele mai multe ori potrivite într-o oarecare măsură la spațiul pe care-l vor deservi. Mai mult decât bordurile, care se mărginesc să delimiteze spațiul, sau decât aleile sau pavajul clasic (care îl organizează și-l ordonează după reguli proprii), zidurile și gardurile construiesc o perspectivă nouă care trebuie să țină seama atât de nevoile proprietarilor, cât și de tipologia spațiului de care aceștia dispun.


Iată mai jos elementele definitorii ale zidurilor și ale gardurilor, cât și calitățile acestora, în funcție de context: • Sunt elemente de separație care transformă un spațiu mai puțin coerent în două spații coerente.

 • Sunt foarte variate în ceea ce privește materialele din care sunt executate și, prin aceasta, sunt versatile și ușor de adaptat la orice grădină sau curte.

 • Definesc perspectiva grădinii și o pot modifica, limitând-o sau lărgind-o, în funcție de context.

 • Se pot transforma în elemente structurale, dacă diferența de nivel de la o arie a grădinii la alta este semnificativă.

 • Pot separa funcțional diverse locuri din curte și grădină, fie temporar (garduri), fie definitiv (ziduri sau garduri).


Câteva cuvinte despre ziduri și despre tipologia acestora


Zidurile sunt elemente de separație de dimensiuni variabile, executate din materiale grele, opace, rezistente în timp. De cele mai multe ori acestea solicită o fundație și sunt concepute ca structuri permanente sau semipermanente. Din cauza materialelor folosite, acestea modifică parțial geometria curții și/sau a grădinii. Sunt folosite în special pentru a da mai multă coerență terasărilor de orice fel, dar pot fi aplicate în curte și cu rol separator, în special atunci când suprafața acesteia solicită funcționalități distincte dintr-o parte într-alta a ei.


Tipologia zidurilor este extrem de variată, fiind diversificată în primul rând în funcție de contextul unde se proiectează zidul respectiv. Astfel, distingem între ziduri de separație, ziduri de delimitare parțială sau totală și ziduri de susținere. Din punctul de vedere al materialelor, vorbim în special de ziduri de piatră, ziduri de cărămidă și ziduri din materiale compozite. Remarcăm aici două detalii importante, oricare ar fi tipul de zid despre care vorbim sau peisagistica în care acesta urmează să fie integrat: 1. Datorită materialelor din care sunt executate și texturilor acestora, zidurile pot duce mai departe cu ușurință pavajul și arhitectura casei. Fără să contrasteze, vor completa sensul curții, al grădinii sau al aleii pe care o demarchează.

 2. Fiind permanente, zidurile modifică profund funcționalitatea spațiului și, de aceea, este bine ca proiectarea lor să facă parte din proiectarea inițială a întregului ansamblu.


Ce fel de garduri se folosesc astăzi?


Spre deosebire de ziduri, gardurile propun o abordare puțin mai lejeră a spațiului și sunt concepute în primul rând ca structuri temporare și semi-permanente. Uneori însă, dacă materialele sunt suficient de rezistente și dacă se dorește asta, se poate vorbi și de garduri permanente, ca elemente de înlocuire pentru zidurile clasice.


Gardurile trebuie definite de la bun început în funcție de fundația acestora. Dacă nu au fundație (cum sunt unele garduri de lemn sau de plasă), acestea au un rol temporar și solicită mentenanță sezonieră. Dacă, pe de altă parte, au o fundație comparabilă cu aceea a zidurilor (garduri din materiale compozite plus lemn sau metal, garduri integrale de metal), persistența lor în timp este mult mai mare.


În funcție de ce alegem


Pe lângă detaliile remarcate deja, există câteva fapte care ne ajută să distingem între ziduri și garduri, și, apoi, în cadrul acestora, între un model sau altul. Le enumerăm mai jos pe cele mai importante: 1. Zidurile prezintă în primul rând un sens de separație, atât structurală, cât și de perspectivă. În cazul zidurilor de talie joasă și al împrejmuirilor, perspectiva poate fi neafectată de structura acestora.

 2. Gardurile permit un oarecare grad de transparență, lăsând privirea să aibă acces (parțial sau total) la spațiul curții. Acest fapt poate presupune existența unei fundații, deși acest aspect nu este obligatoriu. Sunt potrivite pentru exhibarea curții și a grădinii, oferă o perspectivă mai amplă și sunt mai versatile în combinație cu vegetația.

 3. Zidurile prezintă avantajul de a delimita uneori total curtea și, prin aceasta, funcționalitatea ei. Dacă se dorește o curte complet separată de grădină sau de alea pietonală stradală, zidul este cea mai bună opțiune.

 4. Pentru păstrarea luminii și a coerenței spațiului de la o parte a curții sau grădinii la alta, se recomandă garduri care respiră, din materiale siluetate, subțiri și elegante. Pentru coeziunea elementelor de structură, ne vom axa însă pe texturile pietrelor și ale cărămizilor de zid.


Ce îți oferim


Oferta noastră este complexă și extrem de adaptată în cazul zidurilor și al gardurilor. Firmele cu care colaborăm (Elis, Elpreco, Florea Pavaje, Semmelrock, Star Stone, Symmetrica, Viastein) sunt firme de top, care îți pun la dispoziție elemente de ziduri și/sau garduri contemporane, realizate la standarde excelente. Astfel, categoria de față include: sisteme de garduri si ziduri, plăci de soclu, pietre decorative splițate cu diverse texturi, blocuri de zidărie, blocuri modulare, blocuri de zid colț, dale capac, kit-uri și accesorii pentru garduri, diverse elemente de placare pentru suprafețele din jurul casei, cât pentru grădină. Dacă ai întrebări sau dorești lămuriri suplimentare, scrie-ne aici pentru mai multe detalii.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine