Alege corect pavajul pentru aleile din grădină

Alege corect pavajul pentru aleile din grădină

24.06.2020 08:00

img_1iunie

În tandem cu sfârșitul toamnei, care expune ochiului într-un mod aproximativ similar pavajul din grădina ta, lunile de primăvară scot în evidență relația dintre pavajul ales pentru alei și natura înconjurătoare. Este un timp când petrecem mai multe ore în curte și când observăm cu mai mare acuratețe acest dialog. Pentru alegerea corespunzătoare a unui pavaj există foarte multe secrete și sfaturi, astfel că acest articol nu le poate atinge pe toate. Într-o foarte mare măsură, este vorba despre decizii contextuale, dar putem generaliza totuși seturi de reguli utile, după cum vei vedea mai jos. Ține doar minte că ele trebuie uneori adaptate în funcție de planul grădinii tale și de plantele pe care le ai.

5 sfaturi utile și o idee pentru o cromatică reușită în grădină

Primăvara este momentul perfect pentru alegerea culorii pavajului folosit la aleile din grădină din cauză că diversitatea cromatică din acest moment este neegalată în restul anului. Ce se potrivește acum se va potrivi cu siguranță și în celelalte luni.

Nuanță pavaj Sfat Motiv Grădini mari Grădini mici
Alb Folosește pavaje în tonuri de alb pentru a împrumuta grădinii mai mult spațiu și mai multă lumină.  Este o culoare care deschide perspectiva și orientează ochiul în jos. *** *****
Crem Gamele de crem induc intimitate și se inserează în peisaj cu discreție, fiind astfel potrivite pentru alei subtile, minore. Prezintă tonuri calde, care se potrivesc ușor cu diversitatea de culoare ce apare în grădină în perioada primăverii. **** ***
Gri Poți opta pentru griuri în special în cazul curților asimetrice, unde aceste nuanțe vor stabiliza perspectiva, readucând geometria în planul grădinii tale. Structurează peisajul și orientează ochiul în sus. *** *
Roșu Sunt tonuri excelente pentru grădinile futuriste, pline de asertivitate și echilibru contemporan. Remodelează spațiul în funcția ei și se impune vizual cu ușurință. * ****
Antracit Aceste griuri spectaculoase și speciale se confundă cu peisajul, lăsând natura să respire și totuși ordonând-o. Aduce un plus de textură și insuflă spațialitate chiar și în cazul aleilor înguste. **** **

Am luat în considerare cele mai comune cinci nuanțe de pe site-ul nostru, dar, în mod evident, permutările ce pot să apară între acestea și grădinile pe care le deservesc sunt extrem de multe. În plus, poți alege mai multe nuanțe simultan, caz în care îți sugerăm să ai o atenție suplimentară în variația texturilor.

img_2iunie

 

Alei în pantă, trepte incidentale

În ultimii ani, a existat un interes deosebit pentru treptele realizate din lemn, mai ales atunci când numărul acestora era redus sau dispunerea lor în peisaj neomogenă din cauza unei elevații inegale a spațiului. Acest trend a fost însă înlocuit recent cu pavajul tradițional, în combinație cu diverse tipuri de bordurare. O asemenea soluție este utilă atât pentru aleile construite într-o pantă ușoară, cât și pentru cele în trepte (sau, mai rar, pentru aleile care combină cele două principii de mai sus).

img_3iunie

 • Alei în pantă:
  • pavaje cu aderență bună;
  • pavaje texturate;
  • pavele, în detrimentul dalelor;
  • borduri de înălțime redusă.
 • Alei cu trepte:
  • pavele de dimensiuni mici sau medii;
  • borduri înalte, cu delimitare clară;
  • pavele cu forme geometrice minimale;
  • rigole medii, dispuse lateral;
  • trepte construite direct din pavele.

Un ghid rapid pentru aleile dintr-o grădină cu vegetație bogată

Știai că:

 • cele mai multe stiluri de grădini din lume caută un echilibru între geometrie și explozia naturală? Extremele sunt, însă, apropiate: grădinile renascentiste franceze, obsedate de geometrie, și grădinile romantice britanice, unde vegetația deține aproape întregul control.
 • cea mai mare grădină de flori din lume este Dubai Miracle Garden? Cele șaizeci de milioane de flori ale sale populează o suprafață de peste 7 hectare.

 

Integrarea aleilor într-un spațiu axat în principal pe prezența vegetației este dificilă pentru că aceste alei trebuie să deservească fără să fie extrem de vizibile. Pe lângă acest aspect, se remarcă încă două detalii relevante: vegetația bogată solicită întreținere periodică specială și reduce accesul pe întregul teritoriu al grădinii. Astfel, aleile trebuie să deservească și într-un sens pur utilitar.

Primul sfat pe care ți-l oferim aici este să-ți planifici cu atenție accesul la întreaga suprafață a grădinii prin alei interconectate inteligent. Analizează prospectiv modul cum va evolua vegetația și construiește aleile în funcție de această analiză. Nu elimina vegetația existentă ca să faci loc unei alei.

img_4iunie

Alege apoi un pavaj discret, atât prin cromatică, cât și prin modelul de bază al pavelelor sau dalelor. Modelele mici sunt de preferat pentru că se integrează mai ușor în peisajele încărcate. Similar, texturile monotone câștigă aici în fața texturilor contemporane, complexe.

Optează pentru borduri de dimensiuni reduse și lipește pavajul, ori de câte ori ai ocazia, de zidurile de susținere, realizate din materiale înrudite. Efectul este puternic și identitar în același timp.

Desenează alei de dimensiuni mici, înguste, pentru ca vegetația să respire și mai bine în grădina ta, demonstrându-și astfel diversitatea.

  

Aleile spațioase centrale

img_5iunie

Astfel de alei reprezintă un caz întâlnit deseori în curțile urbane de astăzi: grădina este delimitată, atât optic, cât și utilitar, de o alee centrală, ce poate deveni la o adică spațiu de promenadă sau de petrecere a timpului liber în cazul unei petreceri de dimensiuni mai mari. Aceste alei au trei caracteristici importante: sunt late, au un contur clar delimitat (fie că este sau nu marcat de o bordură anume) și sunt drepte. Din această cauză, modelele de pavaj pentru care poți opta sunt variate.

 • Dalele mari consumă într-adevăr spațiul, dar cresc într-o măsură semnificativă senzația de respirație și de spațiu, aducând foarte multă perspectivă în grădina ta. Contrapunctează-le prin dale individuale, dispuse atent spre o jardinieră și efectul va fi imediat.
 • Mulți clienți aleg un pavaj cu model specific.  Avantajul acestui tip de pavaj este că poate lega această zonă a curții de alte zone, în cadrul cărora s-a folosit același model.
 • Bordurile joase se potrivesc foarte bine cu acest proiect, pentru că conduc ochiul fără să delimiteze perspectiva.
 • Dalele și pavelele antichizate traduc cu ușurință căldura naturii în arhitectura curții, păstrând sensul mediteraneean deschis și așteptând lumina verii. Recomandăm aceste dale și pentru că din aleea centrală poți desprinde alei secundare, tot antichizate, fără să strici efectul și fără să modifici modelul de la care ai pornit inițial.

img_6iunie

 • Blochează accesul direct la această alee printr-o jardinieră de sezon. Construiește jardiniera din materiale înrudite, asociind textura acestora cu textura pavajului. Aparent, pierzi din suprafața centrală, care este foarte utilă. În fapt, câștigi în perspectiva și în dinamismul de ansamblu ale curții tale.

Ce pavaje se potrivesc în mod special pentru alei?

 • pavajele pietonale, ușoare și modulare;
 • pavajele cu o textură bine conturată, care se integrează rapid în medii naturale diverse;
 • pavajele cu un model simplu, mai ales atunci când aleile sunt înguste sau scurte;
 • pavajele însoțite de borduri joase;
 • dalele și pavelele ce imită piatra naturală.

 

 • Permite aleii centrale să se continue într-un mod natural pe suprafața gazonului în două sau mai multe alei secundare și nu decupa brusc în locul unde o dorești încheiată. Un principiu tradițional de amenajare a grădinilor japoneze zen spune că este bine chiar să ascunzi în perspectivă capătul aleii pentru a crește în felul acesta senzația de spațialitate, sugerând că aleea continuă dincolo de linia ochiului.
 • Încearcă să reproduci sensul unei terase mari din apropiere pe aleea centrală folosind același model de dale sau pavele.

Ce facem când avem în curte mai multe tipuri de pavaje?

Dacă trebuie să gestionăm mai multe tipuri de pavaje, fie pentru că proiectul nostru este unul integrat într-un proiect mai mare, modular, fie că dispunem deja de mai multe modele, există soluții utile și interesante care transformă dezavantajul contrastelor într-un avantaj al diversității. Pentru pavajul folosit la aleile din grădină, soluțiile sunt următoarele:

img_7iunie

În primul rând, trebuie să separi modelele pe suprafața curții și a grădinii în așa fel încât să marcheze funcțiile diferite ale acestora. Dacă reușești să corelezi într-un mod corespunzător tipul pavajului cu funcția unei anumite arii, efectul pare intenționat și binevenit.

În al doilea rând, păstrează dalele sau pavelele cu o geometrie mai elaborată pentru grădină sau alei, pe cele simple pentru curte și pe cele individuale pentru gazonul tău.

Creează teritorii de contrast de la un model de pavaj la altul fie prin decorațiuni suplimentare, fie prin adăugarea de obiecte cu funcții specifice în cadrul curții tale. În grădină, un astfel de gest de este ușor de realizat pentru că te poți folosi de vegetație cu foarte mare ușurință, delimitând sau creând distanțe corespunzătoare, în funcție de caz.

În ultimul rând, construiește grupuri de culori care se atrag, păstrând în minte cromatica de ansamblu a casei tale. Și în acest context, grădina este de ajutor pentru că verdele vegetației primește și integrează foarte ușor grupuri de culori diverse, chiar și atunci când acestea sunt livrate de către pavele sau dale de forme diverse.

Aleile laterale: sunt o idee bună? Cum le pavăm

Două idei utile pentru grădinile cu alei laterale

 • Folosește extensiv cimișir (buxus sempervirens) pentru delimitarea de durată a aleilor tale. Tufele respective, numite de francezi bosquet, solicită una sau două tăieri anuale obligatorii, după care sunt foarte ușor de întreținut, formează un gard rezistent și împrumută structură oricărei grădini.
 • În cazul grădinilor închise de ziduri sau, incidental, de alte clădiri, evită crearea de alei laterale. Dacă totuși, o faci, agață accesorii pe ziduri, făcându-le mai primitoare. Este prima soluție (și cea mai la îndemână) pe care o foloseau romanii în grădinile lor de acest fel, pe care le numeau hortus conclusus.

Răspunsul la întrebarea din titlu este contextual și depinde în primul rând de suprafața de care dispui pentru grădina ta. În plus, aici apare și o problemă de perspectivă și landscaping: unele grădini de dimensiuni moderate pot susține cu ușurință alei laterale dacă limita acestora răspunde într-un spațiu natural similar spațiului grădinii.

img_8iunie

 1. Dacă spațiul îți permite, asigură-te că aceste alei au o lățime considerabilă (60 cm.). Nu trebuie să fie aceeași lățime pe toată suprafața grădinii, dar este o idee bună să păstrezi proporțiile pe aleile simetrice în funcție de axa de bază a spațiului natural. Altfel spus, dacă ai alei pe ambele laterale, fă-le de aceeași lățime și variază lățimea în celelalte cazuri. Folosește pavele mici sau pavele cu model mărunt.
 2. Pavelele de culori deschise, așezate pe aleile laterale, cresc senzația de spațiu și deschid perspectiva.
 3. Bordurile aleilor laterale trebuie să fie joase, foarte joase, sau pur și simplu evitate, caz în care gazonul poate fi lăsat să crească până în marginea pavelelor.
 4. Punctează aleile laterale cu câteva obiecte contrastive.
 5. Evită să plantezi flori înalte în apropierea acestor alei.
 6. Alege culori vii și variate și plantează-le distanțate.

Dialogul dintre pavaj și alte elemente construite în grădină

Este, firește, cazul foișoarelor, al teraselor separate, al bucătăriilor de vară așezate în grădină, la o distanță considerabilă de casă, dar ne putem referi în acest context și la zidurile de piatră sau la jardinierele permanente pe care le-ai ales pentru grădina ta.

img_9iunie

O notă în acest context: dacă materialele folosite pentru accesoriile din grădină sunt de alte categorii (lemn, plastic, materiale prefabricate etc.), nu trebuie să te îngrijoreze prea mult felul cum interacționează acestea cu pavajul tău: piatra sau aspectul de piatră al dalelor are calitatea implicită de a integra corespunzător în contexte ce conțin alte materiale, cu atât mai mult cu cât avem de-a face cu o grădină.

Problemele pot apărea atunci când elementele menționate la începutul acestui subcapitol conțin ele însele materiale de piatră. Și o fac deseori. Iată ce sugestii avem aici:

-       Folosește aceleași nuanțe pentru zonele din grădină care prezintă o funcție unitară;

-       Nu varia prea mult textura. Dacă trebuie să o faci, dalele sau pavelele trebuie să fie mai puțin texturate decât contrapartea lor construită.

-       Delimitează funcțional și spațial totodată: aleea trebuie să te conducă spre foișor nu să sară în evidență ca un drum spre foișor, pentru că în acest al doilea caz, foișorul va părea mic și nesemnificativ în ansamblu.

-       Aleile laterale de lângă zidurile de piatră trebuie să aibă o culoare similară sau mai închisă decât culoarea zidului. Dalele antichizate pot fi într-un asemenea caz de ajutor.

Grădinile mici, cu alei înguste

Ceea ce este spațial și impresionant într-o grădină mare se traduce în cazul unei grădini mici, dacă arhitectul este priceput, în candoare, intimitate și căldură. Diversității din primul caz îi ia locul simplitatea aranjării. Pentru ca acest efect să fie unul constructiv și de durată, îți recomandăm să fii foarte atent când alegi pavajul pentru grădini de dimensiuni reduse. Cea mai mică eroare poate crea, în acest caz, un efect stânjenitor din punct de vedere optic.

img_10iunie

 1. Ca în cazul aleilor laterale, este bine să alegi pavele de dimensiuni mici și/sau cu o texturare evidentă, care să scoată în evidență multiplicitatea de culori și nuanțe a acestora.
 2. Optează pentru un număr redus de alei, în favoarea unei vegetații cât mai bogate.
 3. Dacă grădina este înconjurată de gard sau zid, vegetația trebuie să fie joasă și pavajul vizibil, în special în partea centrală și acolo unde face legătura cu restul curții. Când spunem asta, avem în minte în primul rând acele mini-grădini care continuă, pe o suprafață de 50-100 de metri pătrați terasa din spate a casei sau a vilei urbane.
 4. Culorile deschise și vii, tonurile reci sau dalele care imită o textură dintr-un spațiu implicit deschis (uite aici un exemplu excelent) deschid perspectiva.
 5. Alternativ, dalele de dimensiuni foarte mari pot fi folosite până în punctul în care își pierd senul inițial de dală, creând mai degrabă impresia unui postament unitar. Iată aici un model corespunzător.

Pavaje din grădină, cu uzuri specifice

Sunt foarte multe cazuri, îți semnalăm doar câteva dintre acestea pentru că simpla lor enumerare îți dă un sens de diversitate ce poate arăta cât de mare este funcționalitatea dalelor în grădina ta.

Știai că…

Există, tradițional, grădini de plante aromatice în vestul Europei care sunt separate de restul grădinii prin blocuri de piatră, dale, pavele sau cărămizi?

-          pavaje cu acces direct la o jardinieră permanentă (se poate folosi orice pavaj, cu mențiunea că aspectul acestuia, odată dispus în peisaj, va fi mult mai vizibil);

-          pavaje pentru sere (cu rezistență la condițiile speciale din acest mediu);

-          pavaje pentru delimitare gazon (între tipuri diferite de gazon, sau de la un gazon folosit pentru promenadă la unul întreținut strict pentru aspect);

-          pavaje de separare (în special zona de agrement dintr-o grădină de o zonă mai sălbatică);

-          dale de contrast (în special cromatic, fie integrate într-un ansamblu mai vast de dale similare, fie dispuse individual, înconjurate de un gazon jos sau de vegetație joasă); se mai numesc dale accent;

-          pavele pentru construit jardiniere (pot fi aceleași pavele clasice, cu o funcție modificată!);

O privire de ansamblu asupra pavajului din grădină

Diversitatea, atât istorică, cât și geografică, a design-urilor de grădini la care avem acces creează, în cazul utilizării pavelelor și a dalelor pe spațiul acestora un număr răvășitor de perspective și posibilități. Ne putem bucura însă de acestea numai dacă grija alegerii elementelor de bază este una responsabilă. Aici ne poți scrie pentru mai multe întrebări.

Spre deosebire de casă, de terase, de curtea centrală sau de curtea din față, grădina are două avantaje imense ce nu trebuie neglijate: este diversă și este implicit naturală. În plus, vegetația se modifică regulat, așa că relația dintre aceasta și elementele construite este complexă. Însă găsirea echilibrului dintre cele două rămâne totuși elementul central în funcție de care trebuie să-ți ghidezi alegerile atunci când vine vorba de pavajul de pe aleile din grădina ta.

Postat în News Sfaturi utile De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii