Aleile cu flori vara. Alege un pavaj corespunzător

Aleile cu flori vara. Alege un pavaj corespunzător

31.08.2020 08:00

img_1aug

Dintre toate lunile de primăvară și vară, luna august este cea mai riscantă în ceea ce privește vegetația din grădina ta. Este momentul când cele mai multe plante autohtone resimt finalul înfloririi, în timp ce varietățile importate au nevoie de îngrijiri speciale pentru a trece cu bine peste o perioadă care este, de regulă, mai mult caniculară decât umedă. Oricât de bune și de frecvente ar fi îngrijirile, efectele vor fi parțial vizibile. De aceea, este important să acorzi cât mai multă atenție organizării de ansamblu a grădinii tale și, prin aceasta, să-ți dedici timp pentru alegerea pavajului ideal, în funcție de context.

Pavaje la modă vs. pavaje clasice

Aceasta nu este o distincție pe care să construim de obicei, dar iminența florilor, apropierea lor, scoate la iveală foarte multe detalii relevante despre pavajul tău. Îți structurăm mai jos regulile cele mai importante.

Un pavaj clasic, bazat atât pe forme și raporturi tradiționale (pătrat, hexagon, dreptunghi de 1/2, 2/3 sau 1/4) este ușor de integrat oricare ar fi tiparul vegetației tale. Aceste pavele creează modele regulate (iată aici, aici și aici câteva exemple), bine ordonate geometric, ce așteaptă cu foarte mare lejeritate orice tip de vegetație, de la cea luxuriantă, dacă alegi o grădină cu tentă tropicală, la cea minimalistă, dacă preferi un decor japonez. Regularitatea pavelelor din cadrul modelelor clasice oferă și un avantaj de ansamblu, stabilizând perspectiva, oricare ar fi mărimea sau incidența plantelor din cadrul acesteia.

Un pavaj în contururi contemporane este de preferat pentru aleile de lățime medie sau mică pentru ca formele pavelelor să nu intervină abuziv în economia vegetației. Modele cum ar fi acesta sau acesta prezintă o ținută aparte, ce trebuie corelată atent cu florile din apropierea lor. Dacă dorești să acoperi o suprafață de dimensiuni mai generoase cu o asemenea variantă de pavele, alege pentru flori fie ghivece de dimensiuni mari, fie jardiniere permanente. În plus, diverse tipuri de vaze de grădină îți pot veni oricând în ajutor.

img_2aug

tipul vegetatiei înclinația pavajului zonă tampon bordurare lățime recomandată observații
grupuri florale individuale medie sau nulă se poate construi, folosind piatră decorativă în culori asortate joasă sau inexistentă orice lățime este potrivită atâta vreme cât aceasta nu depășește lățimea spațiului verde
borduri de flori de talie joasă nulă nu nu medie sau mica  variația florilor poate susține atractivitatea pavajului ales
flori exuberante, care intervin discret pe culoarul de promenadă orice înclinație poate exista, dar trebuie să fie joasă și discretă orice tip de bordură medie sau mica
rondouri în gazon, individuale orice înclinație recomandăm o bandă lată cu piatră decorativă sau mulci joasă, mai ales dacă gazonul însuși are o talie joasă medie sau mare cu cât este mai lată aleea pavată, cu atât mai bine sunt expuse rondourile cu flori
gard viu medie nu nu medie sau mica
vegetație uscată pe pat de piatră sau stâncos medie sau mare nu joasă sau inexistentă orice lățime

Îngrijirea pavajului din apropierea aleilor cu flori

Cele mai multe flori solicită din partea ta o atenție suplimentară în perioada înfloririi: udările sunt mai dese, florile moarte trebuie îndepărtate, în funcție de specie, multe frunze uscate ajung pe suprafața pavajului etc. Iată ce trebuie să faci pentru ca pavajul tău să rămână impecabil:

img_3aug

 •  Ocupă-te întâi de plante, în special de cele care înfloresc. În primul rând, plantele reprezintă cauza resturilor de pe pavajul tău într-o proporție foarte mare. În al doilea rând, plantele înflorite au un ritm vegetativ crescut, accelerând nu numai înflorirea și dezvoltarea, ci și uscarea frunzelor al căror proces de înlăturare a început deja.
 •  Construiește în apropiere, într-un loc ascuns, o compostieră de dimensiuni mici dedicată acestor resturi și curăță regulat.
 •  Pentru suprafețe mai mari (de exemplu, peste 50 mp), se poate folosit un blower specializat.
 •  Petalele pot păta destul de agresiv dalele sau pavelele dacă rămân într-un mediu umed pe suprafața pavajului. Îndepărtează-le imediat după ce ploaia sau vântul le-au împrăștiat pe pavajul tău. Speciile din zona noastră care pătează în mod deosebit sunt următoarele, fără să considerăm lista încheiată: hibiscus-ul, trandafirii (în special soiurile roșii, bordeaux și roz), crinii (în special crinii regali și hemerocallis-ul), hiacintul, unele flori de câmp (clopoțeii) și multe altele.
 •  Un drenaj bine executat și o îndepărtare regulată a frunzelor și florilor moarte de pe pavaj asigură un aspect excelent, dându-ți posibilitatea să te bucuri mai mult de florile tale.

Știai că:

 • acum patru secole, în Olanda, prețul unui bulb de lalea putea să ajungă mai valoros decât greutatea lui în aur?
 • plantarea a minim trei copaci pentru umbră în jurul unei case de dimensiuni medii poate reduce costurile referitoare la energie (răcire vara și încălzire iarna) cu până la o zecime? 

Bordurile aleilor din apropierea florilor

Bordurile pavajului tău joacă un rol important atunci când delimitează pavelele de un gazon îmbogățit cu rondouri de flori sau pur și simplu un spațiu de promenadă de un mediu natural. Alegerea unei borduri potrivite crește gradul de confort și reduce durata întreținerii. Mai mult încă, o bordură bine poziționată are un impact estetic relevant pentru că delimitează și, simultan, face trecerea între cele două zone.

Bordurile joase sunt potrivite dacă dorești să scoți în relief natura pavajului și gazonul corespunzător lui. Ele creează o linie imaginară, foarte utilă atunci când ne orientăm în grădină. Le recomandăm deopotrivă pentru aleile mici și înguste și pentru cele șerpuite, care se inserează în peisaj. Sunt prietenoase cu florile de talie joasă și au avantajul suplimentar de a fi ușor de curățat în orice anotimp.

img_4aug

Bordurile medii sunt opțiunea de bază pentru orice tip de delimitare care nu trebuie să iasă în relief. Sunt convenabile, ușor de instalat, potrivite cu o gamă surprinzător de largă de stiluri și modele de pavaj. În plus, comportă avantajul de a fi ușor de întreținut.

Bordurile înalte ca, de exemplu, palisadele, sunt soluția cea mai bună când vrei ca delimitarea să fie vizibilă, cu impact vizual în armonia peisajului. Din cauza aceasta, ele se potrivesc pe de o parte cu aranjamentele de suprafață, cuprinzând flori mici și plante târâtoare și, pe de altă parte, cu vegetația explodată de la nivelul privirii. Deși par, inițial, că restrâng posibilitățile pavajului (pentru că, delimitându-l în înălțime, îl închid), aceste borduri sunt prietenoase cu o gamă impresionantă de structuri florale și se potrivesc pe majoritatea tipurilor de dale, oricare ar fi lățimea aleii pe care o construiești.

Bordajul de aluminiu este un caz special, pe care ți-l recomandăm călduros dacă vrei să te bucuri de grădina ta seara și noaptea. Oferindu-ți posibilitatea unui sistem de iluminat, aceste borduri se pretează la orice tip de vegetație, împrumutându-i mister și amploare. Bordajul de aluminiu poate fi folosit în combinație cu un pavaj clasic sau, dimpotrivă, cu dale cu aspect contemporan.

Ce fel de canturi alegem?

img_5aug

-     Canturi înguste pentru alei scurte sau pentru alei a căror lățime nu presupune trecerea a mai mult de o persoană o dată.

-     Canturi înguste sau lipsa acestora pentru cărări a căror lățime se modifică dintr-un loc într-altul al grădinii.

-     Canturi generoase pentru cărări generoase, pentru alei ample sau pentru alei centrale, fie că sunt, fie că nu sunt însoțite de straturi de flori.

-     Canturi late pentru pavelele care formează modele simple: complexitatea modelului combinată cu canturi late lasă deseori impresia de nefinisare.

Florile aduc două tipuri de bogăție simultan și complică în două feluri echilibrele posibile din grădina ta: prin culoare și prin formă. Pavajul, oricare ar fi, își adaugă ansamblului propriile trăsături. În contextul acesta, alegerea unor canturi discrete este un semn de intuiție spațială și de păstrare a unor norme atente: în felul acesta pavelele vor putea susține vegetația înconjurătoare și vor ghida ochiul spre bogăția florală din grădina ta.

Trei sfaturi rapide:

 • Construiește 2 tipuri distincte de aranjamente florale: unele centrale, care atrag ochiul de la început, și unele discrete, amplasate în apropierea pașilor și în funcția lor.
 • Delimitează cu atenție zonele plantelor verzi de zonele plantelor înflorite. Organizează aleile pavate în funcție de aceste delimitări.
 • Asigură-te că florile sunt suficient de variate încât să nu plictisească, dar nu exagera cu variația.

Relația dintre pavaj și vegetație de la un anotimp la altul

img_6aug

O problemă importantă, pe care foarte puțini o iau în considerare din păcate este legată de felul cum deservesc pavajul din curtea ta și aleile asociate în contextul în care, în decursul lunilor, vegetația însăși își modifică funcția și atractivitatea. Cum concepem un plan care să fie la fel de util în fiecare anotimp? Cum plantăm florile în funcție de acest plan? Ce trebuie să știm despre dale în acest context? Dar despre borduri?

Primul aspect care trebuie clarificat este înțelegerea faptului că nici unul dintre elementele ansamblului nu este mai important decât celelalte. De aceea, este bine să alegem corelativ: pavajul trebuie să deservească în sensul că oferă un acces constant, dar culoarea dalelor sale este și ea importantă în spațiul grădinii. Similar, florile sunt atrăgătoare, dar nu trebuie să devină un impediment pentru plimbările incidentale prin grădină sau pentru orice alt tip de acces. Urmează regulile de mai jos și o foarte mare parte din problemele asociate acestei interacțiuni va fi eliminată.

img_7aug

 1. Plantează florile în așa fel încât să te asiguri că circumferința maximă la care poate ajunge planta sau grupul de plante nu intervine pe alee.
 2. Dedică suficient spațiu plantelor. Mai bine mai puține plante, bine echilibrate și înconjurate de un gazon generos decât multe varietăți așezate într-o proporție defectuoasă. În felul acesta, oricum ar evolua plantele în lunile de vară sau toamna, pavajul nu va fi afectat.
 3. Nu exagera cu numărul aleilor. Alege o geometrie care să acopere mare parte din accesul în grădină, nu mare parte din grădină. Primul sens al unei grădini este vegetația acesteia. Abia al doilea sens este prezența aleilor pe suprafața ei.
 4. Cele mai multe alei arată bine atunci când nu sar prea tare în evidență, fără să fie terne. O asemenea soluție se potrivește pentru plenitudinea de la finalul primăverii cu aceeași naturalețe cu care se potrivește cu sărăcia cromatică din luna ianuarie. Nu uita: majoritatea plantelor și o proporție covârșitoare a florilor sunt complet absente pe durata lunilor de iarnă. Construiește pavajul având grijă la ambele aspecte și relația dintre acesta și florile din grădina ta va fi, în timp, una coerentă.
 5. Accesoriile de exterior se pot dovedi foarte utile pentru păstrarea unui echilibru corespunzător între grupurile florale și aleile pavate din grădina ta. Aceste accesorii pot face uz de lumină, de culoare și forme sau pot fi pur și simplu utile într-un anumit context pentru ca relația dintre structurile de piatră și vegetație să se păstreze vie și antrenantă de la începutul primăverii, până toamna sau chiar până în lunile mai puțin primitoare de iarnă. Investește în accesorii de sezon de bună calitate pentru că te vor ține mai mulți ani, nefiind folosite constant. De asemenea, accesoriile folosite pentru petreceri pot echilibra, la rândul lor, relația aceasta.

Ghid rapid pentru lățimea aleilor

Lățimea aleilor, despre care am vorbit incidental și mai sus, este esențială pentru a te putea bucura de grădina ta și de florile din ea fără s-o invadezi prin elemente construite. Practic, o foarte mare parte din secretul unei grădini cu alei reușite stă tocmai în acest mic detaliu: a desena alei înguste, camuflate cu atenție și finețe pe suprafața peisajului.

Pentru aceste alei, alege fie dale de dimensiuni impresionante, fie pavele mici. Cele dintâi adaugă respirație și spațialitate locului. Cele din urmă ajută prin complicarea modelului în micime. Este bine ca dalele să aibă puține culori sau chiar să fie monocrome. Este, de asemenea, recomandabil să păstrezi o textură unică pe toată suprafața grădinii.

Utilizează o singură alee principală și folosește-o ca spațiu de delimitare și construire pentru aleile secundare. Reprodu pe aleile secundare modelele și texturile de pe aleea principală. În afara cazului în care dispui de o grădină de dimensiuni mari (mai mult de 2000 de mp), nu este o idee bună să aduci variație pavajului tău dacă vrei ca în grădina ta să arate bine și panseluțele de primăvară, și lalelele, și bujorii târzii, și crizantemele de la începutul lunii noiembrie. Însă în cazul unei grădini mari, aceste reguli nu se mai aplică pentru că bogăția spațiului poate implica o diversitate generoasă de tipuri de dale și pavele.

img_8aug

                                           .

Alege trepte similare aleilor, mai ales dacă treptele nu reprezintă o graniță reală, ci construiesc o trecere lejeră de la un plan al grădinii la altul, cum se întâmplă atât de des în cazul arhitecturilor grădinilor contemporane. Chiar și aici, oferă suficient spațiu (construit prin iarbă) pentru a delimita atent treptele de restul elementelor din grădină. Alternativ, poți combina acest tip de construcție cu o jardinieră DIY permanentă, în interiorul căreia să plantezi flori de sezon. Lățimea treptelor trebuie, firește, să continue lățimea aleilor. Dacă acest lucru nu poate fi executat, ea poate fi mai mică, însă nu mai mare, pentru că ar arăta supradimensionat.

Ce așezăm între flori și pavaj? Sfaturi pentru elementele de fundal

Pentru ca pavajul tău să arate bine în proximitatea florilor, trebuie să acorzi o atenție deosebită elementelor de legătură dintre cele două. Oricare ar fi grupurile florale, după cum ți-am explicat mai sus, și oricare ar fi cărarea aleasă (alee standardizată, pavaj care continuă pavajul curții, dale de dimensiuni considerabile, dale individuale etc.), ceea ce alegi să folosești ca element de legătură este important.

Ia în calcul atât tiparul grădinii tale, cât și elevația acesteia, plantele perene de mari dimensiuni și funcționalitatea grădinii atunci când decizi. Este complex și ai nevoie de toate aceste detalii ca să poți să alegi un element de legătură util și plăcut în același timp.

O idee de pavaj:

 • Dacă folosești dale monocrome și, simultan, o bază vegetală simplă (cum este gazonul clasic), poți varia cu ușurință tipurile florilor în perioada verii.

Un sfat:

 • Gazonul este soluția comună ca element de fundal, însă există tipuri de grădini unde se potrivesc alte elemente. Gândește-te atât la stil, cât și la utilitatea generală a spațiului tău.

img_9aug

a)      Gazon – este de multe feluri și poate fi utilizat, după cum am explicat deja parțial, conform vegetației înconjurătoare. Prezintă avantajul de a fi ușor de întreținut, călduros, primitor, curat și ușor de reamenajat, și dezavantajul că este predispus uneori la secetă și că traduce un sens destul de monoton.

b)      Nisip – o variantă mult mai îndrăzneață, potrivit însă doar pentru grădini atent concepute. Avantajele sunt estetice, iar dezavantajele sunt legate în primul rând de întreținere. Nisipul solicită o întreținere specifică și grijă pentru detalii.

c)      Piatră decorativă și stânci – le tratăm împreună pentru că, de cele mai multe ori, construiesc împreună grădini specifice foarte atrăgătoare. Stâncile sunt pitorești chiar și atunci când nu au dimensiuni impozante. O singură întreținere primăvara și o alta toamna sunt suficiente. Oferă diversitate fără a obosi ochiul și creează incidental multe spații propice plantelor ce iubesc aceste medii. Aranjamentele acestea pot fi însă deranjate de ploi torențiale incidentale. Le recomandăm cu moderație.

d)     Mulci – are avantajul de a trata acoperind și este foarte potrivit pentru diverse feluri de flori. Culorile și texturile acestuia pot fi alese cu grijă pentru un efect estetic constant și de durată. Protejează pavajul în sensul că acoperă pământul din proximitatea acestuia.

e)      Pavajele încastrate în gazon – modele cum ar fi acesta pot face legătura între un gazon complet și pavajul unei alei. Incidental, ele pot fi folosite și în apropierea parcărilor, ca spații de trecere spre zonele verzi.

O idee la final

Pentru ca relația dintre pavaj și vegetația din vecinătate (în cazul acesta, flori) să fie funcțională, este bine ca elementele permanente, dintre care face parte și pavajul, să fie alese de la început cum mare atenție. Contactează-ne pentru detalii, idei sau sugestii oricând ai nevoie. În definitiv, oricât de mare va fi flexibilitatea grădinii tale, ceea ce este stabil și permanent în ea va ieși în evidență de la prima privire.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii