Amenajări exterioare care adaugă valoare comercială unei proprietăți

Amenajări exterioare care adaugă valoare comercială unei proprietăți

21.03.2022 08:00

img_2.1februarie22Pus în situația de a înstrăina o proprietate rezidențială sau comercială, fie prin vânzare sau închiriere, te-ai întâlnit probabil deja cu termenul de home staging sau property styling, care se traduce prin punere în valoare (sau în scenă, pentru că există aici o componentă de decor și de stilizare) a proprietății, cu scopul de a o face cât mai atrăgătoare pe piața de imobiliare. Aceste pregătiri sunt menite să atragă un număr cât mai mare de cumpărători sau chiriași potențiali pentru a facilita tranzacția și pentru a obține un preț cât mai bun pentru vânzător.

Proprietățile primitoare și amenajate cu bun gust ajută vizitatorul să se imagineze cu ușurință în spațiul respectiv, ceea ce asigură pentru vânzător randamentul investiției. Chiar dacă nu ești familiarizat cu noțiunea de home staging, ai făcut probabil intuitiv îmbunătățiri ca să faci proprietatea mai plăcută: poate ai zugrăvit pereții, ai schimbat corpurile de iluminat etc.

Aceeași abordare, însă cu referire strict la exteriorul casei și la curte, poartă în limbajul imobiliarelor denumirea de curb appeal, care înseamnă, simplu spus, cât de atrăgătoare este proprietatea văzută din stradă, adică chiar la prima vedere, pentru cumpărătorii potențiali. Acest factor de atractivitate al proprietății așa cum apare din exterior poate fi crescut prin proceduri și metode specifice (tencuieli, decorațiuni exterioare și, mai ales, peisagistică).

img_2.2februarie22

Peisagistică hardscape pentru sporirea valorii imobiliare

Lucrările de landscaping sau peisagistică au o componentă soft (softscape se referă de obicei la partea de plante, de horticultură) și o componentă hard care este specialitatea noastră și la care ne vom referi aici (de hardscape țin toate elementele construite de mâna omului, încorporate în peisaj: pavaje, alei, poteci, trepte, ziduri de retenție, fântâni, piscine, pergole, terase, garduri, ziduri de împrejmuire, porți etc.).

img_2.3februarie22

 

 • Elemente de integritate și rezistență

 

Pentru că nimeni nu se dă în vânt să rezolve problemele majore ale unei proprietăți compromise structural (pivnițe inundate, ziduri crăpate care stau să cadă, igrasie și insecte), paza bună trece primejdia rea. Este vital să evidențiezi și să pui într-o lumină cât mai bună soluțiile de structură deja existente care dau un plus de funcționalitate curții și, mai ales, asigură integritatea pe termen lung a proprietății, încetinesc eroziunea, împiedică infiltrațiile nedorite, de exemplu: img_4.1februarie22

 • soluții funcționale de scurgere – rigole bine gândite, pavaje permeabile care recirculă apa în sol și nu o lasă să băltească etc.;
 • aleile de acces în garaj iluminate corespunzător și construite din materiale rezistente si potrivite cu situația de trafic;
 • pavaje cu fundație executată corect, cu hidroizolație, cu borduri solide care împiedică alunecările și deplasările nedorite ale dalelor;
 • ziduri de retenție robuste care împiedică alunecările de teren, mențin curtea curată și protejează fundația casei de eroziuni inutile.

Aceste elemente au o utilitate în principal structurală, dar nu strică niciodată dacă sunt și decorative: un pavaj de bună calitate poate fi și frumos, un zid de retenție poate îndeplini și funcția de strat de flori sau suport de jardiniere, ș.a.m.d.

 

 • Elemente de lux

 

Pentru cumpărătorii potențiali este aproape la fel de importantă ca sănătatea elementelor de structură constatarea prezenței unor construcții extra, sofisticate, care fie fac întreținerea mai comodă pentru utilizator, fie fac posibile experiențe legate de stilul de viață care nu sunt neapărat accesibile într-o locuință basic. Toate acestea atrag ochiul și adaugă semnificativ la valoarea totală a imobilului, de aceea trebuie puse în valoare și prezentate cât mai frumos: img_5.1februarie22

 • pavaje cu posibilitate de încălzire care topesc zăpada în timpul iernii,
 • piscine, fântâni și cișmele decorative, mini-lacuri sau iazuri cu pești decorativi pentru proprietățile de dimensiuni mari,
 • soluții de iluminat moderne, bine gândite, care prezintă spațiul în cea mai bună lumină posibilă, indiferent de ora la care se face vizionarea,
 • focare luxoase pentru nopțile de vară, mobilier de exterior de calitate, foișoare primitoare și accesorizate, pergole extravagante,
 • garduri și ziduri aspectuoase, care asigură intimitatea în curțile rezidențiale și dau o bună delimitare a spațiului în curțile proprietăților cu destinație comercială, porți de bun gust, care arată bine atât din stradă, cât și din curte,
 • alei de acces îngrijite care duc la intrarea principală sau înconjoară proprietatea, alei care duc într-o curte interioară, la o fântână, la focar etc., și dau întregii curți un aspect lustruit și luxos,
 • curți interioare pavate, prelungiri în exterior ale spațiului de locuit, patio – cum le numeau romanii, care dau un aer cu totul deosebit proprietății și cresc valoarea comercială a acesteia,
 • trepte care dispun curtea în etaje, în straturi, și dale individuale pentru zona acoperită de gazon, ambele foarte eficiente când vine vorba de obținerea unor efecte peisagistice speciale.

 img_6.1februarie22

 • Curți curate care sporesc valoarea proprietății

 

Dacă unele dintre îmbunătățirile sugerate de noi mai sus pot fi costisitoare pentru vânzătorul care se gândește, cum e și normal, la randamentul investiției și trebuie să cântărească foarte bine decizia de a le implementa doar cu scopul creșterii valorii proprietății în vederea vânzării, acest sfat extra se referă mai degrabă la un efort de timp decât la unul de bani: fă curățenie și scapă de lucrurile inutile pentru a face mai vizibile lucrurile bune care există deja.

Mai ales în cazul proprietăților vechi, vânzătorii sunt adesea neatenți și tentați să lase în urmă diverse obiecte pe care le consideră fie utile, fie incomod de debarasat, iar în cazul proprietăților noi ori nou renovate, poate fi vorba de resturi de materiale sau ambalaje neînlăturate de constructor. Pentru cumpărătorii potențiali însă, toate aceste obiecte uitate în curți sunt copleșitoare și lasă impresia de aglomerare, de lipsă de spațiu, de târg de vechituri sau groapă de gunoi, mai ales dacă ele nu sunt așezate ordonat în spații de depozitare curate, anume desemnate.

Un pavaj murdar sau plin de iarbă crescută între rosturi strică aspectul proprietății, făcând curtea să arate neîngrijit, părăsit și decrepit, ceea ce are un impact negativ asupra primei impresii de ansamblu. Pentru aceste probleme există soluții profesionale, simple și eficiente.

img_7.1februarie22

Punerea în valoare a balcoanelor și a logiilor

Balcoanele sunt spații de acces către exterior care nu trebuie ignorate, de aceea le acordăm aici o mențiune separată, cu toate că amenajarea lor nu poate fi asimilată conceptului de peisagistică, ci mai degrabă celui de amenajări interioare. Această secțiune îi vizează atât pe proprietarii de imobiliare cu curte, dacă construcția principală are balcoane, cât și pe cei care dețin un imobil prevăzut doar cu balcon, fără curte (un apartament sau un penthouse cu terasă tip balcon).

 • O metodă ușoară de a face facelift unui balcon este recondiționarea sau înlocuirea materialelor de la nivelul planșeului (gresie, șapă).
 • O altă îmbunătățire de efect, de data aceasta observabilă din stradă, este înlocuirea balustradei. În funcție de locație, aceasta lucrare ar putea să necesite obținerea unui set mai complex de aprobări.

 

Acum este momentul potrivit

img_8.1februarie22

Amenajarea spațiului exterior este un aspect esențial pentru evaluarea unei proprietăți și nu trebuie neglijat niciodată, pentru că o curte este calea de acces în imobil, de ea se leagă prima impresie pe care ti-o dă un loc, la fel ca coperta unei cărți, ca haina unui om.

Chiar dacă nu ești poate hotărât să vinzi proprietatea în momentul de față, îmbunătățirile și renovările de acest gen sunt mereu bine-venite. Nu lăsa pe mâine ce poți face azi, nu se știe niciodată când ne schimbăm planurile, iar lucrurile făcute bine din timp sunt lucruri de care poți beneficia și înainte de vânzarea casei.

Apelează la profesioniști când este cazul

img_9.1februarie22

Deoarece sunt foarte multe aspecte și foarte multe planuri care trebuie luate în considerare atunci când încerci să vinzi cât mai bine o proprietate este bine să știi când trebuie să ceri ajutor pentru a nu fi copleșit de situație. Profesioniștii la care poți apela sunt nu numai persoane din domeniul vânzării imobiliarelor, ci si meșteri care să te ajute cu reparații, amenajări și sugestii pentru a putea prezenta imobilul în condiții optime. Noi îți oferim recomandări și sfaturi pentru achiziția de pavaje și materiale de construcții care te interesează, iar pentru anumite zone, îți putem facilita legătura cu astfel de meșteri și profesioniști.

Despre curțile din față și zonele de acces

Prima impresie a cumpărătorului este într-o proporție copleșitoare influențată de felul cum arată curtea din față sau aleea de acces spre casă. Nu te lăsa înșelat de faptul că ai schimbat tâmplăria, corpurile din baie, că ai reamenajat terasa și că ai făcut un gard nou în partea din spate a grădinii: niciunul dintre aceste aspecte nu va fi hotărâtor pentru un cumpărător care îți trece de pragul porții. Dar curtea din față poate fi. Și, într-o măsură similară, aleea pietonală de acces spre ușa de la intrarea din casă.

Modul cum percepem un spațiu nou este influențat de o serie de factori. Asupra unora nu avem control direct: vremea, contextul exterior al plasării casei, momentul din an când este prezentată pentru vânzare casa sau chiar starea de spirit a cumpărătorului din acel moment. Dar asupra altora, da. Adăugăm sugestiei de curățenie impecabilă despre care ți-am vorbit mai sus, sugestia culorii și a spațialității. Iată la ce ne referim:

 • Dacă ai parte de o curte mică, alungită sau agresată de elemente de hardscape pe care nu le poți modifica, este bine să alegi un pavaj care să respire amplu, fără modele complicate și mai degrabă discret în raport cu restul elementelor de arhitectură. Orientează-te spre culori deschise, spre nuanțe de crem și culori pastelate pentru ca spațiul curții să devină mai primitor și să-i pară cumpărătorului potențial mai mare. Dacă ajungi în zone rezidențiale construite recent de către dezvoltatori, uită-te la spațiile de primire, conexe: o să constați aproape întotdeauna că acestea sunt concepute în culori cât mai deschise, tocmai pentru că arhitecții lor sunt conștienți de senzația primitoare a unei asemenea soluții.
 • Curțile din față bogate în vegetație se pot transforma într-un spațiu de poveste. În afara cazului când umbra devine deranjantă, profită de vegetație ca să creezi căldură și spații minimale primitoare.
 • Nu exagera cu partea de hardscaping în zonele de acces: o bordură bine aleasă, un felinar de grădină, o jardinieră cu stil – iată câteva aspecte minimale ce pot împrumuta spațiului suficientă intimitate.
 • Accentuează funcționalitatea. Soția se va dovedi încântată de soluțiile modulare de plasare a ghivecelor permanente, de plasele de insecte și de modelul pavajului. Ochii soțului se vor îndrepta însă către aleile de acces, către lățimea părții carosabile (încap două mașini pe acest pavaj sau numai una?), către ușurința cu care se poate introduce în curtea din spate un loc nou de depozitat.

img_10.1februarie22

Zidurile de împrejmuire și rolurile acestora în impresia de ansamblu a casei

Zidurile de împrejmuire reprezintă nu numai prima imagine cu care se întâlnesc potențialii cumpărători, ci și imaginea stabilă ce rămâne împreună cu ei în timp ce vizitează curtea și grădina casei. Altfel spus, zidurile de împrejmuire sunt esențiale și trebuie să-ți dedici cea mai mare atenție acestora. Ajustându-le corespunzător, vei crește nu doar aspectul general, ci valoarea implicită a casei pe care dorești să o vinzi.

Este o idee bună să:

 1. Reamenajezi zidurile într-un stil similar casei și într-un mod coerent. Un zid care să urmeze un singur stil și aceeași formă de jur-împrejurul casei este de preferat pentru că dă senzația de coerență și împrumută o identitate anume spațiului de locuit. Altfel, locul ar părea (și, în fapt, chiar așa ar fi) făcut din mai multe bucăți, transmițând o senzație de incoerență și sărăcie estetică.
 2. Să găsești modalități de a corela pavajul cu zidul pe toată lungimea acestuia, oricare ar fi culorile pavajului sau stilul zidului.
 3. Să te asiguri că poarta de la intrare se remarcă prin aceleași elemente stilistice ca poarta din spatele curții (în cazul în care există una).

Când vindem? Este important?

Este esențial. Și răspunsul este cât se poate de simplu: primăvara. Dacă elementele de arhitectură fizică sunt terminate la timp, poți profita de venirea primăverii pentru a te asigura că o să pui la vânzare o casă atrăgătoare din toate punctele de vedere. Ultimul lucru de care trebuie să te ocupi ține de softscaping și, cel puțin la fel de important, de menținerea acestuia în lunile următoare.

De ce este importantă natura? Pentru că modifică imaginea de ansamblu, atmosfera, spațialitatea, dimensiunile, distanțele și desfășurarea curții tale. Pentru că este în mod real parte integrantă din curtea și grădina ta. Pentru că poate ascunde inteligent gafe de construcție ce nu pot fi modificate. Pentru că întinerește locul și, în cele din urmă, pentru că menține sensul vieții pe suprafața pavajului tău, în locurile unde îți instalezi băncile, pe gazonul din grădină și pe aleile limitrofe acestuia.

img_11.1februarie22

Trebuie să urmezi trei pași consecutivi pentru a te asigura că ai parte de un softscaping profesional:

 1. Folosește vegetația pe care o ai deja. Taie cât mai puțin copacii, conturează inteligent tufele de gard viu, menține florile și plantele verzi. Una dintre greșelile majore din multe proiecte de peisagistică din ziua de azi este eliminarea completă a vegetației existente cu scopul de a fi înlocuită de o alta, mai „tânără” și mai „sănătoasă”. Nimic nu este mai trist ca o stradă de tradiție de pe care se taie toți nucii bătrâni pentru a fi înlocuiți cu platani tineri. Vegetația existentă în curtea ta e cea mai mare valoare a proprietății tale.
 2. Ajustează prezența vegetației în două moduri: prin fina calibrare a acesteia și, respectiv, prin modificarea proiectului: nu este nimic grav dacă o alee din grădină nu este dreaptă și trebuie să ocolească un pom. Dimpotrivă, cumpărătorul potențial va vedea acolo o tradiție și o valoare anume și va ajunge să respecte spațiul mai mult.
 3. Adaugă în curte elemente suplimentare de vegetație. Este un pas important în special pentru curțile minimaliste și largi din ziua de azi, cărora nu le strică niciodată o jardinieră suplimentară sau un strat cu flori cât mai colorate.

Dacă aceste aspecte sunt acoperite la începutul primăverii, casa va avea de câștigat într-o măsură mai mult decât semnificativă în lunile care vor urma, fiind îmbogățită constant de explozia naturală a vegetației și, într-un mod de-a dreptul ludic, de intervenția acesteia în spațiul de locuit. Poți accentua și mai tare efectul plasând ghivece de exterior cât se poate de mari pe terasa ta, care este deja deschisă spre grădină. Nu poți avea parte de prea multă vegetație, iar pavajul, treptele, bordurile, aleile, zidurile și alte elemente de hardscaping nu vor avea decât de câștigat, crescând împreună cu natura înconjurătoare valoarea de ansamblu a spațiului pe care dorești să-l vinzi.

Un sfat simplu și util

Îți oferim sfaturi oricând dacă ne contactezi aici. Ținem însă să îți remarcăm în acest context un aspect esențial referitor la amenajările exterioare: cele mai eficiente amenajări exterioare sunt cele care iau în calcul atât aspectul estetic, cât și cel funcțional. Potențialii cumpărători sunt așadar interesați să remarce încă de la prima privire cum se pot bucura simultan de elementele pragmatice și de cele estetice pentru că își concep viața la granița dintre acestea două. De aceea, cu cât reușești să îmbini mai inteligent cele două aspecte, expunându-le prin amenajările exterioare, prin pavaj și prin mobilierul de exterior, cu atât vei avea parte de un efect mai durabil pentru casa pe care dorești să o vinzi.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii