Bordurile și utilitatea lor - un ghid extins

Bordurile și utilitatea lor - un ghid extins

13.03.2019 09:18
borduri1

Dacă vrei să îți formezi o imagine structurată asupra acestor elemente, citește introducerea de pe site-ul nostru. Aici îți facem doar distincțiile esențiale prin prisma scopului acestor borduri pentru că este singura perspectivă relevantă deocamdată. Astfel, bordurile pot fi:

 1. Industriale – profil înalt, de multe ori turnate în formă direct de către constructor;
 2. Stradale – profil mediu sau înalt, au caracteristici formale și structurale specifice în virtutea traficului rutier;
 3. Pietonale – profil mediu sau jos, axate în special pe capacitate structurală și aspect.

Utilitate vs. frumusețe – cum folosim bordurile care au în primul rând un rol funcțional

Atât bordurile stradale, cât și cele industriale sunt concepute în principal în virtutea funcției lor. Integrate într-un peisaj urban care presupune diferite tipuri de funcționalitate (trafic auto, trafic greu în cazul parcurilor industriale, biciclete, trafic pietonal, parcări, zone tampon, zone de trecere, pasarele, pasaje, piste de acces pentru persoane cu dizabilități etc. – toate suprapuse sau alăturate în cadrul aceluiași spațiu!), bordurile lasă puțin loc pentru aspect. Cu toate acestea, aspectul nu trebuie ignorat și poate fi optimizat prin următoarele proceduri:

 • Minimalism urban – integrând bordurile într-un mod simplu în peisagistica străzii se obține un efect de curățenie și de lipsă de încărcare cu elemente nenecesare.
 • Borduri în linii drepte – este soluția cea mai bună pentru zonele de demarcare (cea mai des întâlnită funcție a bordurilor).
 • O cromatică simplă – în afara simbolurilor și a culorilor folosite pentru ghidajul rutier sau pietonal, recomandăm monocromie sau discreție cromatică.

borduri2

Pentru acasă – spațiile rezidențiale și aleile intime din proximitatea acestora

Nu același lucru se poate spune despre bordurile folosite în spațiile rezidențiale. In acest caz scopul lor, dincolo de cel funcțional, este mult mai vast și mai complex. Este vorba nu doar de sensul estetic al bordurilor în context, ci și de felul cum calibrează bordurile sensul lor funcțional la aspectul general al curții sau al aleii. Iată aici un exemplu. Despre bordajul de aluminiu o să-ți vorbim în detaliu mai jos. Remarcă deocamdată ce efect surprinzător are banda LED acolo.

De aceea, spre deosebire de subcapitolul anterior, unde utilitatea și frumusețea intrau parțial într-o paradigmă contrastivă, în cazul spațiilor rezidențiale nu ai această limitare. Mai mult încă – aici ai posibilitatea să îmbini într-un mod eterogen și frumos totodată cele două aspecte, obținând un rezultat surprinzător. Îți oferim aici două soluții diferite.

Pe de o parte, integrează bordurile ca elemente distinctive în așa fel încât pavajul să pară funcția acestora, elementul care le justifică. Poți obține acest efect fie printr-o variație cromatică, o formă specifică, sau o curbură anume, fie prin plasarea de elemente structurale adiacente, cum sunt benzile LED din cadrul bordajelor de aluminiu. Pe de altă parte, prelungește sensul pavajului în borduri de culoare și aspect similare acestuia, cu un profil jos și care scot în evidență discret dalele pe care le mărginesc.

Cum accentuezi sensul bordurilor

borduri3

Bordurile delimitează și structurează spațiul cu destul de mare ușurință în special dacă aria despre care vorbim are o formă geometrică simplă, pe care ochiul o citește rapid, dintr-o singură privire. Cele mai multe curți și spații private nu sunt însă așa. Unele dintre ele au alei adiacente; altele dezvoltă un perimetru complex; uneori intervin garduri și accesorii de curte sau grădină; alteori curtea pavată se învecinează cu o piscină sau cu o terasă. Toate aceste posibilități creează un tablou suficient de complex încât generalizarea unor reguli pentru accentuarea bordurilor să fie de-a dreptul complicată. Și totuși, ținem să remarcăm câteva principii foarte utile atât pentru aspectul de ansamblu al curții sau al aleilor tale, cât și pentru funcționalitatea acestor spații. Aplicate individual – și în funcția unei gândiri mai ample, care să le conțină – ele își vor demonstra de fiecare dată validitatea.

 1. Dublează bordura cu un rând de rigole – utile pentru cazurile când se dorește degajarea apei de pe suprafața pavajului, rigolele marchează suplimentar granița pe care o reprezintă bordurile, și atunci când alegi jgheaburi (sub forma unor șanțuri subtile, expuse), și când optezi pentru o soluție încă mai discretă, de rigole încastrate în grosimea pavajului cu capace dispuse la suprafața acestora.
 2. Creează un efect puternic prin bordajele de aluminiu cu iluminare inclusă–sunt elemente excelente pentru curțile intime sau pentru aleile din apropierea rondourilor cu flori. Ai control asupra temperaturii de culoare a luminii, asupra formei acesteia și, de ce nu, asupra gradului de intensitate cu care luminează. Sunt moderne, foarte ușor de folosit, se combină ușor cu alte elemente de iluminat curtea și produc efecte excelente vara lângă zonele de verdeață și iarna în apropierea zăpezii.
 3. Folosește borduri cu profil înaltunele dintre aceste profile ajută la separarea optică dintre zona pavată și, spre exemplu, gazon. Alege variantele teșite pentru ca trecerea să fie blândă și bordurile cilindrice dacă dorești o graniță mai evidentă.

Sfaturi rapide

 1. Nu varia foarte mult tipurile bordurilor pe care le alegi pentru curtea ta. Dacă vei folosi prea multe tipuri sau prea multe culori, efectul va fi neplăcut și pavajul va arăta încărcat într-un mod inutil.
 2. În curțile mici, îți sugerăm bordurile cu profil mediu sau jos, chiar și atunci când sunt folosite la delimitarea gazonului. Spre deosebire de alei, unde bordurile înalte pot conduce ochiul fără să deranjeze pașii, un pavaj cu o suprafață redusă (mai mic de 100 mp) solicită borduri joase pentru ca sensul său să fie clar și vizibil în același timp.

Cum corelăm tipul bordurii cu pavajul / aleile noastre?

Ca să limpezim lucrurile, îți desfășurăm mai jos două tabele distincte. Primul aduce împreună tipologia bordurilor cu dalele sau pavelele pe care le alegi pentru curtea sau grădina ta. Cel de al doilea este gândit în virtutea aleilor, care reprezintă un caz special. Distincția dintre acestea două nu vine din cauze interne, structurale sau legate de fundația pe care sunt așezate; ea se datorează în primul rând faptului că aleile sunt în mod necesar mai înguste și bordurile lor le separă de obicei de o zonă cu vegetație sau gazon.

borduri4
1.      Bordura în raport cu pavajul

 

Tipul bordurii

Suprafața pavajului

Delimitează un gazon

Se continuă cu un zid

Delimitează o zonă pavată

Mică

Medie

Mare

cu profil înalt

 

 

*

cu profil mediu

cu profil jos

 

 

de delimitare gazon

 

 

 

√**

 

 

de delimitare pavaj

 

 

 

 

 

√**

palisadă

√***

 

dreaptă

 

curbă

√****

√****

√****

teșită

 

bordaj de aluminiu

 

 

* Depinde dacă bordura permite sau limitează un traseu pietonal.

** Acest tip de bordură este greu recomandabil pentru alte funcții.

*** Sensul palisadelor este tocmai acela de a separa o zonă pietonală de una ambientală.

**** Depinde de forma curții și de modul cum este delimitat pavajul.

Din tabel, se remarcă cel puțin trei lucruri importante a căror aplicare te va ajuta să obții un pavaj echilibrat oricare ar fi condițiile de care dispui:

 1. Forma bordurii influențează prea puțin spațiile unde este integrată aceasta. În fapt, problema stă în mărimea profilului, pentru că prin mărime bordura iese în evidență mai mult sau mai puțin din suprafața pavajului.
 2. Există borduri cu funcție specifică. Iată un exemplu aici.
 3. Bordurile cu profil mediu au cel mai extins grad de aplicabilitate. Totuși, e bine să-ți remarcăm că nu au în mod necesar cel mai mare impact vizual și că, uneori, o soluție puțin mai extremă s-ar putea să fie mai potrivită. 

2Bordura în raport cu aleea

Tipul bordurii

Alee

Delimitează un gazon

Delimitează o zonă cu flori

îngustă

medie

lată

cu profil înalt

 

 

cu profil mediu

cu profil jos

 

 

palisadă

 

dreaptă

curbă

√*

√*

√*

teșită

 

 

bordaj de aluminiu

 

**

* Depinde de forma aleii și de cum se delimitează ea în arhitectura mai vastă a grădinii.

**Există soluții mai bine adaptate decât bordajul de aluminiu pentru rondourile cu flori. Nu este neapărat imposibilă o asemenea variantă, doar că nu o recomandăm.

O singură observație aici: bordurile de alei delimitează mai clar, mai evident, aleile de contrapartea lor, oricare ar fi ea. Din acest motiv, orice alegere este bună atâta vreme cât nu permite trecerea vegetației sau a pământului pe suprafața aleilor.

borduri5

Funcții adiacente ale bordurilor? Câteva gânduri 

Aminteam mai sus de posibilitatea de a modifica (cel puțin parțial) funcția unei borduri după contextul de care dispunem. Astfel, bordurile pot juca în curtea ta, pe terasă sau lângă diverse decorațiuni de grădină, un rol diferit, prin formă și aspect deopotrivă. A le schimba însă funcția presupune creativitate și gândire intuitivă din partea ta. Acest subcapitol vine în ajutorul unui asemenea efort prin câteva sugestii și sfaturi. Ia-le ca atare și adaptează-le nevoilor tale specifice.

Nu uita

Bordurile sunt blocuri de ciment sau alte materiale similare. Din cauza aceasta, poți construi diverse structuri în curtea ta folosindu-le exact ca pe niște cărămizi.

 • Dacă dispui de o curte cu diferențe de nivel dintr-o parte într-alta, folosește borduri sub formă de contratrepte sau pentru susținerea solului.
 • Bordurile te pot ajuta să faci legătura dintre pavaj și baza zidului. Pentru acest caz, îți recomandăm bordurile drepte, cu profil înalt.
 • Din borduri, poți realiza spații-suport suplimentare în preajma focarelor sau a băncilor de piatră. Într-un asemenea caz, singurul detaliu la care trebuie să fii atent este textura acestora.
 • La fel ca unele dale, bordurile joase pot face trecerea de la un tip de pavaj la altul atunci când vorbim de suprafețe generoase pavate sau de parcări pavate, unde traficul auto poate fi ghidat prin tipul și forma pavajelor și ale dalelor incluse.
 • În combinații cu jardiniere (dar și cu diverse alte elemente de zidărie), bordurile pot ajuta la fundația unor rondouri mai complicate sau la anumite treceri de nivel în cadrul peisagisticii grădinii tale. De asemenea, ele își pot alterna rolul cu jardinierele pentru mai multă variație.

borduri5

Caracteristici specifice ale bordurilor
și rolul contextual al acestora

La fel ca dalele și pavelele, bordurile pot fi achiziționate și în funcție de textură. Acest detaliu, care pare inițial unul strict estetic, are în fapt un impact mult mai vast de atât. Firește că, într-o primă fază, este bine să corelăm textura bordurilor cu textura pavajului pe care îl delimitează, după cum ne demonstrează exemplul bordurilor antichizate. Cu toate acestea, vrem să-ți adăugăm la acest aspect încă patru aspecte relevante.

Textură și culoare – combinând anumite texturi (în special pe cele adânci) cu anumite culori contrastive, poți crea ușor zone de accent folosind borduri lângă pavajele în nuanțe deschise la culoare.

Formă – Unul dintre avantajele de bază ale oricărei borduri este dat de aspectul de finisat, de încheiat, de finalizat pe care îl dă pavajului. Folosind borduri curbe păstrezi acest efect chiar și în cazul unor forme mai complexe.

Formă și culoare – Un alt tip de accent pe care-l poți produce este dat de dialogul dintre bordurile înalte și culorile deschise, care vor crește și mai tare senzația de delimitare spațială. În plus, culorile pot alterna fie folosind un model predefinit, fie în absența unuia, ceea ce produce un efect de diversitate sporită.

Monocromie și forme discrete – Dacă dispui de vegetație bogată și vrei ca sensul curții tale să migreze către flora acesteia, îți recomandăm un pavaj discret, încheiat, la fel de discret, printr-o bordură simplă, monocromă.

borduri7

Moduri inovative de a folosi bordurile în curtea ta. 10 idei

Am lăsat pentru final un ghid referitor la variantele pe care le ai de a folosi bordurile în moduri distincte de cele clasice cu scopul de a obține aranjamente cu impact estetic sporit în curtea ta. Soluțiile noastre nu presupun nici un efort deosebit și nici investiții majore, ci se folosesc de inventivitatea geometrică și de câteva sugestii culese din lunga istorie a grădinilor și a spațiilor de recreere.

 1. Dacă aleea ta de acces este dreaptă, dublează acea linie monotonă cu o sinusoidală realizată din borduri de delimitare a gazonului și lasă spațiul dintre acestea pentru un rondou de flori.
 2. Bordurile pot fi elemente mobile! Folosindu-te de ele pentru crearea unor zone de interes în grădina ta îți lași deschisă posibilitatea de a modifica întreaga structură în anul următor cu foarte puțin efort, într-o formă diferită.
 3. În cazul curților mici, unde îți recomandăm o textură similară pentru borduri și pavele, folosește câteva borduri pe post de soclu pentru ghivece de flori. Dacă ghivecele însele duc mai departe aceeași textură, efectul este unul de intimitate și coerență.

borduri84. Scoarța decorativă arată foarte bine lângă borduri și oferă volum și diversitate spațiilor mici și spațiilor de trecere. Caută o varietate potrivită bordurii tale și schimbă-i culoarea de la un anotimp la altul pentru și mai multă varietate.

5. Bordurile pot fi îmbogățite cu spoturi solare așezate în vecinătatea acestora. Așează-le însă la o distanță relativă pentru ca lumina lor să nu fie limitată de înălțimea bordurii. Față de bordajul de aluminiu, această soluție pune accentul pe dale, nu pe borduri, și creează spațialitate.

6. Bordurile de delimitare gazon pot organiza cu ușurință rondouri de flori, dar pot și participa prin forma lor la executarea unor modele complexe într-un covor de gazon de talie joasă sau în preajma unor arbori de grădină.

7. Bordurile înalte și bordurile teșite sunt potrivite în vecinătatea băncilor de piatră, acolo unde este nevoie de o separație evidentă între gazon și pavaj. În plus, ele vin cu avantajul de a păstra această delimitare nealterată în timp și de a ușura lucrările de curățare sezoniere.

8. Bordurile mai deschise la culoare decât pavajul de lângă ele dau senzația că aleile sunt mai late și, în felul acesta, sporesc senzația de deschidere.

9. Evită să așezi bordurile lângă gardul viu (de exemplu Buxussempervirens, dar pot fi și alte specii) și lasă întregul sens de delimitare în grija plantei respective.

10. În preajma unui gazon de dimensiuni generoase, unde bordura tinde să devină plictisitoare prin lungimea ei, ritmează ansamblul cu ghivece de flori individuale în culori cât mai diverse. Efectul este extrem de pronunțat, deși procedura este simplă și presupune o intervenție redusă din partea ta.

Dincolo de toate aceste proceduri sau trucuri, este bine să reții că primul sens al bordurii este unul utilitar și că pavajul are nevoie de o asemenea delimitare pentru ca rezistența lui în timp să fie asigurată. Ne poți contacta pentru detalii suplimentare în această direcție și poți căuta pe site-ul nostru bordura preferată selectându-ți categoriile și caracteristicile care te interesează.

Postat în Sfaturi utile De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii