Conturul grădinii tale: Idei pentru pavaj și amenajare

Conturul grădinii tale: Idei pentru pavaj și amenajare

03.05.2022 08:00

img_12aprilie2022

Uităm deseori, odată ce am cumpărat un loc de casă sau pur și simplu construim pe un teren pe care îl aveam deja, că majoritatea deciziilor de amenajare a curții noastre sunt în corelație directă cu forma acesteia. Mai mult de atât, perimetrul devine relevant atunci când nu prezintă o schemă ușor de raționalizat (de cele mai multe ori dreptunghică), caz în care observăm imediat că inovația este aceea care ne permite să folosim locul în cel mai mulțumitor mod cu putință.

 

Forme predilecte – pe scurt

Desigur, dreptunghiul reprezintă, din rațiuni exterioare gestului peisagistic, forma de bază a celor mai multe curți de astăzi și, din această cauză, o să vorbim mai puțin despre el în acest articol, fiind interesați de excepții. Remarcăm numai că și în interiorul dreptunghiului, dacă ne lasă spațiul, o să putem deveni creativi cu amprentele la sol pe care le alegem.

Curțile ovoidale sunt mai rare, însă există un hibrid între oval și dreptunghi destul de relevant: partea din față a curții și o parte din laterale își păstrează forma dreaptă, iar acestea sunt urmate de un contur mai puțin angular în partea din spate. Este evident că, într-un asemenea caz, curtea de la intrare trebuie amenajată conform necesităților utilitare ale oricărei familii, în vreme ce partea mai îndepărtată și mai puțin dreaptă poate beneficia de naturalețea unei grădini.

Includem aici și cazul curților neregulate, unde sfaturile pot fi la fel de variate pe cât de diversă este forma despre care vorbim. Sunt două soluții majore: 1. trasarea unui contur bine definit în spațiu și plasarea de vegetație în colțurile rămase sau 2. organizarea întregii grădini în virtutea acestui contur, ceea ce este cu siguranță mai dificil. Le tratăm pe rând în capitolul următor.

img_13aprilie2022

O grădină într-o grădină

Ceea ce face spațiul de relaxare atrăgător este, de cele mai multe ori, o sumă de activități ce se pot desfășura în acesta, dublate de prezența naturii. Cu cât optimizăm confortul activităților păstrând elementul natural viu și expus, cu atât o să avem o grădină mai atrăgătoare. De aceea, poate fi uneori util să negociem cu atenție spațiul între aspect și utilitate.

Prima soluție, aceea a delimitării amprentei utile de colțurile grădinii mai puțin atrăgătoare prin plasarea de tufe sau copaci în spațiile respective are câteva avantaje majore. Iată mai jos o listă cu beneficii și, totodată, cu idei prin care poți ajunge la un rezultat coerent în această direcție cu un efort minimal.

  • Trasează o singură formă, centrală, în centrul grădinii tale și delimiteaz-o printr-un pavaj bine ales. Opțiunile de culoare ale acestuia sunt, în acest caz, extrem de variate și pot fi decise în funcție de gusturile tale. Forma centrală trebuie să fie bine decisă geometric (cerc, pătrat, hexagon, stea) pentru ca efectul să fie puternic. Dacă suprafața nu este mare, evită plasarea elementelor de vegetație înalte și limitează-te la o jardinieră permanentă.

img_14aprilie2022

  • Plantează inteligent colțurile cu copaci sau tufe înalte. În proximitatea lor, se pot amenaja spații de relaxare, ce pot fi pavate.
  • Dacă ai parte de o curte mare, forma centrală poate fi marcată prin alei înguste pavate, care au un rol mai degrabă estetic decât funcțional. Folosește modele atrăgătoare în acest scop, ce mizează pe diferența cromatică și pe design.

A doua soluție poate necesita prezența unui peisagist. Nimic nu este mai dificil în amenajarea unei grădini decât găsirea unui raport optim între funcție și aspect atunci când organizarea de ansamblu este asimetrică, neregulată sau pur și simplu aparent aleatorie. Grădinile engleze tradiționale, centrate nu pe geometria de pe continent, ci pe explozia vegetației, sunt aici o sursă bună de inspirație. Dacă ai încredere în abilitatea ta de a amenaja un asemenea spațiu, nu uita că:

  1. este bine să nu exagerăm cu prezența unei anumite specii vegetale. Grupurile individuale sunt mai atrăgătoare, prin diversitatea și varietatea lor, decât omogenitatea unui gazon.
  2. poți contrapuncta efectele neplăcute ale conturului neregulat prin plasarea unor bănci cu orientare distinctă. Spațiul va părea mai vast într-un asemenea scenariu.
  3. de cele mai multe ori, este de preferat să alegi un singur model de pavele sau dale. Și este bine ca alegerea să fie în funcție de perimetru: dacă conturul este angular, alege un model ce reproduce la o scară mai redusă linia acestuia. Similar, dacă este curb, alege un pavaj fluid, iar efectul va deveni evident odată ce acesta este instalat.

img_15aprilie20225 sfaturi pentru o grădină neregulată

Continuăm puțin direcția din secțiunea precedentă pentru că dificultatea amenajării cu pavaj a unui asemenea spațiu atrage după sine câteva principii nepotrivite pentru începători. Cu alte cuvinte, nu este ușor să decizi modelul și structura aleilor atunci când zidurile de împrejmuire nu te ajută deloc sau atunci când, pur și simplu, forma de ansamblu cu care te confrunți este una aparent nefericită. Vestea bună este că nu există forme fără soluții și că, datorită ofertei impresionate de modele de pe site-ul nostru, ai posibilitatea să alegi cu ușurință dacă respecți câteva direcții în amenajarea pe care urmează să o faci.

  • Aleile trebuie să contrapuncteze neregularitățile perimetrului. Dacă ai o curte alungită, trasează câteva alei transversale, chiar dacă sunt minore, prea puțin utilizate și par ușor inutile în spațiu, ca să contrezi efectul optic al ansamblului.
  • Pavelele au un avantaj semnificativ în fața dalelor de dimensiuni mai mari cu cât este mai straniu conturul grădinii. img_16aprilie2022 Putem extinde regula: cu cât crește numărul laturilor grădinii, cu atât arată mai bine pavelele de dimensiuni mai mici.
  • Decide câte modele folosești și în funcție de suprafața întregii grădini. Pentru mai puțin de 300 de metri pătrați, sugerăm cu tărie un singur model. Pentru mai mult de 1000 de metri pătrați, sugerăm cel puțin două modele, în funcție de context. 
  • Pavarea suprafețelor ce ies din schema centrală a grădinii poate părea inițial o soluție constructivă, dar prezintă uneori dezavantajul că expune în loc să ascundă. O alternativă este pavarea parțială, în special în partea din spate a grădinii, ceea ce îți oferă o perspectivă mai clară asupra acesteia și îți reduce muncile de întreținere într-un loc în care probabil că nu ajungi prea des.
  • Folosirea intensivă a jardinierelor și a ghivecelor de exterior, corelată cu o iluminație de exterior inteligentă, cu bănci mici, cu rondouri punctuale, poate crea o diversitate atrăgătoare care, în loc să fie limitată de conturul grădinii, să găsească în acesta o oglindă inteligentă.

Relația dintre pavaj și zidul exterior

În principiu, în cadrul curților cu amprentă geometrică clară, această relație este fățișă, și este ușor pentru oricine să aleagă un pavaj care să se dovedească simultan util sau atrăgător și, pe de altă parte, care să pară că prelungește la nivelul solului textura, forma, culoarea și stilul zidului de împrejmuire. Dar dacă conturul nu este regulat, lucrurile se complică.

img_17aprilie2022

Motivul este legat de faptul că, din punct de vedere optic, ne confruntăm cu prea multe fațete ale zidului și vedem simultan, atunci când privim spre grădină, prea multe laturi. Soluțiile de diminuare a acestui efect neplăcut sunt destul de clare:

  • folosirea unui zid hibrid: partea inferioară zidită, partea superioară deschisă (fier forjat);
  • plantarea câtorva tufe de vegetație înaltă în punctele cheie pentru reducerea numărului de erori;
  • construirea unui foișor care să mascheze parțial perspectiva, fie în partea din față a grădinii, fie în proximitatea locului unde zidul prezintă un contur neregulat;

Acestor soluții li se alătură modul inteligent de alegere a unui pavaj potrivit. În primul rând, este de preferat ca lățimea aleilor să nu fie mare și să fie constantă pe toată suprafața grădinii. Acest lucru poate limita opțiunile de pavaj, dar limitarea nu este nicidecum majoră, și avantajele sunt multe: sensul de ordine trebuie să vină de undeva și un set de alei cu lățime similară traduce cu ușurință ideea de ordine.

Îți sugerăm să te orientezi spre pavaje care mizează pe o gamă redusă de nuanțe. Jocurile complexe din punct de vedere cromatic sunt potrivite pentru geometrii clare și pentru ziduri aliniate; chiar și aici limitarea ta este însă minoră, pentru că cele mai multe modele din ofertă au această calitate. Dincolo de formă, despre care am vorbit mai sus, alegerea culorii (cât de deschisă sau închisă este nuanța pavelelor) este prea puțin legată de relația cu zidul. Dacă grădina ta are dimensiuni modeste, este totuși o idee bună să te orientezi către culori deschise, ca să crești senzația de spațiu.

img_18aprilie2022

Elevația grădinii. Cazuri și exemple

O altă problemă, din păcate des corelată cu aceea a perimetrului neregulat, este cea a elevației. Avem patru situații distincte și trebuie să le discutăm separat.

  1. Grădina în pantă. Terasarea este prima soluție la îndemână: locuri pavate cu bănci mici, trepte din același material, alei minore.
  2. Grădina în rampă. Din nou, terase pavate, dar este bine să le plasăm pe lateralele grădinii, ca să menținem perspectiva.
  3. Grădina plană. Se pot crea artificial zone elevate în raport cu suprafața bazei. Acestea se pot dovedi foarte eficiente pentru mascarea neregularităților zidurilor și, cu puțină vegetație, se vor încadra foarte bine în ansamblu. Dacă urmezi această direcție, ai grijă ca pavajul să nu intervină în elevație (evită chiar și bordurarea acestor zone) și să fie instalat numai pe baza grădinii.
  4. Grădina mixtă. Evident, acesta este cel mai dificil caz cu care ne putem confrunta, iar soluțiile sunt aproape imposibil de generalizat. Singura sugestie este ca aleile pavate sau dalele individuale de care te folosești ca să-ți trasezi accesul în grădină să nu fie foarte late. Curbura aleilor poate conta și ea: formele fluide au întâietate, dacă spațiul permite.

Modalități de segmentare a spațiului

Uneori, conturul curții și al grădinii este de așa natură încât segmentarea acestora în funcție de utilitate să poată avea un efect benefic asupra imaginii generale. Altfel spus, folosindu-ne de felul cum utilizăm spațiul, putem simultan să îmbunătățim aspectul acestuia.

În unele grădini, doar o parte a zidului de împrejmuire suferă de neregularități. Dacă mascarea cu vegetație nu este o soluție și dacă nu se poate construi un corp adiacent casei (spațiu de depozitare unelte, bucătărie de vară etc.), zona respectivă poate fi transformată într-un spațiu pentru grătar. Acesta va acoperi partea din spate, creând implicit în zona frontală un loc coerent.

Creează un zid fals, din vegetație sau din materiale prefabricate: acesta maschează perspectiva și îți oferă posibilitatea organizării unui spațiu de depozitare util în spatele său. Este bine ca un astfel de zid să nu aibă o înălțime foarte impunătoare (maxim 2 metri) pentru că scopul său nu este să închidă și mai tare curtea, ci să creeze prezența unui spațiu fluid și funcțional.

img_19aprilie2022

Cum ne alegem pavajul într-un astfel de caz?

Întrebarea este complexă pentru că situațiile la care se referă sunt ele însele suficient de variate încât să impună o gândire contextuală. De aceea, alegem mai multe modele pe care le considerăm relevante sau pur și simplu potrivite pentru o grădină sau o curte cu margini neregulate, discutându-le sub forma unor cazuri specifice.

  • Penter Dresden este un model mărunt, plin de suplețe, care oferă avantajul unei spațialități extinse în orice mediu ar fi integrat; rezultatul este plin de atmosferă și are impact direct asupra zidurilor de împrejmuire, ținând perspectiva sub control.
  • Amplio Granito este impecabil pentru curțile neregulate cu vilă contemporană: sensul minimalist și curat al arhitecturii călătorește pe acest pavaj și se impune ca o prezență stabilă chiar și atunci când conturul grădinii din spatele casei suferă de neregularități.
  • Immagia reprezintă una dintre soluțiile noastre preferate în acest context: dalele ele însele angulare și neregulate vor prelua cu naturalețe orice tip de contur, complicând geometria curții tale într-un mod ce o să pară la final intenționat.

img_20aprilie2022

  • Asti Colori Eco permite ierbii să se insereze delicat și aluziv printre dale. Inițial, efectul pare strict geometric și nu pare să modifice într-o măsură relevantă perspectiva. Dacă, însă, te decizi să folosești această gamă extensiv, rezultatele vor fi vizibile și plăcute.
  • Bradstone Bucată de Copac e un model cald și atrăgător. Grădinile pline de vegetație, cu orice tip de contur, vor beneficia cu siguranță de naturalețea implicită a acestor dale, care atrag nu numai ochiul, ci și pașii.
  • Bradstone Old Town Dala este un produs similar celui precedent, dar inserția texturii de piatră îl recomandă mai degrabă pentru curțile deschise și însorite. Punctează prezența acestui model cu bănci de relaxare și jardiniere: rezultatul, natural, va fi atât de pronunțat încât zidurile de împrejmuire, acoperite de vegetație, o să se topească în fundal.
  • Bradstone Traverse are o textură aparte, ideală pentru colțuri de grădină sau cărări secundare de acces. Forma neregulată și atât de naturală păstrează privirea la înălțimea ierbii și încălzește atmosfera din grădina ta.

Să facem din spațiile laterale spații funcționale!

De multe ori, dacă atragem atenția asupra unui colț din grădina noastră pe care nu-l considerăm cu adevărat elegant putem să obținem un efect mult mai potrivit decât dacă încercăm să-l ascundem. În funcție de amprenta la sol a grădinii și curții tale, dar și în funcție de propriul tău stil de viață, este bine să organizezi în astfel de locuri zone utile: spații de depozitare unelte, un atelier mic, o bucătărie de vară plasată inteligent, un foișor construit ad hoc în funcție de nevoile tale și de oferta locului – toate acestea reprezintă tot atâtea modalități de asumare a spațiului.

Pavajul te poate ajuta foarte mult în această direcție (prin contur, cromatică și textură), dar sfaturile noastre trebuie să se oprească aici pentru că nu avem cum să le aplicăm pe fiecare caz particular. O regulă generală bună este ca, dacă construiești, să nu îți înalți construcția la mai mult de 1,5 din înălțimea generală a vegetației medii din grădina ta. Altfel spus, nu copleși spațiul cu ziduri. Alternativ, poți folosi materiale contemporane transparente pentru a reduce senzația de apăsare pe care un asemenea edificiu o poate crea.

Dacă este posibil corelează aceste spații funcționale între ele: o cărare care să le lege poate fi la fel de utilă ca orice altă alee din grădină, dar îți va oferi și posibilitatea, deloc de neglijat, de a marca în grădina ta un rol funcțional. Suma acestor lucruri va muta atenția de pe perimetrul grădinii pe interiorul acesteia.

Un sfat și o idee


Pentru mai multe informații, scrie-ne aici. Suntem întotdeauna dornici să ajutăm și, dacă avem acces la planurile particulare ale casei tale, îți putem oferi soluții personalizate, nu numai în ceea ce privește pavajul, ci și pentru alte aspecte legate de curtea și grădina ta.

img_21aprilie2022

Sfatul este legat de planificare: este important să planifici de cinci ori și să construiești o singură dată. Acest adevăr este cu atât mai important pentru curțile cu aspect neregulat, pentru că intervenția ulterioară ar fi aici cu atât mai dificilă.

Ideea se focusează pe gama extrem de variată de unelte pe care le ai la dispoziție ca să lupți împotriva unui asemenea efect optic: nu te lăsa furat de o singură perspectivă și asigură-te că modificările pe care le aduci spațiului sunt ele însele suficient de diverse încât ochiul să nu aibă timp să se plictisească atunci când îți petreci câteva ore de relaxare în grădină sau în foișorul așezat în aceasta, la capătul unei alei.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii