Cum să folosești pavelele, dalele, faianțele și gresiile vechi într-un mod creativ

Cum să folosești pavelele, dalele, faianțele și gresiile vechi într-un mod creativ

23.09.2019 09:08

img-1-septÎți pui pavaj nou? Îți remodelezi casa, apartamentul sau grădina? Îți reamenajezi o parte a curții pe care vrei s-o folosești într-un alt mod? Dincolo de toate aspectele legate de obiectele noi pe care o să le achiziționezi (pavele, dale și alte elemente structurale sau de decor necesare proiectului tău), te vei confrunta cu o problemă specifică: multe dintre elementele pe care ți le-am enumerat în titlu arată încă bine și, cu puțină imaginație, pot fi refolosite în feluri distincte de cele originale. Dacă îți dai interesul, îți poți crea în curte și în casă obiecte sau decorațiuni la modă fără să investești altceva decât puțin timp și îndemânare. Ai în acest blog post câteva idei care te pot ajuta să începi un asemenea experiment.

Cum alegi ce mai este bun odată ce stratul vechi a fost înlăturat

 

Decizia depinde în primul rând de proiectul nou pe care l-ai ales. Este posibil ca multe dintre obiecte să fie bune chiar dacă nu-și mai păstrează forma. Altele, dimpotrivă, devin de nefolosit, cum ar fi unele tipuri de cărămizi.

 • În ceea ce privește gresiile și faianțele, e de preferat să le alegi pe cele întregi sau pe cele care traduc o imagine completă, așa cum este faianța cu peștele pe care am ales-o ca emblemă pentru acest blog post. Bucățile colorate pot fi reciclate însă cu succes în aproximativ orice mozaic, unde forma finală va fi numai și numai efectul imaginației tale.
 • Dacă înlocuiești un strat de pavaj, soluțiile devin brusc foarte interesante:
  • Folosește pavelele ca suporți de flori pe aceeași suprafață dacă textura acestora se potrivește cu textura noului pavaj ales. Vei obține în felul acesta un efect de autentic și vei împrumuta puțină istorie unui loc nou, care are nevoie de așa ceva.
  • Dacă ai înlocuit dale de mari dimensiuni, le poți refolosi în grădină, ca dale individuale sau pași, unde contrastul cu iarba va vorbi de la sine.
  • Dacă pavajul este el însuși deteriorat, macină-l până ajungi la un material de granulație omogenă și folosește acel material ca pietre decorative.
 • Orientează-te pe culorile și texturile speciale din pavajul tău vechi pentru că de ele te vei folosi cel mai ușor în amenajările tale individuale.

img-2-sept

Știai că…

 • între 1880 și 1920, în Europa s-a dezvoltat o mișcare interesată de obiectele manuale și de formele stilizate și tradiționale, care folosea deseori materiale reciclate, schimbându-le funcția? Numele acestei mișcări a fost Arts and Crafts (A&C). 

Mai multe detalii despre gresii și faianțe de interior

În cadrul unor astfel de proiecte, ele sunt cele care arată cel mai rău și, cu toate acestea, cele care ne dau cel mai mult posibilitatea refolosirii. Motivul este simplu: în vreme ce funcționalitatea inițială a dispărut, de cele mai multe ori, culoarea și calitatea materialului se păstrează așteptând noi funcționalități. Ți-am făcut mai jos o listă cu cele mai atrăgătoare, din punctul nostru de vedere.

 1. Faianțele cu modele deosebite, care nu au fost ciobite, pot fi folosite ca suporturi de pahare în barurile de exterior sau ca suporturi pentru ghivecele din grădină.
 2. Dacă dispui de foarte multe cioburi similare, un mozaic se impune de la sine: cu un adeziv special, poți crea modele deosebite, a căror frumusețe în curtea ta va fi separată și specială. Împrumutând din obiectele din trecut în noua ta curte nu faci altceva decât să creezi o coerență foarte necesară oricărui stil arhitectural, o imagine care va ajuta foarte mult la definirea unui stil personal în casa, curtea și grădina ta.
 3. Dacă nu îți remodelezi întreaga curte, ci doar o parte a acesteia, un pavaj improvizat din astfel de bucăți poate arăta atrăgător și, simultan, poate face legătura dintre cele două (sau mai multe) spații din curte.
 4. Bordurările obținute din structuri care conțin cioburi sau bucăți de gresie și/sau faianță creează foarte mult contrast la nivelul solului. Le recomandăm în special pentru curțile mici, pentru aleile de acces înguste, în curțile cu vegetație și floră bogate și, nu în ultimul rând, în preajma unui gazon de dimensiuni medii sau mici. Experiența ne spune că, dincolo de aspect, o asemenea bordurare ajută ochiul să delimiteze cu ușurință între spațiul util și cel decorativ.
 5. Folosite în cadrul proiectelor de reamenajare a unor terase – în special terasele corelate cu stiluri arhitecturale clasice și tradiționale –, faianțele îmbogățesc cromatic spațiul și îl fac mai intim.

img-sept-3

Accente în curtea ta

Acest capitol este practic o continuare a capitolului precedent: unele gresii sau faianțe, de dimensiuni mai mari, arată atât de bine chiar și după ce au fost înlăturate încât intuiești că-și pot păstra valoarea pentru încă o vreme dacă găsești contextul potrivit. Primul și cel mai bun sfat în această direcție este să lași obiectele și culorile să respire, adică să le dai suficient spațiu (cam așa cum se întâmplă în poza alăturată). Culorile unor asemenea gresii vor exploda cu siguranță, dacă pavajul care le înconjoară este suficient de omogen.

Un zid realizat din astfel de materiale este și el o idee bună atâta vreme cât nu are dimensiuni considerabile. Altfel spus, reamenajează folosind materiale și soluții moderne oferind obiectelor reciclate un spațiu limitat, bine ales și non-intruziv. De asemenea, accentele de culoare ies bine în evidență în grădină, acolo unde vegetația poate fi întâmpinată de diverse accesorii sau decorațiuni din aceste materiale, plasate ca din întâmplare.

img-4-sept

Vechi vs. nou: fântâni și jardiniere

Este foarte posibil să vrei să păstrezi aerul autentic de vechi al unor obiecte (în special din grădina ta, dar nu e o regulă pentru că uneori curțile sunt cele care rețin cu mai mare ușurință o anumită atmosferă din trecut) și, în același timp, să-ți dorești o remodelare cu materiale contemporane. Într-un asemenea caz, îți sugerăm să-ți îndrepți atenția către două tipuri de obiecte de dimensiuni considerabile, care ajută foarte mult în această direcție: fântânile (fie cele clasice, fie cele arteziene sau chiar iazurile de mici dimensiuni, sezoniere) și jardinierele. Iată ce contează:

img-5-sept

·         Folosește jardiniere de piatră ca să păstrezi ceva din aerul inițial. Când păstrezi același material (sau același tip de material) de la o structură din curte la alta, creezi coerență cu destul de mare ușurință.
·         Îmbogățește zidul exterior al fântânii sau ghizdul cu materiale refolosite, cum îți sugeram mai sus. Utilizează apoi aceleași materiale și în alte locuri din curte.
·         Dacă ai o fântână veche pe care dorești să o păstrezi, scoaterea în evidență a materialelor originale este o idee bună. Alternativ, dalele și pavelele de azi te pot ajuta să o îmbraci într-un material contemporan.
·         Folosește pavele de dimensiuni și culori similare atât pentru jardiniere, cât și pentru fântâni. Efectul va fi evident și foarte puternic de la prima vedere.

Soluții comune pentru dale și pavele vechi

În tabelul de mai jos, găsești soluțiile cele mai la îndemână prin care poți nu numai să elimini un material nenecesar, dar și să-l folosești într-un mod constructiv în curtea ta.

 

potrivit pentru pavele

potrivit pentru dale

Materialul spart în dimensiuni mici sau medii poate fi folosit ca strat de drenare în orice tip de ghiveci de flori.

DA

DA

Elementele de dimensiuni mai generoase, care au aceleași culori și, în mod ideal, aceeași textură pot fi folosite sub formă de cărări din pași individuali pe suprafața unui gazon de înălțime joasă.

DA, atâta timp cât pavelele au dimensiuni suficient de generoase încât să susțină individual, în mod natural, pașii trecătorilor

DA

Dacă deții suficient material, poți redecora complet o zonă de mici dimensiuni, cum ar fi spațiul de grătar, zonele de depozitare adiacente bucătăriei de vară sau zonele de depozitare adiacente terasei și/sau piscinei.

DA

DA

Resturile ascuțite pot fi folosite pentru realizarea de borduri simple în jurul rondourilor de flori.

NU

DA

Dacă grosimea resturilor este constantă, acestea pot fi folosite pentru realizarea unor ziduri de susținere minore sau a unor jardiniere semi-încastrate în pământ.

DA

NU

Dacă bucățile au culori vii, pot fi folosite cu succes pe fundul fântânilor arteziene sau în lacuri miniaturale, unde vor forma un strat atrăgător și extrem de natural.

DA

DA, în special dacă sunt
de același tip

img-sept-6

Cum folosim marea parte a pavajului înlăturat de pe suprafață?

Lăsând între paranteze aspectul estetic al unor dale sau pavele pe care le recuperăm din masa de moloz, cea mai mare parte a pavajului înlăturat este mult prea deteriorată încât să susțină proiecte atrăgătoare sau structuri cromatice speciale în curtea noastră. Firește, firma care îți înlocuiește pavajul se poate dispensa de moloz (de cele mai multe ori materialul de suport este parțial înlocuit și el), dar există variante mult mai rapide pe care le poți realiza cu efort minim.

Prima și cea mai concretă dintre acesta constă în integrarea molozului într-o zonă a curții, cu scopul de a folosi materialul ca suport. Odată tasat, un asemenea strat poate rămâne stabil foarte mulți ani. O a doua variantă este refolosirea bucăților mai mari pentru proiecte adiacente, în cadrul zidurilor sau ca elemente de structură pentru construcții minore din grădina ta. O masă turnată, realizată din materiale proprii, așezată lângă o bancă contemporană, poate arăta foarte atrăgător și nu solicită în mod necesar materiale scumpe. Alternativ, există și alte opțiuni posibile, în funcție de context:

 • Molozul este un material bun pentru realizarea unor pante de diverse înclinații în curtea ta.
 • Dacă gradul de porozitate permite, molozul poate prelua funcția criblurii, dar este bine să te consulți cu un specialist în această problemă.

Faianțele de exterior și șansele lor la o nouă folosire

img-sept-7

„Un obiect vechi devine nou dacă îl separi de lucrurile care-l înconjoară de obicei.”

Robert Bresson

Un loc aparte îl ocupă faianțele de exterior, pentru că acestea au un aspect deosebit dacă sunt îndepărtate cu atenție și, din acest motiv, pot fi folosite cu încredere într-un context nou. Un asemenea gest are două avantaje simultane: păstrează ceva din aerul casei și după ce aceasta a fost reamenajată și aduce un plus de autenticitate ajutând obiectele noi să se integreze mai bine în noua structură.

Mai jos ai enumerate câteva idei care pot fi aplicate oricare ar fi tipul faianței de exterior la care ne referim sau contextul în cadrul căreia te-ai gândit să o refolosești:

 1. De cele mai multe ori, faianțele de exterior au modele complexe (ca în imaginea de alături), iar aceste modele ies în evidență atunci când sunt expuse într-un loc decorat simplu (cum ar fi un zid sau capătul unei borduri din grădină).
 2. Este foarte important să nu folosim prea multe asemenea gresii într-un singur loc pentru că aglomerarea respectivă ar arăta problematic, în special dacă gresiile sunt de modele distincte. Ajunge dacă le folosim pentru ca să creăm o zonă de accent (de exemplu separarea spațiului floral de la marginea unei terase, delimitarea spațiului unde ținem obiectele de întreținere a piscinei, delimitarea locului unde depozităm temporar obiectele de grădinărit pe care le folosim frecvent etc.).
 3. Încearcă nu numai să faci aceste faianțe să emeargă ca obiecte distincte, frumoase, ci și să le corelezi cu obiecte noi, existente. Cu puțină atenție și implicare, acestea pot deveni, cum îți explicam mai sus, tăvi sau suporturi, ușor de așezat lângă alte decorațiuni din grădina ta.
 4. Folosește faianțele de exterior lângă piscina ta. De cele mai multe ori, formele piscinelor sunt standardizate, astfel că o inserție inteligentă de obiecte noi în perimetrul acestora nu poate să aducă decât o schimbare pozitivă.

img-sept-8

Detalii suplimentare despre cărămizi și pavele

Cărămizile și pavelele vechi se completează foarte bine reciproc în cazul unor proiecte adiacente, cum ar fi băile de păsări, treptele tradiționale printr-un mediu mai greu accesibil din grădină, vetrele realizate din materiale proprii și așa mai departe. Acestea pot fi folosite împreună sau alternate în funcție de imaginea finală pe care dorești să o obții.

Totuși, este important să-ți remarcăm că o asemenea soluție nu completează într-un mod 100% mulțumitor materialele contemporane. De aceea, de câte ori construiești ceva care are o oarecare elevație de la sol, este important să finisezi obiectul respectiv. Așa te vei asigura nu numai că ai un obiect bine făcut, dar și că obiectul respectiv nu dă impresia că a fost conceput din bucăți.

Finisarea este esențială, fie că folosești materiale noi, fie că le combini pe acestea cu pavele vechi sau cu cărămizi folosite anterior în curte. Dacă procesul finisării este bine conceput, aspectul ansamblului va căpăta un aer omogen, fără să deranjeze privirea în curtea ta. Iată câteva idei de finisare:

-          Creează o alee prin grădină, de mici dimensiuni, din cărămizi și pavele deopotrivă, și completează spațiile intermediare (care în principiu sunt umplute cu materiale speciale) cu fâșii de gazon. Aspectul este excelent, chiar dacă rezistența unui asemenea proiect nu depășește doi-trei ani.

-          Alternează pe suprafața unei alei circulate mai rar cărămizi vechi, pavele deja folosite și piatră de râu. Lasă loc pentru câteva flori de talie joasă și bordurează aleea cu aceleași materiale. Vei obține un spațiu atipic care va crea un contrast plăcut față de restul curții tale amenajate într-un stil contemporan.

Un zid construit din aceste materiale dă impresia de diversitate și se potrivește bine cu plante de sezon sau care au tendința fie de a se cățăra, fie de a se fixa direct pe suprafața zidului.

img-sept-9

Cât de des trebuie înlocuit pavajul?

Este o întrebare complexă, dar nu există un context mai bun decât acesta ca să o punem. Motivul pentru care răspunsul nu este simplu vine din faptul că tehnologia de aplicare a pavajelor s-a modificat foarte mult în ultimele zeci de ani, atât prin folosirea unor materiale mai adecvate, cât și prin abordarea unor tehnologii distincte folosite în aplicarea acestor pavaje. De aceea, ca regulă generală (chiar dacă comportă excepții), pavajele mai vechi de 30 de ani din zona noastră au o durată de viață mai redusă decât cele mai recente.

În ceea ce privește pavajele firmelor produse de colaboratorii noștri, există estimări de precizie mare referitoare la durata de viață, oferite la cumpărare de către producător. Dacă ai un interes în această direcție și dorești mai multe detalii, ne găsești aici.

Tratarea pavajului cu materiale de întreținere, cum sunt cele anti-îngheț sau anti-infiltrație, crește semnificativ durata de viață a acestuia ajutându-l să reziste mai bine la intemperii. O altă regulă generală ne spune că piatra de densitate mare rezistă mai bine decât cea poroasă, dar și aici există excepții. Cel puțin teoretic, în primii cinci ani nu este nevoie de nici o operație de mentenanță, iar în primii cincisprezece de operații minore. Și mai este un aspect relevant aici: cele mai multe tipuri de pavaje dau posibilitatea înlocuirii dalelor individuale, iar acest detaliu aparent crește durata de viață a întregului pavaj cu zeci de ani pentru că ceea ce se deteriorează de cele mai multe ori, dacă patul de fixare este bine realizat, nu este suprafața totală a pavajului, ci anumite dale, din cauza exercitării unor factori externi.

Însă pavajul vechi (și alte materiale asociate lui), deși trebuie înlăturat, poate fi totuși refolosit în diverse moduri, după cum ți-am arătat mai sus. Am lăsat de aceea la final câteva sfaturi suplimentare pe care le poți folosi cu încredere în curtea ta.

img-sept-10

 1. Culorile sunt esențiale. Dacă reușești să creezi un contrast între pavajul cel nou și elementul de decor realizat din pavele mai vechi, ansamblul va arăta simultan primitor și special.
 2. Folosește doar materiale de același fel și, pe cât posibil, cu același grad de matisare, pentru fiecare situație în parte. Aceste inserții, fie că sunt decorații, fie că preiau funcția unui suport, arată bine.
 3. Elimină resturile nefolosite de pe suprafața curții și a grădinii pentru ca pavelele vechi să arate special și vechi într-un mod autentic.
Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii