Curtea interioară perfectă – cele mai bune pavaje și accesorii

Curtea interioară perfectă – cele mai bune pavaje și accesorii

12.07.2022 08:00

img_1iulie22

Ideea de curte interioară este la fel de veche ca cele mai elementare principii de arhitectură. Atrium-ul roman, patio-ul andaluz sunt cazuri clasice ce implică pavajul în gândirea arhitecturală printr-o utilizare inteligentă, aproape întotdeauna călduroasă și mult mai bine integrată în viața de zi cu zi decât pavajul din curțile noastre exterioare. Soluțiile de design de astăzi ne permit însă construcții dintre cele mai variate și redeschid posibilitatea de a utiliza pavajul puțin mai aproape de spațiul locuit: pe o suprafață înconjurată din cel puțin trei părți de casa ta.

Avantaje generale. De ce e utilă o curte interioară

Cele mai multe beneficii de care te poți bucura atunci când te decizi să-ți construiești casa cu o curte interioară țin de intimitate. Un asemenea spațiu sub cerul liber permite desfășurarea vieții de familie în plin soare fără posibilitatea de a fi văzut din exterior. Firește că zidurile de împrejmuire pot avea un rol similar, în special dacă sunt de o înălțime considerabilă, dar casa adaugă la funcționalitatea zidurilor un sens suplimentar de protecție și izolare.

Curtea interioară pavată îți dă apoi posibilitatea de a-ți desfășura mai mult timp sub cerul liber pentru că activitățile ce pot avea loc în aceasta se diversifică. Nici foișorul din grădină, nici terasa, acoperită sau nu, nici măcar terasele ce sunt concepute în prelungirea casei, fiind în felul acesta oarecum păzite de intemperii, nu pot oferi gradul de flexibilitate al unei curți interioare. În plus, dacă aceasta este pavată complet (și sugerăm, cu mare căldură, dale), senzația că respectiva curte interioară este o prelungire organică a spațiului interior crește.

img_2iulie22

Al treilea avantaj major ține de întreținere. Cu excepția plantelor pe care alegi să le plasezi în ghivece de mari dimensiuni în colțurile acestei curți sau în diverse spații mai puțin utilizate sau tranzitate, nu este nimic aici care să solicite o întreținere constantă. Cu un sistem eficient de evacuare a apei pluviale, te afli practic într-un loc de o curățenie exemplară, al cărui raport dintre timpul dedicat întreținerii și timpul dedicat utilizării se dovedește a fi unul pozitiv.

Tipologia curților interioare

Nu există o paletă clară de tipuri de curți interioare, însă acestea pot fi disociate în funcție de tipologia construcției de care sunt legate.

 • Curți interioare închise – se referă la spațiile înconjurate din toate cele patru părți de clădirea pe care o deservesc. Sunt cele mai intime curți interioare, fiind profund integrate în spațiul locuit. Își găsesc originea în atrium-ul roman, care, în spațiul englez, a devenit în timp o astfel de curte însă cu acoperiș de sticlă sau, mai nou, din diverse materiale prefabricate transparente.
 • Curți interioare parțial deschise – este vorba despre curțile interioare cu o latură deschisă spre o altă curte, mai mare, sau spre grădină. Sunt cele mai comune pentru că redau un compromis eficient între funcționalitate și stil.
 • Curți interioare false – sunt intrânduri în spațiul de locuit, transformate parțial în terase.
 • Patio-urile – sunt practic terase pavate alipite unei clădiri, dar, de multe ori, flancate de cel puțin două ziduri ale casei.

img_3iulie22Ce dale utilizăm într-o curte interioară?

Întrebarea este cât se poate de generală și implică, din partea noastră, un răspuns la fel de complex: nu există o tipologie a dalelor sau a pavelelor special dedicate curților interioare. Există doar soluții contextuale, ce trebuie să țină cont în primul rând de arhitectura casei și de stilul acesteia, și în al doilea rând de modul cum pot traduce dalele intimitatea spațiului din interiorul locuinței. Considerăm că acest tip de aranjare trebuie să ia cel mai mult în calcul felul cum este gândită casa în interior pentru că este spațiul cu cea mai mare abilitate de a reproduce sub cerul liber stilul interiorului casei.

Dalele de dimensiuni mari sunt de multe ori o soluție potrivită deoarece curțile interioare nu au ele însele dimensiuni generoase, iar pavarea de acest tip (dale cu latura mai mare de 40 cm) reduce implicit impresia de spațiu restrâns. A doua soluție este, dimpotrivă, reprezentată de pavelele mici sau cu model mozaicat, ce pot induce spațiul și reconstrui într-o oarecare măsură perspectiva.

Prezența ghivecelor de interior în curtea interioară

Spuneam mai sus că acestea pot fi utilizate pentru a reține în spațiu prezența vegetației. Este important însă să urmezi un set de reguli pentru a fi sigur că ghivecele vor reprezenta un adaos inteligent și că nu vor sta în cale, dând impresia că aglomerează spațiul. Curțile interioare sunt deseori flancate de ziduri înalte, fapt evident mai ales atunci când casa are un etaj sau chiar două, dar uneori chiar și în cazul caselor construite pe un singur nivel. De aceea, prezența luminii este reglată puțin mai dificil și impresia de ansamblu poate să fie nu atât de umbră, cât de întunecime. Ghivecele și chiar plantele contribuie la acest aspect. De aceea:

 1. alege ghivece mici sau medii, care să reproducă într-un fel sau altul forma curții sau contururile zidurilor.
 2. e mai bine să fie mai multe ghivece discrete decât câteva mari.
 3. nu introduce în curtea interioară plante cu un coronament prea bogat sau plante mai înalte de 1,5 m.
 4. distribuie ghivecele în zonele laterale pentru ca acestea să se piardă în linia conturului, iar plantele pe care le găzduiesc să nu invadeze spațiul central al curții interioare.

Despre lumină și pavajele potrivite

img_4iulie22Din cauză că lumina este obligată să intre într-o asemenea curte numai din partea de sus (fapt cu atât mai evident în cazul curților acoperite cu sticlă), curtea interioară va avea în cea mai mare parte din zi un aspect neutru și omogen, cu o mică perioadă la amiază, când, inundată de soare, se va schimba. Dacă ai opțiunea să decizi aceste lucruri încă din faza de proiect, poți să iei în calcul poziționarea casei și să orientezi spațiul pe linia est-vest, pentru a crește incidența luminii.

Pavajele potrivite sunt diverse, însă există categorii ce prezintă un succes mai mare. Dalele lucioase, pavelele multicolore, pavelele în careuri, liniile fine longitudinale sunt tot atâtea soluții pentru a menține la nivelul solului cât mai multă lumină. Îți sugerăm culori deschise în zona centrală sau pe întreaga arie a curții, sau, dacă consideri că este nevoie, plasează dale mai închise la culoare pe lungimi și lățimi, alternativ.

Patio-ul permite de asemenea delimitarea la nivelul solului a zonelor funcționale prin tipul de pavaj pe care îl folosești. Poți, în felul acesta, să te decizi pentru mai multe modele coroborate în așa fel încât să ai parte de o segmentare reală, utilă mai ales atunci când funcțiile curții se modifică de la un anotimp la altul.

Cât timp din an folosim curtea interioară?

Iarna se poate dovedi problematică pentru astfel de spații, mai ales dacă este multă zăpadă. Curțile complet înconjurate de clădiri trebuie să aibă obligatoriu un sistem performant de eliminare a apei pluviale (până și romanii gândiseră acest detaliu în infrastructura vilelor cu atrium), dar este bine ca acesta să fie completat de o întreținere termică inteligentă. Zăpada nu va face față la fel de ușor dacă va fi înconjurată de o casă încălzită, dar un sistem minim de încălzire poate fi extrem de binevenit.

În afară ce această limitare, curtea interioară pavată poate dezvolta aceleași funcții ca orice altă curte. Poate fi folosită cu succes primăvara și vara, iar toamna, deși vor exista limitări, va avea încă farmec și utilitate.

img_5iulie22

Surse de lumină artificială

Un element complementar ce poate fi adăugat în astfel de curți este sistemul de iluminat artificial. Pentru acest caz, există reguli specifice:

 • plasează luminile pe laterale pentru ca sursa de lumină să nu blocheze perspectiva. În fapt, este bine ca centrul acestei curți să nu fie în niciun fel acoperit sau aglomerat.
 • În cazul spoturilor, orientarea este esențială. Acestea pot fi dispuse pe lungime sau aliniate cu zidurile, sau pot fi orientate spre partea din spate a curții. Cu cât va fi iluminată mai mult latura opusă intrării în curte (presupunând că aceasta dispune de o singură intrare), cu atât va exista mai multă impresie de spațiu.

img_6iulie22

 • corpurile independente de iluminat (mese, ghivece, lămpi de exterior) pot fi plasate oriunde în curte pentru că lumina lor difuză creează intimitate mai mult decât închide perspectiva.

Nu trebuie uitat că aceste surse de lumină pot completa aparența pavajului sau i-o pot modifica, după caz (de exemplu, dalele lucioase reacționează foarte bine în această direcție). Faptul că sunt modulare și ușor de eliminat sau schimbat este încă un avantaj foarte relevant din acest punct de vedere.

Curți interioare în pantă sau în trepte

Uneori terenul nu ne oferă posibilitatea de a construi pe un teren perfect plan. În timp ce soluțiile arhitecturale sunt cât se poate de vaste, pentru curți rămân doar două soluții, oricare ar fi contextul despre care vorbim: păstrarea pantei, acolo unde se poate, sau terasarea. Cea dintâi are avantaje evidente în ceea ce privește accesibilitatea și, parțial, întreținerea. Cea de a doua este de multe ori mult mai atrăgătoare estetic, însă vine cu neajunsurile sale: se curăță mai greu, presupune urcarea și coborârea zilnică a unor trepte, este mai puțin modulară în timp etc. Toate aceste aspecte se repliază cu o intensitate similară în curțile interioare pavate.

 1. Cea mai simplă poziție este să gândești curtea interioară în funcție de arhitectură și să încerci să o păstrezi pe un singur nivel plan. Este de cele mai multe ori posibil având în vedere că nu este vorba de un spațiu foarte mare, iar accesul poate fi ajustat destul de ușor.
 2. Curțile interioare în pantă sunt utilizabile, dar mai puțin atrăgătoare. Îți sugerăm un rând de rigole la baza pantei, pentru o preluare optimă a apei pluviale și, dacă este posibil, alegerea unui pavaj care să reducă din impresia spațială, care este aproape în toate aceste cazuri una de închidere.
 3. Curțile interioare în trepte sunt mult mai echilibrate. Treptele trebuie concepute în așa fel încât să marcheze diverse zone de relaxare din curte, fapt care va crea senzația că întreaga structură a fost intenționată ca atare.

img_7iulie22

Ziduri și ferestre

Zidurile și ferestrele ce dau înspre curtea interioară sunt esențiale deși, la o primă impresie, nu par așa. Dincolo de înălțime, culoarea zidurilor influențează într-un mod radical felul cum va arăta curtea ta. Ea trebuie să păstreze tonuri deschise și să completeze cumva pavajul și modelul acestuia. Suntem adepții monocromiei, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un spațiu închis, însă credem în același timp că poți utiliza culoarea inteligent atâta vreme cât nu abuzezi de prea multe nuanțe.

Ferestrele sunt la rândul lor importante. Dacă se poate hotărî un asemenea aspect încă din faza de construcție, reține că ferestrele holurilor sunt preferabile ferestrelor de la camere. Mai mult, poți avea parte de un culoar interior deschis sau parțial deschis, marcat prin coloane, ce va împrumuta nu numai mai multă spațialitate curții interioare, dar și un dinamism foarte binevenit. Ferestrele mari sunt mai bune decât cele mici; la fel, ferestrele înalte ajută spațiul curții să respire mai bine.

Iarbă și copaci în curtea interioară

Unele concepte contemporane, cum sunt casele minimaliste, arhitecturile moderniste sau vilele de dimensiuni medii așezate pe o arie mai extinsă propun soluții la fel de inovative pentru curtea interioară, modificându-i radical sensul inițial (acela de spațiu intim) și aducând pe suprafața acestuia elementul vegetal într-o proporție copleșitoare: gazon și pomi sau copaci ce depășesc prin înălțimea lor înălțimea casei. Dacă te atrage un asemenea concept, el poate fi corelat cu dale individuale, pentru un acces sporit, și poate implica mobilier de grădină clasic.

Nu uita însă că întreținerea este mult mai dificilă în acest caz pentru că iarba trebuie menținută nu doar la o înălțime potrivită, ci și la o umiditate optimă, fapt ce se poate dovedi dificil în zona noastră, unde alternanța termică de la noapte la zi și de la iarnă la vară este foarte mare. În plus, copacii mari, oricât ar fi de atrăgători, mențin foarte multă umbră în curtea interioară.

O soluție bună este să pavezi o jumătate sau o treime din suprafață și să construiești un sistem de drenare a apei care să preia simultan apa pluvială de pe acesta și excesul de apă ce se poate acumula pe gazon în cazul unei ploi torențiale.

img_8iulie22

Cinci modele de pavaj bune pentru curtea interioară

Ne încheiem acest articol cu câteva sugestii concrete pe care le poți utiliza chiar astăzi pentru curtea ta interioară. Suntem întotdeauna la dispoziția ta aici și suntem în același timp siguri că o să găsești echilibrul pe care îl cauți în ceea ce este cu siguranță cel mai călduros loc de sub cerul liber asociat unei case.

 • Deși pare mai degrabă un model potrivit pentru spații largi, Penter Dresden impresionează în curțile interioare prin simplitatea cu care gestionează spațiul și prin modul de-a dreptul discret prin care îl organizează.
 • Folosește Folio Fino pentru o curte interioară elegantă și lumină. Se potrivește excelent pentru o petrecere estivală și rămâne la fel de atrăgător până toamna târziu.

img_9iulie22

 • Asti Natura este soluția noastră de vârf atunci când încerci să îmbini ceea ce este util cu un sens estetic deosebit. Funcționează impecabil în aproape orice curte interioară, de orice mărime ar fi aceasta și orice deschidere în elevație ar avea.
 • La Linia sugerează o versatilitate specifică, de care te poți folosi dacă dorești să-ți reamenajezi des curtea ta interioară. Nu este agresivă vizual și construiește cu ușurință o coerență specifică care va împrumuta casei tale o identitate aparte.
 • Îți sugerăm Mozaic pentru curțile interioare cu gazon despre care îți vorbeam puțin mai sus. Dalele individuale vor aduce un plus de prospețime și vor încânta ochiul în lunile de vară.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii