Dale pentru mediul umed – un ghid

Dale pentru mediul umed – un ghid

19.12.2018 09:18

De fapt, titlul este parțial înșelător: alegerea dalelor nu este singurul criteriu relevant atunci când suntem interesați de impactul mediului umed asupra pavajului. La acest criteriu, se adaugă diverse măsuri de prevedere și de întreținere, plus o mulțime de alte detalii importante. Combinația dintre toate aceste aspecte ar trebui să rezulte într-un pavaj la fel de util și atrăgător pe ploaie cum este și într-o zi uscată.

Dale pentru mediu umed

Caracteristici relevante ale dalelor

În primul rând aderența! Dacă suprafața dalei tinde să fie lucioasă, un strat de apă oricât de subțire o va transforma într-un patinoar. Caută însă informația aceasta în caracteristicile produsului deoarece există suprafețe al căror luciu este strict optic și nu impactează uzul de zi cu zi. La aderență se adaugă următoarele caracteristici, în această ordine a importanței:

 1. Textura dalelor – dalele antichizate, cele cu o structură rustică sau rugoasă, dalele grunjoase și/sau poroase sunt toate potrivite pentru mediile umede.
 2. Lățimea rosturilor – apa favorizează uzura rosturilor. Rosturile subțiri reduc efectele apei asupra pavajelor. Dacă pavajul are înclinația necesară scurgerii și nu trebuie să piardă apa prin nisipul dintre dale, îți sugerăm rosturi înguste, oricare ar fi materialul folosit pentru umplerea acestora.
 3. Înălțimea dalelor – cu cât este mai mare înălțimea dalelor, cu atât rezistă mai mult pavajul într-un mediu umed, anulând posibilitatea bălților și a adânciturilor pe suprafața lui. Recomandăm o înălțime minimă de 3,5 cm (ceea ce e destul de puțin). Această caracteristică trebuie corelată cu stratul suport pe care sunt așezate dalele și cu modul nivelării lui.
 4. Cromatica – dalele colorate intens au o strălucire mai variată dacă atmosfera este umedă. Astfel, poți obține efecte interesante și noi de la un anotimp la altul, dacă ai intuiția să-ți alegi dalele și în funcție de acest aspect.
Cum alegi dale pentru un mediu umed

Încă dinainte să comanzi un tip sau altul de dale, există cinci elemente pe care e bine să le iei în calcul:

 • tipul de trafic;
 • aria pavajului în raport cu cea a grădinii tale;
 • stilul pavajului;
 • pavaj pentru terasă / grădină împrejmuită / grădină deschisă etc.;
 • pavaj cu/fără sistem de scurgere încorporat.
Dale mediu umed

Firește că-ți stăm la dispoziție cu sfaturi, sugestii și ghidare profesională dacă ai nevoie de așa ceva ca să-ți alegi pavajul potrivit curții tale, dar este o idee bună să ai o imagine clară a ceea ce-ți dorești în spațiul personal de la început. De exemplu, tipul de trafic și mărimea suprafeței pe care o dorești acoperită sunt aspecte interconectate: cu cât este mai mare aria, cu atât este mai mare șansa ca, la un moment dat, pavajul să fie supus traficului rutier.

Știai că…

primul pavaj modern atât pentru trafic pietonal, cât și pentru trafic greu a fost proiectat de Thomas Telford la începutul secolului XIX? În aceeași perioadă, un alt inginer a conceput așternutul de piatră măruntă, spartă, care îmbunătățește considerabil scurgerea apei. Numele său era John Macadam.

La fel, dacă pavajul este destinat pentru o terasă, fie ea închisă, deschisă sau sezonieră, flexibilitatea pe care o câștigi în privința așternutului de nisip devine semnificativă. Mai departe, dacă suprafața este redusă, soluțiile de drenare a apei cresc, dându-ți posibilitatea să fii mai inventiv stilistic și să ai acces la o gamă mai mare de dale.

În ceea ce privește sistemul de scurgere încorporat, variantele pe care ți le oferim sunt extrem de diverse. Ai posibilitatea să drenezi apa eliminând-o complet de pe suprafața pavajului, cum vezi aici. Pe de altă parte, ai varianta să gestionezi volumul de apă pluvială direct pe aria pavajului, ca în exemplul acesta. Primul caz este mai potrivit pentru o cantitate de precipitații mai mare, în vreme ce al doilea se ajustează mai bine la un spațiu umed cu o cantitate de precipitații moderată. Primul e mai tehnic, al doilea mai natural și mai intim etc. Distincția de mai sus este doar un exemplu de flexibilitate a soluțiilor de pavare și dale pe care ți le punem la dispoziție. Dar aceeași distincție îți demonstrează și că este bine să ai o idee clară a locului pe care îl dorești pavat dinainte să începi să cauți dalele care ți se potrivesc.

Dale mediu umed 2

De ce e bine să lucrezi cu un specialist:

√ îți reduce timpul alocat alegerii pavajului;

√ îți oferă soluții pentru mediul umed la care nu te-ai gândit pentru că nu ai cunoștințe suficient de vaste;

√ anumite medii solicită condiții speciale pe care, aproape sigur, nu le-ai luat în calcul;

√ de cele mai multe ori, opțiunile de stil sunt limitate de factori tehnici. Este și cazul pavajului care trebuie să reziste unui mediu umed. O discuție cu noi îți reduce în mod profesional opțiunile și te face conștient de soluțiile reale pe care le ai.

Te-ai hotărât în linii mari de ce ai nevoie? Pasul următor – atenție la stil!

Cu cât îți este mai clar cum vrei să arate pavajul tău pentru mediul umed (și, atenție, cu cât îți este mai evident pentru ce este destinat el!), cu atât întrebările tale vor fi mai specifice și mai clare. De cele mai multe ori, discuția cu un specialist se blochează în detalii tehnice. Asta se întâmplă pentru că clientul se axează de la început pe câteva stiluri, ignorând sau nefiind conștient de procesul tehnologic.

O comunicare eficientă te va face însă să-ți alegi exact pavajul dorit și, în plus, să te bucuri de avantaje ale unui astfel de pavaj într-o măsură mai mare decât te gândeai la început, pentru că:

 1. Există tehnologii pentru pavajul umed care-ți pot ușura viața.
 2. Anumite elemente tehnologice pot îmbunătăți estetica pavajului în mediul umed.
 3. Te ghidăm în funcție de arhitectura casei tale, pentru ca pavajul să fie integrat.
 4. Îți putem sugera, în funcție de dale, diverse borduri, rigole, blocheți, sau alte elemente de decor care să se integreze armonic în ansamblu.
 5. Îți reducem timpul dedicat sesiunilor ulterioare de întreținere a pavajului tău.

Umezeala din aer, ploaia măruntă, ploile torențiale – toate acestea modifică semnificativ aspectul și funcționalitatea pavajului. Pozele pe care le vezi online sunt doar prima jumătate a poveștii și, de cele mai multe ori, fiind făcute când pavajul era uscat, nu-ți dau indicii cu privire la comportamentul sau înfățișarea lor în caz de ploaie. Într-o oarecare măsură, poți într-adevăr să deduci aspectul în baza materialului (bazaltul își adâncește nuanțele, travertinul devine mult mai lucios, piatra reconstituită se modifică prea puțin, la fel ca betonul etc.), însă deducția ta va fi limitată tocmai pentru că ceea ce se modifică la aspect ține în principal de tonuri și detalii.

Dale pentru mediul umed 3

!!! Câteva soluții stilistice alternative

Îți poți alege dalele vizionând imaginile de pe site – îți transpar astfel nu doar eleganța implicită a modelelor, ci diferențele fine de stil dintre unele și altele. În plus, iată mai jos câteva soluții alternative pentru dale sau pavaje în mediul umed, la care sigur nu te-ai gândit.

 1. După ce pavajul a fost montat, se poate aplica un tratament suplimentar care îi oferă un aspect umed permanent. Acest aspect rămâne constant pe timp de ploaie! În plus, tratamentul poate proteja pavajul (acesta și era scopul lui inițial…) de apă, variații termice, degradare datorată luminii solare, săruri și/sau acizi.
 2. În timpul anotimpului umed, dalele zen se transformă din elemente de decor în… pietre funcționale.
 3. Pentru ca aspectul pe timp de ploaie să fie atrăgător, trebuie să elimini petele de uleiuri care apar inevitabil pe suprafața pavajelor rutiere.

Cum întreținem pavajul în mediul umed

Am adunat aici câteva sfaturi care-ți pot face viața mai ușoară dacă pavajul tău se confruntă cu ploi frecvente. Urmându-le, îți reduci timpul alocat întreținerii și, implicit, efortul depus.

Dale pentru mediul umed 4
 • Asigură-te că pavajul tău este perimetrat de borduri și rigole. Marginea pavajului poate, firește, să se piardă într-un gazon lateral, dar acest lucru va crește semnificativ timpul de întreținere după orice ploaie mai violentă. Bordurile mari sunt prima noastră opțiune în acest caz.
 • Rosturile minimale și rosturile cu nisip cuarțos rezistă mai bine la apă. O altă soluție interesantă este cea a rosturilor de iarbă (gazon jos pentru trafic intens) care absorb apa cu rapiditate și, în plus, păstrează un efect natural evident.
 • Pavajul nu trebuie să băltească niciodată. Dacă acest lucru se întâmplă, este vorba de un viciu de montare, cel mai frecvent la stratul suport și respectiva zonă trebuie reamenajată. Înclinația pavajului, existența rigolelor și rosturile alese în acest scop trebuie să dreneze apa, astfel că întreținerea pavajului nu presupune eliminarea mecanică a apei de pe acesta!
 • Este necesară reumplerea rosturilor cu nisip fin (2-4 mm) regulat pentru ca pavajul în mediul umed să-și mențină funcționalitatea și aspectul pe tot parcursul anului.

Ghid rapid: dale în mediul umed

specificații

DA

NU

avantaje

dezavantaje

textură

microstructură

< 0,5 mm

aderența problematică la unele modele

macrostructură

> 0,5 mm

aderență bună chiar și la volum mare de apă

întreținere mai complexă la frunze, gunoaie și praf

rosturi

subțiri

sigilate cu nisip

sunt potrivite pentru medii umede oricare ar fi materialul din rosturi

la ploi abundente crește semnificativ volumul de apă dirijată spre rigole

medii

sigilate cu nisip

drenează rapid apa dacă stratul suport este bine făcut, se recomanda sigilarea rosturilor cu un nisip de granulație mare.

rosturile de nisip de dimensiuni medii sunt spălate mai ușor de ploile torențiale

late

sigilate cu iarbă

întreținere complexă primăvara și vara

dale

individuale

încastrate în piatră

aspect excelent atât pe ploaie, cât și pe uscat

necesită completare regulată cu strat nou de pietriș

încastrate în iarbă

întreținere complexă primăvara

comportamentul cromatic

culoare uni – o singură culoare

ușor de montat si asortat cu nuanțele din jur

în mediul umed își intensifică culoarea diferit, lăsând impresia de pătat

mix de culori uni

permite marcaje de zone distincte sau crearea unor pavaje gen mozaic

în mediul umed se vor vedea diferențele foarte mari dintre culori, poate părea un pic strident

mix de culori în degradeu

montaj ușor, culorile se văd mai intens și de obicei mai plăcut

Pavajul de lângă sursele de apă

Piscinele, fântânile arteziene, lacurile artificiale de dimensiuni mici, iazurile de agrement integrate în pavajul tău sunt toate o sursă de apă care poate afecta calitatea și, în timp, modifica stabilitatea dalelor. Am adunat aici toate sfaturile importante pentru aceste situații: spre deosebire de apele pluviale, ele implică un alt set de probleme care este ușor de gestionat atâta vreme cât este cunoscut:

 1. Alege de la bun început elemente de construcție care delimitează pavajul de sursa de apă artificială. Poate fi vorba de bordurile specializate pentru piscină sau de materialele izolante pentru lacul artificial – lasă specialistul să decidă în acest punct pentru tine.
 2. Folosește materiale profesionale de izolare a pavajului ca să limitezi cantitatea de apă cu care acesta intră în contact.
 3. Negociază cu arhitectul tău amplasarea sursei de apă într-o zonă a curții sau grădinii tale cu un trafic redus, la adăpost de vânt și ușor de drenat.
Dale pentru mediul umed 5
 1. Operațiile de întreținere a fântânii arteziene sau a lacului artificial nu ar trebui să aibă impact asupra pavajului.
 2. Cinci sugestii rapide pentru integrarea unei fântâni arteziene într-un spațiu pavat:
  • a. creează o zonă-tampon între apă și dale;
  • b. folosește vegetație, în special flori, pentru separarea spațiilor;
  • c. include pietre decorative rustice, jardiniere de grădină sau ziduri din piatră antichizată pentru soclul fântânii;
  • d. ghidează ochiul printr-un sistem de iluminat integrat în pavaj;
  • e. dacă spațiul destinat este limitat, achiziționează direct o fântână de terasă – de cele mai multe ori aceasta poate fi repoziționată, făcându-ți spațiul mai versatil de la un anotimp la altul.

Este bine să știi că tehnologia de astăzi îți permite o flexibilitate extrem de mare atunci când vrei să integrezi apa în grădina ta. Cu puțină atenție și urmând pașii de mai sus, îți reduci foarte mult limitările, ceea ce-ți dă posibilitatea să te focusezi pe un stil sau altul în funcție de gusturile tale. Dacă zona de trafic este și numai parțial separată de aceste fântâni sau lacuri, restul detaliilor tehnologice se rezolvă destul de ușor.

Uzura pavajului datorată apei

În cazul pavajului, cele mai multe probleme corelate cu uzura produsă de prezența apei apar după o montare defectuoasă. Dacă standardele de montaj și cele de întreținere sunt urmate întocmai, pavajul ar trebui să reziste mult mai mult decât durata de viață indicată de producător. Uneori este nevoie de intervenție profesională:

Dale pentru mediul umed 6

Dale pentru mediul umed 7

Alteori nu. Alteori protejarea pavajului în fața uzurii apei are legătură doar cum modul cum gestionăm această problemă. Măsurile de prevedere de mai jos completează sfaturile de întreținere de care îți spuneam mai devreme și sunt menite să te facă mai conștient în privința apei.

Cei mai buni lucrători în piatră nu sunt uneltele de cupru sau oțel, ci atingerile delicate ale aerului și apei lucrând în ritmul lor liniștit, cu tot timpul din lume.

Henry David Thoreau

După cum spune și citatul, puterea apei stă în timp, nu într-o formă de duritate pe care să o poți gestiona la un moment dat. Este mai bine să ghidezi apa decât să o stăvilești, să-i creezi în aria pavajului spațiile de scurgere necesare. Evită să lași obiecte de dimensiuni mari sau de greutate considerabilă pe pavajul tău pentru o durată mare de timp: apa pluvială va folosi un asemenea obiect și se va scurge în jurul lui modificând în timp rezistența pavajului. Dacă pavajul tău nu a fost montat pentru nici un fel de trafic auto, nu-l forța: este locul de unde începe apa să-și manifeste puterea corozivă, chiar dacă acest fapt devine clar abia după luni de zile de la incident. În cazul unei ploi torențiale cu volum de apă semnificativ, nu opri în nici un fel accesul apei la rigole și la sistemele de scurgere adiacente.

Dale pentru mediul umed 8

Sfaturi de final – unde ceri ajutorul în funcție de problemă

Problemele care pot apărea după montarea pavajului au uneori un grad de dificultate care-ți solicită o atenție anume sau chiar contactarea unei echipe profesionale. Le trecem mai jos pe cele mai frecvente.

Problemă

- apa nu se degajă total de pe suprafața pavajului și/sau din rigole după o ploaie moderată.

Soluție

- e un viciu de montaj și trebuie să chemi echipa care s-a ocupat de proiect.

Problemă.

- rigolele nu transportă aceeași cantitate de apă dintr-o parte a curții într-alta

Soluție

- fii fără griji, asta nu afectează nicicum pavajul tău.

Problemă

- nu pot elimina toată zăpada de pe suprafața pavajului.

Soluție

- caută în specificațiile pavajului ales, dar, în principiu, asta n-ar trebui să-i afecteze calitatea. Asigură-te doar că apa care se topește se poate scurge prin rigole.

Problemă

- stratul de pietre decorative se murdărește deseori, după fiecare ploaie.

Soluție

- e de preferat să separi stratul de pietre decorative de solul suport (folosește pentru asta un geotextil profesional), însă în acest caz ai nevoie de un sistem de degajare a apei pluviale. Contactează o echipă profesională.

Problemă

- dacă ploaia este foarte violentă, îmi intră apă în garajul de la demisol.

Soluție

- acesta e un viciu de montaj, dar nu este foarte greu de rezolvat. Problema este fie în capacitatea de degajare a rigolelor (îți trebuie rigole mai mari sau mai adânci), fie în poziționarea acestora.

Problemă

- în rosturile pavajului apar după ploi repetate fire de iarbă sau buruieni.

Soluție

- folosește un erbicid profesional. Semințele acelor plante sunt transportate prin aer. Dacă ai ales să umpli rosturile cu nisip fin (dar chiar și în cazul altor materiale!) apariția acestora pe suprafața pavajului este naturală.

Modul cum influențează apa pavajul tău este în primul rând subtil. Cele mai multe soluții sunt, din cauza aceasta, locale și solicită o analiză contextuală. Ne poți contacta aici dacă ghidul nostru nu ți-a răspuns la întrebările tale sau dacă vrei să știi mai multe despre acest subiect.

Postat în Sfaturi utile De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii