Dalele individuale: utilitate, sugestii și soluții

Dalele individuale: utilitate, sugestii și soluții

13.05.2019 08:18

Mai mult decât oricând, primăvara este momentul când dalele individuale ies în evidență în curtea și, în special, în grădina ta. Iarba este unul dintre motivele de bază care susțin acest lucru, dar nu singurul. În fapt, alegerea dalelor individuale este suficient de complexă încât să-ți solicite toată atenția. Ai aici la îndemână un ghid complex și echilibrat, conceput tocmai în acest scop. Citește mai departe ca să-ți faci o imagine amplă și exhaustivă referitoare la tipurile de dale individuale pe care le ai la dispoziție, la modurile cum le poți folosi și, nu în ultimul rând, la trucurile posibile prin care, folosind aceste dale, îți poți înfrumuseța și mai mult spațiul privat.

dale-individuale1

Ce sunt dalele individuale și de ce reprezintă o categorie separată

 

Spre deosebire de majoritatea dalelor și a pavelelor, care sunt concepute pentru a face parte dintr-un sistem interconectat, dalele individuale se plasează separat, marcând în felul acesta pașii pe diverse zone, de la suprafața dreaptă și aliniată a curții, la gazonul din grădină, la cărările dintr-o pădurice sau chiar la suprafața unui lac (artificial sau nu) de dimensiuni reduse. Din cauza modului cum sunt dispuse, utilitatea lor este implicit limitată la pasaje pietonale scurte sau medii, deși putem vorbi de excepții, în special în cazul dalelor de gazon standard. Mai mult, aceste dale reprezintă de multe ori o zonă accent și nu marchează norma. Pavajul clasic (prin clasic înțelegând interconectat, acoperind suprafețe mai mari, compacte și unitare) rămâne o referință chiar și atunci când alegem să variem utilitatea și aspectul într-o anumită parte a grădinii noastre.

Iată o listă cu spațiile predilecte pentru dalele individuale:

  • zona dintre spațiul pavat și aleea principală din grădină;
  • zonele conexe aleii principale, în special dacă aceste zone duc pașii spre un punct de atracție;
  • drumul spre o jardinieră permanentă;
  • spațiile din jurul unui copac de dimensiuni mai mari;
  • scurtăturile din grădini, flancate de arbuști ornamentali;
  • locurile care solicită cărări rustice;
  • potecile temporare;
  • trecerile peste o apă de adâncime redusă.

  Care sunt tipurile de dale individuale…

  Depinde din ce punct de vedere vorbim. În privința materialelor, ele sunt realizate din piatră, materiale compozite, lemn sau faianțe. Alte materiale pot apărea incidental, dar nu au un uz extins în cazul acestor dale. Formal, ele pot fi atât de diverse cât îți permite imaginația. Neavând limitarea modularității dalelor folosite la pavajul interconectat, ele permit forme neregulate și, de cele mai multe ori, au un impact mai mare tocmai prin aceste neregularități. Astfel, unele dale individuale iau formele geometrice clasice (pătrat, disc, semilună etc.), în timp ce altele, realizate în special din piatră, primesc contururi dintre cele mai variate și mai complexe în același timp.

  Un caz special este acela al dalelor realizate ad hoc din materiale care se află la dispoziție, turnate în forme predefinite, de cele mai multe ori de beton. Atât forma, cât și componentele acestora pot varia semnificativ. Ce este de remarcat aici este că dalele manufacturate acasă nu sunt atât de rezistente ca cele industriale și implică o standardizare mai redusă a modelelor lor.

  … și pe ce fundal se potrivesc cel mai bine?

  Vei întâlni dalele individuale combinate cel mai adesea cu gazonul jos, care le scoate în evidență atât formal, cât și cromatic. Gazonul mai are și avantajul de a contura în jurul lor o zonă omogenă și curată, redusă în ceea ce privește texturile, așa că dalele respiră excelent în vecinătatea lui. În unele situații, gazonul poate fi punctat de flori de talie joasă, însă nu-ți recomandăm un atare gest dacă suprafața de care dispui nu este suficient de mare. A doua opțiune este piatra decorativă, iar a treia este scoarța decorativă. În cazul pietrei decorative, efectul vine din contrastul de culoare, iar în cazul scoarței – din diferența de textură.

  O altă variantă este dată de nisip, pentru grădinile japoneze sau pentru grădinile uscate deopotrivă. Și aici însă întreținerea adiacentă cere o anumită specificitate și rigoare. Dacă spațiul din jurul dalelor ocupat de nisip nu este unul consistent, acest material se poate dovedi o soluție fiabilă pentru multe treceri înguste, mascând în felul acesta perimetrul curții. Nisipul – la fel ca piatra decorativă, de altfel – mai este recomandat și pentru cazurile când dalele individuale sunt plasate în apropierea clădirilor, unde întreținerea unei vegetații mai complicate sau a gazonului s-ar dovedi ea însăși complexă.

  dale-individuale2

  Când, unde și de ce? Ce ne învață istoria în privința dalelor individuale.

  În afara câtorva situații specifice, uzul dalelor individuale nu a prins un contur deosebit de-a lungul istoriei. Cele trei cazuri despre care îți vom vorbi mai jos au însă identitatea lor, dată de modul specific prin care sunt utilizate, dar și de contextul mai vast unde această utilizare a avut loc. Îți remarcăm că, în toate aceste cazuri, a existat o legătură directă între frumusețe și funcționalitate. Altfel spus, aceste dale au avut inițial o funcție specifică, chiar dacă aceasta s-a uzat sau a dispărut cu timpul.

  1. În spațiul britanic (mai specific, în Scoția), dalele individuale au reprezentat o soluție des întâlnită pentru trecerea pâraielor de dimensiuni mici sau ca metodă, tot de acces, pentru trecerea iazurilor cu pește. Realizate întotdeauna din piatră, acestea aveau forme neregulate și presupuneau o întreținere minimală.
  2. În spațiul mediteraneean, dalele se regăsesc cu precădere în grădinile compozite, care aduc împreună utilitatea creșterii legumelor cu plantarea florilor și arbuștilor ornamentali în zone terasate, delimitate prin garduri vii sau piatră. Acest cumul de elemente așteaptă folosirea dalelor în special pentru trecerea de la un nivel la altul sub formă de cărări de acces. Se foloseau calcarul și lemnul, sau granitul în partea de vest a spațiului despre care vorbim.
  3. Spațiul japonez reprezintă cu siguranță cel mai cunoscut caz: este vorba de grădinile uscate zen, în interiorul cărora dalele se conjugă cu nisipul și cu pietrele decorative pentru realizarea unor arii de unde natura vie este expulzată, locul acesteia fiind luat de elemente esențialiste pentru a sugera un raport special cu timpul și cu natura deopotrivă. Nu insistăm în această direcție, dar îți remarcăm efectul special al dalelor în acest caz așa cum reiese și din imaginea precedentă. Rolul utilitar al dalelor este completat aici de un rol suplimentar, estetic.

  dale-individuale3

  Dale individuale și pavaj: sfaturi

  În cazul că te-ai hotărât să incluzi dale individuale în curtea ta, este foarte posibil să fie necesar să le combini cu un pavaj, de un fel sau altul. În foarte puține contexte, aceste dale vor acoperi toate nevoile tale. Din această cauză, apare implicit problema racordării dalelor la pavaj, a descoperirii unui sens comun unde cele două elemente peisagistice să-și găsească o consonanță, atât utilitară, cât și de aspect. Sfaturile de mai jos sunt concepute, de aceea, pentru a te ajuta să decizi de ce anume ai nevoie în diverse scenarii posibile. Dacă ceea ce îți propunem nu acoperă sau nu atinge nevoile tale, scrie-ne sau contactează-ne direct și te vom asista. Până atunci, iată câteva soluții și idei pe care le poți aplica în curtea ta, urmând un asemenea scenariu.

  1. Este esențial să existe un dialog minimal între dalele individuale și alte elemente structurale ale curții tale. Cel mai ușor este să continui tipologia dalelor interconectate prin aceea a dalelor individuale. Poți face asta păstrând materialul (implicit textura) și cromatica acestuia. Pe de altă parte, dacă preferi dale individuale mai rustice, le poți dubla prin ziduri și/sau jardiniere similare.
  2. Asigură-te că zona circulată intens este lăsată în seama pavajului tradițional și că alegi dalele individuale doar pentru celelalte spații. De cele mai multe ori, asta înseamnă că dalele vor deveni locuri de trecere: profită de acest aspect ca să le scoți în evidență.
  3. Nu modifica nivelul curții în zona dalelor individuale și nu plasa astfel de dale pe curbele de nivel din curtea ta, dacă acestea există. Cea mai bună suprafață într-o asemenea situație este suprafața dreaptă, delimitată clar.
  4. Din rațiuni destul de complexe, dalele individuale arată mai bine lângă spațiile simple; evită în preajma lor bordurile de închidere ale pavajului tradițional și nu plasa jardiniere permanente lângă ele decât în cazul în care dalele conduc către acestea.
  5. Dacă grădina și curtea ta au un aspect profund rustic, ia în considerare dalele de lemn – deși sunt mai dificil de întreținut, arată foarte bine și se potrivesc cu aproape orice material folosit la pavaje.

  dale-individuale4

  Locurile preferate pentru dalele individuale

  Sunt multe. În fapt, lista de mai jos ar trebui citită într-o manieră profund orientativă având în vedere cât de variat este uzul acestui element în peisagistica grădinilor de azi. Am încercat să adaptăm exemplele de mai jos la tipurile de grădini și curți mai des întâlnite în zona noastră din credința că, în felul acesta, o să-ți oferim câteva sugestii reale. Cu toate acestea, este de preferat să adaptezi variantele noastre la tipologia casei și la gusturile tale.

  A.    În consonanță cu pavajul, în spații urbane

  Dalele din materiale compozite ar trebui să fie prima ta alegere. Mai mult, îți sugerăm forme clare și bine delimitate. Acestea se potrivesc cu cele mai multe tipuri de pavaje și prezintă avantajul că arată bine de la un an la altul chiar și în cazul că apar modificări minore în curtea ta.

  B.     În curți cu arhitectură specifică

  Decizia din acest caz ar trebui să fie a arhitectului tău pentru că aceste dale pot modifica aspectul de ansamblu al curții atât vizual, cât și funcțional. Unele stiluri peisagistice istorice au cerințe foarte specifice pentru elementele care se pot folosi, iar arhitectul tău te poate ghida în această direcție.

  C.    În grădini de dimensiuni medii și mari

  Aici îți poți lăsa imaginația să zboare și poți alege chiar mai multe tipuri de dale dacă geometria locului și uzul acestuia îți permit un asemenea gest. Într-o asemenea grădină, dalele individuale devin strict funcționale, iar prezența lor nu trece cu mult de spațiul pe care îl acoperă pe suprafața acesteia.

  D.     În consonanță cu un pârâu sau un lac (artificial sau natural)

  În oricare din aceste trei cazuri se recomandă dalele de piatră naturală, tăiate în forme inegale, care adaugă un aer specific spațiului respectiv.

  Știai că…

  una dintre cele mai bune soluții când vine vorba de tipul pietrei naturale folosite ca dale individuale în preajma apei este granitul? Acesta este urmat de calcar (în special dacă vorbim de fâșii de dimensiuni generoase) și abia la urmă vin gresiile, dintre care unele tipuri sunt pur și simplu prea slabe pentru a rezista la un contact de durată cu apa.

  dale-individuale5

  Dalele individuale și gazonul

  Spre deosebire de pavajul standard, care nu pune aproape nici o problemă când vine vorba de îngrijirea gazonului din spațiile limitrofe, dalele individuale pot interveni în proces și, de aceea, solicită o îngrijire aparte a ierbii. În fapt, acesta este primul motiv pentru care tipul de gazon pe care îl recomandăm aici este acela de talie joasă. Se presupune că, alegând astfel de dale, dorești un acces pietonal semipermanent dintr-o parte a curții sau grădinii tale într-alta. Astfel, dalele trebuie să fie funcționale. Dacă iarba este prea mare sau crește prea repede, rezultatul poate fi deranjant. Dacă, pe de altă parte, dalele nu se individualizează suficient de bine, funcționalitatea acestora este afectată. Așa că:

  • este bine să tunzi gazonul regulat pentru a păstra curățenia și funcționalitatea intacte.
  • uneori, iarba se usucă în preajma dalelor. Dacă uscarea este semnificativă, efectul estetic asupra întregii zone va fi afectat și trebuie să iei în calcul înlocuirea parțială a gazonului.
  • în timp, după minim doi ani și în funcție de stratul suport pe care l-ai ales, se poate întâmpla ca dalele și gazonul să nu mai fie la același nivel (fie se afundă dalele pe suprafața gazonului, fie ies în evidență într-un mod deranjant). Într-un astfel de caz, trebuie să refaci suprafața plană.

  Gazonul este cea mai bună soluție pentru dalele individuale și din cauză că adaugă spațiului respectiv un sens natural și viu. Alternativ și dacă locul permite, acesta poate fi dublat de zone unde să folosești marmură decorativă albă. Efectul este contrastant, puternic și foarte binevenit, în special în zonele umede sau în grădinile care duc lipsă de o floră bogată pe parcursul întregului anotimp estival.

  dale-individuale6

  Dalele individuale din preajma lacurilor

  În cazul că dispui de un lac de dimensiuni mici care presupune o zonă cu un nivel superficial al apei, poți să adaugi un element foarte atrăgător în respectivul spațiu inserând acolo dale de acces sau de trecere. Regulile pentru un asemenea gest sunt destul de simple, deși nu sunt toate evidente de la început. Ele se combină cu câteva sfaturi care ajută atât aspectului final, cât și funcționalității dalelor de la o perioadă a anului la alta.

   1. Stratul suport al dalelor trebuie să fie solid și proiectat în consonanță cu restul lacului sau al iazului tău.
   2. Deși există soluții cu lemn, piatra naturală este cea mai bună variantă pe care o ai la dispoziție, cu atât mai mult cu cât s-ar putea să fie necesar ca această piatră să aibă o grosime semnificativă.
   3. Asigură-te încă dinainte de a începe proiectarea că suprafața lacului tău are o înălțime constantă. Dacă aceasta variază, ia-o în calcul în proiectare, pentru că altfel dalele de trecere pot fi imersate în apă în anotimpul umed. Aceasta nu este neapărat o catastrofă, dar este un aspect ușor de evitat dacă ai grijă încă de la început.
   4. Înghețul este cel mai mare dușman al acestor dale. Verifică stabilitatea acestora primăvara.
   5. Uneori, suprafața umedă poate susține creșterea vegetației. După primul an ar trebui să ai o imagine destul de clară cu tipurile operațiunilor de întreținere ale dalelor de acces și cu necesitatea acestora pentru un uz cât mai adecvat.

   2 sfaturi rapide

   1. În cazul că te decizi pentru dale de lemn, nu uita că ai nevoie de un lemn tratat corespunzător, ca să reziste pentru un termen mai lung la contactul prelungit cu apa.
   2. Poți adăuga elemente de iluminat în preajma acestor dale. Noaptea, efectul va fi surprinzător de plăcut.

   6.Deși este posibil, îți sugerăm să eviți trasarea acestor dale prin zone ale lacului unde apa este prea adâncă. Pentru astfel de spații îți recomandăm punți și poduri de lemn sau din alte materiale.   dale-individuale7

   Dalele individuale în alte contexte

   Ideea de a asocia dalele individuale cu piatra decorativă, cu scoarța decorativă sau cu nisipul nu este – am văzut deja – nici nouă, nici redusă ca posibilități. De aceea, dacă nu te atrag sugestiile noastre referitoare la un gazon de talie joasă, poți lua în calcul aceste soluții alternative. Îți grupăm aici elementele pe care nu le-am discutat deja referitoare la aceste lucruri sub formă de avantaje și dezavantaje ale acestor opțiuni:

   +

   sunt ușor de întreținut

   nu aduc suficientă variație

   scot în evidență frumusețea dalelor

   presupun reorganizări sezoniere

   imprimă un aspect liniștitor curții

   acceptă greu altă vegetație decât pe aceea din ghivece

   oferă control semnificativ asupra cromaticii curții

   reorganizarea lor presupune investiții semnificative

   raportul preț/efect este excelent

   sunt ușor monotone

   sunt funcționale și ușor de adaptat

   acceptă cu dificultate mobilierul de grădină

   se potrivesc cu ușurință grădinilor urbane

   sunt dificil de întreținut toamna

   Dalele ca alternativă și ca element suplimentar

   dale-individuale-8

   Dalele individuale au un potențial foarte ridicat pentru curtea ta atât din punctul de vedere al funcționalității, cât și dintr-o perspectivă estetică. Totuși, acestea nu trebuie să înlocuiască pavajul acolo unde traficul este mai important decât sensul natural al locului. Acesta este motivul de bază pentru care rolul dalelor individuale trebuie privit ca unul periferic, de contrast și de completare.

   Ține foarte mult de aspectele locului, ale grădinii, ale planurilor tale cu spațiul din a doua jumătate a curții și de alte elemente similare cum anume trebuie să gestionezi posibilitatea dalelor în grădina ta. Ți le-am recomandat în situații diverse – de la spațiul-suport de trecere într-o grădină urbană la inserția rustică și profund naturală din grădinile în care explodează vegetația –, dar îți reamintim că rolul lor este limitat atâta vreme cât funcționalitatea le este specifică.

   Este, de aceea, o idee bună să implici puțină creativitate în deciziile tale cu privire la dalele individuale și, dacă ai cerințe sau întrebări suplimentare, ne poți căuta pentru o perspectivă mai complexă și pentru mai multe soluții în aceeași direcție. În felul acesta, te poți asigura că ansamblul peisagistic al grădinii tale va avea simultan funcționalitatea pe care o dorești și echilibrul estetic pe care l-ai visat dintotdeauna.

    

   Postat în News De:
   Dragomir Margineanu

   Acest site web utilizează Cookie-uri

   Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

   Mai multe detalii