Dispunerea vegetatiei in relatie cu pavajul, in curte si gradina: idei diverse

Dispunerea vegetatiei in relatie cu pavajul, in curte si gradina: idei diverse

12.04.2021 08:00

Dispunerea vegetației în relație cu pavajul, în curte și grădină: idei diverse

img_1martie

De cele mai multe ori, problema inserției unui grup vegetativ nou în curtea ta ține de decizii independente de tipul pavajului sau chiar de funcțiile acestuia în context. Din această cauză, mulți dintre noi facem eroarea contextuală de a nu lua în calcul toate elementele înconjurătoare atunci când ne hotărâm să modificăm un ansamblu floral sau verde din curte sau din grădină. Acest detaliu este însă esențial și el reprezintă baza articolului de față pentru că, dacă rezolvăm relația aceasta, rezultatul va fi simultan eficient estetic și abordabil pragmatic.

 

Despre funcțiile vegetației în curte

Existența unei curți și a unei grădini așteaptă de la noi o flexibilitate sporită în felul cum înțelegem natura, dar și rigoare: vegetația are anumite funcții (sau ar trebui să aibă anumite funcții, chiar și atunci când curtea este prea mică, grădina prea în pantă sau terasa din spate acoperită stânjenitor de mult către vecinul din dreapta) și ele trebuie tratate ca atare:

 • Dinamizează spațiul. Prezența vegetației ajută la conferirea unui dinamism specific oricărei curți. Vegetația atrage ochiul înspre pavaj, creează centre de interes, acoperă unghiuri arhitecturale nefericite, destituie orice zid de sensul prea brut al betonului și așa mai departe.
 • Reduce impactul arhitecturii în peisaj. Echilibrul arhitectural este întotdeauna de dorit, însă în absența factorului natural, acesta se topește într-o lipsă de stabilitate formală chiar și în cazul clădirilor neomoderniste din zona noastră. Plantele îmblânzesc contururile și le împrumută viață conform propriilor lor cicluri de la un anotimp la altul.
 • În curte, adaugă diversitate. Curțile cu un sens utilitarist fățiș (cum ar fi, de exemplu, aleile de acces direct, aleile auto, spațiile din proximitatea grătarelor de exterior) pot fi îmblânzite de inserția vegetală pentru că utilitatea acesteia este mai ascunsă și, în concluzie, mai puțin violentă.
 • În grădină, oferă o contrapondere casei. Este o contrapondere evidentă în lunile luxuriante de primăvară și vară, când spațiului pavat din proximitatea curții îi răspunde gazonul sau tufele imense din grădina din spate.

Știai că:

 • Există peste 75.000 de plante comestibile pe glob și că mai mult de două treimi din acestea se află în regiunea tropicală?
 • Mai puțin de 10 procente din zonele bogate în plante sunt protejate prin legi locale? Acesta este unul din argumentele ecologice esențiale pentru schimbarea comportamentului omului civilizat în raport cu natura, la nivel planetar. 

4 idei pentru vegetația de pe zidurile laterale

 1. Un pavaj încheiat direct în zid poate părea neutru, în special în cazul curților monocrome. Grupurile vegetale verticale sau florile curgătoare sau cățărătoare pot contra eficient acest efect.
 2. Aranjează ghivece de dimensiuni mici și medii, realizate din același material și, dacă este posibil, din aceleași forme, la baza zidului de împrejmuire. În cazul în care zidul este realizat dintr-o parte opacă (piatră) și una deschisă (bare de metal), poți dubla efectul cu ghivece suprapuse. Plantează în aceste ghivece grupuri de flori colorate intens, de talie joasă.img_2martie
 3. Pavajul contemporan oferă de multe ori variante cromatice extrem de specifice. Dacă dorești să le scoți în relief, construiește pe zidurile laterale grupuri vegetative fără flori.
 4. Florile care urmează să fie plantate în grădină pot poposi pentru câteva săptămâni înainte direct pe pavaj, în grupuri organizate, atâta vreme cât nu deranjează accesul de la și în casă.

Pavajul pe terasă – soluții pentru primăvară

Primăvara, terasa pare implicit rece, din cauză că o asociem cu un spațiu atacat de zilele friguroase de iarnă. Este important să îmblânzim acest loc din apropierea casei, fie că o facem, fie că nu o facem folosindu-ne de plante.

5. Revenirea la primăvară este sinonimă cu o extindere a vieții de zi cu zi în afara casei, inclusiv pe terasă. Cea mai bună soluție pentru o terasă primitoare în lunile, de altfel reci, care urmează iernii este un pavaj încălzit.

6. Dacă nu dispui de un pavaj încălzit, trebuie să suplinești absența căldurii prin prezența mobilierului de exterior, încălzit la rândul său de multe pături și perne de terasă.

7. Dacă, pe de altă parte, dispui de un mobilier limitat, vegetația poate prelua funcția respectivă. Folosește ghivecele din curte și încarcă-le cu flori, mai ales dacă urmează să le muți mai târziu la vară în curte.

 

Unde începe grădina și unde se încheie pavajul?

img_3martie

Este o întrebare dificilă și depinde într-o foarte mare măsură de tipul curții tale și de amplasarea, în perimetru, a spațului util. Cele mai multe grupuri arhitecturale de astăzi separă grădina de curte și, implicit, spațiul pavaj de spațiul verde. Însă, chiar și în acest caz, îți sugerăm următoarele:

8. Păstrează elemente de vegetație pe suprafața pavajului, sub formă de ghivece amplasate în zonele mai puțin accesibile, din apropierea terasei sau de lângă zidul de delimitare.

9. Înconjoară-ți bucătăria de vară, foișorul și orice alt punct de atracție din apropierea grădinii care are un rol specific, bine determinat, cu plante și flori de sezon. Iarna, aceste spații sunt asaltate de prezența elementelor de construcție, inclusiv a pavajului. Cumulate, acestea pot lăsa impresia unui spațiu cu o puternică marcă utilitaristă și este bine să contracarăm acest efect folosindu-ne de plante.

10. Jardinierele permanente, construite în spațiu, rondourile definitive, grupurile de flori bine demarcate din planul gazonului pot fi identificate mai clar și atât de atrăgător prin dale similare cu cele din curtea ta. Pavelele pot crea un impact la fel de viu, iar limita este simplă: acestea nu trebuie să devină mai importante decât vegetația pe care o însoțesc.

Trebuie să păstrezi relația dintre pavaj și vegetația care-l însoțește fluidă și plină de posibilități, în special dacă curtea pe care o ai la dispoziție este una de dimensiuni mai puțin generoase. Modificând regulat aspectul de suprafață al acesteia (adăugarea de flori noi, schimbarea poziției ghivecelor etc.) ai posibilitatea să creezi și mai multă atmosferă neafectând funcțiile de bază ale pavajului și primind în același timp plantele în curtea ta.

 

Știai că:

 • Plantele tropicale oferă de departe cele mai multe soluții pentru medicina contemporană și ascund, în continuare, o multitudine de specii cu potențiale roluri pozitive în lupta cu diverse boli?

 

 

Despre plantele tropicale

Plantele de apartament, pe care alegem să le ținem în interiorul casei în timpul iernii, își pot găsi în anotimpul estival diverse întrebuințări pe terasă, în curte, pe balcon și chiar în grădină. Te poți folosi de ele ca să acoperi cu verdeață o zonă pe care urmează să nu o folosești în perioada următoare sau ca să adaugi puțin mai multă culoare pe suprafața pavajului tău.

Diversitatea acestor plante de apartament, a căror origine generală este, în principiu, tropicală, este atât un avantaj, cât și un dezavantaj. Pe de o parte, exuberanța de care dau dovadă chiar și atunci când nu sunt înflorite creează un centru care atrage ochiul în curtea ta și împrumută prin aceasta un dinamism specific spațiului din imediata apropiere. Pe de altă parte, aceeași exuberanță poate să contrasteze neplăcut cu elementele din apropiere și să expună în acest fel mai mult diferențele decât asemănările.

 

img_4martie

Alege, de aceea, locuri separate, distincte, parțial izolate în curtea ta. Acestea îți vor oferi șansa unui context potrivit pentru o plantă rară și îți vor permite în același timp să te desfășori în voie în curte. Alternativ, în cazul în care dispui de mai multe plante similare, poți organiza, chiar și în apropierea grădinii, un grup floral specific. Terasa este un alt loc care poate fi accesorizat cu astfel de tipuri de plante însă, dacă o faci, încearcă să le combini cât mai puțin cu alternativele lor endemice, ca să reduci un contrast altfel nedorit.

Vegetația pe balcoanele cu dale

Iată un subiect despre care am vorbit prea puțin, deși incidența acestui tip de balcon în arhitecturile locale este mare. Balconul acoperit cu dale prezintă o serie de avantaje specifice, de care ne putem bucura oricare ar fi stilul nostru de viață:img_4.1martie

 • sunt accesibile pe parcursul întregului an;
 • sunt ușor de întreținut;
 • optimizează evacuarea apei pluviale;
 • sunt ușor de integrat în stilul mai amplu al întregii construcții;
 • sunt primitoare cu diverse accesorii, de la mobilierul de exterior, la perne, colivii de păsări și ghivece de flori;
 • comportă reamenajări cu foarte mare ușurință, în special atunci când trecem de la un anotimp la altul.

Integrarea vegetației pe aceste balcoane este o idee bună, pentru că le împrumută acestora din urmă puțin din elementul natural. Folosește ghivece pe care le poți mișca cu ușurință (lasă ghivecele mari pentru terasă și curte) sau jardiniere amplasabile în diverse zone pe dalele balconului. Reamenajarea unui balcon se poate dovedi o experiență destul de intimă, iar plantele sunt o variabilă de nelipsit din cadrul acestui proces.

Se poate folosi și vegetație permanentă, condusă, în funcție de arhitectura casei, printr-o rigolă specifică, direct de la sol. Aceste plante solicită îngrijiri speciale (tăieri periodice și ajustări ale plantei aflate în dezvoltare), dar efectul este foarte impunător și seamănă cu acela creat de grădinile engleze din perioada elisabetană: o explozie de vegetație peste un spațiu perfect controlat.

 

5 pași pentru un pavaj curat în apropierea vegetației permanente

Una dintre problemele destul de complexe în orice curte care este însoțită de o grădină cu plante perene (vorbim în special de copaci de talie medie și mare, dar poate fi foarte bine vorba și despre un ansamblu de tufe) este întreținerea pavajului din proximitatea acesteia. În principiu, problema este autumnală și este legată de perioada în care plantele își pierd frunzele, dar uneori aceasta se poate perpetua în ultimele luni de iarnă. 

img_5martie

      img_6martie

 

 

    Iată ce trebuie să faci, respectând nu numai pașii pe care ți-i sugerăm în cele de mai jos, ci și ordinea acestora:

 1. Eliminarea tuturor resturilor vegetale de pe suprafața pavajului și din apropierea lui. Vorbim de frunze, firește, dar poate fi vorba la fel de bine și de crengi, lujeri sau orice alt rest vegetal care a rămas acolo din toamna precedentă.
 2. Eliminarea unor resturi similare de pe suprafața gazonului adiacent. Aceste resturi pot ajunge pe pavaj, deranjându-te și, dacă nu o fac, riscă să afecteze creșterea firească a ierbii și să infesteze gazonul cu diverse ciuperci pentru că mențin un nivel al umidității total nerecomandat ierbii de gazon.
 3. Îndepărtarea de pe suprafața pavajului a altor obiecte, care pot sta în calea scurgerii apei.

img_7martie

           4.Măturarea și spălarea pavajului. Este bine ca aceste munci de întreținere să fie duse la îndeplinire într-o zi mai                        însorită și mai caldă de iarnă, pentru ca pavajul să se usuce corespunzător.

           5.Plasarea pe suprafața pavajului a unui mobilier de exterior (dacă este cazul), ușor de întreținut la rândul său.

Sfat important:

 • Este important să plasăm elementele naturale într-un raport corelativ cu modul cum ne desfășurăm viața pentru ca atât noi, cât și plantele care ne înconjoară, să avem parte de un trai firesc și bogat.

Tufele de conifere și bordura grădinii

Nu trebuie din capitolul precedent să tragem concluzia că orice tipar vegetal în apropierea pavajului este necorespunzător. Tufele de conifere sunt o excepție foarte bună în acest caz din trei motive distincte: 1. creează o linie de demarcație între suprafața curții și spațiul grădinii, 2. sunt relativ ușor de întreținut și în perioada iernii și 3. nu produc foarte multe resturi vegetale.

Cu toate acestea, crengile uscate căzute din tufele de conifere trebuie îndepărtate de pe pavaj de cel puțin două ori pe lună în perioada iernii. O să observi încă din primul an că lunile noiembrie și decembrie sunt mult mai „productive” în crenguțe uscate decât lunile de primăvară, însă tot trebuie să întreții pavajul din apropierea lor, chiar și în luna martie. Avantajele sunt foarte clare atunci când ninge (curtea va arăta mai impunător și mai festiv) și în zilele mohorâte de iarnă, cețoase și reci, în mijlocul cărora culoarea, altfel palidă, a acestor tufe va sări în ochi ca un element de atracție deosebit. Tăierea acestora în forme specifice (care trebuie ajustate de câteva ori pe ani, în perioada vegetativă) ajută și ea la adăugarea unui strop de variație în curtea ta.

Florile de talie joasă și pavajul contemporan

img_8martie

Înclinația stilurilor contemporane către un minimalism agresiv a dus la apariția a sute și sute de modele noi de pavaje. Acestea dialoghează cu arhitectura înconjurătoare prin delicatețea nuanțelor, prin texturi, forme și modele specifice, păstrând însă o normă a simplității și o respirație amplă în curtea ta. De aceea, vegetația care le poate însoți în perioadele mai puțin faste (cum sunt toamna, iarna și începutul primăverii) trebuie să păstreze la rândul ei ceva din această simplitate.

Ne gândim, de aceea, să-ți sugerăm câteva modalități botanice prin care să-ți îmbogățești pavajul în aceste luni, cu bani puțini și multă imaginație: 

img_9martie

 • Grupurile compacte de flori de talie joasă, cu înflorire timpurie, cum sunt panseluțele, îmbogățesc și întineresc orice tip de pavaj. Pot fi plasate în locuri specifice, sau adăugate în ghivece ele însele joase direct pe dalele din curtea ta.
 • Rândurile de flori intens colorate pot ghida ochiul (și pașii) dintr-o parte a curții tale într-alta.
 • Ierburile de sezon, aranjate în jardiniere de lemn, creează un efect puternic.
 • Zambilele pot fi amplasate cu ușurință și aduc un spor de culoare pe pavaj.

Idei suplimentare pentru cum să integrezi mai multă vegetație pe suprafața pavajului tău

De foarte multe ori, ne obișnuim cu spațiul curții și cu pavajul acesteia, și ajungem în scurt timp să considerăm locurile mai rar accesibile ca fiind implicite. Din această cauză, se întâmplă des să perpetuăm un spațiu anost în curte din motive care țin de inerție, nu de alegere. Însă acesta este momentul cel mai prielnic din an când poți să observi aceste locuri din curte și să-ți planifici cum anume să le îmbogățești cu elemente vegetale.

Aici îți oferim suport pentru astfel de idei sau pentru orice altă perspectivă necesară în ceea ce privește pavajul din curtea ta și de pe aleile din proximitatea grădinii. Scrie-ne cu încredere și îți vom oferi soluții extrem de utile din punct de vedere estetic și pragmatic deopotrivă.

 1. Construiește grupuri florale intens colorate acolo unde pavajul se întâlnește cu unul sau chiar două ziduri de beton, creând un colț prea puțin luminat sau cu mult prea puțină viață. Alege flori de sezon pentru că împrumută tinerețe locului și sunt mult mai ușor de întreținut în perioada primăverii. În plus, nu fac multă mizerie pe pavajul din apropierea lor.
 2. Comandă de pe site-ul nostru corpuri de iluminat și plasează-le corespunzător în curtea ta, lângă ziduri și lângă tufele mari de vegetație. Cu toate că plantele au viața lor, pe care o împrumută cu drag mediului care le înconjoară, luminile de seară creează un efect suplimentar, foarte util în cadrul curților urbane de astăzi.
 3. Alege din magazinele de profil plante noi atât din punctul de vedere al speciei, cât și orientându-te pe tipare formale noi pentru curtea ta. Variația vegetală este foarte evidentă, însă la fel de eficientă este și suma formelor pe care aceste plante le aduc în apropierea pavajului.
 4. Folosește grupuri generoase de flori suculente. Le găsești la un preț redus, sunt foarte ușor de întreținut, se înmulțesc cu ușurință, pot fi păstrate în medii diverse în perioada non-vegetativă și adaugă un strop de culoare oriunde sunt puse. Alternativ, ele pot fi integrate ca soluții permanente pe pavajul tău sau în grădină.

img_10martie

Să păstrăm aleile curate

Am lăsat pentru final un sfat important referitor la pavajul din proximitatea grădinii: curățenia aleilor este esențială nu numai pentru buna desfășurare a activităților din curtea ta, ci, mai ales, pentru senzația de curățenie pe care aleile curate o creează în grădină. Oricare ar fi pomii și florile, gazonul sau tufele pe care le-ai ales, orice jardiniere folosești, oricum arată zidurile florale, o alee curată crește senzația de spațiu, aduce prospețime locului și dă impresia că natura este în virtutea omului, și nu invers. De aceea, curăță exemplar pavajul aleilor și bucură-te deplin de avantajele pe care ți le pot oferi primăvara astfel de alei acolo unde se încheie curtea și începe grădina.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii