Greșeli de evitat când cumperi dale sau pavele

Greșeli de evitat când cumperi dale sau pavele

15.06.2021 08:00

Greșeli de evitat când cumperi dale sau pavele

img_1mai

Cele mai multe explicații și sfaturi la care ai acces atunci când dorești să-ți achiziționezi un pavaj nou sau să-l schimbi pe cel vechi se referă la modul cum trebuie să acționezi ca să-ți optimizezi alegerea, însă puține dintre acestea includ menționarea greșelilor reale pe care le fac mulți cumpărători, an după an. Am hotărât, de aceea, să-ți organizăm și să-ți explicăm în acest articol cele mai importante erori pe care le cunoaștem. Multe dintre ele prezintă cazuri particulare și toate pot fi evitate cu puțină atenție și multă planificare.

Ce poți greși? În linii mari

Destul de multe lucruri, iar motivul e simplu: nu ești și nici nu trebuie să fii expert în pavaje sau specialist în borduri ori în orice alt element necesar pentru construirea acestuia. Din această cauză, nu ai o imagine de ansamblu nici a gamelor de produse existente pe piață, nici a operațiunilor de construcție necesare, care pot avea un impact real asupra bunăstării tale.

Astfel, riști să:

 • planifici prost, insuficient sau problematic desfășurarea lucrărilor;
 • acorzi prea mult sau prea puțin interes unei etape anume;
 • ratezi durata de timp necesară întregului proiect pentru că nu ai coroborat corespunzător estimările comercianților, ale constructorului, ale arhitectului, ale șefului de șantier ș.a.m.d.
 • ratezi estimarea bugetului.

 

img_2mai

 

Despre buget și cheltuieli de ansamblu

Bugetarea ar trebui să reprezinte pentru tine prima și cea mai relevantă problemă atunci când încerci să estimezi montarea unui pavaj nou. În acest caz, cele mai comune greșeli sunt următoarele:

 1. Acorzi prea puțină atenție materialelor adiacente (nisip, borduri, adezivi, elemente decorative) din prejudecata, destul de răspândită în ziua de astăzi, că dalele sau pavelele sunt singurele elemente care contează.
 2. Supraestimezi bugetul pentru că nu ești atent la prețurile individuale și nu calculezi cu atenție până la capăt.
 3. Subestimezi bugetul pentru că uiți să integrezi diverse materiale. E o neatenție venită din necunoaștere și se întâmplă mai des decât ți-ai închipui.
 4. Subestimezi bugetul pentru că uiți să integrezi cazurile particulare. Se întâmplă deseori în cazul proiectelor unde curtea nu are o formă bine definită, unde există trepte, diferențe de nivel și alte variații geometrice care complică foarte mult cantitățile de materiale necesare și care reclamă din partea ta o atenție deosebită în etapa de calcul.

img_3maiDe ce cumpărăm prea puține dale / pavele?

Se întâmplă deseori și, dincolo de faptul că poate fi amuzant, este, cu siguranță, foarte frustrant. Motivul ține de geometrie și de estimarea problematică a marginilor. În cazul celor mai multe proiecte, un profesionist reușește să facă o estimare sub 5% din totalul suprafeței. Teoretic, asta înseamnă că, dacă trebuie să pavezi 100 de metri pătrați, ar fi bine să cumperi minim 105 metri pătrați de dale. Însă acest calcul este înșelător, din mai multe motive:

-          Geometria curții trebuie să fie perfectă pentru ca pierderile să fie minimale.

-          Formele dalelor și mărimile acestora au impact asupra pierderilor potențiale. În principiu, cu cât sunt mai mici și mai simple, cu atât impactul este mai redus. Suprafețele se estimează mult mai ușor cu pavele decât cu dale.

-          Diferențele de nivel, elementele de design și obiectele care intervin în desfășurarea firească a pavajului (rigole, borduri, jardiniere, bănci inserate etc.) modifică într-un mod relevant calculul final.

Din aceste cauze, îți sugerăm ca, în funcție de proiectul tău și de sfaturile constructorului, să achiziționezi dale sau pavele care să acopere o suprafață cu între 5 și 10% mai mare decât suprafața finală pe care dorești să o pavezi.

img_4mai

Dale prea mari sau dale prea mici

Este un subiect recurent în alegerile pe care le fac clienții noștri: care este mărimea ideală a dalei în funcție de suprafața finală? Pentru rezolvarea acestei probleme, îți sugerăm să te gândești o clipă la gresiile din băile tradiționale, pentru că acolo problema este și mai evidentă: din cauză că suprafața este mică, iar gresiile sunt mari, rezultatul este aproape întotdeauna pasibil de erori geometrice. Asta duce la tăieturi mici, la forme nefericite și, în cel mai rău caz, la tăieturi în unghi.

Răspunsul este, de aceea, problematic, pentru că nu există o soluție definitivă. Ca să eviți greșelile asociate acestei probleme, în cazul în care ai ales dale pentru curtea sau terasa ta (dar și pentru alei, în special pentru aleile principale), îți sugerăm să recurgi la unul sau mai multe dintre trucurile de mai jos:

 • Folosește-te de grosimea rosturilor în calculul tău geometric. Deși nu pare relevantă, un joc minimal la nivelul fiecărui rost poate acoperi majoritatea diferențelor de lungime și lățime cu care te poți confrunta.
 • Alege în funcție de suprafață, mai ales dacă aceasta este mică: poți găsi dale conform gusturilor tale, a căror mărime să corespundă în același timp cu limitările geometrice ale curții tale.
 • Concepe un model perfect (fără rest pe lungime sau lățime), realizat din două modele diferite de dale. Soluția este potrivită în special curților rectangulare.

Două sfaturi:

 • Planificarea este gratuită. Planifică cu atenție și redu, în acest fel, din cheltuielile tale de achiziție.
 • Mărimea dalelor este importantă pentru casa ta: dalele mici susțin perspectiva, în vreme ce dalele mari o definesc. Alege în funcție de gusturile și de necesitățile tale.

Nu arunca dalele suplimentare

img_5maiAvem pornirea, odată ce am încheiat un proiect, de a curăța totul și de a elimina nu doar resturile aferente acestuia, ci și materialele suplimentare (dintre care, unele, într-adevăr, nu se mai pot reutiliza în totalitate – cum ar fi un sac de adeziv deja deschis) și dalele sau pavelele care ne-au rămas. Este însă o greșeală sau o lipsă de intuiție să arunci astfel de dale. Ele pot fi refolosite cu succes în diverse proiecte și, în plus, îți pot asigura materiale la îndemână în viitor pentru cazurile în care o să trebuiască să înlocuiești o dală spartă sau o serie de pavele deteriorate la un moment dat.

Îți notăm aici câteva idei de reutilizare din speranța că o să înțelegi cât de important este estetic (și ce amprentă verde lasă) faptul că putem să ne folosim de dalele suplimentare în curte și grădină.

 1. Elementele de decor realizate din pavelele sau dalele suplimentare împrumută curții mai multă unitate stilistică și traduc, într-un alt plan, stilul ales pentru pavajul tău. Jardinierele DIY sunt, în această direcție, cea mai bună soluție. Folosește-le în special la o oarecare distanță de pavaj, în grădină sau pe aleile laterale, iar impactul va fi garantat.
 2. Stochează dalele pentru proiecte viitoare adiacente, mai ales atunci când ai o grădină pe care îți place să o reamenajezi anual.
 3. Folosește dalele suplimentare la reamenajarea bucătăriei de vară.
 4. Realizează în foișorul din grădină elemente de decor construite din pavelele care ți-au rămas, cum ar fi ghivece, rafturi permanente sau suporturi pentru diverse obiecte de care ai nevoie acolo.

 

Nu alege în virtutea prețului

img_6mai

   

Suntem susținători ai ideii că cele mai multe produse de pe piața de azi pot fi oferite clienților noștri având atenția și responsabilitatea de a oferi un raport calitate / preț care să fie simultan responsabil și util. Cu toate acestea, problema costului apare de fiecare dată când achiziționăm ceva și o parte din această problemă rămâne la nivelul, extrem de greu de analizat, al alegerii subiective. Întotdeauna vor fi dale mai scumpe și dale mai ieftine, oferte de pavele mai scumpe sau mai ieftine. Cum alegem în acest caz și în funcție de ce?

Pentru proiectele rezidențiale, credem că este esențial să ne delimităm alegerea în funcție de gusturile noastre și să gândim în perspectivă: pavajul este unul dintre elementele centrale în curtea noastră și dorim să ne placă și să ne atragă ani la rând. În plus, vrem ca efectul calității acestuia să fie unul excepțional. Echilibrată de un preț corespunzător, calitatea nu poate să aducă decât beneficii suplimentare proiectului tău. De aceea, nu alege niciodată în detrimentul calității.

În cazul proiectelor de dimensiuni mari, reglementate de o perspectivă financiară fixă (ca să nu spunem imobilă sau predeterminată), alegerea este implicit ghidată de o gândire de acest fel și sunt prea puține lucruri de discutat aici, cu excepția faptului că nici într-un asemenea caz nu ar trebui făcut rabat de la calitate.

O notă la această problemă: prețurile variază în funcție de o mulțime de factori, dintre care unii sunt controlați de către noi și producătorii cu care lucrăm, în vreme ce alții sunt dincolo de puterea noastră. Un preț mai redus nu trebuie corelat cu o calitate slabă și nici un preț uriaș cu o calitate fără cusur.

img_7maiCe se întâmplă dacă nu angajezi un specialist

E o întrebare cu foarte multe răspunsuri în funcție de abilitățile tale, de extensia proiectului, de dificultatea acestuia, de modul cum îl abordezi, de materialele pe care le ai la îndemână, de tipul dalelor sau al pavelelor etc. Practic, fiecare element în parte își spune în acest caz cuvântul. Ne oprim aici asupra câtorva, pe care le considerăm ușor de generalizat:

 1. Un specialist are abilitatea să estimeze corespunzător un proiect de dimensiuni mai mari sau mai mici. Este o abilitate venită din experiență și nu trebuie ignorată. Neavând un specialist la îndemână s-ar putea nu numai să greșești estimările complexe, ci chiar să calculezi greșit cubajul, care, deși pare o simplă problemă de geometrie spațială, nu este.
 2. Un specialist decide ordinea lucrărilor cu mult mai multă acuratețe decât o persoană care se lovește pentru prima oară (sau pentru a doua, a treia oară) de un asemenea proiect. În plus, specialistul poate optimiza procesul reducând, acolo unde este cazul, etapele adiacente în favoarea celor mai importante.
 3. Consultându-te cu un specialist în momentul când comanzi materialele, poți reduce semnificativ costurile proiectului tău. Nu e nici un principiu ascuns aici, ci o realitate foarte simplă, legată de felul cum pot fi folosite materialele într-un mod cât mai eficient pe o suprafață dată. Acest lucru se referă în primul rând la tăierea dalelor mari în funcție de plan, dar nu se oprește la acest aspect.
 4. Un profesionist știe, din nou, din experiență, cum să gestioneze situațiile neprevăzute dintr-un proiect, din momentul achiziționării materialelor sau din momentul folosirii lor.

Știai că:

 • este un obicei străvechi să așezăm dale lângă un element acvatic (lac, iaz etc.) și să adăugăm elemente de vegetație înaltă? Primele grădini cunoscute care s-au folosit de această structură ca să aducă mai multă relaxare în casele celor bogați au fost cele egiptene.

 

img_8iunie

Modelele complexe și utilizarea lor

O greșeală foarte des întâlnită în momentul achiziționării de dale (este și cazul pavelelor, în special al celor care sunt livrate pentru a produce un model implicit) este să alegi doar în funcție de modelul acestora. Pentru discuția de aici, există trei categorii de modele de bază. O împărțire exhaustivă și minuțioasă a tipurilor de modele pe care le implică dalele contemporane ar merita un articol de blog de sine stătător. Iată-le deocamdată pe cele trei:

 • dale simple, cu model minimal sau fără model;
 • dale care construiesc împreună cu alte dale un model mai amplu, de dimensiuni medii.
 • dale care construiesc un model de dimensiuni mari.

Problema este că, atunci când achiziționăm dale, suntem atrași de un model sau altul și uităm, pentru o vreme de contextul în care trebuie integrat acest model. Aceasta este o greșeală strategică și, uneori, ajungem să o conștientizăm abia la încheierea proiectului, când dalele sunt deja montate. Ca să nu cădem în această greșeală, este bine, în principiu, să reținem următoarele două reguli:

 1. Modelele mari nu respiră bine în spații mici; recomandăm, de aceea, dale simple pentru curți înguste.
 2. Modelele complexe arată bine dacă nu sunt înconjurate de ziduri înalte și dacă primesc suficientă lumină solară pe suprafața lor de la un anotimp la altul.

img_9mai

img_10mai

De ce să nu cumpărăm foarte multe modele pentru același loc

Limita din punctul nostru de vedere? Două modele. În cazuri excepționale trei, dar niciodată mai mult. Ideal, un singur model de bază, care permite, firește, o oarecare variație. Cu cât creștem numărul modelelor utilizate, cu atât ne reducem șansa de a obține o structură coerentă din punct de vedere estetic. Un număr mai mic de modele, pe de altă parte, ne oferă și un control mai bun asupra designului de ansamblu, și simplitatea de a-l elabora corespunzător.

Dacă, totuși, dorim să utilizăm două sau chiar trei modele, este bine ca unul dintre ele să rămână de bază (în sensul în care îl utilizăm pe toate suprafețele evidente din curte și grădină, plus suprafețele adiacente, unde pavajul completează gazonul lateral) și să lăsăm celelalte modele pentru: terasa din spate, foișor, spațiile adiacente bucătăriei de vară, locului de luat masa din curtea din spate și așa mai departe. În același timp, este recomandat să nu combinăm modele angulare cu modele fluide.

Câteva cuvinte despre pavelele mici

Din punctul nostru de vedere, pavelele de dimensiuni mici și foarte mici (sub 15 cm) ne pot pune probleme atunci când alegem pavajul pentru curtea noastră sau pentru un proiect adiacent. Motivul este legat de faptul că, în principiu, vânzătorii recomandă pavele mici pentru spații mici (și pavele mici sau mari pentru spații mari). Adică evită să recomande pavele mari pentru spații mici sau chiar medii din considerentul (cel puțin parțial valid) că vor rămâne multe resturi din tăieturi și că modelul final nu va fi foarte evident.

Cu toate acestea, trebuie să ai grijă atunci când alegi pavele mici dacă îți dorești să acoperi o suprafață generoasă de teren pentru că, în teoria perspectivei, efectul poate fi unul obositor. Îl poți vedea ușor în piețele mari urbane, acoperite dintr-o parte într-alta cu pavaj portughez. Dacă acest pavaj nu este secondat de un model sau contrat de elemente de design specifice, efectul este nu doar plictisitor, ci aproape obositor. De aceea, e bine să:

 • eviți pavelele de mici dimensiuni pentru curțile lungi și rectangulare, care se desfășoară în perspectivă;
 • folosești dalele mici pentru curți reduse și alei înguste, pentru treceri și trepte care acoperă diferențe de nivel;
 • să utilizezi dalele mici în completarea unui model similar folosit la zidurile casei sau la zidurile împrejmuitoare.

Câteva cuvinte la final și un sfat pentru la vară

Poate cea mai bună idee înaintea achiziției (și, din anumite perspective, chiar înaintea planificării) este să discuți cu un specialist. Noi îți putem oferi o perspectivă clară și optimizată, adecvată atât nevoilor tale, cât și gradului de confort căutat, sumei pe care dorești să o investești și tipurilor de utilități din curte și grădină de care ai nevoie. Un specialist îți oferă nu numai sfaturi adecvate, ci și un mod de a gândi care e nou pentru tine și care îți poate schimba felul cum abordezi această problemă.

Sfatul ține de momentul din an în care ne aflăm: începutul verii este foarte potrivit pentru a începe o reamenajare pentru că vegetația din această perioadă a anului te ajută să vezi lucrurile în cel mai încărcat moment din an și, de aceea, să decizi amenajarea în așa fel încât și să te bucuri tu de felul cum îți arată curtea, și să te asiguri că ai ales un proiect potrivit din punct de vedere arhitectural și peisagistic.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii