Idei inteligente pentru amenajarea curții cu un buget echilibrat

Idei inteligente pentru amenajarea curții cu un buget echilibrat

03.03.2021 08:00

Idei inteligente pentru amenajarea curții cu un buget echilibrat

 

img_1nov

Unul dintre principiile de bază la care ne raportăm fiecare dintre noi atunci când construim, oricare ar fi dimensiunea proiectului nostru, bugetul de care dispunem și dorințele personale, este raportul dintre așteptările pe care le avem și suma de bani pe care o investim. Este un raport bazal și de neînlăturat, care ghidează, din umbră, foarte multe decizii. Dar este și un raport inteligent, de vreme ce poate influența rezultatul final, ținând în același timp sub control finanțele personale.

Despre planificare, în câteva cuvinte

Construirea unei case sau amenajarea unui spațiu din proximitatea acesteia implică cheltuieli succesive. Dacă îți dorești să ții aceste cheltuieli sub control, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să gândești prospectiv și să încerci să remarci încă de la început cheltuielile potențiale, legate atât de materialele implicate, cât și de munca depusă pentru a le integra în proiectul tău. Cu alte cuvinte, trebuie să planifici. Folosind unelte specifice, care sunt disponibile online și ad hoc, poți optimiza acest proces.

 1. Dacă necesarul este calculat corect, economisești mulți bani comandând o singură dată (obții reduceri la transport și bonusuri legate de cantitate).img_2nov
 2. Dacă pașii construirii sunt calculați corect, reduci timpul dedicat acesteia nemaiașteptând după materiale necomandate la timp.
 3. În cazul amenajărilor din curte, planifică și în funcție de context (vreme, șantiere conexe etc.).

Cum ne amenajăm curtea pentru un buget echilibrat

Există o prejudecată, destul de răspândită, conform căreia amenajarea curții are loc o singură dată, pentru a ține cheltuielile sub control. Preferăm însă o gândire mai modulară, care separă amenajarea curții în două tipuri de acțiuni distincte:

1. construirea elementelor structurale

2. adăugarea accesoriilor funcționale și estetice. În vreme ce primul versant este stabil, al doilea poate fi reconfigurat în funcție de nevoile și gusturile tale.

O primă idee în această direcție ține de structură: alege un plan care nu decide toate funcțiile curții, ci acoperă doar nevoile de strictă necesitate. Trebuie astfel să hotărăști care sunt locul și tipul accesului din afara curții în grădină și casă, locul accesului auto în cazul în care garajul este integrat în curte și locurile prea greu accesibile ca să poată fi funcționalizate ulterior. Chiar și în aceste cazuri există o oarecare flexibilitate, dar este bine ca deciziile acestea să fie luate de la început.

Modificarea sezonieră sau anuală a accesoriilor din curte se poate face fie prin cumpărarea de accesorii noi fie, pentru cazul în care îți dorești să ții cheltuielile sub control, prin reorganizarea și/sau refolosirea în contexte noi a acelorași accesorii. Mobilierul poate fi repoziționat din curte în apropierea grădinii, băncile pot fi mutate, iar elementele florale (ghivecele de exterior, jardinierele mici, suporturile de flori) eliminate ca să obții mai multă variație.

Un sfat suplimentar: pentru ca spațiul curții să se simtă nou și atrăgător, este bine să modifici simultan atât latura funcțională a curții tale, cât și aspectul ei.

img_3nov 

Pavaj vs. alte tipuri de placare

Din cauza variației de preț atât într-o zonă, cât și în cealaltă, comparația aceasta nu comportă în mod esențial o latură financiară, deși aceasta poate fi integrată în analiza ta. Totuși, față de alte tipuri de placare a curții (pământ, piatră, pietriș tasat sau asfalt), pavajul prezintă câteva avantaje evidente:

 •  Este modular și ușor adaptabil în funcție de proiectul tău;
 •  Poate fi integrat într-un context mai larg de elemente fără să le afecteze funcționalitatea;
 •  Poate susține prin model, culoare și textură anumite aspecte estetice ale arhitecturii pe care o secondează;
 •  Oferă o identitate proprie, chiar și în cazul soluțiilor monocrome sau bicrome, prin modelele implicite create de contururile dalelor sau ale pavelelor sale.

Pavajul și gazonul – elemente cheie pentru o gândire modulară în curtea ta

Aparent distincte, cele două elemente funcționează foarte bine tocmai atunci când sunt asociate pentru că păstrează viu și funcțional tandemul piatră – vegetație. Funcționalitatea acestui dialog se răsfrânge în majoritatea activităților pe care ajungi să le desfășori în curte și grădină, în felul cum te raportezi la elementele naturale dimprejurul casei tale, în capacitatea de a implica structura arhitecturală în natură fără să-i lezezi în nici un fel identitatea. 

img_4nov

Prețurile asociate acestui tandem sunt modice, ceea ce permite transformarea curții tale într-un loc simultan plăcut și util, cu un buget ținut sub control. Trebuie doar ca:

-        pavajul să deservească zonele de acces;

-        gazonul să fie separat și ușor accesibil, pentru ca întreținerile regulate să nu fie în nici un fel îngreunate;

-        raportul dintre suprafața de pavaj și cea de gazon să fie cât de cât echilibrat, și să urmărească nevoile persoanelor care locuiesc în spațiu.

Materiale de construcții alese de la producători responsabili

img_5nov

Prețul este numai unul dintre aspectele pe care trebuie să le urmărești atunci când îți alegi materialele. O soluție inteligentă este să te asiguri de calitatea materialelor printr-un contact direct cu producătorii. Însă de foarte multe ori un asemenea gest este fie imposibil, fie contraproductiv (din cauze geografice sau logistice), și soluția potrivită devine atunci cea a reprezentaților. Experiența acestora pe piață și contactul neîntrerupt cu firme de prestigiu le certifică valoarea.

O a doua problemă de care ne lovim în acest caz este diversitatea materialelor (atât ca tipologie, cât și ca modele în cadrul aceluiași tip). Această diversitate, într-o primă fază atrăgătoare, poate deveni ușor deconcertantă. O poți evita fie lăsând în seama constructorului tău aceste alegeri, ceea ce nu este neapărat o idee bună, pentru că multe decizii sunt estetice și ar trebui să hotărăști tu, fie discutând cu un specialist care îți poate reduce în timp real paleta de opțiuni, adaptând-o la nevoile tale.

În plus, calitatea materialelor trebuie să primeze chiar și în fața principiului financiar: construcția unei locuințe se realizează pentru o durată mai mare de timp și gradul de uzură a materialelor trebuie diminuat pe cât de mult posibil.

Amenajarea curții – cum putem ține bugetul sub control?

Iată câteva soluții generale, cu aplicativitate vastă, care reduc consumul de bani și transformă în același timp curtea ta într-un spațiu primitor, accesibil, călduros și funcțional.

 1. Refolosește accesoriile sezoniere – multe dintre ghivecele din această primăvară vor fi foarte bune și în primăvara viitoare; copertina de pe terasă poate rezista câțiva ani; mobilierul de exterior va rămâne la fel de atrăgător și vara viitoare dacă adaugi câteva perne noi.
 2. Schimbă poziția accesoriilor sezoniere – dacă curtea ta are o dimensiune mai generoasă, repoziționarea unor obiecte din curte poate împrospăta foarte mult spațiile de agrement.
 3. Achiziționează accesorii modulare – este vorba de unele corpuri de mobilier (taburete, otomane, scaune, măsuțe) care pot primi alte roluri decât cele inițiale, ceea ce ține sub control numărul total de obiecte pe care le acumulezi în curtea ta.

Știai că:

 • bugetarea anuală tinde să-ți ofere mai multe economii decât bugetarea lunară?
 • pentru un buget optim este bine să începi cu elementele utile, să continui cu cele opționale și să închei cu cele facultative? În felul acesta, nu trebuie implicit achiziționat ce nu este absolut necesar…

Sfat util

 • În general, tindem să utilizăm într-o prea mică măsură elementele de mobilier pe care le achiziționăm pentru curtea noastră, pentru aleile din grădină sau pentru terasă. Având în vedere prețul acestora, folosirea lor responsabilă are impact asupra costurilor totale legate de amenajare și întreținere. 

 

 

 Idei concrete de organizare a curții cu impact asupra costurilor de amenajare

De multe ori, motivul pentru care dorim să reamenajăm curtea este legat de aspectul obositor al acesteia. De aceea, reamenajarea înseamnă, de multe ori, reîmprospătare. Însă acesta este un detaliu care poate fi ținut foarte bine sub control printr-o serie de trucuri contextuale, care nu solicită din partea ta bani, ci numai puțin efort, disponibilitate și, de ce nu, o doză de bună dispoziție. Așadar:

 • Pune toate obiectele de grădinărit la păstrare în afara sezonului. Ghivecele de flori pot fi stocate, uneltele de grădină – depozitate corespunzător în timpul iernii, sacii cu îngrășământ sau pământ de flori pot fi depozitați la rândul lor în spații amenajate. Această minimă trecere în revistă reduce foarte mult prezența obiectelor nenecesare (care de obicei rămân undeva la granița dintre curte și grădină) și, implicit, reduce senzația de confort. O curte lipsită de accesorii inutile este o curte în care se respiră mai bine și unde nevoia de reamenajare se reduce semnificativ.

img_6nov

img_7nov

 

 • Rafturile vechi, care altfel atrag cu foarte mare ușurință obiecte inutile, ce rămân acolo ani de zile, pot deveni, cu o intervenție minimă, suporturi pentru o grădină de plante aromatice, de flori de sezon, de flori căzătoare și așa mai departe. Odată raftul aranjat, revopsit sau pur și simplu curățat, acesta poate fi mutat într-o zonă mai vizibilă a curții, transformând astfel dezavantajul vechimii într-un avantaj stilistic.
 • Transformă unul dintre adăposturile de unelte într-un bar de exterior, ce poate funcționa simultan ca spațiu de depozit, de vara până toamna, și ca element central pentru o după-amiază cu prietenii. O astfel de prezență în curtea ta, prea puțin importantă în aparență, reduce foarte mult senzația de aglomerare din curte și lasă aleile și terasa din spate să respire mai bine.
 • Scările vechi, scaunele stricate, mesele nefolosite sunt tot atâtea locuri care pot atrage (și organiza) suma de ghivece și obiecte de decor pe care nu mai știi unde să le pui în curte. Sistematizate în numai câteva locuri, ele atrag privirea fără să obosească.

Decorațiile în curte și grădină, care nu încarcă spațiul

Tipul decorației Curtea din față Curtea din spate Alei Grădină
Ghivece de flori Da

Da

Nu Nu
Sculpturi de piatră Nu Da Nu Da
Jardiniere mici Da

Da

Da Nu
Jardiniere mari Nu Nu Nu Da
Decorațiuni luminoase Da Da Da Da
Mese luminate Nu Da Nu Nu
Piatră decorativă Da Da Da Nu

 • Ambianța pe timpul nopții este esențială, atât iarna, cât și în anotimpul estival. Elementele de decorațiuni luminoase încălzesc serile de iarnă prin atmosfera caldă pe care o împrumută pe aleile grădinii sau în curtea din față. Vara, opțiunile sunt și mai diverse pentru că ne petrecem multe ore de seară afară. Ambele situații sunt însă atrăgătoare dacă curtea este păstrată în ordine și lipsită de aglomerări inutile de obiecte.
 • Adu în curtea ta mai multă căldură folosind obiecte personale, în alte scopuri:
 1. un birou vechi poate deveni un excelent suport pentru diverse activități de grădinărit, dar și un loc unde pot fi păstrate uneltele de dimensiuni mici;
 2. dalele sau pavelele pe care le depozitezi în partea din spate a curții pentru simplul fapt că ți-au rămas în plus sunt un material excelent pentru o cărare nouă în grădină;
 3. covoarele vechi, atâta vreme cât nu sunt rupte, transformă un spațiu exterior pavat într-un colț călduros din grădina ta.
 • Lasă libere spațiile din proximitatea căilor de acces: intrările laterale în casă, intrarea de la garaj, ieșirea din curtea din spate, dacă este cazul. Ieșirile și intrările accesorizate moderat sau cât mai simplu cu putință aduc mai multă spațialitate și dau curții un aspect sănătos și curat.

Baza rondourilor cu flori – piatră și pavaj

img_8novDacă dorești să-ți organizezi curtea mai frumos sau mai atrăgător și bugetul reprezintă o problemă, o idee bună este să te axezi pe florile din grădină. Atunci când scoți în evidență un grup floral de sezon, transformi – cel puțin cromatic, dar de multe ori și structural – acea parte a curții pentru câteva săptămâni. Pentru un asemenea proiect, îți sugerăm să folosești piatră decorativă sau piatră de râu. Alternativ, poți folosi pavele de dimensiuni mici sau medii ca să întărești baza unui strat sau ca să definești cu o acuratețe mai mare conturul unui rondou.

Piatra de râu nu are nevoie de îngrijiri deosebite, însă, din cauza formelor implicite ale acesteia, nu o să poți să construiești o bază prea mare cu ajutorul ei fără s-o zidești. Pavelele, în schimb, sunt mult mai modulare, și, cu foarte puțin adeziv, pot forma cu ușurință ziduri de până la jumătate de metru înălțime. Mai mult, dacă pavelele sunt din același model cu cel al pavajului tău, senzația de ansamblu a curții va arăta coerent și compact, chiar și atunci când vegetația se va schimba de la un anotimp la altul. Scrie-ne aici pentru mai multe idei referitoare la felul cum îți poți integra într-un mod creativ pavelele care ți-au rămas în curtea sau în grădina ta, și vom fi foarte bucuroși să te ajutăm.

Zidurile și partea din spate a grădinii

Amenajarea spațiului tău personal din exteriorul casei (atât zonele pavate, cât și grădina) trebuie aplicată în aceeași măsură în toate locurile despre care discutăm. Mai mult decât atât, poate cea mai comună greșeală în această direcție este sacrificarea unor spații în favoarea altora, doar pentru că sunt considerate mai puțin vizibile sau mai puțin relevante. Dar, în loc de un depozit aglomerat, un spațiu ascuns poate fi transformat într-un colț primitor. La fel, zona din grădină unde ne construim compostiera este ea însăși un prilej de a pune accent pe vegetație, și nu un spațiu care trebuie uitat.

Aceeași tendință se aplică și în cazul unor ziduri și a zonelor din partea din spate a grădinii. Este, de aceea, esențial să nu aglomerăm în aceste locuri obiecte mai mult sau mai puțin utile, ci să le păstrăm curate și debarasate. În plus, acestea pot fi îmbogățite ca aspect în felul următor:

img_9nov 

-        Ghivecele mici, cu plante de dimensiuni modice, pot popula foarte atrăgător aceste ziduri. Iarna, însă, acestea trebuie depozitate separat (în afara cazului în care plantele respective sunt suculente perene).

-        Spoturile de lumină sau alte elemente luminoase aduc foarte multă căldură în curtea ta atunci când sunt plasate în apropierea zidurilor.

-        Aceleași spoturi creează în mijlocul grădinii locuri primitoare. Vara arată excelent, toamna nu sunt recomandate, dar iarna completează strălucit accesoriile din preajma sărbătorilor, contrapunctându-le în mijlocul naturii.

-        Adaugă bănci de lemn sau taburete de bușteni în acele zone din grădina ta ascunse de partea centrală. Cu foarte puțin efort, aceste elemente transformă un loc aparent sălbatic și neprimitor într-un colț de natură. Efectul poate fi îngroșat și mai tare dacă trasezi cu piatră decorativă sau dale individuale accesul până la respectivul colț.

-        Montează jardiniere semi-permanente la baza zidurilor de delimitare sau punctează cu ajutorul acestora o delimitare optică între pavaj și gazon. Efectul estetic obținut e dublat de funcția pragmatică a unui asemenea șir de jardiniere, care ghidează mult mai ușor accesul din curte.

Secretul cu ajutorul căruia poți să-ți ții sub control cheltuielile legate de amenajarea inteligentă a curții tale nu ține, de aceea, de costuri suplimentare ascunse, de nevoia de a achiziționa alte obiecte, care să le înlocuiască pe cele deja existente, ci, dimpotrivă, de debarasarea cât mai atentă și mai constantă de obiectele, multe dintre ele inutile, care există deja.

 

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii