Integrarea cromatică a pavajului în arhitectura casei

Integrarea cromatică a pavajului în arhitectura casei

14.02.2019 09:18

Cu toate că primul element care trebuie discutat în cadrul acestui subiect este implicit culoarea, există alte câteva caracteristici care aduc un impact asupra aspectului final al pavajului: materialul din care este fabricat, textura acestuia, tipul rosturilorgeometria dalelor și a pavelelorprezența elementelor de decor și a accesoriilor și, dacă este cazul, tipul tratamentului aplicat peste pavaj. Dialogul dintre toate acestea este complex, dar gestionabil dacă urmezi perspectivele și soluțiile pe care ți le oferim mai jos.

integrarea cromatica 1

Despre culori… în câteva nuanțe

Deși interesul pentru aspectul pavajului este, firește, la fel de vechi ca interesul pentru rezistența acestuia, până destul de recent producătorii au fost nevoiți să se rezume la două game restrânse: culorile naturale (ceea ce implica pe atunci, de multe ori, texturile!) și cei câțiva pigmenți istorici naturali folosiți la scară industrială. Acesta este motivul pentru care unele locații geografice au ajuns celebre. Marmura de Makrana, marmura de Carrara, piatra de Tuffeau, granitul de Caledonia (provenit, de fapt, din Noua Caledonie) sunt exemple foarte bune. Altfel spus, lipsa unei tehnologii specifice care să imprime exact nuanța dorită diverselor pavaje a dus la aprecierea deosebită a unor regiuni din care se extrag anumite pietre.

Astăzi, însă, tehnologia ne permite și să profităm de pe urma resurselor naturale, integrându-le într-un mod creativ în ansamblul arhitectural, dar și să gestionăm culorile cu un grad de acuratețe sporit. Oferta cromatică de pavaje s-a modificat simțitor în ultima jumătate de secol și cele câteva culori inițiale au explodat în forma unei game mult mai largi și mai rafinate. O căutare rapidă pe site-ul nostru te va convinge de acest lucru.

Mai mult, tipologia acestor culori istorice sau industriale este dublată de o a doua tipologie, a nuanțelor contemporane și a texturilor, care vine s-o îmbogățească și s-o certifice pe cea dintâi. Ți-am căutat deocamdată un singur exemplu în această direcție: roșul vulcanic antichizat. Patina aceasta este, în fapt, rezultatul întâlnirii dintre: (1) o culoare, (2) nuanțarea ei și (3) texturarea care o finisează. Reține pentru moment că paleta cromatică la care ai acces pe site-ul nostru îți poate fi de mare ajutor atunci când vrei să obții un ansamblu arhitectural impecabil.

Ce știm despre nuanțe și despre importanța lor pentru pavaje

integrarea cromatica 2

Ne referim aici la felul cum creează nuanțele un impact în ansamblul final. Lista de argumente de mai jos este în favoarea variației cromatice și a subtilității alegerilor pe care le facem:

 • Nuanțele descompun imaginea cu o acuratețe mai mare, oferind astfel mult control asupra ansamblului.
 • Culorile primare sunt reductive; nuanțele variază perspectiva; texturile o adâncesc.
 • Statistic, suntem predispuși să apreciem mai mult o nuanță specifică decât o culoare primară și, pe termen lung, preferăm nuanțele discrete în detrimentul celor violente.
 • Nuanțele potențează dialogul formal și îi imprimă acestuia un grad sporit de vivacitate.

Cum alegem culorile și formele pentru un pavaj perfect – trei perspective

Din punct de vedere arhitectural, ne aflăm într-un moment care aduce sub aceeași cupolă stilurile istorice complexe și stilurile contemporane minimaliste. Din experiența noastră, îți putem spune că cele mai multe case la care am avut acces prin activitatea noastră bogată păstrează această întâlnire atât în construcție ca atare, cât și în aranjarea curților și a grădinilor. Pavajul devine astfel nu doar o funcție a utilității (oricum aceasta este primul lui rol), ci un mod prin care poți continua deciziile arhitecturale ale casei în peisajul care o înconjoară.

integrarea cromatica 4

 1. Pavajul este o oglindă a casei. E bine:

a) să discuți cu arhitectul tău sau cu noi nuanțele consonante la care ai acces.
b) să cauți soluții formale care să completeze formele existente.
c) să cauți culorile și nuanțele corespondente dintr-o gamă mai discretă. În felul acesta, pavajul va susține vizual casa, iar aceasta va primi accente cromatice valoroase.
d) să păstrezi gama de culori într-o direcție similară.
e) să introduci forme noi în baza formelor existente așa cum vezi aici. Dacă pavajul nu face altceva decât să structureze și să sedimenteze arhitectura casei, evită formele complicate la nivelul solului.
f) să introduci spații minore verzi. Astfel de spații aduc căldură și dau mai multă coerență întâlnirii dintre cele două extreme.

       2. Pavajul contrastează cu arhitectura casei. E bine:

  a) să te concentrezi pe tipologia culorilor: nuanțele similare, dar mai intense, sunt de foarte mare ajutor.
  b) să verifici pavajele cu finisaj lucios de pe site-ul nostru. Un asemenea pavaj este o soluție bună ca să mărești și să susții contrastul respectiv.
  c) să te folosești de tipul solului și să integrezi textura pavajului în cadrul natural al grădinii sau al curții tale. Rezultatul unui asemenea gest este puternic și eficient pentru că aduce mai multă identitate spațiului natural și, în același timp, scoate ansamblul arhitectural în evidență.
  d) să adaugi accente pe suprafața pavajului: elementele de decor, jocurile cromatice, mobilele de exterior, complicația geometrică a pavelelor sau a dalelor – toate se potrivesc în acest caz. Ai însă grijă: dacă faci exces, rezultatul va fi ușor împovărător.

          Știai că…

          suntem predispuși să uităm nuanțele de negru și alb, și să reținem roșul? Dacă vrei să ai o curte memorabilă, cea mai bună soluție este să te folosești de accente de culoare când îți alegi pavajul.

           

           

           

           

                    3. Pavajul dublează și completează clădirile înconjurătoare. E bine:

          a) să te axezi pe texturi. Chiar și dacă diferă culoarea, o textură similară transmite cu acuratețe senzația de ansamblu coerent. Texturile au putere tocmai pentru că rețin de la un nivel arhitectural la altul aceeași concepție, expunând-o fățiș.
          b) să folosești culori calde pentru pavaje de suprafețe mai mari și culori mai intense pentru pavaje reduse. Dacă sensul arhitectural al clădirii se prelungește pe suprafața pavajului, acesta din urmă pierde din identitate destul de ușor și nu vrei asta. Un contrast redus cum este cel redat de temperatura culorii nu este întotdeauna suficient; îl poți dubla cu forme specifice. Oferta noastră în acest punct este impresionantă.
          c) să continui tema la nivelul pavajului. Este o casă clasică? Folosește un pavaj cu forme riguroase. Este o casă minimalistă în mijlocul unei naturi cu vegetație explodată? Folosește structuri minimale tradiționale. E o casă rustică? Pavajul antichizat e un răspuns adecvat și simplu la acele forme.
          d) să legi clădirile între ele folosind alei construite din același tip de pavaj.


          integrarea cromatica 5Reguli de bază în alegerea culorii, a formelor, a texturilor și a nuanței potrivite

          Ceea ce separă pavajul de restul arhitecturii este capacitatea lui de a susține, ca bază, întregul complex. Firește că acest fapt se referă în primul rând la funcționalitate, însă el este dublat de modul cum percepem dalele în trei situații distincte: de la distanță, când pășim pe ele și privindu-le din interiorul casei. Am gândit pentru tine următorul set de reguli tocmai pentru ca rezultatul să nu deranjeze ochiul și să dea impresia de naturalețe și spontaneitate.

                  i.            Culoarea pavajului trebuie să fie mai închisă decât culoarea zidurilor casei.

                ii.            Textura pavajului poate să fie mai vizibilă, în special în cazul curților largi, care au acces la foarte multă lumină solară.

              iii.            Dalele pătrate deschid curțile mici, făcându-le să respire. Nu le acoperi cu elemente decorative; îmbogățește-le însă cu o bancă în preajma unui rondou cu flori joase.

              iv.            Texturările repetate obsesiv obosesc ochiul. Ritmează pavajul tău cu rânduri de dale lucioase sau cu rigole într-o culoare contrastivă. Asta va crește senzația de spațialitate reducând în același timp impactul texturii asupra întregului ansamblu.

                v.            Dacă modelul este simplu, pavelele reduse ca dimensiune arată excelent pe aleile din grădină. Poți continua același efect folosindu-te de blocheți sau chiar de focare bine alese.

          Ce soluții ai în funcție de tipul curții tale

          Problema alegerii pavajului în funcție de tipul curții de care dispui este mult mai importantă decât pare la prima vedere și – îți spunem din experiența noastră – ea reprezintă unul dintre aspectele cel mai des trecute cu vederea de către clienți. Este preferabil să-ți gândești curtea la intersecția dintre funcționalitate și aspect, păstrând în același timp în minte faptul că există diferențe semnificative între o curte închisă și una cu prelungire în grădină, dintre o curte tradițională și o curte urbană ș.a.m.d. Mai jos, ți-am structurat sub formă de tabel, această informație.

          Tabelul trebuie însă folosit contextual: ia informațiile din el și aplică-le structurii particulare a curții tale. Mai simplu spus, ceea ce îți oferim noi aici reprezintă axiome care sunt doar un ghid în cadrul efortului de amenajare a curții și a grădinii tale. În plus, folosește-te de următoarele trei accesorii pe măsură ce integrezi cromatic pavajul în curtea ta:

          • jardiniere – pentru că oferă o perspectivă suplimentară, cu un plus de culoare;
          • NeonLED – pentru că aduc accente vesele și extrem de intense atât seara, cât și în zilele înnorate;
          • treptele – pentru că prelungesc spațial pavajul și, prin asta, accentuează cromatic nuanțele pe care le-ai ales pentru dalele tale.

          tipul curții

          sugestia noastră

          pavaj monocrom

          pavaj policrom

          … și câteva sfaturi

          închisă, cu vegetație adăugată

          ·         Pavajul nu trebuie să obosească ochiul: alege pavele reduse ca suprafață, în ton cu elemente arhitecturale ale casei.

          ·         Dacă alegi un pavaj policrom, păstrează modelul dalelor simplu.

          redusă ca dimensiuni, folosită pentru acces

           

          ·         Alternanța de culori ar obosi în acest caz și ar aduce o complicație stilistică ce nu ar fi necesară aici.

          largă, pavată integral

           

          ·         Joacă-te cu culorile, nuanțele și texturile variate pe care ți le punem la dispoziție. Ai tot spațiul din lume.

          ·         Aici este locul să inserezi corpuri de iluminat (fie la nivelul pavajului, fie separate) ca să variezi ansamblul.

          largă, cu deschidere spre grădină

          ·         Dacă alegi varianta monocromă, sugerează deschiderea spre vegetație prin modelul dalelor.

          ·         Dacă alegi policromie, condu ochiul spre grădină prin accente de culoare și textură.

          terasată cu blocheți

           

          ·         Înclinăm spre o variantă simplă pentru ca restul curții să respire liber.

          prelungită cu alei laterale

           

          ·         Unul dintre secrete stă în blocheții de care te folosești: culoarea și forma lor vor fi esențiale în acest punct.

          ·         Ai grijă să plasezi rigolele la marginea aleilor, nu în mijlocul curții, ca să reduci impresia de complexitate a structurii.

          bogată în vegetație

           

          ·         Lasă vegetația să copleșească ansamblul: îți sugerăm nu numai monocromie, ci și tonuri cromatice subtile, aproape palide.

          largă, cu piscină

          ·         Funcționalitatea primează, însă nu uita că piscina aduce ea însăși un impact cromatic relevant. Ia-l în calcul când alegi culoarea sau culorile dalelor.

          largă, cu alei și rondouri

           

          ·         Jocurile de culoare sunt permise și arată bine în orice anotimp.

          largă, cu parcare

          ·         Dacă este suficient loc, marcarea spațiilor de parcare prin culoarea dalelor este suficientă.

          bogată în alei, cu spații de promenadă și bănci

           

          ·         Este curtea ideală în ceea ce privește capacitatea de a accepta culori cât mai diverse și combinații cât mai îndrăznețe.

          cu dale inserate în gazon sau pat de pietriș și elemente de lemn natural

          ·         Se poate monocromie, se poate policromie, dar îți sugerăm simplitate și unitate pentru ca gazonul tău sau patul de pietriș să arate cât mai natural și mai intim cu putință.

          integrarea cromatica 5 

          Culoarea pavajului într-un context mai larg 

          Dincolo de ajustarea culorii la arhitectura casei, există, în funcție de locuința ta, mai multe elemente discrete cu impact asupra acestei decizii. La o privire rapidă, ele nu par relevante, dar devin imediat ce începi să gândești arhitectura casei tale ca fiind un tot unitar. (Acesta este unul dintre motivele cheie pentru care insistă arhitecții să vadă cu ochii lor zona unde trebuie să construiască înainte încă de a trasa o singură linie pe plan!)integrarea cromatica 3

          Acoperișul casei – Obții o senzație de intimitate foarte persistentă creând un dialog între culoarea pavajului și nuanțele alese pentru acoperiș. Impresia finală este de spațiu compact și coerent.

          Casele vecine – Imaginea acestor case are impactul ei. Folosește-l constructiv.

          Elementele de accent – Dacă ești adeptul unor decizii mai discrete, echilibrează elementele de accent ale pavajului cu accesoriile casei sau ale grădinii tale. Vizitatorii vor avea astfel senzația de echilibru și fluență, dar n-o să poată spună cu precizie de unde vine această senzație. Posibilitatea jocurilor cromatice este, în cazul acesta, mult mai complexă decât pare la prima vedere.

          Vegetația – Natura înconjurătoare este un element permisiv plin de posibilități; imersează pavajul într-un sens cromatic în spațiul natural de care dispui, iar natura nu te va dezamăgi și te va răsplăti în fiecare anotimp altfel.

          Sfat esențial

          Culoarea te reprezintă. Dincolo de toate soluțiile cromatice la care ai acces, asigură-te că alegi în primul rând conform propriilor tale gusturi și așteptări. Pavajul este o prezență constantă (și mult mai incisivă decât te-ai aștepta!) în viața ta zilnică și este esențial ca aspectul acestuia să te mulțumească și să te exprime corespunzător.

           

          Ultimul sfat este cel mai important – rolul naturii în cromatica pavajului

          În acest punct, îți extindem finalul argumentului precedent, focusându-ne de această dată pe consonanța creată de întâlnirea dintre două tipuri de culori: cele naturale, schimbătoare și saturate de pigment ale vegetației, și cele inserate în peisaj de pavajul tău. Această consonanță se formează în primul rând din cauza faptului că pavajul ocupă de obicei o suprafață semnificativă; doar culoarea de bază a casei poate concura cu el în această privință deși, de multe ori, nu o face.

          integrarea cromatica 5Prima noastră sugestie fermă este să ai încredere în natură nu numai pentru că este implicit mai complexă cromatic, ci și din motivul simplu că este mult mai schimbătoare. Culorile simple și lipsa unei permutații extreme reprezintă cea mai bună cale de a lăsa natura să intre în curtea ta într-un mod el însuși natural și subtil. De aici deducem prima regulă finală pentru pavajul tău: cu cât crește incidența naturii, cu atât ar trebui să scadă variația cromatică a pavajului.

          Ești interesat de o plantă anume, vrei să scoți în evidență culorile wisteriei sau te bucură intimitatea pe care ți-o dă coroana unui arțar japonez? Dublează efectul acestora în pavaj, dar numai în cazul în care ești sigur că elementul natural va avea o viață lungă în grădina ta. Altfel spus: caută consonanțe între pavaj și ceea ce este relativ permanent din spațiul naturii.

          În foarte multe case la care am avut ceva de spus, frunzișul plantelor avea un rol mai mare decât florile lor (care erau mult mai variate cromatic și mult mai trecătoare). Așa am înțeles că texturile pavajului construiesc mai ușor unitate cu texturile naturii decât o fac culorile.

          Un ultim aspect relevant aici este reprezentat de către alei. Spre deosebire de pavajul de acces, care este central și extins pe o suprafață mai mare, izolând natura în insule de verdeață, aleile au aproape exact scopul contrar: acela de a lăsa pașii să se piardă în natură. Din această cauză, pe lângă sensul funcțional evident, este bine ca ele să dispară parțial în vegetația care le înconjoară. Aplică accente cromatice pe alei numai dacă acestea își păstrează sensul oricare ar fi evoluția vegetației din grădina ta de la un anotimp la altul.

          La final

          Pentru orice informație referitoare la acest subiect anume sau la alte subiecte conexe despre pavaje și importanța lor, ne găsești aici. Reține că astăzi mai mult ca oricând ai acces la o gamă de culori foarte variată în cazul pavajelor tradițional

           

           

          Postat în News De:
          Dragomir Margineanu

          Acest site web utilizează Cookie-uri

          Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

          Mai multe detalii