Jardinierele toamna. Un ghid

Jardinierele toamna. Un ghid

19.10.2021 08:00

img_23septembrie1

Jardinierele reprezintă unul dintre cele mai atrăgătoare și flexibile elemente de design din curtea ta. Sunt diverse ca dimensiuni, comportă funcții specifice, pot fi construite sau cumpărate ca atare, sunt produse din materiale dintre cele mai diverse și rezolvă probleme foarte diferite, în funcție de context și de abilitatea ta de a le integra în spațiu. Acest articol se ocupă de două elemente majore: o tipologie a jardinierelor și un set de informații utile referitoare la modul întreținerii acestora acum, că a venit toamna.

Despre materiale și stil

Materialul din care este realizată jardiniera este esențial atât din punct de vedere estetic, cât și utilitar. Mai mult chiar, el îi demonstrează funcția în aproape orice context. Iată ce soluții ai și, odată cu ele, la ce rezultate ajungi în funcție de materialul pe care l-ai ales:

 1. Jardiniere de piatră – pot fi achiziționate ca atare, sunt de obicei de dimensiuni mai mari (deși există nenumărate excepții), sunt permanente sau semi-permanente și solicită îngrijiri modice.
 2. Jardiniere DIY din pavele – pot fi realizate ad hoc cu materiale care ți-au rămas în surplus de la fostul pavaj, au dimensiuni variate, în funcție de necesități, sunt modulare, ușor de întreținut, variate formal și demontabile (în afara cazului în care s-a folosit un adeziv permanent).

img_23septembrie2

img_23septembrie3

 1. Jardiniere de lemn – foarte atrăgătoare și variate, aceste jardiniere sunt de obicei realizate dintr-un lemn de o calitate deosebită care, astfel expus, îmbogățește vizual ansamblul. Este bine ca lemnul să fie tratat pentru a rezista cât mai fericit intemperiilor și, de asemenea, este recomandat ca o asemenea jardinieră să fie protejată sau demontată în perioada iernii.
 2. Elemente de jardinieră – pot înlocui cu succes zidurile de dimensiuni joase, limitând talazurile și evitând în felul acest surparea răzoarelor mici. Se achiziționează ca atare, sunt modulare și sunt turnate, de cele mai multe ori, din materiale compozite.
 3. Jardiniere independente din materiale compozite – reprezintă un alt tip de jardinieră, cu rol sezonier. Sunt fabricate din materiale diverse, având forme, rezistențe și aspecte la fel de variate.
 4. Jardiniere de plastic – recomandăm cu oarecare rețineri, în ciuda prețului extrem de accesibil din cauza aspectului problematic, a uzurii în timp și a rezistenței chestionabile.

Cum plasăm jardinierele de exterior în funcție de caracteristicile acestora

Sunt foarte multe lucruri de spus în acest punct datorită faptului că jardinierele se adaptează cu ușurință spațiului conex. Este bine să tratăm acest aspect contextual, luând în calcul doar câteva elemente: mărimea jardinierei, tipul acesteia, forma și materialul din care este realizată.

Mărimea și tipul sunt în corelație directă: de cele mai multe ori, jardinierele mari sunt permanente, în vreme ce jardinierele mici sunt temporare sau semi-permanente. Mărimea este foarte relevantă pentru poziție: dacă grădina permite sau dacă spațiul curții este suficient de amplu încât plasarea unei jardiniere de mari dimensiuni să nu deranjeze perspectival sau utilitar, e bine să alegem modele dintre cele mai ample. Dacă, pe de altă parte, dispunem de ziduri laterale înalte sau pur și simplu lungi, o asemenea jardinieră mare e o soluție foarte bună ca să ritmeze perspectiva.

img_23septembrie12

Forma jardinierei este în funcție de context. Sfaturile sunt în acest punct variate, însă este bine să respecți un principiu de bază: evită să combini prea multe forme, mai ales dacă jardinierele de care dispui sunt de mari dimensiuni. Alege o formă care te mulțumește și nu o dubla, chiar dacă spațiul o permite. Formele diferite ale obiectelor permanent prezente în grădină sau în curțile deschise obosesc ochiul.

Materialul din care este realizată jardiniera are un impact foarte mare asupra aspectului final al acesteia fiind, de multe ori, mai relevant estetic decât florile sau ansamblurile vegetale pe care le găzduiește. Piatra împrumută răceală și stabilitate, lemnul – căldură, materialele compozite – eleganța și simplitatea minimalismului contemporan, pavelele – coerență în raport cu restul curții. Orice material sau sumă de materiale am folosi, efectul va fi vizibil. De aceea, plasăm jardinierele luând în calcul și materialele din care sunt realizate.

img_23septembrie4

Reguli de bază pentru întreținerea jardinierelor în perioada de toamnă

Ca să reducem discuția la elementele esențiale, disociem încă de la început între jardiniere temporare și jardiniere permanente.

 1. Jardinierele temporare reprezintă toate jardinierele care sunt îndepărtate toamna din curte și grădină și depozitate corespunzător într-un spațiu ferit de intemperii. Găzduiesc de cele mai multe ori plante anuale, dar pot găzdui plante perene, dacă dispunem de un hol semi-încălzit suficient de mare încât să poată acomoda jardinierele respective în lunile reci. Sunt, de obicei, de dimensiuni mici sau moderate și întreținerea lor este pur și simplu sinonimă cu o curățare de ansamblu la finalul verii sau al toamnei.
 2. Jardinierele permanente ne solicită însă atenția într-un grad mai mare. Dacă plantele din acestea sunt perene, trebuie să completăm cu pământ, să îndepărtăm elementele vegetale uscate și, firește, să ne asigurăm că sunt intacte din punct de vedere structural. Dacă plantele sunt anuale, situația este suficient de amplă încât să merite un subcapitol separat.

img_23septembrie5

Schimbăm sau nu pământul dintr-o jardinieră permanentă?

În primul rând, este bine de știut că o jardinieră permanentă construită într-un mod profesionist dispune în interior de o folie hidroizolantă, care protejează prin prezența ei dalele sau alte materiale folosite în construirea jardinierei de eroziunea apei. Dacă se schimbă pământul, ne asigurăm totodată că folia este intactă.

Pământul dintr-o jardinieră permanentă nu trebuie schimbat anual, nici măcar atunci când s-a folosit aceeași specie de flori mai multe sezoane la rând. Mai mult decât atât, straturile inferioare ale jardinierei pot rămâne intacte și se poate lucra doar pe stratul superior, fie prin adăugarea de îngrășăminte specifice, fie prin schimbarea ca atare a pământului. Este o situație care apare deseori atunci când specia nouă pe care dorim s-o plantăm la primăvară are nevoie de un sol cu alte caracteristici (bazic în loc de acid, lutos în loc de afânat etc.), însă chiar și în acest caz ne putem folosi de îngrășăminte specifice și nu trebuie să eliminăm întregul strat de pământ.

În jardinierele permanente construite recent (în ultimii ani), pământul se bătătorește foarte mult. Acesta trebuie afânat și, dacă stratul nu ajunge la înălțimea dorită, completat cu un nou strat de pământ proaspăt.

img_23septembrie23

img_23septembrie9

Spațiile din jurul jardinierelor mari

De cele mai multe ori, aceste spații sunt afectate de prezența jardinierelor atât în ceea ce privește cantitatea de lumină pe care o primesc, cât și în privința apei. Atunci când jardiniera este așezată direct pe pavaj, întreținerea nu este complicată în nici un fel. Însă dacă locul acesteia este în grădină sau oriunde altundeva unde poate fi construită direct pe pământ, lucrurile se schimbă. Iată o listă de sugestii rapide care te pot ajuta din acest punct de vedere:

 • Așază jardiniera în funcție de sud și de lumina naturală care ajunge în spațiul respecimg_septembrie2021tiv. În felul acesta, umezeala
 • este ținută sub control.
 • Taie gazonul din proximitatea jardinierei la o înălțime mică.
 • Completează cu semințe gazonul existent ca să-l îmbogățești pentru anotimpurile viitoare. Toamna este momentul prielnic să faci asta.
 • Construiește de jur împrejurul jardinierei o bază aparentă de lemn.
 • Plantează un strat de flori permanente joase în jurul jardinierelor permanente. În felul acesta, gazonul este ținut sub control și mai ușor de întreținut, în vreme ce florile bordurează într-un mod atrăgător baza ansamblului.

 

Unde construim jardiniere permanente noi în perioada de toamnă

Jardinierele permanente sunt extrem de atrăgătoare oricare ar fi contextul arhitectural al locuinței tale, al curții sau al grădinii pe suprafața căreia urmează să fie construite. Această parte a articolului nostru nu se ocupă cu construirea efectivă, ci ia în calcul plasamentul acestora în funcție de câteva situații generale cu care ne întâlnim.

Curtea pavată, de mari dimensiuni. În acest caz, este bine să delimităm zona de acces auto, care apare aproape întotdeauna în astfel de curți, fie pentru că garajele asociate vilei sunt plasate în partea din spate sau într-o parte laterală, fie pentru că se dorește accesul auto până la intrarea în locuință. Odată delimitat accesul, jardiniera ar trebui plasată în centrul spațiului rămas în așa fel încât accesul pietonal să nu fie deranjat de aceasta.

Curtea din spate. Și acest caz comportă generalizări pentru că, în cele mai multe situații, grădina și terasa din spate sunt spații limitrofe imediat accesibile. Sugerăm construirea unei astfel de jardiniere în spațiile de graniță: vor delimita ușor o zonă de altă zonă și, în plus, vor reconfigura percepția spațiului de la un anotimp la altul nu doar prin vegetația pe care o găzduiesc, ci și prin mărime.

Aleile late din grădină. În privința spațiilor de promenadă din grădina ta, sugerăm să nu exagerezi cu prea multe elemente noi. Una, maxim două jardiniere mari reprezintă o soluție optimă în cele mai multe cazuri. Plasează-le la marginea aleilor, în intrânduri în gazon special amenajate și îmbogățește-le cu flori joase ca ansamblul să nu fure perspectiva.

img_23septembrie8

Gazonul central din grădină. Este probabil alegerea cea mai la modă pentru jardinierele permanente și pe bună dreptate: un asemenea context lasă să respire florile din jardinieră, expunându-le privirii din toate unghiurile. Astfel de jardiniere trebuie completate cu plante luxuriante, bogate și explozive pentru un efect cât mai pronunțat.

Partea din spate a grădinii. Sunt, de cele mai multe ori, jardiniere discrete care pot ocupa un loc altfel anost sau prea puțin însorit. Oricare ar fi locația lor în partea din spate a curții, îți recomandăm aici plante perene rezistente la umezeală și piatră, care se întreține ușor.

Sfaturi rapide:

 • Încearcă să-ți imaginezi spațiul personal din perspectiva unui străin și vei descoperi cu ușurință locuri noi pe care le poți optimiza în curte și de existența cărora ai uitat.
 • Jardinierele permanente și accesul sunt două lucruri care se exclud. Dacă îți definești cu atenție accesul, vei descoperi locuri potrivite pentru jardinierele tale permanente.

Idei de jardiniere mici pentru perioada de toamnă

Pe lângă jardinierele pe care le găsești în oferta noastră, îți sugerăm mai multe modele de care te poți folosi în curtea ta acum, că a venit toamna. Dintre toate anotimpurile, acesta este cel mai potrivit pentru decizii de amenajare a curții și grădinii tale: vegetația este diminuată, pavajul curat, eliberat de accesoriile verii, și terasa redusă în funcționalitate; în felul acesta, devine mult mai evident unde anume poți instala o jardinieră nouă, temporară sau permanentă, și în ce fel.

Atunci când decizi, este foarte important să știi deja ce flori sau ce plante dorești pentru jardinierele tale. Pentru jardinierele mici, sunt potrivite plante anuale (pot fi perene, însă cu o tăiere joasă), de dimensiuni moderate, cu înflorire spontană sau prelungită. Nevoia de lumină, cromatica, tipurile de întreținere sunt, din această perspectivă, elemente mai puțin importante.

 1. Jardinierele DIY din lemn sunt prima soluție care ne vine în minte din cauză că acoperă simultan două probleme esențiale: sunt ușor de prelucrat (le poți face singur, fără nici un ajutor, cu foarte puține unelte – îți ajung un ferăstrău simplu, cuie și ciocan!) și pot fi realizate din resturi de lemn pe care le ai în atelier sau în adăpostul din grădină.
 2. Jardinierele joase din pavele arată foarte atrăgător și se construiesc din numai câteva mișcări. Dacă sunt realizate chiar la suprafața pavajului sau pe acesta, va fi nevoie să le schimbi pământul în fiecare an, însă operațiunile de ansamblu nu ni se par complicate.
 3. Jardinierele de piatră din comerț sunt foarte variate cromatic și formal, ceea ce e excelent pentru că poți găsi cu ușurință modele potrivite pentru curtea sau terasa ta. Alege o piatră care să construiască un dialog plăcut și amplu cu pavajul existent și, dacă nu dispui de spații generoase, alege jardiniere mici.
 4. Jardinierele mici din materiale compozite sunt și ele o soluție funcțională. Comportă avantajul că sunt mai ușor de întreținut și că aduc un stil nou în locurile unde sunt integrate.

Cum plantăm jardinierele mari?

img_23septembrie10Răspunsul la această întrebare stă atât în geometria perspectivei, cât și în bunul gust comun. Nu există, firește, o regulă general valabilă conform căreia să ne orientăm în această privință, din două motive: 1. avem acces la foarte multe plante pe care le putem planta și 2. formele și amplasamentul jardinierelor mari variază foarte mult. De aceea, lista de sfaturi de mai jos trebuie citită în contextul grădinii și al posibilităților tale.

 1. Centrul jardinierei primează. Dacă centrul nu respiră, ansamblul va arăta sărac. Este bine să plasezi în centrul jardinierei plante de o talie mai mare decât cele de pe margine. Pot fi sau pot să nu fie perene și, în nici un caz, nu trebuie exagerat: o ferigă debordantă poate arăta excelent, dar un fir de thuia a cărui înălțime depășește înălțimea jardinierei poate fi exagerat.
 2. Simetria nu e o idee bună. Jardinierele aranjate perfect simetric sau perfect radial conform principiilor clasice din peisagistica franceză nu mai arată atrăgător astăzi și demonstrează, cel mult, o lipsă de imaginație. Evită rândurile concentrice, axele de simetrie evidente, rândurile de flori expuse ca razele soarelui etc. Alege în schimb variație și asimetrie, chiar și în cazul jardinierelor circulare.
 3. Plante perene sau plante anuale. Nu e o regulă desăvârșită, dar e bine să nu combinăm aceste plante în cazul jardinierelor mari pentru că complicăm propriile activități de întreținere.
 4. Plantele curgătoare sunt o idee interesantă, care a ajuns la modă în ultimii ani. Plantează doar câteva pe marginea superioară a jardinierei și ansamblul floral va deveni implicit mult mai natural și mai bine integrat în arhitectura peisagistică ce îl circumscrie.
 5. Alege flori variate din punct de vedere cromatic, mai ales dacă jardiniera este de piatră.

img_23septembrie11

Întreținerea jardinierelor de lemn

Din cauza prezenței crescute a apei, jardinierele de lemn pot suferi în perioada de toamnă, chiar și atunci când au fost plasate cu grijă într-un loc ferit parțial de umiditate sau drenat corespunzător. Îți oferim aici mai multe soluții rapide prin care să reduci incidența stricăciunilor lemnului cauzate de apă:

-        Folosește numai lemn tratat pentru că rezistența acestuia este sporită.

-        Curăță lemnul cu mare atenție de cel puțin două ori pe an (primăvara și toamna).

-        Așază jardiniera, mai ales atunci când nu este de dimensiuni mari, pe un suport suspendat. Și cea mai mică înălțime va elimina cu succes umiditatea de la bază.

-        Folosește obligatoriu folie hidroizolantă în interiorul jardinierei. Este o regulă care se aplică pe orice tip de jardinieră, nu doar pe cele de lemn.

-        Dacă ai posibilitatea, mută jardinierele de lemn într-un hol semi-încălzit în perioada lunilor umede sau depozitează-le corespunzător dacă au fost folosite numai pentru perioada verii.

Un sfat la final

Jardinierele sunt elemente separate de curtea noastră și este bine să le înțelegem așa. Scopul lor este de a dinamiza un design existent, nu de a-l stabiliza definitiv. Cu alte cuvinte, găsește în fiecare an locuri noi pentru jardinierele tale ca să obții cât mai multă variație în spațiul personal cu un efort minim. Îți oferim sugestii sau planuri personalizate, dacă dorești. De asemenea, oferta noastră îți vine în întâmpinare cu modele care sunt la modă și care sunt realizate din materiale de calitate optimă. Suma dintre aceste opțiuni și imaginația ta va crea, cu siguranță, un context care să fie mulțumitor pentru tine și, în același timp, natural în mediul respectiv.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii