Muncile de intreținere pentru un pavaj impecabil în perioada de vară

Muncile de intreținere pentru un pavaj impecabil în perioada de vară

03.08.2021 08:00

 

img_1iulie2021

Oferta din magazinele specializate referitoare la produsele de întreținere pentru curtea ta este atât de bogată în acest moment încât avem nevoie de indicații și sugestii cu privire la modul cum trebuie să gestionăm această problemă. În plus, finalul primăverii și începutul verii vin cu provocările lor, dintre care prezența unei vegetații tot mai abundente în curte și ploile intermitente și inopinate sunt problemele cele mai comune cu care ne confruntăm. În acest articol, găsești sfaturi contextuale, referitoare la modurile cum obții cel mai curat pavaj cu cel mai puțin efort.

Curțile înclinate și curțile drepte

Înclinația curții este, paradoxal, unul dintre factorii cei mai importanți atunci când vine vorba despre curățenie. Un pavaj înclinat drenează apa într-un mod mai eficient, în special în cazul ploilor torențiale, care implică un volum mare într-o perioadă de timp redusă. De aceea, primul aspect ține de infrastructură: plasarea atentă a rigolelor și a șanțurilor de evacuare reduce întreținerea pavajului într-un mod semnificativ.

Pe de altă parte, curțile drepte pot fi curățate mai ușor în sensul în care, pe un asemenea pavaj, uneltele pentru curățare – mecanice sau manuale – sunt mai ușor de folosit. Curțile ideale, din această perspectivă, sunt o combinație adaptată dintre un plan drept și o înclinație corespunzătoare peisagisticii în care este integrată curtea ta.

img_2iulie2021

Sfaturi legate de vegetația înaltă

Explozia de vegetație care apare în mod implicit în perioada primăverii duce la finalul acestei perioade la un proces firesc, care se va repeta de mai multe ori în lunile următoare: curtea ta va fi asaltată de frunze uscate și de crengi de dimensiuni mai mici sau mai mari, conform plantelor pe care le întreții. Pavajul va fi ușor de întreținut dacă intervii suficient de repede. Asta înseamnă că este mai simplu să degajezi resturile de vegetație de pe suprafață atâta vreme cât acestea sunt proaspete. În cazul în care aștepți prea mult, pot apărea următoarele probleme, cu urmările lor:

 • Vegetația va păta pavajul după fiecare ploaie. Această problemă nu este majoră și, în cele mai multe situații, o simplă spălare a pavajului va rezolva problema, însă e deranjantă, în special atunci când se repetă.
 • Frunzele, cele de mici dimensiuni, vor fi adunate de către vânt în colțuri (o să le observi curând pentru că sunt aceleași locuri, de fiecare dată), unde vor putrezi.
 • Vegetația abundentă poate împiedica deplasarea firească prin curte, afectând în mod real suprafața pe care te poți desfășura.

img_3iulie2021Firește, acestea sunt probleme minore, însă întreținerea timpurie le poate îndepărta în totalitate. Pe lângă curățarea regulată a pavajului și a aleilor în această perioadă (prin regulat înțelegem o dată pe săptămână, după ploi și după reprize de vânt), este important și să remarci vegetația care s-a extins prea tare și, dacă este cazul, să o ajustezi corespunzător.

Iarba printre dalele pavajului

Deși există soluții permanente cu ajutorul cărora ținem la distanță iarba care poate crește printre dalele pavajului nostru, mulți dintre noi preferăm o formă mai naturală care poate duce la această situație. Este vorba în special de lunile de primăvară, când avântul vegetației se traduce la nivelul ierbii printr-o invazie de câteva săptămâni sau chiar luni. Cu toate acestea, aproximativ două intervenții sunt de cele mai multe ori suficiente pentru a menține curtea ta perfectă pentru tot restul verii. Iată ce poți să faci:

img_5iulie2021

 1. Poți să folosești produse chimice (ierbicide) care, odată aplicate, topesc cu ușurință vegetația joasă. Dacă aceasta a apărut în cantități semnificative, este posibil să fii nevoit să îndepărtezi resturile îngălbenite a doua zi.
 2. Soluțiile mecanice sunt mai ecologice și, uneori, chiar mai eficiente. Durează însă mai mult și nu le recomandăm dacă trebuie să cureți o suprafață mare. Folosind un cuțit de grădină, taie mănunchiurile de iarbă cât de jos poți. Deseori, această procedură este suficientă o dată pe an.
 3. Dacă cantitatea de iarbă care a invadat pavajul este însă mai mare și observi o modificare a structurii acestuia care pare datorată vegetației, situația nu mai este atât de simplă și recomandăm decopertarea parțială și rearanjarea stratului de nisip pe care sunt așezate dalele. Odată cu această procedură, poți îndepărta și baza vegetativă care a cauzat problema sau poți chiar să aplici o folie protectoare pentru ca aceasta să nu se repete în anii următori.

Cum întreținem vegetația din preajma foișorului și a mobilierului de grădină?

Avem tendința să construim în apropierea acestor spații din grădina noastră centre florale sau pur și simplu centre vegetative ca să ne bucurăm cât mai mult de natură și de posibilitățile ei. Mai mult decât atât, avem uneori pornirea să exagerăm, îmbogățind, pe măsură ce înaintăm în lunile de vară, aceste spații cu ghivece și jardiniere suplimentare. Această bogăție atrage însă un neajuns destul de mare, în special dacă nu ne ocupăm de el din timp și periodic: astfel de aranjamente sunt magneți de mizerie, atrăgând nu doar praful din curte, ci o mulțime de resturi vegetative care se agață și încep să putrezească printre și prin ghivece.

img_4iulie2021

O primă modalitate prin care poți să eviți această problemă, este prin plasarea în proximitate a unei jardiniere de dimensiuni mari (uite aici și aici două exemple relevante și foarte potrivite pentru majoritatea tipologiilor de grădină contemporane). Ideea din spatele acestei alegeri este simplă: o construcție de dimensiuni mici care izolează parțial vegetația anuală (florile din jardinieră) de ce este în jur este mult mai ușor de întreținut decât contrapartea ei, reprezentată de o mulțime de ghivece așezate unele peste altele.

Dacă, totuși, optezi pentru ghivece, este bine:

-        să nu le plasezi direct pe pământ pentru că solul se deteriorează, e mai greu de întreținut, iar ghivecele își pierd în felul acesta din durata de viață.

-        să folosești ghivece de aproximativ aceleași dimensiuni și forme, lucru care îți va ușura muncile de întreținere pentru că ansamblul ar fi, cel puțin parțial, modular.

-        să construiești structuri simple, ușor demontabile sau ușor de reconstruit.

img_6iulie2021

img_7iulie2021

Resturile apelor pluviale

Din păcate, multe dintre curțile de astăzi au apărut ca urmare a unor ajustări și, din acest motiv, nu sunt optimizate din toate punctele de vedere. Și, chiar și în cazul în care sunt, poziția acestora, ploile violente sau anumite lucruri lăsate pe suprafața pavajului (inclusiv mașina pe care nu ne mai deranjăm să o băgăm în fiecare seară în garaj) pot influența scurgerea apei pluviale. Acest fapt nu este o problemă în sine, dar poate deveni în câteva situații particulare. Ți le remarcăm mai jos pe cele care ni se par esențiale, dar îți atragem atenția că lista aceasta este, în mod real, cu mult mai lungă și mai complexă de atât:

 1. Categoric, cazul cel mai des întâlnit este cel al ploilor torențiale care adună în apropierea rigolelor resturi de pământ și vegetație. Nu trebuie doar să îndepărtezi aceste resturi, ci și să te asiguri că rigola aferentă nu a fost la rândul ei blocată de resturi și că traseul apei până la canalizarea publică este liber.
 2. Dacă ai o curte în pantă cu un acces pietonal realizat din dale individuale, ploile îți pot crea probleme. Caută să ocolești această problemă încă din momentul montării prin aplicarea unui strat suport care să permită scurgerea apei într-un mod adecvat. Dacă nu te descurci și ai nevoie de ajutor profesional, ne găsești aici.

      img_8iulie2021

 1. Curțile multietajate creează probleme specifice în cazul apelor pluviale. Specificitatea este atât de mare, încât ne este greu să generalizăm o regulă în această direcție. Este însă important ca, în astfel de curți, să nu subestimezi rolul bordurilor înalte și al rigolelor pentru că aceste două elemente de pavaj au un impact direct și relevant asupra modului cum se scurge eficient apa pluvială și asupra resturilor pe care aceasta le lasă în urmă.
 2. Curțile foarte înclinate sunt predispuse la resturi, vegetale sau nu, lăsate de apele pluviale. Avem în minte curțile de vile urbane, construite în pantă, care sunt în felul acesta expuse atât vântului, cât și intemperiilor în general. Organizează în partea de jos a curții, dacă este posibil, un loc unde să poți degaja resturile în lunile de vară. S-ar putea să fie necesar să-l folosești de mai multe ori în acest anotimp.
 3. Dacă curtea și grădina ta sunt concepute în jurul unui gazon, în vreme ce suprafața pavată este redusă minimal și strict pentru elementele funcționale, resturile apelor pluviale devin relevante și trebuie să intervii de fiecare dată (sau, oricum, foarte des) ca să-ți întreții într-un mod corespunzător curtea. Știm, din experiență, că cel mai mult timp solicită curțile cu vegetație înaltă (copaci, care, oricum, creează la rândul lor munci specifice în perioada toamnei) și curțile cu vegetație diversă.
 4. Resturile pluviale pot deveni o problemă și în cazul curților urbane mici, pavate integral, însă încercuite de clădiri sau ziduri. Nu este însă cazul teraselor de acoperiș sau teraselor penthouse, a căror deschidere, deși le expune ploii, le ferește de acumulări de material organic sau anorganic.

img_paves2021

Câteva cuvinte despre pavajul verde și întreținerea lui

Deja de multă vreme, am integrat în oferta noastră modele de pavaj verde, care au mai multe funcționalități. Găsești două exemple relevante aici și aici. Ideea din spatele acestora este simplă și foarte utilă: dacă geometria o permite, pavajul poate fi simultan un suport (în special pentru autoturisme, dar nu numai), și un spațiu care să mențină vegetația în peisaj. Forma optimizată a acestor pavele speciale permite creșterea gazonului în alveolele sale fără un impact major asupra stabilității pavajului. Este o soluție excelentă în special pentru spațiile mari adiacente fabricilor sau instituțiilor care dispun de parcări largi și care, de aceea, au nevoie de o soluție alternativă pentru a nu bloca vegetația pe suprafețe foarte semnificative.

Întreținerea acestor tipuri de pavele este însă specifică. Într-un procent foarte mare, se folosesc mașini de tăiat iarba a căror înălțime de tăiere poate fi ajustată corespunzător. Mai mult decât atât, soluțiile profesionale sau industriale trebuie să se mențină într-o asemenea zonă pentru ca întregul proiect să nu devină contraproductiv.

Însă în cazul în care ai optat pentru un pavaj verde în curtea ta, întreținerea nu poate și nici nu ar trebui să fie de o asemenea anvergură. Din această cauză, avem câteva sfaturi utile aici:

img_9iulie2021

 • Alege de la început un gazon de înălțime joasă, cel mai jos pe care îl găsești pe piață. Asigură-te că semănarea lui este omogenă și timpurie, și că îl uzi suficient de des. În felul acesta, o să obții un covor omogen în alveolele pavajului, care va fi cu atât mai ușor de întreținut.
 • Tăierea se poate realiza cu mâna, pentru un efect atent, dar o asemenea muncă poate deveni cronofagă. Alternativ, poți opta pentru o soluție mecanizată (mașină semiprofesională de tăiat iarba, cu tracțiune; soluțiile de mână, cum sunt coasele cu motor, nu sunt o opțiune potrivită aici), care e mai scumpă, dar nu în mod necesar contraproductivă atâta vreme cât suprafața care trebuie întreținută este destul de mare, iar mașina nu este cumpărată pentru o perioadă de timp redusă.
 • Din cauza condițiilor speciale, gazonul trebuie reîmprospătat anual, în cadrul muncilor de întreținere de primăvară, pentru a-i păstra omogenitatea și aspectul în lunile de vară.
 • Udarea acestui gazon trebuie să fie omogenă, moderată și repetată pentru ca stratul suport ce susține pavelele să nu fie deteriorat de cantitatea prea mare de apă.

img_10iulie2021Dalele individuale – o modă cu întreținere specifică

Îți vorbeam mai sus despre incidența tot mai crescută a dalelor individuale printre opțiunile clienților noștri și, odată cu ea, de relevanța acestui tip de produs în cadrul tipologiilor mai generoase ale dalelor și pavelelor contemporane. Este vorba de modele cum ar fi Mozaic și Roca, profund minimaliste, extrem de atrăgătoare, bogate ca aspect și, în general, foarte ușor de integrat atât într-un spațiu verde, cât și pe un pat de piatră decorativă. Se potrivesc în cadrul intrărilor business de dimensiuni medii sau mici, în curțile vilelor modulare, dar formează cu tot atâta eleganță alei de trecere de bun gust, în grădina sau în curtea ta.

Întreținerea acestor dale individuale poate fi însă complicată în perioada verii de vegetație și ploi deopotrivă.

Pe de o parte, vegetația este prin natura ei invazivă, iar aceste dale au nevoie de un contur impecabil pentru ca aspectul lor să rămână la fel de răvășitor de la o săptămână la alta. Asta înseamnă că trebuie să întreții gazonul aferent cu mai multă atenție decât întreții restul gazonului din grădină. Dacă dalele sunt așezate pe un pat de piatră decorativă, ești implicit scutit de acest tip de muncă.

Pe de altă parte, ploaia poate afecta atât aspectul, cât și structura de rezistență a acestor dale. De aceea, recomandăm o atenție sporită la infrastructură, în momentul montării lor. În ceea ce privește întreținerea dalelor în fața apelor pluviale, aceasta este contextuală.

Cum întreținem ușor un pavaj de suprafață medie sau mare

img_11iulie2021Multe dintre curțile de astăzi dispun de o zonă pavată (care, de cele mai multe ori, se confundă cu zona de acces auto, însă care nu este în mod necesar limitată la acesta) de dimensiuni generoase în ansamblul curții. Cu alte cuvinte, trăim într-o perioadă în care arhitectura de exterior este destul de interesată să separe, cel puțin la nivel principial, spațiul natural de spațiul utilitar.

Dacă ai parte de o asemenea curte trebuie să fi observat deja că muncile de întreținere a pavajului de dimensiuni generoase sunt parțial diferite: suprafața extinsă și deschisă îți dă posibilitatea să reduci întreținerea.

 1. Folosește mijloace mecanice de îndepărtare a vegetației;
 2. Achiziționează-ți un blower. Acest aparat de dimensiuni mici îți va fi de folos nu doar acum, ci și mai îndepărtarea ierbii tăiate care a ajuns pe pavaj și, mult mai important, la toamnă, când va trebui să degajezi cantități mari de frunze de pe pavaj, gazon și alei deopotrivă;
 3. Plantează în proximitatea unui asemenea pavaj vegetație cu rezistență sporită la secetă. Astfel de plante își pierd mai greu frunzele în timpul verii și, în felul acesta, nu-ți încarcă pavajul cu resturi vegetale.
 4. Folosește borduri mai înalte pentru delimitarea acestui pavaj și rigole adecvate. Acestea se vor dovedi utile în cadrul muncilor de întreținere.

img_13iulie2021

Munci specifice pentru secetă sau călduri extreme?

Într-un cuvânt: nu! Pavajul tău este suficient de rezistent și de bine realizat din punct de vedere tehnologic încât să nu fie afectat de aceste condiții de mediu. Din această perspectivă, alternanțele îngheț-dezgheț pe care le observăm în perioada de iarnă sunt cu mult mai periculoase. Totuși, un pavaj bine întreținut se va menține mai bine și cu o uzură mai mică în aceste luni de vară.

În plus, ai de fiecare dată posibilitatea să răcorești spațiul curții udând pavajul cu o cantitate semnificativă de apă. Dacă insiști suficient, răcoarea se va degaja din pavele pentru tot restul zilei, reducând senzația de sufocare asociată cu căldurile extreme. Drenarea apei de pe suprafața pavajului rămâne însă, și acum, esențială pentru ca baza acestuia să-și păstreze rezistența în anii care vor urma. Urmărește blogurile noastre și sfaturile pe care ți le oferim pentru a putea să-ți dezvolți o cunoaștere utilă a modului cum trebuie să-ți întreții pavajul ca să te bucuri de el din toate punctele de vedere, oricare ar fi anotimpul în care te găsești.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii