Pavajul iarna – ce trebuie să știm

Pavajul iarna – ce trebuie să știm

07.02.2019 11:18

Încă de la început, 4 detalii esențiale:

 1. Marea majoritate a pavajelor de pe piață rezistă fără probleme la variațiile de temperatură și umiditate din regiunea noastră geografică.
 2. Dacă există devieri de la această regulă, le vei afla de la producător dinainte de a achiziționa.
 3. Poți influența destul de mult modul cum se conservă pavajul tău urmând diverse reguli, structuri, principii etc. Pentru aceasta, citește în întregime acest blog post.
 4. Există decorațiuni pentru pavaje al căror sens este sezonier. Deși atinge acest subiect, acest blog post nu-l acoperă în întregime.

Întreținerea pavajului în perioada iernii este marcată de o serie de factori de bază. Analiza acestor factori și informarea cu privire la modul cum poți reacționa în prezența lor te ajută să fii responsabil cu pavajul tău pe durata celui mai complex anotimp pentru întreținerea curții, și anume iarna. Doi factori meteorologici (frigul și umezeala) solicită din partea ta atenție în modul cum îți gestionezi pavajul. Lor li se alătură alții, mai puțin relevanți, după cum vei afla mai jos.

pavajul iarna

Frigul este un element esențial pentru că temperaturile extreme pot afecta într-o oarecare măsură pavajul. Aceasta în special când temperaturile sunt dublate de următorii factori: prezența gheții persistente pe suprafața pavajului; umezeala excesivă recurentă; averse recurente; polei. Dacă astfel de condiții apar frecvent în zona unde locuiești, poți reduce timpul de întreținere alegând un pavaj sigilat încă de la început (adică evitând rosturile naturale din iarbă) și asigurându-te că sistemul de drenare este corespunzător. Acesta din urmă trebuie să facă față la topirile bruște datorate unor creșteri ale temperaturii care apar frecvent iarna.

Umezeala produce aproximativ aceleași efecte și (deja ai observat) trebuie corelată cu frigul. Prin alternarea temperaturilor joase cu cele înalte, umezeala poate eroda pavajul reducându-i durata de viață. Cu cât reușești să o eviți mai mult, cu atât mai eficiente și mai simple îți vor deveni eforturile de întreținere.

Ce poți face în mod concret?

Mai multe decât te-ai aștepta. Iată o combinație de sfaturi și sugestii pentru o întreținere rapidă a pavajului tău:

 • Asigură-te că sistemul de drenare funcționează corespunzător. Înaintea zilelor călduroase, asigură-te că apa ce va rezulta în urma topirii zăpezii are acces liber la evacuare.
 • Evită formarea unui strat gros de gheață pe suprafața pavajului. Cea mai simplă cale este să cureți pavajul după ninsoare, înainte ca zăpada să fi format un strat de gheață la bază.
 • Evită folosirea sării, din cauza naturii ei corozive, în special atunci când o folosești în stare solidă. Utilizarea sării este un motiv stipulat de toți producători când se pierde garanția pavajelor.
 • E bine să verifici sugestiile producătorului pentru pavajul tău anume.
 • Există alternative la sare pentru ca textura desăvârșită a pavajului tău să nu fie afectată. Citește mai jos ca să afli mai multe despre acest subiect!
pavajul iarna
 • Debarasează zăpada mecanic. Folosește unelte specifice care să nu distrugă suprafața pavajului tău.
 • Dacă zăpada pe care trebuie să o debarasezi se află pe un spațiu cu trafic auto, de dimensiuni mari, asigură-te că plugul sau cupa folosită are accesorii speciale pentru zăpadă și pavaj. Altfel, există posibilitatea unor daune structurale.
 • Ninsorile (chiar și abundente) nu deteriorează propriu-zis pavajul. Dacă urmează o perioadă caldă și dacă nu ai nevoie să folosești spațiul respectiv din curte, lasă zăpada să se topească natural.
 • Există în fiecare curte sau grădină locuri de depozitare. Nu lăsa zăpada să stea în asemenea locuri pentru o perioadă lungă numai pentru că îți este convenabil să nu o elimini în totalitate.
 • Redu folosirea pavajului la câteva cărări. Măturându-le după ninsoare o să obții o suprafață uscată pe care o s-o poți folosi cu lejeritate, la fel ca vara, chiar dacă stratul de zăpadă de lângă ea are 40 de centimetri. O să înțelegi interesul nostru pentru variantele simple și pentru îndepărtarea mecanică a zăpezii imediat ce o să citești capitolul următor.

Cum și cu ce tratăm suprafețele împotriva gheții

pavajul iarna

Înainte de folosirea oricărei substanțe cu scop degivrant, anti-îngheț, anti-alunecare etc., trebuie să te asiguri că aceasta nu afectează pavajul și că este prietenoasă cu mediul înconjurător (nu te afectează pe tine, nu afectează sănătatea animalelor și a plantelor sau bunăstarea mediului). Aici nu este un loc bun pentru inovație. Dincolo de lista noastră de mai jos, verifică informațiile relevante contactând producătorii (al pavajului și al substanței respective deopotrivă).

Din această cauză, este bine să citești lista de mai jos cu scop informativ. Ca utilizator casnic sau ca proprietar al unui pavaj de dimensiuni reduse, îți sugerăm a doua parte a listei, care este organizată cu un focus pe substanțe non-intruzive, ală căror sens în context este pur mecanic.

1. Chimicale
a. Prima și cea mai comună substanță este clorura de sodiu (sarea). Deoarece toata lumea e obișnuită să o folosească, este principala cauză a deteriorării grave a suprafețelor pavate.
b. Există zone unde se folosește sulfatul de amoniu, care este de altfel și un îngrășământ pentru sol. Recomandăm, firește, moderație.
c. Similar, salpetrul (nitratul de amoniu) este și el un îngrășământ cu potențiale aplicații în anti-îngheț.
d. Acetatul de potasiu are avantajul de a preveni înghețarea. Se folosește în special pe suprafețele mari și are o rată de coroziune mai redusă decât aceea a clorurii de sodiu.
e. Silvina este din punct de vedere chimic tot o sare (clorură de potasiu) care poate fi utilizată împotriva gheții.
f. Soluțiile comerciale pe bază de uree oferă un grad de coroziune mult mai redus decât sarea și pot fi folosite în cantități semnificative. Sunt recomandate în special pentru arii mari, cu trafic auto.
g. Clorura de calciu este folosită uneori împotriva zăpezii. Producătorii autohtoni o recomandă ca fiind soluția acceptată pentru deszăpezire.


2. Materiale cu rol mecanic
a. Nisipul – abraziv în cantități mari, trebuie eliminat de pe suprafața pavajului după dezgheț. Nu îl recomandăm pentru pavajele lucioase sau pentru pavajele cu texturare fină. Este recomandat și pentru faptul că, după dezgheț, cantități mici ajung în rosturi și au un efect de sigilare, iar dacă ajunge în gazon împreună cu zăpada, nu dăunează, ci, dimpotrivă, e benefic în cantități mici (pentru afânare).
b. Zgura măruntă – deși este uneori mai greu de obținut, are un grad de coroziune redus.
c. Pietrișul, criblura, piatra concasată, piatra spartă – deși se folosesc uneori în acest scop, nu le recomandăm pentru pavaje. Datorită diametrului și durității lor, aceste materiale vor afecta cu siguranță pavajul. Se pot face mici excepții în cazul pavajului antichizat, acesta putând primi o tentă suplimentară de antichizare.
d. Rumegușul – îl recomandăm cu căldură, în special pentru spațiile rezidențiale. Solicită mai multă îngrijire, dar nu are efecte adverse altele decât deranjul de a fi măturat.
e. Cenușa – folosește-o cu foarte multa prudență pentru că, uneori, poate colora suprafețele cu care intră în contact.

pavajul iarna
Reluăm o parte dintre materialele prezentate deja și ți le prezentăm într-o altă perspectivă. Insistăm asupra problemei coroziunii ca să te sensibilizăm cu privire la impactul acestor materiale asupra pavajului. Sperăm că tabelul vorbește de la sine.
material grad de abraziune impact asupra mediului aplicare
SARE foarte mare mediu ușoară
SULFAT DE AMONIU redus spre mediu mediu spre mare ușoară
RUMEGUȘ nul nul medie, solicită reaplicări
SOLUȚII CU UREE foarte redus mediu (poate fi pozitiv) foarte ușoară
NISIP mediu nul ușoară, dar solicită întreținere
CLORURĂ DE CALCIU mediu mediu ușoară spre medie

Întreținerea pavajului în funcție de tipul suprafeței dalelor

Texturarea dalelor și finisarea acestora nu sunt nicidecum omogene de la o gamă de pavaj la alta. Suprafețele se comportă diferit în prezența gheții, a zăpezii, a temperaturilor foarte scăzute, a ceții dense, sau a altor elemente meteorologice tipice acestui anotimp. Astfel, ne limităm în acest punct la a da câteva sfaturi; dincolo de tipologia specifică a pavajului tău, ar trebui să se dovedească nu numai utile, ci chiar binevenite.

pavajul iarna
  1. Nu este un mit constatarea conform căreia cu cât crește luciul suprafeței cu atât aceasta este mai alunecoasă. Pentru dalele foarte lucioase cu aspect de oglindă, contactează-ne în privința întreținerii hibernale.
  2. Si viceversa, nu trebuie să te bazezi pe structura rugoasă a pavajului tău: apa intră în orificii și creează cu ușurință o pojghiță de gheață la suprafața dalelor. Problema este că această pojghiță este afectabilă distinct în funcție de grosimea ei și de aderența pe care o face la suprafață.
  3. În cazul texturilor antichizate, nu insista cu eforturile de degivrare încercând să obții textura cu inserții originale. Ea va emerge din nou după încheierea perioadei de îngheț.
  4. Ai grijă la spațiile de trecere și la locurile unde un tip de pavaj este înlocuit cu un altul. În acele puncte este posibil să fie nevoie de tratamente distincte, în funcție de suprafață.

  Știai că:

  1. Cel mai mare fulg de zăpadă măsurat vreodată a fost în Montana, SUA (sec XIX) și a avut în jur de 30 de cm?
  2. Igluurile sunt singurele construcții tradiționale a căror încălzire se bazează exclusiv pe temperatura corpului uman?

  pavajul iarna

  Alternative ecologice suplimentare pentru îndepărtarea zăpezii și a gheții de pe pavaj

  În lista de mai sus (cea de materiale cu rol mecanic împotriva derapării), îți sugeram câteva printre care rumegușul nu numai pentru gradul redus de coroziune pe care-l prezintă, ci și pentru rolul său ecologic. Îți completăm aici această perspectivă, adăugând câteva elemente centrale în gândirea verde atunci când este aplicată pe întreținerea pavajului în perioada hibernală.
  Prima observație se referă la impactul substanțelor degivrante asupra vegetației. Unele dintre ele sunt chiar recomandate într-o anumită măsură pentru că pot fi folosite ca îngrășământ artificial (de exemplu, sulfatul de amoniu), dar în cazul altora este bine să ne exersăm moderația.
  În principiu, orice îndepărtare mecanică a zăpezii sau a gheții este din punct de vedere ecologic de preferat variantelor chimice. Aceste eforturi pot fi completate (sau, mai bine spus, diminuate prospectiv) printr-un design inteligent al curții tale și al modului cum se evacuează apa de pe suprafața acesteia. O discuție cu noi sau cu arhitectul tău te poate edifica asupra acestor aspecte.

  Mulți clienți neglijează un detaliu semnificativ: gheața în sine nu dăunează dacă nu persistă. Problemele apar atunci când lăsăm o anumită suprafață expusă gheții pentru o perioadă mai mare de timp. Este bine și coerent din punct de vedere ecologic să încercăm să uscăm cât mai repede pavajul, și prima modalitate prin care putem face asta este să îndepărtăm complet zăpada.

  Ce știm despre unelte

  pavajul iarna  Lopeți, mături, sape, rașchete? Care este unealta potrivită, pentru ce tip de muncă și de ce? Cât de mult afectează unealta suprafața pavajului și în ce fel? Ce recomandă profesioniștii pentru pavajul din curte? Dar pentru o zonă pavată de dimensiuni mai generoase? Există unelte speciale în funcție de textura pavajului? Dar în funcție de tipurile rosturilor? Primul răspuns, destul de general, este că uneltele sunt bune atâta vreme cât nu modifică suprafața pe care trebuie să o curețe.

  Asta înseamnă că uneltele din plastic industrial sunt mai recomandate decât cele din metal. Există inclusiv în cazul plugurilor accesorii din materiale alternative gândite tocmai pentru a nu produce stricăciuni în timpul operațiunilor de deszăpezire.

  • Unelte profesionale mecanizate de deszăpezire. Nu insistăm aici asupra lor. Ele sunt variate și devin o soluție reală dacă suprafața pe care trebuie să o păstrezi uscată este mai mare de 300 de mp.
  • Lopeți din plastic industrial pentru zăpadă. Sunt cea mai confortabilă, mai comună și mai ieftină soluție de pe piață.
  • Spărgătoare de gheață. Se utilizează cu foarte mare precauție, și nu le recomandăm în cazul pavajelor lucioase, pe care le pot ciobi cu ușurință.
  • Împingătoare de zăpadă. Sunt de multe feluri. Ți le sugerăm pe cele realizate din polipropilenă.
  • Rașchetele. Sunt eficiente, dar acoperă de obicei o suprafață redusă. Sunt foarte bune însă în preajma intrărilor sau lângă scurgerile de apă, unde pot debarasa gheața din numai câteva mișcări.
  • Împingătoarele sanie. O gamă de produse mai recentă, aceste împingătoare sunt eficiente și potrivite pentru o zăpadă ușoară, caz în care pot întreține cu ușurință o curte de până la 300 de mp.

  Dincolo de uneltele necesare pentru zăpadă și gheață, este bine să ai în curte o suflantă (cu sau fără aspirare). Iarna este de multe ori o toamnă prelungită și pavajul se umple de resturi vegetale aduse de vânt sau pur și simplu căzute din copacii aflați în apropiere. Este foarte important să-ți menții pavajul curat încă dinainte de a ninge ca să-ți reduci eforturile legate de îndepărtarea zăpezii. O suflantă este eficientă și pentru uscarea rapidă a pavajului prin îndepărtarea stratului de apă care altfel poate persista multe zile în perioada iernii.

  pavajul iarna

  4 sfaturi adiacente:

  1. Pe perioadele de îngheț, oprește sistemul de apă care alimentează fântânile de agrement din curte ca să eviți înghețarea și defectarea acestuia.
  2. O soluție rapidă anti-alunecare, foarte eficientă în cazul gheții, este un covor de pâslă. Asta pentru cazurile când nu ai timp să folosești rașcheta.
  3. Încălzirea treptelor de la intrare printr-un sistem dedicat anulează complet neplăcerile cauzate de zăpadă și gheață. Tradițional, în Japonia, sistemul de eliminare a apei menajere (ușor caldă!) se trasa pe sub cărarea de la intrare, tocmai pentru a o păstra uscată iarna. Simplu și eficient pentru tot restul vieții.
  4. Păstrează uneltele într-un spațiu relativ încălzit (garaj); utilizarea lor va fi astfel mult mai ușoară.

   

  Sigilarea pavajului pentru vremea rece și alte tipuri de protecție suplimentară

  O soluție mai rar întâlnită la noi, însă eficientă, este aceea de a sigila pavajul sau asfaltul cu un strat protector specific. E o procedură care se realizează profesional (în sensul în care este nevoie de o echipă specializată care să ducă la îndeplinire întregul proces) și care are un impact bun asupra rezistenței în timp a dalelor și a rosturilor deopotrivă. Totuși, clima din regiunea noastră nu este într-atât de extremă încât o asemenea procedură să fie neapărat necesară.

  Un element cheie care are o eficiență excelentă în timp (și pe care l-ai fi putut deduce deja citind până aici) ține de îngrijire: nu lăsa apa să băltească pe pavaj. Nu vorbim în acest caz de bălțile considerabile, care solicită o intervenție profesională, ci de acele pete de apă care par inofensive prin superficialitatea lor. Nu sunt. Posibilitatea ca acestea să înghețe este mai mare (tocmai din cauza superficialității lor), respectivele zone înghețate nu sunt neapărat vizibile, dar efectele lor în timp vor deveni vizibile cu siguranță pentru că procesul înghețării afectează atât structura internă a rosturilor, cât și suprafața dalelor și a pavelelor.

  Dacă observi crăpături în pavelele sau dalele tale, contactează constructorul sau scrie-ne. Nu este o situație tipică și duce de obicei la probleme structurale destul de semnificative.

  pavajul iarna

  Nu uita

  Frumusețea și transparența gheții îi ascunde puterea, care este în primul rând mecanică și mai puțin termică. Din cauza aceasta, factorul timp devine important ori de câte ori vine vorba de întreținerea pavajului. Dincolo de metodele și procedeele descrise și explicate în acest blog post, nu amâna nici debarasarea zăpezii, nici eliminarea gheții din curte. Chiar mai mult de atât, în primele ore după ninsoare, procedura este una destul de simplă și presupune din partea ta un efort cu mult mai redus decât acela depus a doua zi sau în zilele următoare.

  Adaugă de aceea la soluțiile noastre de curățare și întreținere responsabilitatea cu care le folosești. Ele sunt adaptate în funcție de mărimea suprafeței pe care trebuie să o păstrezi curată și, firește, de tipul materialului suport. În final, îți oferim încă trei sugestii pe care le considerăm relevante oricare ar fi tipul și mărimea curții tale sau a aleilor din grădina ta.

  • Dacă curățenia de toamnă este extensivă, întreținerea din perioada iernii va fi mult mai ușor de realizat.
  • Un sistem de drenare potrivit reduce într-un mod covârșitor efortul depus în perioada iernii pentru că ajută la eliminarea naturală a apei de pe suprafața pavajului fără nici o intervenție. De aceea, e important să fii prevăzător încă din etapa de construire.
  • Elimină zăpada în locuri amenajate în așa fel încât topirea acesteia să nu te afecteze. Este mai ales cazul aleilor de grădină, dar se întâmplă uneori și în curțile de mici dimensiuni.

  Pentru orice alte întrebări, scrie-ne sau vizitează-ne în showroom-ul nostru. Întreținerea pavajului iarna este foarte simplă dacă totul este prevăzut din timp.

   

   

  Postat în News De:
  Dragomir Margineanu

  Acest site web utilizează Cookie-uri

  Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

  Mai multe detalii