Porți la modă: variante, modele și accesorii pentru curtea ta

Porți la modă: variante, modele și accesorii pentru curtea ta

24.05.2022 08:00

img_22aprilie2022

Alegerea porții din față a curții este o problemă delicată, ce solicită din partea ta cea mai mare atenție, și un strop de versatilitate, prin care să te asiguri că găsești poarta potrivită. O poartă reprezintă un element de trecere atât din punct de vedere funcțional, cât și stilistic, și trebuie, de aceea, să răspundă bine atât ca element de delimitare, cât și ca emblemă a casei tale. Din acest punct de vedere, poarta este cel mai important element de design pe care trebuie să-l alegi și primul cu care se întâlnesc vizitatorii tăi. Acest articol discută ce anume trebuie să faci pentru ca alegerea să fie una de succes.

Despre materiale, un ghid.

Alegerea materialului din care este executată poarta este în mare parte o opțiune de gust: fie că sunt de metal, fie că sunt de lemn sau din elemente prefabricate sau eclectice, porțile contemporane sunt accesibile într-o gamă suficient de amplă încât să acopere toate gusturile și posibilitățile. Dar materialul are și un rol discret, vizibil în timp:

img_23aprilie2022

 1. Porțile de metal traduc o senzație mai rece. Fierul forjat, plăcile metalice, oțelul și alte materiale similare o să creeze la intrare o zonă impersonală. Nu este nimic rău în asta (dimpotrivă, în foarte multe situații poate fi de preferat!), dar este foarte important să fii conștient de acest aspect încă de la început. Avantajele metalului tratat sunt multe: rezistența excelentă în timp, raportul calitate/durabilitate foarte bun, întreținerea minimală, accesorizarea ușoară, scalabilitatea (se pot monta foarte ușor pe ele sisteme automate de închidere) sunt doar câteva dintre avantajele la care ne putem gândi.
 2. Porțile de lemn sunt mai primitoare, însă necesită îngrijiri periodice. Au o durată de viață mai mică (deși există excepții) decât porțile de metal, dar căldura pe care o emană este de neegalat. După o poartă de lemn, realizată din panouri închise sau nu, te aștepți la o grădină intimă, vegetația este așteptată și suportată cu mai multă ușurință, iar senzația de acasă este mai pronunțată. Îți recomandăm însă structuri de metal, pentru că cresc durata de viață a porții.
 3. Porțile din materiale prefabricate găsesc calea de mijloc între cele două categorii de mai sus. Pot fi optimizate pentru durabilitate (de fapt, în marea lor majoritate sunt foarte durabile), pot lua forme dintre cele mai interesante și, în plus, pot fi executate la comandă ca să se potrivească cu stilul casei tale sau pur și simplu cu gustul tău.

Două tipuri de porți

Disociem între porțile auto și porțile pietonale dintr-un interes pentru funcționalitate. În plus, cele mai multe arhitecturi de exterior de astăzi organizează, cel puțin în cadrul vilelor urbane, două accesuri distincte în curte. Este de preferat ca ansamblul să fie unul coerent, adică să alegi două porți în tandem, mai ales în cazul, cel mai comun, în care plasarea acestora este la o distanță apropiată. O discrepanță prea mare, de materiale și stil, între cele două poate crea un dezechilibru estetic pe care cu siguranță nu ți-l dorești.

img_24aprilie2022În ceea ce privește porțile auto, este important să te orientezi spre un model care să poată fi automatizat, care să fie ușor de utilizat în viața de zi cu zi (nu îți dorești o poartă pe care s-o deschizi greu în fiecare dimineață de iarnă), și care să răspundă nevoilor tale specifice. Iată aici, aici și aici trei exemple relevante. Materialele contemporane sunt adaptabile și este foarte ușor să ajungi la o soluție optimă cu efort minim, mai ales dacă ai un plan de arhitectură complet, care să te asiste în alegerea ta.

Porțile pietonale sunt mai intime și mai personale. Ele traduc sau transmit personalitatea proprietarului într-un grad mai mare și impactul lor asupra vieții tale zilnice este el însuși mai pronunțat. Dincolo de limitarea pe care ți-o sugeram la începutul acestei secțiuni, alege conform gustului tău și păstrând în minte ideea că propria ta casă (și, prin aceasta, poarta ei pietonală) te reprezintă. Iată, din nou, aici, aici, și aici trei modele atrăgătoare.

Cum alegem poarta în funcție de pavaj

img_25aprilie2022

Decizia ar trebui să fie una corelativă, în sensul că alegerea este ideală dacă este făcută simultan pentru ambele produse din curtea ta. În felul acesta, nu trebuie să faci compromisuri nici la tipul pavajului spre care înclini, nici la funcționalitatea porții, nici la orice alt element adiacent ce ar putea să intervină în decizie. Mai mult decât atât, îți sugerăm să decizi tiparul gardului sau al zidului de împrejmuire tot acum.

Porțile cu un model deschis promit perspectiva și lasă ochiul să călătorească dincolo de ele. Astfel de porți comportă pavaje dintre cele mai diverse și trebuie să ai grijă doar la nuanța pe care o alegi. Un model minimalist, cu o liniatură orizontală spațiată, va lăsa să se vadă pavajul din curtea din față și ar trebui să fie dublată de un model de pavaj cu o geometrie similară. Dar formele sunt, în acest caz, mult mai permisive decât ar părea la prima impresie, așa că îți poți lăsa imaginația să zboare.

Porțile mate sau ale căror panouri nu permit să se vadă dintr-o parte în cealaltă sunt potrivite pentru ziduri închise de înălțime medie sau mare. Cât privește pavajul, impactul este destul de redus, lăsându-ți libertate de mișcare. O opțiune destul de răspândită este alegerea unei porți cu model, model ce poate fi reprodus cu mult efect în curtea din față prin accesorii care să se potrivească.

img_26aprilie2022

Un caz particular îl reprezintă aici porțile din fier forjat. Vorbim de o anumită calitate a materialului ce se impune prin eleganță și distincție. Pavajul trebuie să susțină o asemenea perspectivă și îți recomandăm aici în primul rând dalele sau pavelele de piatră. Întâlnirea dintre piatra neșlefuită și fier forjat a făcut mode de-a lungul istoriei pentru că, în timp ce menține și sugerează sensul stabilității și al luxului, implică o anumită căldură ce se perpetuează în timp.

Porțile curților în pantă sau rampă

img_27aprilie2022

În cazul curților înclinate, porțile au uneori nevoie de sprijin tehnic pentru a fi funcționale în adevăratul înțeles al cuvântului. Deschiderea spre exterior poate rezolva uneori această problemă, dar alteori se dovedește inoportună. Alege un pavaj aderent, discret și bine sudat (e un caz unde recomandăm deseori pavajul cu destinație auto) și organizează spațiul porții în funcție de acesta.

Iată trei sfaturi utile de care te poți folosi atunci când trebuie să instalezi o poartă pe un astfel de teren:

 • Poate fi de folos să separi complet accesul auto de cel pietonal: poarta se poate transforma într-o poartă de garaj încastrat sau pur și simplu săpat în pământ, în vreme ce intrarea pietonală poate deveni o cărare cu trepte.
 • Limitează accesul auto sau trasează în curtea ta un pavaj care să conducă mașina pe o alee ocolită, însă mai puțin înclinată.
 • Montează, dacă este posibil, poarta de acces auto într-o altă parte a curții (laterală sau în spate), eliminând astfel neplăcerile create de diferența de nivel.

Cât de mare trebuie să fie o poartă?

Pentru porțile auto, dimensiunile sunt standardizate ca să-ți ofere un acces comod și să nu consume în același timp prea mult din zidul de împrejmuire. Porțile mai mari pot fi semi-mobile (se desface doar o partea în mod uzual, iar cealaltă poate fi desfăcută în cazul că ai nevoie de un acces și mai larg, la un moment dat). Îți sugerăm să:

 • alegi lățimea porții în funcție de sfaturile constructorului sau ale arhitectului tău;
 • te orientezi spre o soluție ready-made: reprezintă de cele mai multe ori o întâlnire fericită între un design de calitate și funcționalitate de excepție.
 • iei în calcul de la bun început toate cazurile particulare pentru că, odată poarta instalată, devine dificil să modifici tot proiectul din partea frontală a casei.

img_28aprilie2022

Porțile pietonale sunt mai permisive în această direcție și îți oferă mai multă libertate de mișcare. În principiu, porțile înguste, încadrate de zid, sau chiar de zid și arcadă, sunt cele mai intime și mai cochete variante. Acestea pot fi accesorizate cu ușurință, arată bine în orice anotimp, și promit un interior cald. Alternativa este însă foarte funcțională: porțile pietonale de o lățime medie sau mare sunt cât se poate de potrivite pentru viața de zi cu zi.

Un singur pavaj sau două pavaje dedicate?

Separarea celor două porți de la intrare atrage o problemă implicită: o să pavăm toată curtea, ignorând faptul că porțile au o distanță între ele, sau o să ne orientăm spre un tandem între un pavaj auto și o alee de acces?

 1. Accesul separat este mai dificil de întreținut, dar mai atrăgător, de cele mai multe ori. Poate păstra zona auto funcțională, în vreme ce aleea de intrare rămâne intimă și separată. Mai mult decât atât, îți permite variații stilistice (inclusiv în tipul pavajului pe care îl alegi pentru această alee). img_30aprilie2022
 2. O pavare integrală (și integrată) este mult mai funcțională și presupune o întreținere diminuată, mai ales în lunile în care vegetația se scutură pe pavaj. Stilul va rămâne unic, neschimbat și fluid și imaginea de ansamblu va fi una sudată și coerentă. Dezavantajul este pierderea posibilității de a-ți personaliza intrarea pietonală sau, oricum, profunda limitare a acesteia.
 3. Un caz particular este reprezentat de curțile cu diferență de nivel, ce solicită aproape implicit o separare de un fel sau altul. Profită de varietatea foarte mare de pavaje de pe site-ul nostru ca să reduci cât de mult se poate din efectele neplăcute contextuale ce pot rezulta dintr-o asemenea diferență de nivel.

img_31aprilie2022

Porțile din fier forjat – de ce sunt importante

Este în primul rând o problemă de tradiție: materialul a fost utilizat în aceste scopuri de sute de ani și a fost, de cele mai multe ori, corelat cu un zid pe măsură, realizat din două etaje: unul bazal, al pietrei dure, și un al doilea, ce respiră mult mai bine, al barelor de fier forjat.

Dar este și o problemă de rezistență în timp. O poartă din fier forjat va rezista fără nici o exagerare și cu foarte puține operațiuni de întreținere zeci și zeci de ani. În plus, dacă te vei hotărî să o schimbi, din rațiuni de gust, de exemplu, peste o decadă sau două, vei constata că prețul de vânzare este aproape identic (iar în anumite cazuri poate fi mai mare). Altfel spus, este o achiziție, dar este în aceeași măsură și o investiție.

Fierul forjat prezintă apoi avantajul adaptabilității: este prietenos cu o gamă mare, dacă nu imensă, de stiluri distincte și are calitatea de a nu le acoperi prin prezența sa; în schimb, le completează: oferă curții tale mai multă spațialitate, completează și înnobilează stilul casei, promite și sugerează prin greutate și siguranță un loc bine delimitat.

img_32aprilie2022

Chiar dacă există o diferență de preț între porțile de fier forjat și porțile din materiale prefabricate sau pur și simplu de metal, interesul cumpărătorilor nu pare să se diminueze, probabil din înțelegerea faptului că produsele respective au un grad excelent de rezistență în timp. În ultimă instanță, porțile din fier forjat pot reprezenta o imagine a întregii locuințe și da un ton interiorului pe care îl așteaptă vizitatorul atunci când se află în fața acestora.

Porți minimaliste contemporane

În oferta noastră, orientată atât înspre porțile auto, cât și înspre cele pietonale, vei găsi porți minimaliste contemporane. Acestea sunt foarte la modă astăzi și vin cu o serie de avantaje specifice, de care te poți bucura oricare ar fi amenajarea pe care ai ales-o în curte și independent de stilul fațadei tale:

 1. Oferă cel mai bun raport calitate / preț de pe piață. Sunt pur și simplu foarte eficiente și au o durată de viață lungă, chiar și în condiții meteorologice complicate, cum sunt uneori cele din zona noastră (ne referim în special la intemperii și la diferențele mari de temperatură).
 2. Pot fi concepute conform gustului tău. Cu tehnologia contemporană la care au acces producătorii cu care lucrăm, forma nu mai este o limitare și permite desfășurarea de modele cât se poate de variate și chiar unice, la comandă.
 3. Vopsirea în câmp electrostatic este o soluție verificată de tratare a metalului în așa fel încât rugina să fie ținută la distanță de metal pentru multă vreme. Procesul incubă o acoperire completă, fără erori, a stratului vopsit, ceea ce duce la o protecție sporită și, implicit, la durabilitate.
 4. Porțile din această categorie pot lua orice dimensiune este necesară și pot fi fabricate în raporturi specifice între lățime și înălțime, în cazul în care ai nevoie de o poartă specifică.
 5. Pot fi livrate în cel mai scurt timp posibil, iar livrarea nu este dificilă pentru că, spre deosebire de alte modele, aceste porți nu au o greutate impunătoare.
 6. Sunt ajustabile și adaptabile la sistemele de deschidere electrică, dacă dorești să îți instalezi unul.

Sunt în cea mai mare parte batante (variantele auto) și oferă deschidere conform necesităților tale, spre interior sau spre exterior.

img_33aprilie2022

Porțile minimaliste sunt, în acest moment, cea mai bună variantă pentru o casă urbană proaspăt construită, în special în cadrul cartierelor noi, unde direcția stilistică este oricum una similară. Dar avantajele lor nu se opresc aici, având în vedere funcționalitatea sporită și ușurința cu care se utilizează, atât în scenariul mecanic, clasic, cât și atunci când sunt utilizate cu sisteme automate electrice de deschidere. Porțile pietonale din oferta noastră pot fi la rândul lor legate la un sistem electric pentru ca tu să poți să închizi și să deschizi ușa direct din casă.

Trei idei la final

Cele mai multe porți din oferta pe care ți-o punem la dispoziție sunt excelent echilibrate în ceea ce privește raportul calitate preț. Este bine atunci când alegi să gândești prospectiv: o poartă este de durată și perspectiva ta trebuie să ia în calcul acest detaliu.

img_34aprilie2022

 1. Alege întotdeauna în funcție de gustul tău, chiar și atunci când ai impresia că există o discrepanță între stilul porții și stilul arhitectural al casei tale. Gustul este important și pentru că accesorizarea curții tale ce va urma achiziției porții va fi mult ușurată de acest pas.
 2. Hotărăște de la început ce tip de poartă dorești fără să uiți relația acesteia cu pavajul din curtea din față. Reține în acest context că intimitatea pe care o obții într-o curte printr-o poartă fără inserții sau cu inserții minore crește implicit importanța pavajului, al cărui aspect devine esențial.
 3. Nu-ți limita variante din rațiuni financiare pentru că, pe termen lung, efectul va deveni vizibil. Este mai inteligent să investești în partea frontală a curții și să lași un potențial proiect de amenajare pentru grădină, dacă finanțele nu îți permit să termini totul de la bun început. Cu alte cuvinte, alegerea pavajului și a porții trebuie să aibă loc la început pentru ca rezultatul să fie mulțumitor.

Ne găsești pe site-ul nostru pentru detalii în legătură cu porțile din ofertă și pentru orice alte sfaturi referitoare la acest aspect. Nu uita însă că alegerea este în ultimă instanță personală și că trebuie să îți reflecte stilul tău, dincolo de modele de moment.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii