Spații de relaxare în curte pentru o vară târzie

Spații de relaxare în curte pentru o vară târzie

29.08.2019 09:18

img_1_aug

Spre finalul acestui anotimp, căldura nu este singurul impediment de care ne lovim atunci când dorim să ne relaxăm în grădina sau în curtea noastră. Însă cu eforturi moderate, putem obține diverse zone de liniște în preajma cărora să ne odihnim. O curte bine pavată, o grădină ale cărei alei au fost concepute cu atenție, o terasă bine plasată – sunt toate locuri ce ne permit să ne desfășurăm creativ în așa fel încât finalul verii să nu fie sinonim cu un șir de zile toride și uscate, ci un prilej cu adevărat special de a ne bucura de natura care ne înconjoară casa. Blog post-ul de față își propune să-ți dea câteva sugestii în această privință. Departe de a fi exhaustiv, el este conceput ca o serie de sugestii care comportă oricâte ajustări dorești.

Reguli generale pentru spațiile de relaxare

Putem nota câteva reguli importante pe care este bine să le întrunească orice astfel de spațiu, indiferent de anotimpul despre care vorbim sau de poziționarea acestuia. Cele mai multe sunt corelate cu elementele de decor din curtea ta, cu funcționalitatea acesteia, cu zonele de acces și cu spațiile adiționale care aduc un plus de versatilitate în anumite momente ale anului.

  1. Spațiile de relaxare trebuie concepute în așa fel încât să nu afecteze în nici un mod viața de zi cu zi, accesul la accesorii și întreținerea curții tale.
  2. În proximitatea grădinii, spațiile de relaxare trebuie să se lase înconjurate de natură, nu să sufoce natura. Acest detaliu atât de minor este încălcat cu regularitate în foarte multe zone rezidențiale de la noi, unde prezența naturii este redusă la un pom și un grup vegetal minor, în vreme ce restul locului este ocupat de spațiul pentru grătar. Un echilibru între cele două zone, obținut cu intuiție prin permutarea inteligentă a dalelor cu elemente de decor (ai aici un exemplu perfect) îți va menține funcțiile spațiului și îți va păstra elementele naturale intacte sau, oricum, prezente.
  3. Delimitarea spațiilor de relaxare printr-un pavaj distinct este o soluție bună numai în cazul când aceste soluții sunt definitive. Altfel, este de preferat ca pavajul să se continue cu naturalețe, în vreme ce rolul delimitării respectivului spațiu poate fi preluat de garduri contextuale sau de diverse elemente decorative.
  4. Este important ca fiecare spațiu să-și mențină funcția/funcțiile și să nu devină un teritoriu unde se petrec majoritatea activităților din casă. În timp, o asemenea soluție plictisește.

img_2_aug

Cum obții rapid (sub 2 h) un asemenea spațiu?

Destul de ușor, depinde numai de mărimea curții/grădinii tale și de suprafața pe care dorești să o amenajezi. Prima regulă este să elimini cât mai multe lucruri inutile de pe suprafața pavajului pentru că un spațiu gol respiră mai bine și îți sugerează cu mai multă meticulozitate soluții reale. Un pavaj expus, bine întreținut, poate avea o identitate a lui suficient de semnificativă încât să-ți dorești organizarea unui loc simplu de relaxare (două fotolii de ratan cu accesorii minimale) în așa fel încât acesta să rămână vizibil.

Nu lăsa vegetația să-ți stea în cale, dar nu te disocia complet de ea. Dacă dorești să dublezi zona din living cu un spațiu similar în curte, în preajma grădinii, însă numai pentru o după-amiază, este o idee foarte bună să corelezi cele două spații, permițând accesul ușor dintr-o parte într-alta. În cadrul unei asemenea soluții, care este foarte la îndemână în majoritatea arhitecturilor moderne de azi, camera de zi se desface și devine mai luminoasă, iar pavajul de afară primește pentru câteva ore intimitatea și căldura casei. Câteva accesorii plasate aparent neatent pe toată suprafața vor întregi senzația de echilibru.

A treia variantă pe care ți-o propunem este legată de spațiile deja existente în curte și grădină: o bucătărie de vară poate deveni ușor un chioșc în aer liber dacă eliminăm surplusul de obiecte care apar într-un asemenea loc de la o zi la alta. La fel, în grădină sau pe alei, chioșcurile se pot transforma în terase deschise, iar băncile mobile pot fi repoziționate ca să creștem senzația de interacțiune și de dialog.

Un ultim sfat aici: nu uita că cea mai rapidă cale pentru amenajarea unui spațiu de relaxare temporar este cu accesorii speciale: folosește perne de exterior, șezlonguri, taburete și otomane, fie că alegi o zonă cu pavaj, fie că te orientezi către gazonul din curtea ta. Un fire pit mobil, care este întotdeauna un accesoriu de efect, va completa tabloul.

Știai că…

 • un minut sau două de relaxare între două activități distincte îți pot crește semnificativ capacitatea de concentrare?
 • folosirea muzicii de fundal în spațiul personal crește nu doar senzația de relaxare, ci și pe aceea de dialog și interacțiune cu cei de lângă tine?

Spații de relaxare permanente

Mai jos, disociem între două tipuri de spații de relaxare permanente: cele care sunt concepute pe suprafața curții, mai precis acele spații care implică pavajul de bază din curtea ta și, pe de altă parte, cele care sunt integrate în grădină sau care sunt conectate cu aleile acesteia. Deși sensul final al acestor zone este similar și are ca scop relaxarea ta, a familiei tale și a oaspeților, atunci când este cazul, plasamentul lor le face oarecum diferite.

 

în curte / pe pavaj

în grădină / pe gazon

 • canapele cu fire pit

Pot fi dispuse conform oricărui principiu pentru că prezența pavajului îți va da oricum posibilitate de mișcare.

O alee de acces, realizată fie din pavaj, fie din dale individuale, este o idee bună pentru ca restul gazonului să nu fie afectat de traficul crescut.

 • foișor cu/fără separație de vânt

Arată și se comportă ca orice altă clădire minoră din curte. Nu necesită observații suplimentare.

O alee de acces este obligatorie. Dacă alegi dale similare dalelor din curte, integrarea vizuală a foișorului va fi mai pronunțată. Adițional, se poate pava zona limitrofă acestuia, pentru un plus de confort.

 • șezlonguri individuale

-

Le recomandăm dispuse pe suprafața gazonului. În plus, este bine să fie considerate elemente semi-permanente (pot fi eliminate în lunile friguroase și în zilele când este tăiată iarba), chiar dacă solicită alei de acces și postamente de pavaj dedicate.

 • bănci de lemn/piatră

Două bănci, dispuse față în față, sau mai multe bănci dispuse radial dau avantajul unui spațiu comunitar, plăcut și intim, dar, atenție, blochează accesul. E bine ca acestea să fie așezate într-o laterală a curții.

Dacă accesul către băncile din grădină se dorește cât mai natural, aleea poate fi obținută din materiale mai ușor de integrat. Recomandăm în acest context în primul rând marmura și piatra decorativă.

 • spațiu de joacă pentru copii

Îl preferăm în zona pavată pentru că este mai ușor de întreținut și/sau reamenajat, inclusiv de remodelat și de îmbogățit cu accesorii suplimentare. În felul acesta, gazonul rămâne intact, iar copiii se pot bucura de o după-amiază în natură.

-

img_3_aug

Sfaturi pentru terasele semi-permanente

Dintre toate soluțiile de relaxare pe care le poți construi sau concepe pe suprafața pavajului tău, la limita cu grădina sau chiar pe gazon, terasele semi-permanente sunt dintre cele mai des întâlnite. Avantajele sunt multe: oferă o gamă largă de opțiuni; susțin activități diverse; pot fi acoperite cu destul de mare ușurință; sunt rezonabile în ceea ce privește raportul calitate/preț; și, nu în ultimul rând, sunt destul de ușor de reamenajat. O terasă permanentă este și un excelent prilej de a muta o parte din activitățile care au loc de obicei în camera de zi, în mijlocul naturii. Dacă accesoriile spre care te-ai îndreptat au fost alese cu atenție, efectul va fi unul de durată, iar versantul funcțional va fi acoperit cu siguranță.

Iată mai jos, parțial în ordinea importanței, câteva elemente pe care le poți lua în calcul atunci când te decizi pentru o terasă semi-permanentă:

 1. Decking-ul poate fi realizat din pavaj, dale sau materiale compozite. În vreme ce ultima categorie vine cu avantajele ei, legate în primul rând de funcționalitate și durată de viață, pavajul poate fi o soluție bună pentru o senzație de unitate la nivelul întregii curți.
 2. Separarea terasei de curte se poate realiza din lemn sau dintr-un zid decorativ. În ambele situații, accesoriile speciale și elementele de vegetație sunt o soluție bună pentru a îmblânzi prezența unui zid în spațiul curții.
 3. Terasele semi-permanente construite pe suprafața gazonului pot fi delimitate discret cu o bordurare inteligentă, dar pot primi cu la fel de multă naturalețe elemente de lemn sau elemente împletite.
 4. Dacă ai flori exotice/tropicale care suportă clima de la noi doar câteva luni pe an, le poți integra ușor pe aceste terase. Ghivecele de piatră sau ghivecele turnate se vor alătura într-un mod plăcut dalelor sau de bază.

img_4_aug

Sfat suplimentar

Orice terasă arată bine dacă o vei îmbogăți cu elemente înrudite cu cele din casa în care o integrezi. Un asemenea gest aduce o senzație de coerență și, în plus, creează un plus de căldură atât de important spațiilor de relaxare din curtea ta.

Fântâni și iazuri lângă spațiile de relaxare

Aceste elemente de decor sunt ele însele spații de relaxare de cea mai bună calitate. Mai mult încă, a le așeza într-un mod intuitiv în proximitatea unei terase, lângă o serie de bănci sau în apropierea șezlongurilor îți dă posibilitatea să te bucuri de prezența apei în moduri diverse.

img_5_aug

1)     Nu lăsa apa să devină un element static: integrează-i mișcarea atâta cât îți permite spațiul curții, iar în cazul iazurilor, dublează efectul acestora prin prezența unei fântâni acționabilă electric.

2)     Băncile din curte sau grădină sunt atrăgătoare, însă și mai atrăgătoare decât ele sunt băncile din apropierea apei, acolo unde răcoarea acesteia îți poate împrumuta puțină prospețime în după-amiezile toride.

3)     Poți integra apa și numai ca un element temporar (vorbim aici inclusiv de piscinele pentru copii) atâta vreme cât delimitarea acesteia față de pavajul curții sau față de vegetație este corespunzătoare.

img--aug-6

4)     În preajma fântânilor arteziene, șezlongurile sau, dimpotrivă, scaunele înalte de bar sunt binevenite. Lângă iazuri însă, se potrivesc element mai discrete cum sunt băncile joase sau canapelele de exterior.

5)     Pe lângă variantele tradiționale de iazuri, îți sugerăm și: iaz cu crap japonez, iaz superficial care se dezafectează în perioada sezonului rece, fântâni pentru păsări etc.

6)     Dă un sens tradițional pavajului tău atunci când întâlnește apa și vei avea partea de un spațiu special în grădina ta, atât prin prisma intimității pe care o va crea, cât și prin gradul de naturalețe care se va păstra de la un anotimp la altul.

img_7_aug

Sfaturi rapide

 • Amenajarea nu trebuie să fie niciodată definitivă. Lasă-ți un spațiu de recul și organizează-ți curtea în așa fel încât singurul element permanent să fie pavajul.
 • Dă fiecărui spațiu de relaxare un specific al său ca să crești diversitatea aspectului și a funcționalității din reședința ta.

Umbra și rolul ei în curte și grădină

O privire mai atentă asupra subiectului acestui blog post o să-ți scoată la iveală un adevăr neașteptat: cele mai multe spații de relaxare sunt corelate cu prezența umbrei, în diversele ei forme și manifestări. Nu insistăm aici foarte mult pentru că subiectul e vast și necesită o abordare independentă, dar îți remarcăm acele situații unde umbra intervine în spațiile de relaxare, optimizându-le.

 1. Cea mai bună soluție împotriva luminii directe a soarelui pe toată durata verii și mai ales vara târziu, când zilele devin toropitoare este o umbrelă de curte de mari dimensiuni. Asigură-te că are un punct de sprijin bine conceput și că este suficient de înaltă înainte să o achiziționezi pentru că, în felul acesta, o vei putea folosi în contexte diferite, în perioade ale anului diferite.
 2. Folosește extensiv umbra pe care o lasă foișorul tău și organizează un spațiu de relaxare nou în proximitatea acestuia, dar în afara lui. Asigură-te că utilizezi pavajul într-un mod adecvat, și te vei bucura de o umbră desăvârșită și, simultan, de aerul proaspăt din curte.
 3. Nimic nu poate concura însă cu umbra pomilor și a copacilor din grădina ta. De aceea, spațiile de relaxare din apropierea acestora vor fi întotdeauna soluția cea mai atrăgătoare pentru oricine dorește să evite pentru câteva ore lumina soarelui, petrecându-și totuși timpul în natură.

img_8_aug

Caracteristici speciale ale pavajului pentru spațiile de relaxare

Dincolo de caracteristicile tehnice și/sau estetice ale pavajului, locurile unde ne relaxăm solicită prin natura lor o ambianță deosebită. Pentru a obține această ambianță avem nevoie în primul rând ca elementele din care este realizat spațiul de relaxare să fie în consonanță. Din această cauză, primul element la care trebuie să ne gândim este pavajul, datorită sensului său permanent în spațiu și datorită faptului că, aflându-se la baza lucrurilor, menține de acolo aspectul de bază al locului respectiv.

Îți enumerăm mai jos câteva caracteristici pe care le considerăm relevante, amintindu-ți că trebuie să ții întotdeauna seama de context dacă îți dorești ca la final să ai parte de un spațiu bine echilibrat.

 • Culoarea pavajului – îți sugerăm tonurile calde pentru spațiile intime și tonurile reci sau neutre pentru zonele moderne, care preferă lumina zilei în detrimentul luminilor de seară sau de noapte. Aceste tonuri pot fi însă dublate de elemente de contrast pentru mai multă variație în spațiu.
 • Forma pavelelor sau a dalelor – aceasta se alege exclusiv în funcție de context și de gusturile tale. Nu există reguli predefinite și o multitudine de forme funcționează într-o multitudine de situații distincte.
 • Borduri și alte delimitări – sunt deseori utile în special pentru a ajuta ochiul să disocieze cu mai multă ușurință între cele două locuri din curte. Recomandăm bordurile de înălțime medie sau mică pentru ca prezența acestora să nu reprezinte în nici o situație un impediment.

„Întotdeauna am simțit că a avea o grădină înseamnă a avea un prieten bun și loial.”

C.Z. Guest

 • Dale prietenoase cu apa – pentru cazul când spațiul de relaxare implică prezența apei, este bine să te orientezi pe acele elemente de pavaj (dale, material pentru rosturi, borduri etc.) care rezistă bine atunci când sunt expuse la apă în mod constant.
 • Tipul pavajului – este firește opțiunea ta dacă alegi pentru spațiul de relaxare permanent un pavaj distinct de cel care îți acoperă curtea și aleile grădinii. Dacă o faci, câștigi în impresia de autonomie a locului respectiv, dar diminuezi parțial senzația de corp complet pe care o lasă curtea. Însă un joc bine ales de forme și culori poate contra aceste impresii, construind în final un loc care este simultan util și impecabil estetic.
 • Dale și gazon – deși este mai dificil de întreținut, combinația de dale cu gazon este o soluție extrem de elegantă oricare ar fi spațiul de relaxare pe care ți-l dorești. O recomandăm în special pentru primăvară și vară, perioade în care reușește să introducă în curtea ta o răcoare specifică pădurilor umbrite.

img_9_aug

Câteva cuvinte la final și un sfat

Spațiile de relaxare din curtea și, mai ales, din grădina ta pot fi oricât de diverse și permit, de cele mai multe ori, ajustări care nu te obligă la eforturi deosebite în special dacă au fost gândite bine de la bun început, dacă ai ales pavajul potrivit și locația adecvată. Pentru toate acestea, îți stăm la dispoziție cu sfaturi și idei noi, așa că nu ezita să ne contactezi dacă soluția la care ai ajuns împreună cu arhitectul tău nu te mulțumește pe deplin.

Sfatul nostru este însă legat mai puțin de infrastructură și mai mult de context: de câte ori îți dorești un loc nou de relaxare, încearcă să-l integrezi cât mai bine printre obiectele și locurile deja existente. Cu cât îți este mai clară funcționalitatea acestui nou spațiu, cu atât vei obține un rezultat mai identitar, mai bogat și mai atrăgător atât pentru tine și familia ta, cât și pentru oaspeții care se vor bucura de el în după-amiezile călduroase de vară.

Postat în News De:
Dragomir Margineanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii